Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu rostește o cifră neagră: 40 la sută dintre nou născuții cu probleme grave nu au unde să fie tratați în România

În România, copiii care au nevoie de tratamente în spitale mor cu zile. Locurile din spitale sunt insuficiente pentru cazurile grave. Este o realitate de care medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă nou născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”, se lovește zilnic. A vorbit despre ea și în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.  

„La nou născuți, cam 40% nu sunt tratați. Capacitatea de îngrijire a nou născuților cu probleme critice din România este de 60%. Trebuie să avem cu 40% mai multe locuri de îngrijire. Vedem în fiecare zi, în practică. Nu se pot trata eficient. Mulți suferă și ajung tardiv în locuri care le pot asigura un tratament eficient”, explică el.

Situația este și mai gravă la copiii mai mare care sunt nevoiți să se trateze în străinătate sau în spitalele de adulți. „Uitați-vă câți copii tratează spitalele de adulți și apoi vedeți ce mai rămâne în spitalele pediatrice și ce tratăm noi. Duceți-vă la educația universitară să vedeți dacă există curricule pentru terapie intensivă pediatrică. Proiecte începute, neterminate de 15-20 de ani, e foarte complicat”, spune Cîrstoveanu. Moderatorii l-au întrebat cât de frecvent se confruntă cu cazurile unor copii care pot fi tratați, dar nu în România. Le-a răspuns că foarte frecvent, amintind că a doua zi are două cazuri de copii care trebuie transportați în străinătate. „Luăm un minuscul segment, chirurgia cardiacă pediatrică. În primul rând, e vorba de personalul uman. Întrebați un doctor de chirurgie pediatrică câți ani îi trebuie să rezolve problemele pediatrice grave. Îi trebuie 15 ani. Îți trebuie infrastructură. Noi lăsăm neoperați, anual, în jur de 600 de copii. Stau și se plimbă între spitale sau mor acasă, în maternități”, arată medicul.

A făcut nenumărate demersuri pentru construirea unui spital de pediatrie. Toate au fost zadarnice. „Țara proiectelor începute. De 10 ani m-am dus la toate cancelariile, Președinție, Sănătate, Finanțe și am prezentat proiectul unui spital pediatric. Le spuneam să facă, să nu mai anunțe spitale de adulți. Sigur că trebuie și de adulți. După 40 de ani, trebuie rase și făcute altele. Le spuneam să facă spitale de copii, nu un etaj. Nu se face nicăieri”, afirmă medicul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • - "Dacă se întâmplă ceva rău și lucrul acesta nu ne face să schimbăm ceva, înseamnă că nu am învățat nimic” - zice dr. Carstoveanu - bravo, populatia tarii, romanii, ar trebui sa stie asta, ca se-nvata la gimnaziu, dar, se constata ca majoritatea n-a invatat mai nimic, caci dau bir cu fugitii sau raman pe loc cu capul intre picioare ....... dar ce sa ceri de la popor, cand trei sferturi din diplomele universitare sant posedate de semianalfabeti - treaba bunicica ceea ce-au facut cei ce-au adunat banii pentru aparatura medicala, dar asta-i ca umbrela pentru cel ce locuieste in ploaie, de la '89 incoace, numa' asa se face, restul se fura - binele general, care ajuta si rezolva de la sine, se impune prin lupta continua, sustinuta, si dusa pe fata impotriva tuturor lichelelor societatii, de sus si pana jos, asta au facut si fac continuu popoarele civilizate, iar asta costa, poporul roman nu-i dispus sa plateasca pretul, ci o treime dezerteaza, o treime viseaza sa faca la fel iar restul stau paralizati, cu capul intre picioare, preferand sa mituiasca sau sa prade de la altii ............... in tara, vreo 16 milioane majori cu drept de vot si numai vreo cateva mii la demonstratii, (unde nu li se cere sacrificiul suprem), asta spune tot.
  • Like 0
 • Chivu check icon
  Acestor personaje obscure din mediul politic nu le este de ajuns slaba presiune exercitata de media. Pentru a-i impinge de la spate pe acesti inconstienti presiunea trebuie sa vina din toate partile. Consider ca breasla doctorilor au cele mai eficiente parghii de influentat factorul politic. Probabil ca s-ar misca lucrurile intr-un fel daca mai multi specialisti ar lua serios atitudine in spatiul public. Nu imi ramane decat sa sper.
  • Like 0
  • @ Chivu
   - poti sa speri, ca nu-i de loc asa cum zici, medicii n-au niciun fel de parghii, nici chiar de-ar fi in tara toti cati au plecat cu toti cati au ramas, ci rezolvarea vine de jos de tot, de la toti cetatenii apti de munca ....... - treaba bunicica ceea ce-au facut cei ce-au adunat banii pentru aparatura medicala, dar asta-i ca umbrela pentru cel ce locuieste in ploaie, de la '89 incoace, numa' asa se face, restul se fura - binele general, care ajuta si rezolva de la sine, se impune prin lupta continua, sustinuta, si dusa pe fata impotriva tuturor lichelelor societatii, de sus si pana jos, asta au facut si fac continuu popoarele civilizate, iar asta costa, poporul roman nu-i dispus sa plateasca pretul, ci o treime dezerteaza, o treime viseaza sa faca la fel iar restul stau paralizati, cu capul intre picioare, preferand sa mituiasca sau sa prade de la altii ............... in tara, vreo 16 milioane majori cu drept de vot si numai vreo cateva mii la demonstratii, (unde nu li se cere sacrificiul suprem), asta spune tot.
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult