Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Iohannis a promulgat legea care le dă părinților zile libere în perioada în care școlile sunt închise

Tata si copil acasă

Foto: Guliver/ Getty Images

Președintele Kaus Iohannis a promulgat legea care le permite părinților să își ia zile libere pentru a sta cu copiii lor în perioada în care școlile sunt închise temporar.

De prevederile actului normativ vor beneficia părinții ai căror copii au vârsta de până în 12 ani și sunt înregistrați în cadrul unei unități de învățământ și părinții copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, se arată în proiectul adoptat de Parlament în procedură de urgență.

Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul net.

Zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplică pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult