Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Inflația s-a reinflamat în ianuarie. Mărirea impozitelor și creșterea pensiilor au dus la majorarea prețurilor la aproape toate categoriile de bunuri și servicii

pensionari - piața - inflatie

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Așa cum era de așteptat, inflația s-a reinflamat în ianuarie. Dacă statul toarnă gaz pe foc, evident că focul se intensifică.

Mărirea impozitelor și creșterea pensiilor - fără a se economisi vreun ban la alte cheltuieli - au dus la creșterea prețurilor la aproape toate categoriile de bunuri și servicii.

Statul practic devalorizează leul, asta este politica pe care o duce din 2022. În ianuarie 2024, prețurile au crescut față de decembrie 2023 cu 1,1%, ceea ce probabil va propulsa România pe locul 1 la inflație în UE - după ce încheiasem anul 2023 pe locul al doilea.

În toamnă se va întâmpla le fel. Când 3 milioane de cetățeni vor avea venituri bănești mai mari, ei vor cheltui mai mult, deci prețurile vor crește. Restul lumii va achita nota de plată a creșterii pensiilor. Inclusiv pensionarii, cele 2 milioane de pensionari ale căror pensii nu vor crește, vor plăti această notă. Va fi epic.

Întrebarea este dacă va fi și vreo revoluție... la vot. Sau lumea va vota alți proști, să guverneze nulitățile extremiste cu fix, dar fix aceleași idei ca Ciolacu și compania: taxe mai mari, controlul prețurilor etc.

Apropo de asta: „plafonarea" la alimente funcționează fix precum a funcționat plafonarea la energie: prețurile alimentelor au crescut substanțial în ianuarie. Totul este de fapt o șmecherie demagogică, praf în ochii proștilor ca să ascundă politica devalorizării naționale. Oare vor vota românii alți golani care să devalorizeze în continuare România?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciudat mesaj... Alți proști, alți golani! Adică să-i lăsăm pe ăștia, că oricum nu contează?
    Eu cred că încă mai avem cu cine vota, în afară de partidul unic PSDNL, în afară de scandalagiii AUR și SOS, în afară de partidul etnic UDMR.
    Mai avem Alianța Dreapta Unită.
    • Like 1
  • Mhai Nai check icon
    Imposibil! N-ati auzit la TV si la radio ca o ducem mult mai bine? Suntem pe crestere, tigrul si pantera Europei si voi ziceti ca e mai rau?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult