Unde brief-ul locatarilor nu e, creativitatea arhitecților trebuie să fie și mai axată pe funcționalitate decât de obicei. Echipa Dofinteriors (arh. Raluca Dofin, arh. Radu Dofin, arh. interior Ada Popa) a gândit amenajarea unui apartament ce urma să fie închiriat, încercând să-și imagineze personalitatea celor care îl vor locui.
Rezultatul: o scenografie a nuanțelor neutre și permisive, “condimentate” cu accesorii, corpuri de iluminat și piese de mobilier sculpturale, care celebrează confortul și estetica vieții de zi cu zi la… Copenhaga. Dar stai, suntem în București.
Întreaga amenajare este cadrul unei povești pregătite oricând să înceapă: când l-au preluat arhitecții, apartamentul era deja finisat, așa că aștepta detaliile de accent care să-l completeze. Cât despre linia cromatică neutră, nimic nu spune mai clar libertate de expresie decât ea.
Culorile neutre reprezintă fundalul perfect pentru micile inserții personale și se adresează astfel unei public extins.
“În procesul acestei amenajări, primul lucru pe care echipa noastră l-a avut în vedere a fost funcționalitatea spațiului, însă elementul care face proiectele marca Dofinteriors să fie unice este acela al integrării emoției în amenajare, prin crearea unor spații care induc nevoia naturală de a savura momentul prezent. Astfel, locuința devine o oază de liniște și relaxare în mijlocul gălăgiei urbane, atât de prezentă cotidian”, adaugă arhitecții Dofinteriors.
Masa de dining din lemn natur este centrul de gravitație pentru scaunele scenografice, cu putere de superstaruri. Surse de shopping mobilier personalizat: Our design, mobilier ready made: Into Design, decorațiuni și mic mobilier: Norda, corpuri de iluminat: Luminna, perdele/draperii: Perdelele Tale.
La fel ca în toate celelalte proiecte semnate de Dofinteriors despre care ți-am povestit în ultimii ani, lumina naturală joacă un rol hotărâtor și aici: fiecare cameră se deschide către terasa exterioară, așa că latura lungă a apartamentului este vitrată aproape în totalitate, iar ferestrele care se întind de la pardoseală până la plafon nu pun nicio piedică în calea luminii. În acest context, piesele de mobilier memorabile devin de-a dreptul diafane, scandinave până la ultima buclă structurală.
În același timp, arhitecții au gândit pentru fiecare spațiu al casei – de la open space-ul din zona de zi până la dormitorul matrimonial – o schemă de iluminat artificial menită să includă toate tipurile de scenarii de iluminat:
“Finisajele pereților sunt puse în valoare de benzile led, iar corpurile de iluminat decorative au un caracter sculptural, contribuind astfel la crearea unei atmosfere aparte. Spoturile încastrate bifează rolul iluminatului general în spațiu, în timp ce aplicele și veiozele au fost înglobate pentru lumina lor punctuală”, ne-a explicat echipa Dofinteriors.
Surse de shopping măsuța de cafea și canapeaua modulară: Hay, comoda custom made: Our Design. Tapetul este de la UpDeco.
Natura intră în scenă nu doar prin formele organice subtile, ci și prin jardiniera ascunsă în comodă și tapetul cu motive vegetale – grafica a fost creată special pentru acest proiect.
Bucătăria deschisă, parte din open space-ul livingului, este colțul funcțional gândit ca o continuare a conexiunii cu lumina naturală: insula generoasă, orientată spre ferestrele generoase este zona cu dublu rol, de pregătit și de servit masa. În rest, spațiul este restrâns și conține doar strictul necesar, cu electrocasnice integrate și mascate și o suprafață acoperită de oglindă, care lărgește vizual zona.
Dormitorul matrimonial își conturează personalitatea de tărâm al relaxării atât prin vizualul formelor organice, cât și prin elementele textile și tactile: covoarele, draperiile și patul tapițat – toate gravitează în jurul senzorialului. Apropo, ai observat tăblia semi-cerc? Este realizată la comandă, din gips carton. Surse de shopping pat: Divanissimi, vopsea decorativă: Murali Artwork.
În fața măsuței de machiaj, scaunul de la Qeeboo strikes again
Dormitorul transformat în birou sau spațiu de relaxare este ultima noastră oprire: amenajarea continuă cromatica neutră, în armonie cu rotunjimile lămpii Vertigo și a accesoriilor.
Proiectul a durat 4 luni și a fost finalizat în luna decembrie a anului trecut.
“Rezultatul este o amenajare atent gândită și funcțională, pusă în valoare într-o manieră minimalistă, prin valorificarea fiecărui detaliu într-o manieră optimă – o caracteristică definitorie pentru misiunea echipei Dofinteriors de a îmbunătăți calitatea vieții prin design“, au spus arhitecții.
Meet the creators
Fondatorii Dofinteriors, arhitecții Raluca și Radu Dofin, s-au cunoscut după ce absolviseră facultatea de Arhitectură, la un curs 3ds Max, unde Radu era profesorul, iar Raluca era cursanta. De acolo, totul a venit firesc și așa au pus bazele studioului lor de design interior și arhitectură. Dar îți vom povesti mai multe despre ei, într-un episod următor despre o altă amenajare ce poartă semnătura lor inconfundabilă – așa că stay tuned.
“Casa trebuie să fie un loc de reîncărcare a bateriilor.”
Arhitecții Raluca și Radu Dofin – Dofinteriors
I-am întrebat pe arhitecții Raluca și Radu Dofin ce anume reprezintă piatra de temelie a proiectelor pe care le semnează.
“Atmosferă, caracter, atemporalitate, acuratețea spațiului, nuanțe neutre, obiecte de calitate și sustenabile, materiale care se pun reciproc în evidență. În general, combinăm subtil stilul minimalist și curat cu o interpretare mai cosy. Casa trebuie să fie un loc de reîncărcare a bateriilor”, ne-au răspuns ei.
Apropo, trebuie să știi că, înainte de orice, o colaborare cu Dofinteriors te pune pe tine în centrul atenției. Mai exact, bifează 3 pași mari:
1.arhitecții îți ascultă cu atenție dorințele și rezolvă funcționalitatea spațiilor acoperind uneori elementele constructive vizibile (sau chiar le fac să pară intenționate în amenajare),
2.apoi gândesc schema de iluminare – despre care spun că este cea mai importantă parte a oricărui proiect,
3.după care aleg atent sau chiar proiectează ei piesele de mobilier necesare.
Ne-a plăcut mult definiția pe care au dat-o profesiei de arhitect, așa că le predăm ștafeta poveștii:
“Făcută cum trebuie, nu se oprește la partea de concept: este o simfonie creată între finețea părții de creație, prin alegerea formelor și a materialelor, pragmatismul soluționărilor funcționale, rigiditatea detaliilor tehnice și rigurozitate în urmărirea implementării. Toate acestea, cu un timing perfect, pentru ca la sfârșit să pară fără efort”.
De altfel, fiecare proiect Dofinteriors este un dans subtil al negocierii și reprezintă o colaborare transparentă, cu multă implicare din partea lor, respect reciproc, profesionalism, o abordare fără loc de interpretări:
“Încercam să nu ne impunem în fața clientului, ci să educăm sau să orientăm spre viziunea noastră. Ne dorim ca fiecare dintre clienții noștri să aibă o experiență plăcuta și lină, de când ne cunosc până când se mută în casele lor, astfel încât, la final, să aibă de povestit doar întâmplări cu încărcare energetică pozitivă”, adaugă Raluca și Radu Dofin.
Apropo, dacă vrei să răsfoiești portofoliul lor de proiecte, le găsești pe toate aici.
Fotografii: Arthur Zinz
Articol publicat initial pe designist.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.