Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Într-un sat de lângă Cluj-Napoca, vizităm Wood House, o casă în dialog cu natura

designisth

FOTO: Eliza Jurca

Am putea să o numim un act de matchmaking arhitectural: se întâmplă în satul Ciurila, aflat la 20 km distanță de Cluj-Napoca, unde echipa Manopera Architecture (Raluca Sabău, Romeo Cuc, Roxana Pop, Rareș Urzică și Mara Sescioreanu) a ridicat o casă cu o volumetrie simplă, cu mult lemn, și a mediat o legătură permanentă între structura ei, pe de-o parte, și vegetația abundentă, pe de altă parte. Totul într-o reinterpretare a arhitecturii tradiționale – o dovadă că intervențiile contemporane pot fi făcute cu blândețe în contextul rural. Iată proiectul Wood House.

Premisa proiectului a fost mai degrabă de natură vizuală: câteva imagini cu priveliștile pe care cei doi proprietari, o familie tânără, își doreau să le vadă din casă, spre curte și împrejurimi. Apoi, Wood House și-a căpătat silueta care se acomodează firesc la relieful deluros și diferențele de nivel, protejându-și intimitatea: este introvertită, “întoarsă cu spatele” spre strada principală și extrovertită, “cu fața” spre contextul natural. Poate mai mult decât orice, este povestea unei dinamici a deschiderilor care se străduiesc să capteze cât mai multă lumină naturală pe tot parcursul zilei.

„Proiectul nu epatează în niciun fel în locul în care este amplasat, încercând o integrare subtilă și folosirea judicioasă a reliefului, astfel încât locuitorii să se bucure atât de legături directe cu terenul în pantă, cât și de priveliști diferite din camerele casei. Materialitatea fațadelor respectă parțial materialitatea construcțiilor vechi existente în zonă, dar și structura casei care este realizată din pereți prefabricați pe structură de lemn de tip framing”, ne-au povestit arhitecții. 


Structura formată din pereți prefabricați a fost cea care a ordonat întregul parcurs al Wood House: proiectul tehnic și detaliile de execuție au cerut multă atenție și nu au lăsat loc de improvizații în șantier. Desigur, asta a adus cu sine avantajul timpului economisit și a redus timpul de muncă: pereții au fost montați în aproximativ o săptămână, iar acoperișul a avut nevoie de o altă săptămână.

Dacă ești în căutare de surse de inspirație pentru viitorul tău proiect, iată câteva inside info tehnice: termosistemul casei a fost executat din vată minerală bazaltică introdusă între montanții pereților și panouri rigide din plăci fibrolemnoase spre exterior, fațadele ventilate au finisaj de lemn, iar învelitoarea este din tablă prefălțuită.

colaborator pe partea de termotehnică: Kadar Ferenc.

Wood House a fost construită în mare parte de compania din Harghita Bar-at System, iar lucrările au fost urmate de teste de etanșeitate. În prezent, casa poartă anvelopa unei case pasive.

Dar să nu o luăm înaintea poveștii și să ne concentrăm pe imaginile așa de expresive. Jocul de Lego al volumelor interconectate pe care le vezi mai sus ascunde funcțiunile care compun Wood House: cele două module laterale sunt ale zonei de noapte (spre est, dormitorul matrimonial, cu baie și terasa acoperită, iar spre vest, alte două dormitoare), în timp ce liantul este modulul central, al zonei de zi cu triplă orientare. Tot modulul central poartă și accesul principal spre stradă.

Spațiile interioare se continuă la exterior cu terase generoase și ventilate, așezate pe ușoarele diferențe de nivel, ca invitații în trepte pentru lumina naturală și pretext continuu de „dialog” cu natura înconjurătoare.

„În privința amenajărilor exterioare, proiectul încearcă păstrarea grădinii „sălbatice” existente, terenul bucurându-se nu doar de o topografie interesantă, ci și de multă vegetație și de un pârâu la baza sa”, explică arhitecții. 

Modulul central, cu bucătărie și dining, depășește acest status: este încadrat de două terase laterale, una descoperită și cealalta acoperită, care prelungesc vizual și funcțional cea mai utilizată zonă a locuinței și îi devin o extensie. Astfel, treptele joacă rolul de cale de mijloc între construcție și relief, în unele dintre cele mai instagramabile priveliști locale pe care le-am descoperit în ultima vreme 

Lemnul este conducătorul absolut și la interiorul casei: îi aparține pardoseala (realizată chiar de proprietar), iar pereții și tavanele albe îl potențează și pe el, și lumina care se varsă în casă prin deschiderile multiple.

Designul interior (semnat tot de Manopera Architecture) este redus la strictul necesar, fără piese statement sau o cromatică diversă. Pur și simplu lasă volumetria longitudinală și casetele generate de adaptarea casei la relief să iasă în evidență fără să se împiedice în piese superflue.

mobilier custom made: Mob Steel Design

instalații: Nova Vision Instal

Arhitecții ne-au povestit că cea mai mare provocare a fost racordarea locuirii contemporane, cu dorințele și exigențele ei, la realitatea încă puțin permisivă a satului românesc. Ne bucurăm că viața la țară se schimbă, totuși, pe măsură ce microsocietățile care o compun se diversifică.

„Căutările legate de această problematică nu pot avea un răspuns unic sau corect, însă intervenția de la Ciurila caută să respecte contextul într-o manieră subtilă, lucrând cu normalitatea vieții la o scară umană, așa cum gospodăriile de altădată erau construite într-o strânsă legătură cu viața celor care o locuiau”, ne-au explicat arhitecții. 


FOTO: Eliza Jurca

Articol preluat de pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult