Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Indicatorul total atipic de performanță pe care trebuie să îl respecte toți angajații antreprenorului Marius Ștefan: „Care este ultima carte citită?”

Marius Stefan

Foto: Facebook/Marius Ștefan

Marius Ștefan, una dintre vocile cunoscute în medicul de business românesc, conduce o companie cu o valoare de piață de câteva zeci de milioane de euro. Autonom, care a pornit ca o mică afacere de familie, a fost desemnat în ultimii cinci ani cel mai bun angajator.

Grupul, cu un parc auto de 9.000 de autoturisme, activează în domeniul rent-a-car, majoritatea activității fiind concentrată pe servicii adresate companiilor.

Marius Ștefan a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre un indicator atipic de performanță pe care trebuie să îl respecte fiecare dintre angajații săi: să citească o carte de business în fiecare lună. 

Cei doi frați care controlează Autonom, Marius și Dan Ștefan, au crescut în Piatra Neamț într-o familie înconjurată de cărți. Înainte de 1990 mama lor se ocupa de anticariatul din județul Neamț. După școală, cei doi frați mergeau la anticariat.

„De la o vârstă foarte fragedă am deprins un obicei - să citesc 3-4 ore pe zi. În fiecare zi. Cred că acest obicei nu mă va părăsi toată viața. Iar eu creditez obiceiul de a citi continuu pentru marea majoritate a lucrurilor pe care le-am realizat până acum”, spune Marius Ștefan.

„Care este ultima carte citită?”

„Care este ultima carte citită?” este întrebarea din interviul de angajare la Autonom. Compania angajează doar conducători auto cu studii superioare și care cunosc cel puțin limba engleza. Majoritatea salariaților din firmă vorbesc două limbi străine, spune antreprenorul.

La evaluările lunare, angajații sunt întrebați ce ar schimba la locul de muncă, dacă ar fi să se inspire din cartea citită în luna respectivă. 

Alertă de carte necitită

„Dacă avem un coleg care nu  a citit o carte într-o lună, șeful lui direct primeste un mesaj - red alert”, a spus antreprenor. „Mulți cred că la noi e un fel de club de lectură, o dezbatere de idei, un club socratic, dar e foarte mult de muncă. Avem în fiecare lună peste 15.000 de preluări și predări de mașini”.

„Americanii au o expresie: strongly recommended. Noi recomandăm cu tărie cititul”, spune Marius Ștefan.

Antreprenorul, care a făcut facultatea în Romania, iar ulterior a făcut un MBA în SUA, a povestit că afacerea a pornit-o în urmă cu 14 ani la Piatra Neamţ, cu trei mașini luate în leasing.

„Am lăsat atunci pe cineva să se ocupe de business în Piatra Neamţ. Dar spre surpriza mea, colegul nostru care se ocupa de business ne tot suna și ne spunea că toate mașinile sunt închiriate și că mai vrea mașini”. În câteva luni a ajuns la 14 mașini, care erau tot timpul închiriate.

Clienții cei mai importanți ai companiei aflate la început de drum erau românii plecaţi în străinătate să muncească și care se întorceau acasă în vizită. Iar proiectul a prins repede în toată zona Moldovei, mult peste aşteptările tinerilor antreprenori.

Autonom are azi peste 40 de agentii prezente în mai mult de 30 de orașe din România, Ungaria si Serbia.

În decembrie 2019 compania a emis obligațiuni în valoare de 20 milioane de euro, care se tranzacționează pe Bursa de Valori București. A fost cea mai mare emisiune de obligaţiuni a unei companii antreprenoriale anul trecut.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O firmă de ”goodreads”, felicitări!
    • Like 0
  • Cartile de business din piata sint, cu foarte putine exceptii, shear brainwash. Ar trebui sa extinda, imho, domeniul de lectura.
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult