Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bisez și mă nedecramponez!

Cristian Tudor Popescu2

Ludovic Orban și-a dat demisia în direct, cu voce de țârcovnic. Motivul: „Nu mă cramponez de scaun”. Atât. Ca și cum l-ar fi întrebat cineva dacă se cramponează.

 Nimic despre pierderea alegerilor în fața, sau, mai exact, în spatele PSD – dimpotrivă, Orban a prezentat înfrângerea drept victorie. Ca într-o anecdotă din comunism: „La Moscova are loc o cursă atletică între numai doi alergători, un american și un rus. Câștigă americanul. Presa sovietică scrie: «Sportivul nostru a obținut un prețios loc 2, în vreme ce americanul s-a clasat penultimul» ”. Nimic despre greșelile guvernului Orban în pandemie, provocate de goana după voturi, scoase de oriunde, și din tomberon: moaște numai cu buletinul, moaște la liber, se închid piețele, se deschid piețele în ajun de alegeri, nu carantină totală, dar pe bucăți, interzicerea circulației virusului după 11 noaptea, magazine închise după ora 21, că atunci era îmbulzeala mare. Ca să nu mai vorbim de cinismul cu care PNL a racolat pesediști, în speranța că așa vor câștiga și murdăria se va uita.

 E-adevărat, n-a precizat de care scaun nu se cramponează. Așa că s-a dat cap în cap, sau, mai exact, dos în dos, cu Dan Barna pe scaunul de președinte al Camerei Deputaților, blocând negocierile. Iar acum, ca să le deblocheze, e gata de sacrificiul suprem: mă fac iarăși premier. Bisez și mă nedecramponez la cererea publicului, n-ați înțeles?

Ce rezultă de aici în materie de demnitate, că doar e vorba de demnitari?

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, primește, pentru a doua oară, comanda „Pe burtă, târâș!”, după ce i se ordonase „Drepți!”. Interesant de văzut dacă va da din coadă sau va scoate limba.

Președintele Iohannis îl nominalizează pe Orban premier după ce i-a acceptat demisia și l-a numit pe gen. Ciucă interimar. E ca și cum și-ar lua înapoi și ar strânge la piept paltonul trântit pe capotă.

În fine, repremierul Orban devine celebru pe plan național și mondial pentru performanță executivă a șpagatului pe un scaun, nu pe două!

Asta se face acum cu voturile celor care au ales PNL.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult