Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO procesul pe care l-a intentat statului român, după ce CCR l-a obligat pe șeful statului să o demită

Laura Codruta Kovesi

Foto: Inquam Photos

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat la CEDO procesul pe care l-a intentat statului român după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție.

Judecătorii CEDO au decis în unanimitate că fostei șefe a DNA i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție,  fiind îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra.

Președintele Klaus Iohannis a fost forțat să semneze decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, printr-o decizie a CCR.

"CCR, constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi (...) Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, a transmis atunci CCR.

La momentul respectiv. Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului care a susținut că președintele Klaus Iohannis nu ar fi avut prerogativele pentru a respinge cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Valer Dorneanu

Valer Dorneanu: „Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic”

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat pentru Hotnews că nu comentează decizia CEDO, 

„Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declarații publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanțe. Vă dați seama că nu pot comenta asa ceva. (...) Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democrație", a spus Dorneanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tudorel Toader - fost Ministru al Justitiei, Valer Dorneanu - Presedinte CCR, Renate Weber - Avocat al Poporului (!!!), Mona Pivniceru, Victor Ciorbea, Florin Iordache si multi altii, mari juristi cu doctorate si catedre universitare, oameni care au excelat in cariera intr-un singur domeniu: AVOCATURA. Avocati ai partidelor si de multe ori numai ai liderilor de partid care i-au propulsat. Simbria platita de stat, lunar, indiferent de "procese". Lupta in instanta nu a existat, fiindca nu a existat un judecator si o parte adversa. Sa tot fi avocat! Cam asa au functionat si functioneaza inca.
  Nu pot sa uit cand verbul "a propune" a fost tradus de CCR prin imperativul "a impune". Si noi ne-am oripilat si...am tacut. Macar Avocatul Poporului n-ar putea fi ales de popor precum Presedintele?
  • Like 4
 • Cam ar fi cazul ca președintele să-și ceară scuze pentru greșeală făcută la presiunea legii impusă de CCR!? Zic și eu.
  • Like 0
 • 1. CEDO ne arată, dacă mai era necesar, că CCR-ul nu are nicio treabă cu Constituţia, ci doar cu mâna care o hrăneşte. Ar fi necesar să se reformeze din temelii iar criteriile de eligibilitate pentru judecători să fie rescrise. Din păcate, nu este posibil.

  2. TT ar trebui să fie revocat din funcţia de rector al Facultăţii de drept din Universitatea A.I. Cuza. Ce poate să-i înveţe pe studenţi? Ce credibilitate mai are în faţa studenţilor? (dacă după fulminanta prestaţie ca ministru al justiţiei mai avea vreo urmă de credibilitate)

  3. Dorneanu şi votacii din CCR ar trebui să-şi dea demisia. Dar au obrazul prea gros ca să facă gestul.

  Reacţia dnei Kovesi după decizia CEDO: {https://is.gd/R1Ckcc}
  De nepreţuit! :) Tot respectul pentru femeia asta!
  • Like 2
  • @ Dragoş Anghelache
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Nici Kovesi nu prea are treaba cu justitia, mai mult cu servilismul fata de marinel si succesorul lui, adica transformarea justitiei in arma de represiune politica. Nu e de mirare, avand in vedere ca tatal ei Ioan Lascu era procuror comunist si tot asa facea.
   • Like 0
  • @ Gr Mihai
   Ce va mai place sa aberati!
   Nu va mai intreb de argumente - ca deja stiu. Trebuie sa asteptam pana se desecretizeaza niste documente ale serviciilor. Iar cei din bransa dumneavoastra trebuie crezuti pe cuvant.
   • Like 1
  • @ Iron Spike
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Adevarul este ca Kovesi s-a luat mai ales de inamicii lui Basescu, si apoi s-a purtat cu duritate cu companiile romanesti si cu manusi cu alea straine. Si pentru asta a fost recompensata. Ca tu nu vezi adevarul ma doare in cot, el ramane valabil si vizibil pentru cine nu se orbeste intentionat.
   • Like 0
  • @ Gr Mihai
   1. Inca o data, ca se pare ca pricepeti mai greu: nu ne tutuim, ca nu am stabilit asa ceva vreodata.
   2. Ramane cum am stabilit. Cu chestii scoase din gusa - nu aveti cum sa fiti convingator, indiferent de ce afectiuni suferiti si ce dureri aveti.
   • Like 2
  • @ Gr Mihai
   Hopa! A apărut "vocea patrihotului naționale". Hai, la mai mulți lingăi!
   • Like 1
  • @ Gr Mihai
   Of ce de clarvăzători orbiți. Pentru cot există calmante ca și pentru crize.
   • Like 0
 • Si acum CCR cum plateste pentru decizile date? Macar vreo demisie de onoare ceva.
  • Like 7
  • @ Silviu Pop Sese
   Delia MC Delia MC check icon
   Au așa ceva?
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult