Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis: Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă

Foto: Inquam Photos

Președintele Klaus Iohannis a vorbit luni despre nevoia de „toleranță zero în privința plagiatului”, într-un discurs susținut la festivitatea de deschidere a anului universitar, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

„Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.”, a spus Klaus Iohannis. 

Șeful statului a subliniat că miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. „Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”, a declarat președintele Iohannis.

Declarația președintelui Iohannis vine în contextul în care Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației, în urma acuzațiilor de plagiat al unor cursuri universitare. Totodată, o anchetă publicată de pressone.ro a ajuns la concluzia că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Această gogoașă se aplică PÂNĂ la „gradul” de general de armată... În ultimele 3 zile NU s-a făcut nici o referire la personaj, asta înseamnă ori că ROMÂNIA EDUCATĂ ori aduce a balon dezumflat, ori că „UNII E INTANGIBILI”... ”Din această dilemă nu puteți ieși!” s-a scris acum 138 de ani...
    • Like 0
  • Oo, am inteles in sfarsit? Cam tarziu, nea Sorinel trebuia scuipat din invatamant (in general, nu doar de la minister) acum mult timp, de cand a incercat sa apere plagiatul lui Ponta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult