Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Interviu. CTP, după amenda pentru Satană în sutană: Mă consider eu discriminat, în calitate de persoană nereligioasă!

CTP paginademedia

INTERVIU Paginademedia. Ce spune gazetarul Cristian Tudor Popescu, după ce a fost amendat cu 5.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru articolul Satană în sutană?

„Nu am intenționat să discriminez pe nimeni. Nu m-am referit la toți credincioșii ortodocși, ci numai la aceia care iau de bună afirmația Patriarhului Daniel – Mutat moaște Sf Dimitrie = căzut comunism în 1989", a spus Cristian Tudor Popescu, pentru Paginademedia.ro.

„Nu am comis, deci, nicio discriminare", punctează gazetarul. „Mă consider eu discriminat, în calitate de persoană nereligioasă - minoritar, în raport cu marea majoritate creștin ortodoxă - deoarece sunt amendat pentru că am pronunțat o opinie argumentată rațional", a mai declarat CTP.

Detalii, în continuare:

Îți recomandăm

Paginademedia.ro: Considerați că în textul dumneavostră este vorba de discriminare?

Cristian Tudor Popescu: Nu consider. Nu am intenționat să discriminez pe nimeni. Nu m-am referit la toți credincioșii ortodocși, ci numai la aceia care iau de bună afirmația Patriarhului Daniel – Mutat moaște Sf Dimitrie = căzut comunism în 1989.

De asemenea, am calificat ca având un discernământ limitat, de natură să pună în pericol sănătatea celorlalți cetățeni, operațiunea de a pupa plasticul sub care se află moaștele de către unii credincioși.

Nu am comis, deci, nicio discriminare. Dimpotrivă, nu cunosc motivarea acestei decizii a CNCD. Eu m-am prezentat în fața Consiliului și mi-am susținut poziția. Nu am primit niciun contraargument din partea consiliului.

Mă consider eu discriminat, în calitate de persoană nereligioasă - minoritar, în raport cu marea majoritate creștin ortodoxă - deoarece sunt amendat pentru că am pronunțat o opinie argumentată rațional.

Paginademedia.ro: Când ați fost la CNCD?

CTP: Acum vreo două săptămâni.

Paginademedia.ro: Ce vi s-a reproșat atunci?

CTP: Nu mi s-a reproșat nimic. Mi-am expus punctul de vedere.

Mi s-a spus că sunt că 800 plângeri la adresa mea. Doar că sunt plângeri foarte asemănătoare între ele.

Am aflat că sunt două petiții, din partea a două persoane fizice, în care se afirmă că aș fi vinovat de discriminare și că se cere chiar condamnarea mea penală.

Nu sunt persoane publice.

Paginademedia.ro: Veți contesta decizia CNCD?

CTP: Mă gândesc să contest în justiție această decizie, așa cum am făcut-o și în cazul pavianului cu mantie. În acel caz, hotărârea definitivă a instanței a fost în favoarea subsemnatului, având a-mi plăti daune de un leu CNCD.

N. red: În urmă cu doi ani, Cristian Tudor Popescu a fost amendat de CNCD cu 1.000 de lei, pentru că a comparat coafura premierului de atunci Viorica Dăncilă cu un pavian cu mantie. Gazetarul a contestat decizia și a avut câștig de cauză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule Cristian, vă urmăresc de ceva vreme, încă de pe timpul când scriați la Tineretul Liber (fosta Scânteia Tineretului), când îl susțineați și pe Ion Iliescu și acțiunile sale, când vă exprimați convingerea că doar BOR este singura instituție ce poate salva onoarea și demnitatea României (pe la Emisiunea lui Marius Tucă), deci cred că am ceva ani în spate de când vă urmăresc (voit sau tangențial), Site-ul Republica îl urmăresc pentru că mi se pare un colț unde se poate discuta liber (până la un moment), așa că iarăși vă urmăresc, apoi vă văd la DIGI și acolo vă revăd.
  Concluzie: personal nu v-am jignit în nici o clipă a vieții mele, nu am adus nici o jignire dvs. sau instituțiile lor cu care colaborați (de la care bănuiesc că primeați bani - gen Antene, Pro TV, DIGI, sau posturi de radio, sau trusturi de presă / unde poate că ați și fost acționar. ), dar să știți că mă simt jignit și sunt extrem de afectat emoțional și prin acțiunile și cuvintele dumneavoastră mi-ați încălcat următoarele drepturi: dreptul la imagine, dreptul la liberă exprimare, dreptul la manifestare religioasă.
  1. Dreptul la imagine : prin jigniri repetate la adresa creștinilor :,, pupători de moaște”, ,,vite”, jignirea mea personală ,,satană în sutană”, a ierarhului meu / a părintelui meu duhovnicesc , etc.
  2. Dreptul la liberă exprimare: prin faptul că de câte ori un creștin practicant dorește să spună ceva sau chiar spune ceva dvs. îl atacați anihilând orice cuvânt spus sau pe care dorea să îl spună (sunt nenumărate aparițiile dvs. la DIGI unde chiar îi înfierați pe cei de la Trinitas, pe cei care ,,îndrăzneau” să zică ceva legat de o anumită temă a societății.
  3. Dreptul la Libertatea religioasă: prin îndemnuri repetate la adresa anumitor instituții / organizații sau oameni de a ne împiedica libertatea de manifestare religioasă. Pe dvs. v-a împiedicat cineva să mergeți în plină pandemie la DIGI și să vorbiți chiar și fără mască? De ce să fie criticat un ierarh sau un preot care vorbea pe Facebook sau un post de radio? Dvs. chiar ați făcut acest lucru.
  Dvs. aveți dreptul la o opinie? Eu de ce să nu am dreptul la o opinie, care poate că e contrară de a dvs.?!
  Dacă vreți și credeți că puteți să susțineți argumentativ această opinie a mea vă aștept o reacție în mod direct sau chiar la o întâlnire față către față, dacă credeți că nu sunteți prea sus să vorbiți cu un cetățean ca dvs. sau doar atacați fără a fi în stare să vă susțineți ideile într-o dezbatere civilizată.
  • Like 0
  • @ Mirica Adrian Ion
   Citind ,cele exprimate mai sus ,ma simt obligat sa ,am si eu ,, dreptul la replica ,dupa cum ,fac mai toti ,mpostacii de pe aici ,
   -- In primul rand , cred ca sunteti ,, in mod sigur ,,uin slujitor fidel al BOR ! ,popa ,sau altceva, Nici numai conteaza ,;
   -- Dar as dori sa spun ca Domnul CT Popescu ,nu cred ca ,s-a referit la bor, ci doar la o anumita persoana din bor, foarte controversata de multi crestini ortodoxi chiar ,, Subliniez ca ,acest personaj ,, petrescu macedon,, ,prin comportarea sa ,,imparte crestinii in doua grupari ,,si anume pro si contra , a tot ce sustine , teoctistul obraznic si cu foarte mult tupeu , Aceasta comportare ,de sigur ca incita la dusmanie ,ura , si nimic crestinesc,, si satanic,, care nu poate fi ,de bun exemplu ,pentru crestinii ortodoxi , Domnul CT Popescu ,a incercat sa -si spuna parerea despre acest, personaj ,scuze ,ca dupa cum se comporta ,agresiv NU il pot numi , IPS teoctist,, caci si un ,OM simplu ,fara pregatire superioara NU se ,exprima public cu agrsivitate, , Concluzie , , este sa Nu mentinem ,starea de conflicte, , A fost reclamat la CNCD si amendat , etc,
   Mentionez ca Nu sunt ateu ,ci dimpotriva , Nu SUNT ADEPTUL MINCIUNII ,,
   • Like 1
  • @ Mirica Adrian Ion
   Total gresit ce spuneti. Ctp nu a incalcat niciun drept al nimanui. Daca, in trecut, respecta bor-ul acum lucrurile s-au schimbat. Si asta numai din cauza staf-ului bor. Si ii impartasesc atitudinea total Si eu sunt profund dezamagit si scarbit de comportamentul obraznic, sfidator, desconsiderator al patriarhului si al majoritatii subalternilor lui. Sunt lacomi, incalca legile, sunt evazionisti fiscali, perfizi, prefacuti. Au devenit obraznici dupa 1989 fiind sustinuti si platiti de catre psd, sub toate fetele sale. Sunt "mercenarii" psd-lui. Au pretentii incompatibile cu rolul lor in societate. Incalca, cu nonsalanta, pana si siguranta sanitara. Fac totul pentru indobitocirea cator mai multi. E rau ca cineva "indrazneste" sa-i demaste? Eu zic ca din contra. Cine are creier sa judece cine nu sa pupe in continuare oase, despre a caror provienenta nu stim nimic si sa verse cat mai multi arginti in buzunarele lor, dar din buzunarele proprii, nu cum a facut nemernica de firea care ne-a luat dreptul de a avea caldura si apa calda aruncand banii aferenti pe ifosele si toanele unor sarlatani de popi. Sau poate nu te deranjeaza sa umbli nespalat si sa ingheti in casa? Asta este doar un aspect al ticalosiei popilor in cardasie cu autoritatile. Deci: contestam bor o institutie parazitara si rea facuta de o mana de oameni, dovediti ticalosi. Nu crestinismul sau pe dumnezeu. A nu se confunda una cu cealalta.
   • Like 1
 • Astia de la CNCD sunt niste imbecili, ar merita munca silnica, la sapa, potae le mai vine mintea la cap.....
  • Like 1
  • @ andreea dragusin
   Oare de ce , acest CNCD sau CNA, nu se ocupa de lucruri cu adevarat grave, la siguranta cetateanului ,!!! Adica ;;
   --- ,,Celebra ,, sosoaca ,, care prin , iesirile multiple ,necontrolate,, zbiera de-i se umflau venele ,,,
   -- Ca dragi romani ,,NU mai purtati masti , ca este o mare ,minciuna covidul etc etc,, Asta ,,nu miroase ,,a zadarnicirea masurilor de combatrerea virusului ???
   Cred ca ,, aceasta problema ,este mult mai grava decat ,, satana-n sutana ,, Articol foarte pertinent ,care spune doar ,Adevarul , care doare tare pe ,,iubitorii de Minciuna ,ortodoxa,, Credinta in Dumnezeu ,este ceva Sfant,,,,,,dar ce fac , popii , este cu totul altceva ,
   • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Oare de ce , acest CNCD sau CNA, nu se ocupa de lucruri cu adevarat grave, la siguranta cetateanului ,!!! Adica ;;
   --- ,,Celebra ,, sosoaca ,, care prin , iesirile multiple ,necontrolate,, zbiera de-i se umflau venele ,,,
   -- Ca dragi romani ,,NU mai purtati masti , ca este o mare ,minciuna covidul etc etc,, Asta ,,nu miroase ,,a zadarnicirea masurilor de combatrerea virusului ???
   Cred ca ,, aceasta problema ,este mult mai grava decat ,, satana-n sutana ,, Articol foarte pertinent ,care spune doar ,Adevarul , care doare tare pe ,,iubitorii de Minciuna ,ortodoxa,, Credinta in Dumnezeu ,este ceva Sfant,,,,,,dar ce fac , popii , este cu totul altceva ,
   • Like 2
 • C.n.c.d ca si c.n.a. tine sub observatie si amendeaza anumite postui tv si anumiti gazetari si moderatori tv. Astea doua institutii aservite politic si iata si religios, parazitare ale societatii trebuie desfiintate si, daca este cazul, reinfiintate cu oameni de valoare intelectuala si nepartinitori. Cum mama lor de jeguri nu iau atitudine fata de emisiunile mizerabile, de cel mai jos prost gust ale posturilor: protv cu maruta lor si care dracu o mai fi, impotriva antenelor cel mai mizerabil si mincinos trust "de presa", impotriva canalului tv, prima tv toate niste televiziuni infiintate pentru a imbeciliza populatia si a o manipula. Televiziuni ale diversilor securisti, dusmani, tradatori si vanzatori de tara. Si in aceeasi categorie intra ccr si av. pop., niste trantori, niste lepre, niste slugi, nemeritat platite din banii nostri Iata motivul pentru care nu pot cei ce au mincit si au tinut pe spinarea lor o adunatura de paraziti sa aiba o ponsie meritata dupa 40 de ani si mai mult de munca. De la cei multi se taie pentru a da venituri necuvenite, acele pensii speciale, unor trantori vanduti. Biserica este o alta adunatura de putori obraznice si sfidatoare. "Satana in sutana" este incadrarea perfecta a tuturor turnatorilor nemernici, refugiati in haine popesti in bor.
  • Like 7
 • Dinu Dan Dinu Dan check icon
  Foarte bine faceți, dl. CTP !!!
  Vă respect și vă susțin.
  Să la cereți mai mult daune de la Consiliu.
  Bravo !!
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult