Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Niciuna dintre țările din jur nu limitează cash-ul cum o face România și, cu toate astea, au o evaziune mult mai mică. Oare de ce?!

plata cash cu lei

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România are cel mai mare deficit de încasare al TVA din UE, de 4 ori mai mare decât media UE, însă măsura limitării cash-ului este anti-științifică. De ce? Niciuna din țările de lângă noi nu o practică, cel puțin nu în halul ăsta. Dar - ce să vezi? - ele au o evaziune mult mai mică.

Estonia, Bulgaria, Letonia, Ungaria, Slovenia colectează aproape tot TVA-ul, în timp ce România colectează doar 65%. Surpriză: Estonia și Ungaria nu au vreo limită la plățile în numerar.

Iată care sunt limitele în restul țărilor fost comuniste:

Bulgaria: 5000 euro.

Croația: 15000 euro

Cehia: 10000 euro/zi

Letonia: 7200 euro

Lituania: 3000 euro

Polonia: 3000 euro între comercianți

Slovacia: 5000 euro pentru comercianți, respectiv 15000 euro pentru cetățeni

Slovenia: 5000 euro pentru comercianți

sursa: europe-consommateurs.eu

În România limita actuală pentru plățile în numerar este de 1000 euro și va scădea la 500 euro în 2025; comercianții vor fi nevoiți chiar acum să reducă plățile cash la maxim 200 euro (400 euro în magazine cash and carry) ceea ce practic înseamnă o interzicere totală a plăților cash.

Este limpede pentru toată lumea că limitarea numerarului nu are vreo treabă cu combaterea evaziunii. Țări cu economie similară României au un nivel mult mai mic de evaziune fiscală fără să impună vreo limită la plățile în numerar sau impunând limite superioare celor care au fost până acum în vigoare în România.

În plus, ia uitați câte țări occidentale nu au nici o restricție la plățile cash: Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Suedia, Marea Britanie.

Tare, nu? Ar trebui să ia lecții de la guvernul României, să elimine cash-ul.

Observ că pe alocuri (sau pas cu pas) România devine cea mai, scuzați expresia, progresistă țară din lume. Limitarea până la anihilare a plăților cash are un singur scop: instituirea controlului politic asupra vieții cetățenilor. La treaba asta, unii dintre noi au o vastă experiență, moștenită din comunism. Acum am ajuns chiar să exportăm cele mai nocive practici de inginerie socială, ne alăturăm chinezilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

  • O persoană fizică/juridică dacă nu are nimic de ascuns fiscului, nu are de ce să se teamă de tranzacțiile bancare (plăți sau încasări cu cardul, online, cu ordin de plată etc.). Numai cei care primesc sau plătesc bani nejustificați (cash, evident, ca să nu existe trasabilitate) își fac griji privind limitarea plăților cash.
    De exemplu, ești un antreprenor șmecheraș care dai salariu minim pe economie angajaților și le mai dai cash încă o atenție (neînregistrată fiscal), că na, zici tu că ai grijă de ei fără să te cocoșeze dările către stat. Ai grijă pe naiba, că o să iasă cu o pensie vai mama lor. Păi dacă nu mai ai de unde să încasezi cash, deja ai o problemă cu plata la negru a salariilor, nu? La fel, te întrebi, cum o să mai iei sau să dai șpagă un portbagaj de bancnote, dacă astea o să circule din ce în ce mai puțin?
    Argumentul cu instituirea controlului politic asupra vieții cetățenilor sună bizar, în contextul în care majoritatea își lasă descoperită întreaga viață de operatorii rețelelor sociale, google sau de diverse site-uri web pe care se expun toată ziua.
    De ce alte țări au evaziune mai mică? Pentru că la ei hoțomănia nu s-a cronicizat.
    • Like 0
  • 512SM 512SM check icon
    Ni se dau exemple ale altor state care desi nu au restrictii mai deloc in privinta platii cash au evaziune fiscala mult mai mica decat Romania. Foarte corect! Dar tocmai de-aia nu au restrictii la platile cash. Spagile, vai ce cuvand urat, pardon, platile informale se dau si se primesc cash. Vestita borseta din Duster continea si ea, saraca, tot cash! Pe de așta parte sunt situatii care fac imposibila aprovizionarea micilor magazine de la tara unde nu exista posibilitatea alimentarii cardurilor cu cash-ul din vanzarile zilei pentru a putea apoi face cumparaturi la magazinele en-gross.
    • Like 0
    • @ 512SM
      Cash-ul din vânzarea zilei ar trebui depus la bancă, periodic.
      • Like 0
  • Ion check icon
    In Romania deținerea de cash, în orice fel de valută, peste o anumită sumă ar trebui să fie infracțiune. Ar trebui să avem o aplicație în care să raportăm lunar cât am câștigat cat am cheltuit și ce proprietăți și bunuri deținem. Glumesc, sau nu....
    • Like 0
  • Nume check icon
    Toate restrictiile fiscale sunt facut sa prinda greselile pe care le fac cei cinstiti si nu pentru cei care vor sa fure. De aceea eu nu cred ca evaziunea fiscala are vreo legatura cu masurile restrictive de plati in numerar sau nu. Ce care fac evaziune nu sunt deranjati de asa ceva. Afacerile la negru care se fac cu numerar sau in anumite cazuri in barter nu trec oricum prin case, nu se emit facturi, prin urmare despre ce discutam?
    • Like 0
    • @ Nume
      Ovi check icon
      discutam despre faptul ca la un moment dat lumile astea tot se intersecteaza. De ex. isi face omu o casa, care trebuie intabulata si atunci treaba iese la suprafata.
      Mai ales ca toti evazionistii si hotii din tara asta au o nevoie necontrolata de a scoate ochii celor din jur cu averea lor.
      Eu platesc 90%+ doar cu cardul sau prin transfer bancar si nu vad care e tragedia unei asemenea masuri pentru oamenii cinstiti. Trebuia luata de mult.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult