Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Intrigată că în centrul Craiovei „se pune prea repede roșu” la un semafor, am sesizat Primăria. Răspunsul m-a aruncat direct în România greșită

Semaforizare

Foto: Guliver Getty Images

România greșită e în discursurile care frizează absurdul, în șinele de cale ferată care prevestesc tragedii, în spitalele unde colcăie gândaci și infecțiile nosocomiale sunt la ordinea zilei, în ghiozdanul de câteva kilograme al unui elev de clasă primară care își pierde copilăria ca să facă teme fără sens și ajunge analfabet funcțional, în gropile din asfalt și kilometrii de autostradă nenăscuți. Lista e atât de lungă. Dar nu m-aș fi gândit că o să mă întâlnesc atât de des cu România greșită la un banal semafor, în buricul orașului, la una dintre cele mai importante intersecții din Craiova.

Intersecția de la Universitate e de o bună bucată de vreme semaforizată diferit, ca și altele de pe cel mai cunoscut bulevard al orașului, Calea București. De când timpii de semaforizare au fost schimbați, de pe o parte a bulevardului este imposibil să mai poți traversa strada înainte „să se facă roșu” dacă mergi normal, ba chiar în pas ușor alert. Pentru o mamă cu un copil de mână sau pentru un bătrân, traversarea pe verde este o misiune pierdută. Dacă mama și copilul mai aleargă, bătrânul trece jumătate de stradă pe roșu sau rămâne blocat la jumătate din drum, așteptând alte minute în șir schimbarea semaforului. 

Acum ceva timp, în calitate de cetățean nedumerit de această semaforizare stupidă, am transmis o petiție către primărie. Așa cum mă așteptam, după o îndelungă experiență privind trimiterea de numeroase și variate solicitări către instituțiile publice, „răspunsul” a sosit, rezolvarea nu. Am fost onorată cu următoarea explicație seacă și nesatisfăcătoare: „Instalațiile de semaforizare au fost amplasate în urma implementării proiectului <<Modernizarea infrastructurii de transport în comun pentru fluidizarea traficului forței de muncă între cele două platforme industriale ale polului de creștere Craiova – lot II”, a cărui finanțare a fost asigurată din fonduri europene. Diagramele de funcționare a acestor instalații, care cuprind secvențele și timpii acordați pentru fiecare secvență, sunt parte din proiect și sunt avizate de către Poliția Municipiului Craiova – Biroul Rutier, fiind considerate cele mai bune variante pentru fluidizarea traficului în intersecțiile respective>>”.

Așadar, cea mai bună variantă găsită de Biroul Rutier a fost aceea de:

a) a-l constrânge pe cetățean să alerge gâfâind pentru a traversa regulamentar;

b) a-l determina pe cetățean să treacă o porțiune din bulevard pe roșu, încălcând legislația;

c) a-l constrânge pe cetățean să aștepte de două ori la același semafor pentru că fluidizarea traficului implică, se pare, mai mult timp pierdut și nicidecum eficientizare.

Răspuns corect: toate cele de mai sus.

Și uite așa se face că, în timp ce în țara asta nu mai poți nici să treci strada, autoritățile și-au făcut treaba. Au atras fonduri. Au modernizat infrastructura de transport în comun pentru fluidizarea traficului. Așa cum a modernizat și doamna Firea transportul bucureștean cu autobuzele Otokar. Așa cum modernizează și guvernul România cu ordonanțele sale de urgență. Iar când încerci să tragi la răspundere autoritățile, să semnalezi probleme și să îndrăznești să speri la soluții, nu vei primi un răspuns, ci o justificare lipsită de fundament. Pentru că tu trăiești în România greșită, a celor care nu mai pot trece strada, iar autorii României greșite trăiesc în alt loc, în România unde le e cald și bine. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Olguta , daca se nastea pe vremea lui Hitler, il eclipsa pe Mengele. Rau. Acum se limiteaza doar la dragnea.
  • Like 0
 • Acum citeva zile o proasta facuta gramada, parlamentar PSD , se mai numea si Craioveanu ne invita la televizor sa mergem sa vedem ce minuni a facut Olguta la Craiova.
  • Like 2
 • In cloaca PCR-ului,pardon PSD-ului care a parasutat-o pe 'ministrareasa' Olguta,marea 'primareasa' care a castigat alegerile de cot cu Mazare.Acum fugit prin Brazilia de frica puscariei.Mana dreapta a lui Dracnea,Marea 'maritoare' de salarii si pensii pe datorie.Cat timp Craiova va sta sub Ciumatii Rosi nimic nu se va dezvolta.Cred ca problema sesizata e una dintre cele mai mici...dar sunt convins ca este reala.
  Cea mai mare problema in Oltenia este ca tot timpul au avut oamenii in functii(premier,ministri,etc) prin toate guvernele, dar nu au facut nimic pentru dezvoltarea zonei.
  Ce sa mai zici de FIREA la capitala cu fluidizarea circulatiei...te bufneste rasul,plansul...
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Aceiași bugetari nesimțiti in fiecare oraș.Au fost umflați cu salarii mari , știu că nu îi poate da nimeni afară și își fac de cap pe banii noștrii.A cam venit timpul să mai fie răriți.
  • Like 1
  • @ Dorin
   fc check icon
   scuze pentru intervenție. nu pot fi răriți pentru că au făcut masă critică. au forța numărului de partea lor. dă-i pe ”ăștia” afară prin vot și-n locul lor vor veni ...”semenii” lor, și nu vreau să zic „poate chiar mai răi, mai lacomi, mai batjocoritori”. lucrurile de finețe, de obicei, sunt apanajul unei mâini de oameni într-un oraș. nu-s în organigrame. cei care chiar se pricep, cei cu har, sunt puțini. foarte puțini. marile firme au înțeles asta și așa a apărut vânătoarea de capete. la noi mai durează până ieșim din feudalism. avem ecrane superamoled dar trăim și viețuim și avem reflexe pur medievale. ca indivizi, ca întreg, ca neam (karmic, adecă).
   • Like 0
 • fc check icon
  se numește „impostura și spaima ei”. impostorii se ascund în spatele cuvintelor gonflate. produc lăutărește, după ureche. nu dau socoteală niciodată, ciocoiește. deja se deprind cu traiul bun și le frică să piardă acest ”statut”, în fapt unul deloc nobil, de parveniți. toate orașele țării sunt conduse de tătuci înconjurați de mici armate de săraci hrăniți cât-de-cât, care fac orice le dictează stăpânul-vătaf: taie copacii și gradul viu și tufele și arbuștii ornamentali întru ”aerisire” și ”toaletare”, asfaltează în centru și pe strada lui ”dom premar”, distrug treceri de pietoni întru ”fluidizare”, distrug semaforizări de intersecții, semaforizează bolnav încât îi bănui de vreo problemă la coțofană. toate acestea se întâmplă din cauza imposturii. impostura este Rege în România. efectele imposturii le vom vedea peste vreo 20 de ani. singura problemă este că pelagra imposturii a fost activată de chiar poporul român. și forța căpcăunilor stă-n incorectitudinile celor mulți, prostimii - mai exact. ne așternem și dormim. ca popor, poporul român nu a descoperit principiile. e încă la faza cu boltă pe principii. o necăutată dar dovedită neiubire de urmași ori, măcar, de milă pentru ei ș-al țării viitor.
  • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult