Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu rostește o cifră neagră: 40 la sută dintre nou născuții cu probleme grave nu au unde să fie tratați în România

În România, copiii care au nevoie de tratamente în spitale mor cu zile. Locurile din spitale sunt insuficiente pentru cazurile grave. Este o realitate de care medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă nou născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”, se lovește zilnic. A vorbit despre ea și în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.  

„La nou născuți, cam 40% nu sunt tratați. Capacitatea de îngrijire a nou născuților cu probleme critice din România este de 60%. Trebuie să avem cu 40% mai multe locuri de îngrijire. Vedem în fiecare zi, în practică. Nu se pot trata eficient. Mulți suferă și ajung tardiv în locuri care le pot asigura un tratament eficient”, explică el.

Situația este și mai gravă la copiii mai mare care sunt nevoiți să se trateze în străinătate sau în spitalele de adulți. „Uitați-vă câți copii tratează spitalele de adulți și apoi vedeți ce mai rămâne în spitalele pediatrice și ce tratăm noi. Duceți-vă la educația universitară să vedeți dacă există curricule pentru terapie intensivă pediatrică. Proiecte începute, neterminate de 15-20 de ani, e foarte complicat”, spune Cîrstoveanu. Moderatorii l-au întrebat cât de frecvent se confruntă cu cazurile unor copii care pot fi tratați, dar nu în România. Le-a răspuns că foarte frecvent, amintind că a doua zi are două cazuri de copii care trebuie transportați în străinătate. „Luăm un minuscul segment, chirurgia cardiacă pediatrică. În primul rând, e vorba de personalul uman. Întrebați un doctor de chirurgie pediatrică câți ani îi trebuie să rezolve problemele pediatrice grave. Îi trebuie 15 ani. Îți trebuie infrastructură. Noi lăsăm neoperați, anual, în jur de 600 de copii. Stau și se plimbă între spitale sau mor acasă, în maternități”, arată medicul.

A făcut nenumărate demersuri pentru construirea unui spital de pediatrie. Toate au fost zadarnice. „Țara proiectelor începute. De 10 ani m-am dus la toate cancelariile, Președinție, Sănătate, Finanțe și am prezentat proiectul unui spital pediatric. Le spuneam să facă, să nu mai anunțe spitale de adulți. Sigur că trebuie și de adulți. După 40 de ani, trebuie rase și făcute altele. Le spuneam să facă spitale de copii, nu un etaj. Nu se face nicăieri”, afirmă medicul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • - "Dacă se întâmplă ceva rău și lucrul acesta nu ne face să schimbăm ceva, înseamnă că nu am învățat nimic” - zice dr. Carstoveanu - bravo, populatia tarii, romanii, ar trebui sa stie asta, ca se-nvata la gimnaziu, dar, se constata ca majoritatea n-a invatat mai nimic, caci dau bir cu fugitii sau raman pe loc cu capul intre picioare ....... dar ce sa ceri de la popor, cand trei sferturi din diplomele universitare sant posedate de semianalfabeti - treaba bunicica ceea ce-au facut cei ce-au adunat banii pentru aparatura medicala, dar asta-i ca umbrela pentru cel ce locuieste in ploaie, de la '89 incoace, numa' asa se face, restul se fura - binele general, care ajuta si rezolva de la sine, se impune prin lupta continua, sustinuta, si dusa pe fata impotriva tuturor lichelelor societatii, de sus si pana jos, asta au facut si fac continuu popoarele civilizate, iar asta costa, poporul roman nu-i dispus sa plateasca pretul, ci o treime dezerteaza, o treime viseaza sa faca la fel iar restul stau paralizati, cu capul intre picioare, preferand sa mituiasca sau sa prade de la altii ............... in tara, vreo 16 milioane majori cu drept de vot si numai vreo cateva mii la demonstratii, (unde nu li se cere sacrificiul suprem), asta spune tot.
    • Like 0
  • Chivu check icon
    Acestor personaje obscure din mediul politic nu le este de ajuns slaba presiune exercitata de media. Pentru a-i impinge de la spate pe acesti inconstienti presiunea trebuie sa vina din toate partile. Consider ca breasla doctorilor au cele mai eficiente parghii de influentat factorul politic. Probabil ca s-ar misca lucrurile intr-un fel daca mai multi specialisti ar lua serios atitudine in spatiul public. Nu imi ramane decat sa sper.
    • Like 0
    • @ Chivu
      - poti sa speri, ca nu-i de loc asa cum zici, medicii n-au niciun fel de parghii, nici chiar de-ar fi in tara toti cati au plecat cu toti cati au ramas, ci rezolvarea vine de jos de tot, de la toti cetatenii apti de munca ....... - treaba bunicica ceea ce-au facut cei ce-au adunat banii pentru aparatura medicala, dar asta-i ca umbrela pentru cel ce locuieste in ploaie, de la '89 incoace, numa' asa se face, restul se fura - binele general, care ajuta si rezolva de la sine, se impune prin lupta continua, sustinuta, si dusa pe fata impotriva tuturor lichelelor societatii, de sus si pana jos, asta au facut si fac continuu popoarele civilizate, iar asta costa, poporul roman nu-i dispus sa plateasca pretul, ci o treime dezerteaza, o treime viseaza sa faca la fel iar restul stau paralizati, cu capul intre picioare, preferand sa mituiasca sau sa prade de la altii ............... in tara, vreo 16 milioane majori cu drept de vot si numai vreo cateva mii la demonstratii, (unde nu li se cere sacrificiul suprem), asta spune tot.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult