Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
România are cel mai mare deficit de încasare al TVA din UE, de 4 ori mai mare decât media UE, însă măsura limitării cash-ului este anti-științifică. De ce? Niciuna din țările de lângă noi nu o practică, cel puțin nu în halul ăsta. Dar - ce să vezi? - ele au o evaziune mult mai mică.
Estonia, Bulgaria, Letonia, Ungaria, Slovenia colectează aproape tot TVA-ul, în timp ce România colectează doar 65%. Surpriză: Estonia și Ungaria nu au vreo limită la plățile în numerar.
Iată care sunt limitele în restul țărilor fost comuniste:
Bulgaria: 5000 euro.
Croația: 15000 euro
Cehia: 10000 euro/zi
Letonia: 7200 euro
Lituania: 3000 euro
Polonia: 3000 euro între comercianți
Slovacia: 5000 euro pentru comercianți, respectiv 15000 euro pentru cetățeni
Slovenia: 5000 euro pentru comercianți
sursa: europe-consommateurs.eu
În România limita actuală pentru plățile în numerar este de 1000 euro și va scădea la 500 euro în 2025; comercianții vor fi nevoiți chiar acum să reducă plățile cash la maxim 200 euro (400 euro în magazine cash and carry) ceea ce practic înseamnă o interzicere totală a plăților cash.
Este limpede pentru toată lumea că limitarea numerarului nu are vreo treabă cu combaterea evaziunii. Țări cu economie similară României au un nivel mult mai mic de evaziune fiscală fără să impună vreo limită la plățile în numerar sau impunând limite superioare celor care au fost până acum în vigoare în România.
În plus, ia uitați câte țări occidentale nu au nici o restricție la plățile cash: Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Suedia, Marea Britanie.
Tare, nu? Ar trebui să ia lecții de la guvernul României, să elimine cash-ul.
Observ că pe alocuri (sau pas cu pas) România devine cea mai, scuzați expresia, progresistă țară din lume. Limitarea până la anihilare a plăților cash are un singur scop: instituirea controlului politic asupra vieții cetățenilor. La treaba asta, unii dintre noi au o vastă experiență, moștenită din comunism. Acum am ajuns chiar să exportăm cele mai nocive practici de inginerie socială, ne alăturăm chinezilor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
O persoană fizică/juridică dacă nu are nimic de ascuns fiscului, nu are de ce să se teamă de tranzacțiile bancare (plăți sau încasări cu cardul, online, cu ordin de plată etc.). Numai cei care primesc sau plătesc bani nejustificați (cash, evident, ca să nu existe trasabilitate) își fac griji privind limitarea plăților cash.
De exemplu, ești un antreprenor șmecheraș care dai salariu minim pe economie angajaților și le mai dai cash încă o atenție (neînregistrată fiscal), că na, zici tu că ai grijă de ei fără să te cocoșeze dările către stat. Ai grijă pe naiba, că o să iasă cu o pensie vai mama lor. Păi dacă nu mai ai de unde să încasezi cash, deja ai o problemă cu plata la negru a salariilor, nu? La fel, te întrebi, cum o să mai iei sau să dai șpagă un portbagaj de bancnote, dacă astea o să circule din ce în ce mai puțin?
Argumentul cu instituirea controlului politic asupra vieții cetățenilor sună bizar, în contextul în care majoritatea își lasă descoperită întreaga viață de operatorii rețelelor sociale, google sau de diverse site-uri web pe care se expun toată ziua.
De ce alte țări au evaziune mai mică? Pentru că la ei hoțomănia nu s-a cronicizat.
Mai ales ca toti evazionistii si hotii din tara asta au o nevoie necontrolata de a scoate ochii celor din jur cu averea lor.
Eu platesc 90%+ doar cu cardul sau prin transfer bancar si nu vad care e tragedia unei asemenea masuri pentru oamenii cinstiti. Trebuia luata de mult.