Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Inflația s-a reinflamat în ianuarie. Mărirea impozitelor și creșterea pensiilor au dus la majorarea prețurilor la aproape toate categoriile de bunuri și servicii

pensionari - piața - inflatie

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Așa cum era de așteptat, inflația s-a reinflamat în ianuarie. Dacă statul toarnă gaz pe foc, evident că focul se intensifică.

Mărirea impozitelor și creșterea pensiilor - fără a se economisi vreun ban la alte cheltuieli - au dus la creșterea prețurilor la aproape toate categoriile de bunuri și servicii.

Statul practic devalorizează leul, asta este politica pe care o duce din 2022. În ianuarie 2024, prețurile au crescut față de decembrie 2023 cu 1,1%, ceea ce probabil va propulsa România pe locul 1 la inflație în UE - după ce încheiasem anul 2023 pe locul al doilea.

În toamnă se va întâmpla le fel. Când 3 milioane de cetățeni vor avea venituri bănești mai mari, ei vor cheltui mai mult, deci prețurile vor crește. Restul lumii va achita nota de plată a creșterii pensiilor. Inclusiv pensionarii, cele 2 milioane de pensionari ale căror pensii nu vor crește, vor plăti această notă. Va fi epic.

Întrebarea este dacă va fi și vreo revoluție... la vot. Sau lumea va vota alți proști, să guverneze nulitățile extremiste cu fix, dar fix aceleași idei ca Ciolacu și compania: taxe mai mari, controlul prețurilor etc.

Apropo de asta: „plafonarea" la alimente funcționează fix precum a funcționat plafonarea la energie: prețurile alimentelor au crescut substanțial în ianuarie. Totul este de fapt o șmecherie demagogică, praf în ochii proștilor ca să ascundă politica devalorizării naționale. Oare vor vota românii alți golani care să devalorizeze în continuare România?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ciudat mesaj... Alți proști, alți golani! Adică să-i lăsăm pe ăștia, că oricum nu contează?
  Eu cred că încă mai avem cu cine vota, în afară de partidul unic PSDNL, în afară de scandalagiii AUR și SOS, în afară de partidul etnic UDMR.
  Mai avem Alianța Dreapta Unită.
  • Like 1
 • Mhai Nai check icon
  Imposibil! N-ati auzit la TV si la radio ca o ducem mult mai bine? Suntem pe crestere, tigrul si pantera Europei si voi ziceti ca e mai rau?
  • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult