Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis: Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă

Foto: Inquam Photos

Președintele Klaus Iohannis a vorbit luni despre nevoia de „toleranță zero în privința plagiatului”, într-un discurs susținut la festivitatea de deschidere a anului universitar, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

„Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.”, a spus Klaus Iohannis. 

Șeful statului a subliniat că miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. „Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”, a declarat președintele Iohannis.

Declarația președintelui Iohannis vine în contextul în care Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației, în urma acuzațiilor de plagiat al unor cursuri universitare. Totodată, o anchetă publicată de pressone.ro a ajuns la concluzia că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Această gogoașă se aplică PÂNĂ la „gradul” de general de armată... În ultimele 3 zile NU s-a făcut nici o referire la personaj, asta înseamnă ori că ROMÂNIA EDUCATĂ ori aduce a balon dezumflat, ori că „UNII E INTANGIBILI”... ”Din această dilemă nu puteți ieși!” s-a scris acum 138 de ani...
    • Like 0
  • Oo, am inteles in sfarsit? Cam tarziu, nea Sorinel trebuia scuipat din invatamant (in general, nu doar de la minister) acum mult timp, de cand a incercat sa apere plagiatul lui Ponta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult