Foto: Inquam Photos
Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat la CEDO procesul pe care l-a intentat statului român după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție.
Judecătorii CEDO au decis în unanimitate că fostei șefe a DNA i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, fiind îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra.
Președintele Klaus Iohannis a fost forțat să semneze decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, printr-o decizie a CCR.
"CCR, constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi (...) Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, a transmis atunci CCR.
La momentul respectiv. Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului care a susținut că președintele Klaus Iohannis nu ar fi avut prerogativele pentru a respinge cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Valer Dorneanu: „Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic”
Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat pentru Hotnews că nu comentează decizia CEDO,
„Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declarații publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanțe. Vă dați seama că nu pot comenta asa ceva. (...) Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democrație", a spus Dorneanu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu pot sa uit cand verbul "a propune" a fost tradus de CCR prin imperativul "a impune". Si noi ne-am oripilat si...am tacut. Macar Avocatul Poporului n-ar putea fi ales de popor precum Presedintele?
2. TT ar trebui să fie revocat din funcţia de rector al Facultăţii de drept din Universitatea A.I. Cuza. Ce poate să-i înveţe pe studenţi? Ce credibilitate mai are în faţa studenţilor? (dacă după fulminanta prestaţie ca ministru al justiţiei mai avea vreo urmă de credibilitate)
3. Dorneanu şi votacii din CCR ar trebui să-şi dea demisia. Dar au obrazul prea gros ca să facă gestul.
Reacţia dnei Kovesi după decizia CEDO: {https://is.gd/R1Ckcc}
De nepreţuit! :) Tot respectul pentru femeia asta!
Nu va mai intreb de argumente - ca deja stiu. Trebuie sa asteptam pana se desecretizeaza niste documente ale serviciilor. Iar cei din bransa dumneavoastra trebuie crezuti pe cuvant.
2. Ramane cum am stabilit. Cu chestii scoase din gusa - nu aveti cum sa fiti convingator, indiferent de ce afectiuni suferiti si ce dureri aveti.