Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Insula de BINE de la Marie Curie: prin generozitatea oamenilor care donează, medicul Cătălin Cîrstoveanu începe construcția unui nou corp de spital „pentru ca niciun copil să nu mai moară așteptând”

Cătălin Cîrstoveanu - Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

În secția de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul Marie Curie, una dintre cele mai moderne din Europa, sunt internați acum cu 5 copii peste capacitatea maximă. Alți 10 nou-născuți cu boli grave stau la rând pentru a fi tratați și pentru a primi șansa la viață. 

O aplicație informatică îți arată în fiecare moment care situația internărilor la Marie Curie. „De când am dat drumul la aplicație, am avut 9 copii care au decedat așteptând”, a spus medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful TINN de la Marie Curie, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

De-a lungul timpului, în secția condusă de el au fost salvați copii cărora nimeni nu le mai dădea vreo șansă de supraviețuire. Pregătirea medicală a celor care lucrează aici, tehnologia folosită, procedurile create în timp sunt cele care au făcut ca bebeluși care păreau condamnați să ajungă cu bine acasă, alături de familiile lor.

„Avem chirurgi generaliști neonantali, avem neurochirgi, care fac neurochirurgie la nou născuți, chirurgi cardiaci, care operează nou-născuți. Avem buni intensiviști, buni radiologi”, spune medicul.

În România însă, aceasta este excepția în îngrijirea copiilor cu vârste foarte mici, nu regula - aproape 40% dintre nou-născuții cu afecțiuni grave nu au deloc acces la serviciile medicale de care ar avea nevoie. Acesta este motivul pentru care Cătălin Cîrstoveanu și-a propus extindă actuala secție TINN, cu un nou corp de clădire în care să fie îngrijiți anual încă 200 de copii. Noul corp va avea, pe lângă paturi pentru micii pacienți, farmacie, spații de pregătire pentru medici și spații pentru părinți. Unii părinți stau zile, luni sau chiar ani în spital, alături de copiii lor. Medicul Cîrstoveanu dă exemplul unei mame pentru care Spitalul Marie Curie a devenit, vreme de patru ani, casă. 

„Când te tratezi la Paris, nu prea te interesează ce e acasă”

Proiectul este estimat la 3,6 milioane de euro, iar cei care doresc să ajute pot contribui cu 2 euro, printr-un SMS cu textul BINE la numărul scurt 8844. Dr. Cîrstoveanu spune că este apoi nevoie de implicarea statului, care să vină cu banii pentru aparatură.

Stat care nu a reușit până acum să construiască niciun spital regional, stat ai cărui reprezentanți neglijează de ani întregi serviciile medicale. De ce se întâmplă acest lucru? „Unii nu sunt conștienți de ce se poate întâmpla, alții se tratează la Viena, Paris sau Londra. Când te tratezi la Paris, nu prea te interesează ce e acasă. Sau când stai într-un scaun cocoțat și nu cobori la ce se întâmpă jos, iar ești rupt de realitatea. Noi am învățat că suntem oameni simpli și tratăm oameni normali. Și cum am vrea noi să fim tratați, așa îi tratăm pe alții”, spune medicul.

Și el ajunge deseori în străinătate, pentru a salva copii care nu ar supraviețui în România. 300 de copii au fost însoțiți până acum de șeful TINN pentru intervenții și tratament în afara țării, iar luni va însoți alți trei. Merge cu ei în avioane de linie, în avioane ușoare, precum Cesna, ori în aeronave militare.

„Nu-i lăsăm să moară acasă, fără șansă. Dar vrem să construim acasă această infrastructură pentru copii”, explică el. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu propun ca, in paralel cu ridicarea celei de-a doua cladiri a Spitalului Marie Curie, statul (nu stiu care institutie a lui, oricare, nu conteaza care) sa-i ridice o statuie acestui om minunat care este Catalin Cirstoveanu. Macar atat!
    • Like 0


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult