Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Nu se mai poate cu ăștia...” | Poți vota împotriva firmei în care lucrezi? Oho, și încă cum

protest - călin georgescu

foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Am văzut mai multe situații în ultima vreme în care antreprenori, manageri, salariați cochetează cu ideea unui vot "aiurea" în luna mai. Ca să le arate ei că nu se mai poate cu ăștia - motivele pot fi diverse, nu intru în detalii.

Oameni care sunt în privat, unii au firmele lor sau conduc firme. Sau sunt angajați în firme private.

Cum poate fi un astfel de vot chiar împotriva firmei în care lucrezi?

Într-un scenariu în care am avea un Președinte și Guvern ... numiți-l cum vreți voi, izolaționist, utopic (să susținem industria calului), se întâmplă brusc următoarele:

- creșterea costurilor de finanțare ale firmei în care lucrezi. Cel puțin 2-3 procente la dobândă. Poate ai și credite pe termen lung ca salariat, 2-3 procente și acolo, care știm din anii trecuți că înseamnă +30-50% la rata de plată. 

- îngreunarea contractelor, lumea devine mult mai reticentă în întregul mediu de business, s-ar putea să nu aibă de-a face strict cu activitatea firmei tale. Până când să le arăți tu ălora de la UE, s-ar putea să îți scadă veniturile.

- risc de blocare a finanțărilor în întreaga economie. Toate simulările arată că România este la limită de a nu mai fi finanțată in condițiile unui risc politic.

Poate că vrând să susții industria calului, de fapt te trezești cu un acord cu Fondul Monetar Internațional la final de 2025.

- blocarea finanțării business-ului tău:

- știu un antreprenor care are un business cu marja de profit un pic peste zero, face ceva profit acolo.... și o sa voteze "industria calului". Chiar sunt curios la ce costuri și în ce condiții s-ar mai finanța acel business de la bănci, dacă chiar va avea Președintele și Guvernul doriți de el.

- jumătate din companiile din România, mă refer ca cifră de afaceri, sunt internaționale. Dacă lucrezi în una din ele, atunci chiar că ai putea vota împotriva companiei tale. Cum ar fi ca în urma votului tău să se implementeze o fiscalitate mult mai dură împotriva acestor companii, unde tu te duci zi de zi să muncești. 

După aceea să te miri că se dau oameni afară.

Aici n-am zis de alte efecte și mai dramatice, să le lăsăm doar pe acestea.

Dar în orice caz, este chiar la îndemână să votezi împotriva companiei tale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corect. Dar ce procent din alegatori ( mai ales ai lui CG) intelege genul aceasta de rationament ? Aici este marea problema
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult