Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO procesul pe care l-a intentat statului român, după ce CCR l-a obligat pe șeful statului să o demită

Laura Codruta Kovesi

Foto: Inquam Photos

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat la CEDO procesul pe care l-a intentat statului român după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție.

Judecătorii CEDO au decis în unanimitate că fostei șefe a DNA i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție,  fiind îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra.

Președintele Klaus Iohannis a fost forțat să semneze decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, printr-o decizie a CCR.

"CCR, constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi (...) Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, a transmis atunci CCR.

La momentul respectiv. Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului care a susținut că președintele Klaus Iohannis nu ar fi avut prerogativele pentru a respinge cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Valer Dorneanu

Valer Dorneanu: „Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic”

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat pentru Hotnews că nu comentează decizia CEDO, 

„Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declarații publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanțe. Vă dați seama că nu pot comenta asa ceva. (...) Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democrație", a spus Dorneanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tudorel Toader - fost Ministru al Justitiei, Valer Dorneanu - Presedinte CCR, Renate Weber - Avocat al Poporului (!!!), Mona Pivniceru, Victor Ciorbea, Florin Iordache si multi altii, mari juristi cu doctorate si catedre universitare, oameni care au excelat in cariera intr-un singur domeniu: AVOCATURA. Avocati ai partidelor si de multe ori numai ai liderilor de partid care i-au propulsat. Simbria platita de stat, lunar, indiferent de "procese". Lupta in instanta nu a existat, fiindca nu a existat un judecator si o parte adversa. Sa tot fi avocat! Cam asa au functionat si functioneaza inca.
    Nu pot sa uit cand verbul "a propune" a fost tradus de CCR prin imperativul "a impune". Si noi ne-am oripilat si...am tacut. Macar Avocatul Poporului n-ar putea fi ales de popor precum Presedintele?
    • Like 4
  • Cam ar fi cazul ca președintele să-și ceară scuze pentru greșeală făcută la presiunea legii impusă de CCR!? Zic și eu.
    • Like 0
  • 1. CEDO ne arată, dacă mai era necesar, că CCR-ul nu are nicio treabă cu Constituţia, ci doar cu mâna care o hrăneşte. Ar fi necesar să se reformeze din temelii iar criteriile de eligibilitate pentru judecători să fie rescrise. Din păcate, nu este posibil.

    2. TT ar trebui să fie revocat din funcţia de rector al Facultăţii de drept din Universitatea A.I. Cuza. Ce poate să-i înveţe pe studenţi? Ce credibilitate mai are în faţa studenţilor? (dacă după fulminanta prestaţie ca ministru al justiţiei mai avea vreo urmă de credibilitate)

    3. Dorneanu şi votacii din CCR ar trebui să-şi dea demisia. Dar au obrazul prea gros ca să facă gestul.

    Reacţia dnei Kovesi după decizia CEDO: {https://is.gd/R1Ckcc}
    De nepreţuit! :) Tot respectul pentru femeia asta!
    • Like 2
    • @ Dragoş Anghelache
      check icon
      Nici Kovesi nu prea are treaba cu justitia, mai mult cu servilismul fata de marinel si succesorul lui, adica transformarea justitiei in arma de represiune politica. Nu e de mirare, avand in vedere ca tatal ei Ioan Lascu era procuror comunist si tot asa facea.
      • Like 0
    • @
      Ce va mai place sa aberati!
      Nu va mai intreb de argumente - ca deja stiu. Trebuie sa asteptam pana se desecretizeaza niste documente ale serviciilor. Iar cei din bransa dumneavoastra trebuie crezuti pe cuvant.
      • Like 1
    • @ Iron Spike
      check icon
      Adevarul este ca Kovesi s-a luat mai ales de inamicii lui Basescu, si apoi s-a purtat cu duritate cu companiile romanesti si cu manusi cu alea straine. Si pentru asta a fost recompensata. Ca tu nu vezi adevarul ma doare in cot, el ramane valabil si vizibil pentru cine nu se orbeste intentionat.
      • Like 0
    • @
      1. Inca o data, ca se pare ca pricepeti mai greu: nu ne tutuim, ca nu am stabilit asa ceva vreodata.
      2. Ramane cum am stabilit. Cu chestii scoase din gusa - nu aveti cum sa fiti convingator, indiferent de ce afectiuni suferiti si ce dureri aveti.
      • Like 2
    • @
      Hopa! A apărut "vocea patrihotului naționale". Hai, la mai mulți lingăi!
      • Like 1
    • @
      Of ce de clarvăzători orbiți. Pentru cot există calmante ca și pentru crize.
      • Like 0
  • Si acum CCR cum plateste pentru decizile date? Macar vreo demisie de onoare ceva.
    • Like 7
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Au așa ceva?
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult