Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO procesul pe care l-a intentat statului român, după ce CCR l-a obligat pe șeful statului să o demită

Laura Codruta Kovesi

Foto: Inquam Photos

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat la CEDO procesul pe care l-a intentat statului român după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție.

Judecătorii CEDO au decis în unanimitate că fostei șefe a DNA i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție,  fiind îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra.

Președintele Klaus Iohannis a fost forțat să semneze decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, printr-o decizie a CCR.

"CCR, constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi (...) Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, a transmis atunci CCR.

La momentul respectiv. Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului care a susținut că președintele Klaus Iohannis nu ar fi avut prerogativele pentru a respinge cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Valer Dorneanu

Valer Dorneanu: „Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic”

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat pentru Hotnews că nu comentează decizia CEDO, 

„Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declarații publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanțe. Vă dați seama că nu pot comenta asa ceva. (...) Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democrație", a spus Dorneanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tudorel Toader - fost Ministru al Justitiei, Valer Dorneanu - Presedinte CCR, Renate Weber - Avocat al Poporului (!!!), Mona Pivniceru, Victor Ciorbea, Florin Iordache si multi altii, mari juristi cu doctorate si catedre universitare, oameni care au excelat in cariera intr-un singur domeniu: AVOCATURA. Avocati ai partidelor si de multe ori numai ai liderilor de partid care i-au propulsat. Simbria platita de stat, lunar, indiferent de "procese". Lupta in instanta nu a existat, fiindca nu a existat un judecator si o parte adversa. Sa tot fi avocat! Cam asa au functionat si functioneaza inca.
  Nu pot sa uit cand verbul "a propune" a fost tradus de CCR prin imperativul "a impune". Si noi ne-am oripilat si...am tacut. Macar Avocatul Poporului n-ar putea fi ales de popor precum Presedintele?
  • Like 4
 • Cam ar fi cazul ca președintele să-și ceară scuze pentru greșeală făcută la presiunea legii impusă de CCR!? Zic și eu.
  • Like 0
 • 1. CEDO ne arată, dacă mai era necesar, că CCR-ul nu are nicio treabă cu Constituţia, ci doar cu mâna care o hrăneşte. Ar fi necesar să se reformeze din temelii iar criteriile de eligibilitate pentru judecători să fie rescrise. Din păcate, nu este posibil.

  2. TT ar trebui să fie revocat din funcţia de rector al Facultăţii de drept din Universitatea A.I. Cuza. Ce poate să-i înveţe pe studenţi? Ce credibilitate mai are în faţa studenţilor? (dacă după fulminanta prestaţie ca ministru al justiţiei mai avea vreo urmă de credibilitate)

  3. Dorneanu şi votacii din CCR ar trebui să-şi dea demisia. Dar au obrazul prea gros ca să facă gestul.

  Reacţia dnei Kovesi după decizia CEDO: {https://is.gd/R1Ckcc}
  De nepreţuit! :) Tot respectul pentru femeia asta!
  • Like 2
  • @ Dragoş Anghelache
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Nici Kovesi nu prea are treaba cu justitia, mai mult cu servilismul fata de marinel si succesorul lui, adica transformarea justitiei in arma de represiune politica. Nu e de mirare, avand in vedere ca tatal ei Ioan Lascu era procuror comunist si tot asa facea.
   • Like 0
  • @ Gr Mihai
   Ce va mai place sa aberati!
   Nu va mai intreb de argumente - ca deja stiu. Trebuie sa asteptam pana se desecretizeaza niste documente ale serviciilor. Iar cei din bransa dumneavoastra trebuie crezuti pe cuvant.
   • Like 1
  • @ Iron Spike
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Adevarul este ca Kovesi s-a luat mai ales de inamicii lui Basescu, si apoi s-a purtat cu duritate cu companiile romanesti si cu manusi cu alea straine. Si pentru asta a fost recompensata. Ca tu nu vezi adevarul ma doare in cot, el ramane valabil si vizibil pentru cine nu se orbeste intentionat.
   • Like 0
  • @ Gr Mihai
   1. Inca o data, ca se pare ca pricepeti mai greu: nu ne tutuim, ca nu am stabilit asa ceva vreodata.
   2. Ramane cum am stabilit. Cu chestii scoase din gusa - nu aveti cum sa fiti convingator, indiferent de ce afectiuni suferiti si ce dureri aveti.
   • Like 2
  • @ Gr Mihai
   Hopa! A apărut "vocea patrihotului naționale". Hai, la mai mulți lingăi!
   • Like 1
  • @ Gr Mihai
   Of ce de clarvăzători orbiți. Pentru cot există calmante ca și pentru crize.
   • Like 0
 • Si acum CCR cum plateste pentru decizile date? Macar vreo demisie de onoare ceva.
  • Like 7
  • @ Silviu Pop Sese
   Delia MC Delia MC check icon
   Au așa ceva?
   • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult