Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Iohannis: Am văzut cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia CCR cu amenzile. Fără aceste sancțiuni, morții pe care îi plângem azi ar fi fost mult mai mulți

klaus iohannis - conferinta de presa - presidency.ro

Foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a lansat joi un nou atac dur la adresa PSD și a „acoliților săi” care fac tot posibilul ca eforturile întregii naţiuni în lupta cu noul coronavirus să eşueze.

Șeful statului a criticat și decizia CCR prin care a fost declarată neconstituțională ordonanța de urgență care a majorat amenzile pentru cei care nu respectă restricțiile în perioada stării de urgență.

„Ei, adică PSD și acoliții săi, sunt cei care fac tot posibilul ca efortul de reconstrucție al întregii națiuni să eșueze”, a spus Iohannis.

„Confruntată cu o amenințare fără precedent, România - la fel ca toate celelalte state ale lumii - a trebuit să ia măsuri drastice pentru a-i proteja pe oameni și pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Am văzut ieri cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia Curții Constituționale privind amenzile instituite în această perioadă de stare de urgență. Este încă un semn de nepăsare, inconștiență și neînțelegere a misiunii pe care o au, dar și o dovadă că pentru acești politicieni interesul politic este mai presus de oameni.”, a spus Iohannis.

Șeful statului a punctat că sacțiunile au fost utile pentru a împiedica răspândirea virusului și a adăugat că „surprinzătoare este însă perspectiva unor autorități care, prin misiunea ori prin natura lor juridică, au obligația constituțională de a nu pierde din vedere, atunci când iau decizii, interesul general al societății”. 

„O spun cu toată responsabilitatea, fără aceste sancțiuni, morții pe care astăzi îi plângem ar fi fost mult mai mulți!”, a spus Iohannis.

Șeful statului a continuat atacul lansat la adresa PSD, despre care spune că are ca unică preocupare aceea de a face în parlament „legi cu dedicaţie pentru baronii lor”.

„În urmă cu două zile, CEDO a dat o decizie care ne-a arătat, din nou, tuturor, care era agenda reală a pesediștilor, pe care nu au abandonat-o nici acum.

Au venit la putere pentru a-i alunga din funcții pe cei competenți, pentru a-și crea instrumente de presiune pe dosare, pentru a scăpa de urmăriri penale, pentru a-și da amnistii și grațieri. Iar prin ceea ce continuă să facă dovedesc că nu au abandonat acest obiectiv, controlul politic pe justiție. Dacă ar putea și nu s-ar teme de reacția românilor, ar face-o imediat, chiar și acum.

Practicile de a legifera în mod haotic, cu încălcarea regulilor de dezbatere parlamentară, în mod netransparent, prin deturnarea în ultimul moment a unor inițiative legislative continuă și astăzi, din păcate. De ce face PSD asta? Simplu, pentru că a rămas același partid preocupat doar să-și salveze baronii.”, a spus Iohannis.

Președintele a dat ca exemplu o inițiativă a PSD prin care 1.000 de aleși locali care au incalcat legea ar putea fi „amnistiați” și ar putea să candideze la primării sau pentru alte funcții.

„Cel mai recent exemplu l-am avut zilele trecute, în Parlament. În timp ce atenția publică era concentrată asupra altor subiecte, PSD era ocupat să lovească din nou în standardele de integritate aplicabile funcțiilor publice sau să reglementeze privilegii.

Mai exact, PSD, nou sau vechi, vrea să le permită unor aleși locali declarați incompatibili să candideze la primării sau pentru alte funcții. O astfel de măsură ar amnistia nici mai mult, nici mai puțin, 1.000 de aleși locali care au încălcat legea. Unica prioritate a pesediștilor, chiar și într-o criză umanitară, rămâne doar aceasta: legi cu dedicație pentru baronii lor”, a afirmat Klaus Iohannis.

Cititi și;

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt curioasa care va fi argumentatia CCR-ului pentru decizia cu amenzile. Sigur, amenzile au fost foarte mari in raport cu veniturile. Dar ele trebuiau sa sperie, nu? Pentru ca altfel tot mocofanul roman ar fi zis: ëi, lasa ca merge si asa"si ar fi fentat cu seninatate. Si asa, au fost destui mocofani de etnie rroma care au facut pe "jmecherii" si au incalcat prevederile ordonantelor militare. Romania este destul de necivilizata si spiritul civic, ca si cel de disciplina, cam lipsesc cu desavarsire. Si apoi vine CCR-ul si spune ca amenzile sunt neconstitutionale!!!! Pai sa stim si noi de la CCR care anume articol din constitutie nu a fost respectat si la ce mod!!! Asteptam cu interes.
  • Like 3
 • Oameni buni,in fiecare zi ne lovim de acolitii psd;la primarie,la politie,la restaurante,in magazine...ei fura de rup si de aceea sustin psd.Noi cei corecti si civilizati nu mai avem loc de ei in aceasta tara minunata!Si daca suntem stabiliti in alt colt de lume,ne afecteaza existenta psd,de ce?Simplu...Atunci,ma-ntreb:de ce nu as aproba iesirile presedintelui,care poate este nervos si suparat ca guvernul (cu bune si rele)este impiedicat de ccr de rahat si psd sa-si faca treaba!Intr-adevar s-au pripit cu amenzile exagerat de mari,si stim de ce;guvernul are o teama,ca nu cumva sa greseasca in a bine gestiona situatia,ca nu cumva sensibillii sa nu voteze iarasi psd,si apoi sa ne tinem bine oameni buni...
  • Like 2
 • Raspunsul este foarte simplu moartea fraierilor este constitutionala si ce mai conteaza cateva sute de morti daca se poate da la gioale PNL.
  Dupa cum constitutional este si transportarea lui Pimen cu elicopterul la Matei Bals si tratarea lui cu plasma pe banii contribuabililor . Doamna Weber daca se infecteaza, sau Doamne fereste un judecator CCR, tot pe calea asta constitutionala o sa mearga si nici nu au nevoie de elicopter ca sunt strazile libere.
  Bagatul in spital sau omorul prin transfer de virus este la fel constitutional si mai mult pedepsirea vinovatului este neconstitutionala.
  Pare ca bazat pe drepturile constitutionale ale individului , mapamondul va deveni paradisul bioteroristilor . Nu cred ca le va trebui mult sa se prinda de oportunitate ...
  • Like 6
 • Paul check icon
  Locul alde pesedeului e la pârnaie, deoarece reprezintă brațul politic al unui grup infracțional organizat, concentrat pe slăbirea și apoi acapararea statului roman. O sa vedem după înlăturarea pesedeului de la butoane la următoarele alegeri dacă vorbele lui Iohannis vor fi urmate de fapte.
  • Like 5
 • Omul acesta este obsedat de PSD, chiar si noaptea cred ca are cosmaruri visand pesedisti care il ataca la orice cotitura. Problemele psihice nu ar trebui neglijate !
  • Like 2
  • @ Emil Ardelean
   AlexisZ check icon
   Ba eu cred ca mai degeaba PSD'ul este cosmarul acestei tari de 30 de ani incoace
   • Like 4
  • @ Emil Ardelean
   check icon
   După 3 ani în care literalmente s-a întîmplat asta, cred și eu că e obsedat de PSD!!
   • Like 0

Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult