Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bisez și mă nedecramponez!

Cristian Tudor Popescu2

Ludovic Orban și-a dat demisia în direct, cu voce de țârcovnic. Motivul: „Nu mă cramponez de scaun”. Atât. Ca și cum l-ar fi întrebat cineva dacă se cramponează.

 Nimic despre pierderea alegerilor în fața, sau, mai exact, în spatele PSD – dimpotrivă, Orban a prezentat înfrângerea drept victorie. Ca într-o anecdotă din comunism: „La Moscova are loc o cursă atletică între numai doi alergători, un american și un rus. Câștigă americanul. Presa sovietică scrie: «Sportivul nostru a obținut un prețios loc 2, în vreme ce americanul s-a clasat penultimul» ”. Nimic despre greșelile guvernului Orban în pandemie, provocate de goana după voturi, scoase de oriunde, și din tomberon: moaște numai cu buletinul, moaște la liber, se închid piețele, se deschid piețele în ajun de alegeri, nu carantină totală, dar pe bucăți, interzicerea circulației virusului după 11 noaptea, magazine închise după ora 21, că atunci era îmbulzeala mare. Ca să nu mai vorbim de cinismul cu care PNL a racolat pesediști, în speranța că așa vor câștiga și murdăria se va uita.

 E-adevărat, n-a precizat de care scaun nu se cramponează. Așa că s-a dat cap în cap, sau, mai exact, dos în dos, cu Dan Barna pe scaunul de președinte al Camerei Deputaților, blocând negocierile. Iar acum, ca să le deblocheze, e gata de sacrificiul suprem: mă fac iarăși premier. Bisez și mă nedecramponez la cererea publicului, n-ați înțeles?

Ce rezultă de aici în materie de demnitate, că doar e vorba de demnitari?

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, primește, pentru a doua oară, comanda „Pe burtă, târâș!”, după ce i se ordonase „Drepți!”. Interesant de văzut dacă va da din coadă sau va scoate limba.

Președintele Iohannis îl nominalizează pe Orban premier după ce i-a acceptat demisia și l-a numit pe gen. Ciucă interimar. E ca și cum și-ar lua înapoi și ar strânge la piept paltonul trântit pe capotă.

În fine, repremierul Orban devine celebru pe plan național și mondial pentru performanță executivă a șpagatului pe un scaun, nu pe două!

Asta se face acum cu voturile celor care au ales PNL.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult