Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ciucă e gol

Ciucă și Cîmpeanu

Foto: gov.ro

Cu riscul de a-mi sângera din nou urechile, l-am ascultat din nou vorbind pe premierul Ciucă. Domnia sa li s-a adresat prefecților și inspectorilor școlari, într-o videoconferință la care a participat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în pregătirea deschiderii noului an școlar. Ce mi-a atras atenția de această dată a fost că dl. Ciucă a cerut în permanență din priviri aprobarea dlui Cîmpeanu. Supliciul de a vorbi era atât de mare, încât de fiecare dată când simțea că se poticnește, generalul căuta o proptea de la cel care-i este teoretic subaltern.

Mi-am dat seama în acel moment că dl. Ciucă recita o lecție învățată pe de rost, iar ministrul său îl asculta ca un profesor ușor plictisit. Cu ochii în foi, dl. Cîmpeanu dădea din cap, încurajându-l să continue, chit că elevul Ciucă începuse să o ia pe arătură. „Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere”, a spus poticnit dl. Ciucă, moment în care mi-am dat o palmă să mă trezesc.

Fraza de mai sus îi aparține persoanei care deține cea mai înaltă funcție executivă în România, poziție din care n-ar avea dreptul să fie luat prin surprindere de un eveniment atât de previzibil. Felul inept în care se exprimă premierul țării trădează însă un lucru mult mai grav: și anume că omul acesta pare că nu se pricepe la nimic din ceea ce-i cere fișa postului.

Și aici era vorba despre începerea anului școlar și despre școlile cu toaletele în fundul curții, nu despre vreo teorie educațională complicată, despre testele PISA sau despre subiectul 3 de la bacalaureat. Dacă la lecția despre bastonașe premierul întâmpină dificultăți, îmi închipui că, dacă-l bagi în probleme complicate, cum ar fi politica fiscală sau criza facturilor la energie, se uită ca curca-n lemne.

Nu e de mirare că PSD își trece toate abominațiunile fiscal-legislative pe semnătura lui Nicolae Ciucă. De pildă, dl. Ciucă își închipuie că este liberal (l-au pus și șef la un partid cu același nume) și că apără și susține mediul antreprenorial crescându-le tuturor taxele în plină criză. PSD îi dă câte o găleată de gaz în mână și-l pune să o arunce peste inflație, promițându-i că așa o va stinge și la final va primi și o cască de pompier fruntaș.

Niciodată PSD n-a fost într-o zodie mai fericită: să scoată castanele din foc cu mâna altuia și ăla să nu se prindă; să aibă acces la bani și la funcții și să nu fie tras la răspundere pentru nimic; să arunce cu miliarde de lei în electorat în pregătirea lui 2024 și nota de plată să o plătească copiii noștri; să nu plătească oalele sparte. Sub Nicolae Ciucă, PNL nu mai este un partid, ci un alibi al PSD la guvernare.

Una peste alta, dl. premier a reușit să o depășească până și pe doamna Dăncilă la habarnism. Face însă figură de om bonom, neconflictual, un Happy Budha pe care nu te poți supăra, drept care puțini s-au încumetat să strige că împăratul e gol.

Într-o singură privință dl. Ciucă a jucat ca un politician versat. Pe cât de gol și naiv profesional este dl. Ciucă în funcția de premier, pe atât de viclean s-a dovedit în cea de doctor în științe. Pentru că, vă vine să credeți sau nu, acest om care are reale dificultăți să citească de pe o foaie, posedă un doctorat în științe. Că el este plagiat, asta o poate dovedi doar instanța CNADTCU, însă aici dl. premier n-a mai fost blândul Ben care silabisește la televizor, ci un prădător feroce care a făcut uz de toate instrumentele politice și instituționale ca să blocheze analizarea tezei sale de doctorat. Mișcarea îmi amintește de Agamiță Dandanache, un personaj despre care ești tentat să spui că e cam tra-la-la („stii, conița mea, sunt asa de amețit... stii, trăsura... si clopoțeii... stii, îmi țiuie grozav...”), până când afli că și dumnealui a știut să mânuiască abil „o scrisorică” pentru a nu rămâne „fără coledzi”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Polonia a estimat la peste 1.300 de miliarde de euro pagubele care i-au fost provocate de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a anunţat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS). El a precizat că Varşovia va cere oficial Berlinului reparaţii de război.

    Cu ce mai plateste caltabosul bosumflat caldurica nemtilor la crunta iarna care vine ?O sa-i pupe poala lui Putin , rugandul sa-i dea o tzara de gaz ! Vai de picioare cand n-ai cap , te dai jos din tren , dar celalalt tren a plecat , n-ai stiut sa calculezi si ai ramas de pomina in cosul de gunoi al istoriei !
    • Like 0
  • Citind textul dlui Negruţiu mi-am amintit cât de miraţi şi uluiţi eram unii dintre noi, la începutul anilor ’90, când Petre Roman vorbea în franceză, în engleză şi în spaniolă cu omologi sau oficiali din Europa. După Bobu şi Postelnicu... nu-ţi venea să crezi urechilor. Petre Roman vorbea, implementa şi avea o dicţie perfectă. Dar ce-a făcut ca prim ministru? Unii zic că a îngropat industria României. Aşa o fi.

    Dl. Negruţiu îmi aminteşte cât de supărat era dl. Cristian Tudor Popescu pe Gică Hagi pentru că nu vorbeşte corect limba română. Ceea ce nu a înţeles dl. Popescu era că Hagi era plătit ca să lovească mingea corect şi ea să se ducă în poartă sau la coechipierul care putea s-o bage-n poartă. Hagi pentru asta era plătit, nu pentru a vorbi corect limba română. Mutandum-mutandis, dl. Ciucă este plătit pentru a guverna. Nu prea mă interesează cum vorbeşte. Poate să se exprime şi prin semne, din punctul meu de vedere, dar să guverneze. Pentru asta este pus acolo.
    • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      Si???? Guverneaza bine in opinea ta?
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Spuneţi-mi un prim ministru care a guvernat bine din 1990 încoace.
      • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      Presupun ca vrei unul roman , pai imi pare rau dar nu exista , dar asta nu inseamna ca acum trebuie sa coboram standartele , ca oricum sunt la cote de avarie , daca am ajuns sa acceptam si persoane precum Ciuca , Dancila si in curand Ciolacu. Ma intreb cateodata daca se poate mai rau , dar politicul romanesc vrea sa imi demonstreze ca intodeauna se poate mai rau.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Psd guverneaza prin ciuca.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      La noi mereu s-a putut din rau in mai rau.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Macar, guverneaza? Bine, nici nu se pune problema...
      • Like 1
  • Articol interesant!
    • Like 0
  • Desi textul e foarte comic, tragedia starii lucrurilor e prezenta de zeci de ani si traim cu ea. PSD e PCR, iar tot ce nu e PSD e destinat ponegririi si aruncarii vinilor si responsabilitatilor, incat partidul unic sa iasa mereu basma curata, navigand pe minciuna si imbrobodirea maselor ca am avea democratie !!! E continuarea perfida a stapanirii tarii de catre o mafie lipsita de patriotism, care profita de delasarea si lehamitea unui popor tinut in mediocritate educationala si culturala pana se va scufunda in istorie insasi ideea de popor roman.
    • Like 1
    • @ Adriana Negruti
      dan check icon
      Daca dupa 32 de ani nu suntem in stare ca popor sa facem diferenta intre PSD si ceilalti e trist.
      Pe de alta parte cei care au votat PNL si Klaus in speranta ca PSD nu va ajunge sa guverneze s-au trezit tradati.
      La viitoarele alegeri absenteismul de dreapta va fi masiv din pacate chiar daca asta nu e o solutie.
      • Like 1
    • @ dan
      Nu exista decat o diferenta de opereta. Adica nu e o diferenta de substanta. Nu e lasata sa fie, pentru ca "partidul e in toate!" Are grija sa nu se erijeze in conducatori adevarati nimeni dintre figurile de opozitie. Nu stiu cum se face ca toti ajung in ridicol, ponegriti, defaimati, ridiculizati, anatemizati, intr-un cuvant, atomizati ca substanta, ca nu cumva sa impregneze cu incredere masele!!! Are grija mafia continuatoare a mafiei pcr-isto securiste dinainte de 89, ca TOTUL sa fie controlat de ea si chiar ca totul sa se invarta cam in aceleasi paradigme antioccidentale!!!!
      • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      dan check icon
      Sunt de acord cu argumentele dumneavoastra dar cred ca si noua ne apartine o parte din vina , acum nu se mai poate spune ca ne lipsesc informatiile ca in anii 90 sau ca ne sperie ideea de capitalism care a facut ca 87% din populatie sa il voteze pe Iliescu , acum avem acces la informatie dar nu prea stim ce sa facem cu ea , din lipsa de educatie probabil.
      Calitatea oamenilor politici este foarte importanta , se pune accent mai mult pe capacitatea de a face afaceri ,de a aduce bani la partid , in loc ca alegerea lor sa fie facuta de catre partide in functie de educatie .
      Trebuie sa recunoastem ca nu prea avem de unde alege dar si cand avem oameni mai educati in loc sa ii votam aruncam cu noroi si votam ca popor tot gresit in functie de imaginea respectivilor sau in functie de interesele personale.
      In Romania a studia in afara tarii cam cum era in perioada interbelica este vazut nu ca o fapta de admirat ci ca o lipsa de patriotism sau chiar mai rau celebra sintagma " ala nu a mancat salam cu soia".
      Este mai important se pare grobianismul , tupeul de cartier , si nu in ultimul rand banii facuti usor , ca "smecherii" , decat munca studiile sau experienta profesionala.
      Acest Ciuca , produsul mafiei securiste , va fi cea mai rea alegere posibila pentru Presedentie prin simplul fapt ca atunci cand pui la putere un semidoct , hot si plagiator care inchide ochii la hotii devine foarte periculos .
      • Like 2
    • @ dan
      Ciuca a fost ales, ca si Johannis, pe niste criterii meschine: sa fie greoi la minte, molcom, obedient, adica ceva comod pentru mafie! Mafia isi vede numai de interesele ei meschine si, din nenorocire, mai e si impanata cu agenti pro-rusi care sunt ghidonati de la Moscova si submineaza cu buna stiinta aspiratiile noastre pro-occidentale ce ar presupune bunastare si progres pe toate planurile. Rusii ne vor distrusi ca natie, mafia exact asta face!!!
      • Like 3
    • @ Adriana Negruti
      Adevarat.
      • Like 1
  • D. Ciucă a fost îmbrăcat în haine strălucitoare de marea decepție pe numele său de serios german Iohannis. Ajutat substanțial de „echipa câștigătoare” în frunte cu fantasticul domn Cîțu, Este atât de trist și dramatic pentru PNL.
    • Like 2
  • Sper ca cineva sa investigheze si cariera fulminanta a sotiei domnului Ciuca in armata. Gol dar nu singur.
    • Like 1
  • Excelent articolul domnului Florin Negrutiu atingand cu har gazetaresc abisurile domnului Ciuca.
    • Like 1
  • dan check icon
    In timpul comunismului ministri dadeau din cap de frica partidului , acum dau din cap de frica ca raman fara avantaje materiale si financiare .
    Acest semianalfabet conduce Romania , el si multi semi analfabeti din guvern si asta se intampla pentru ca timp de 32 de ani nu ne-am saturat ca popor sa le credem minciunile , nu ne-am saturat de ticalosiile lor si vom vota la fel si pe viitor.
    Obisnuiti-va cu Ciuca , vom avea de ales intre raul cel mai mic Simion si Ciuca , stim de pe acum cine va castiga .
    Am stat ore in sir la coada sa il votez pe Klaus ca acum sa vad ca il sustine pe analfabetul asta si PSD , mare dezamagire.
    • Like 5
  • De data sunt de acord, în mare parte, cu ideile din articol. Dar nu sunt motive să plângeți pe umărul PNL, fiindcă PSD-ul cel rău îi ia fața. În concepția mea, PNL-ul și PSD-ul au cam aceeași valoare politică (și anume jalnică); nu se poate spune acum că unul e mai rău și altul mai bun. Desigur, PSD-ul stă mai bine în sondaje, dar asta nu înseamnă nimic din punct de vedere valoric. Amândouă partidele au decăzut mult ideologic, fiind doar niște simple găști de interese. În plus, PNL s-a poziționat singur, de bunăvoie, la remorca lui Johannis și a acceptat fără să crâcnească atât inițiativele președintelui țării (adeseori inepte și păguboase) cât și președinții de partid impuși de Johannis. PNL e singurul partid unde am văzut că președinții săi sunt impuși de sus în jos și nu prin câștigarea democratică a puterii, de jos în sus. Desigur, alegerea președinților de partid (Orban, Câțu, Ciucă) a păstrat o aparență democratică, cu alegeri interne, dar toată lumea știa că trebuie ajuns la o finalitate deja hotărâtă. Cei care ar fi ieșit din rând și-ar fi dat foc la valiză. Fiindcă Johannis lucrează la unison cu serviciile și justiția, iar acestea ar fi găsit ”bube în cap” oricui, din orice partid, adică i-ar fi ”arătat pisica”. Practic liberalii și-au făcut-o cu mâna lor, nu ar trebui să se plângă. Încă un lucru unde se bagă Johannis este susținerea lui Virgil Popescu la Ministerul Energiei. E clar pentru oricine că ministrul e în conflict de interese (soția sa are în administrare un număr de benzinării) iar suspiciunea rezonabilă apopulației este că e mult mai mult decât atât. E foarte probabil ca V. Popescu să fie mână în mână cu speculatorii din piața de energie, deci nici vorbă de a lucra în folosul populației, ci împotriva ei. Cu toate astea scaunul acestui ministru e solid. Nu poate nimeni să-l dea jos (PSD-ul ar vrea asta) fiindcă îl susține Cotroceniul. În schimb altora li s-a găsit nod în paură tocmai fiindcă ar fi avut tendințe de a lucra în folosul populației. Vezi Fostul ministru Chesnoiu de la Agricultură, căruia i-a fost descoperit un amărât de concurs de angajare aranjat. Nu zic că e ceva bun acest lucru, dar e clar că nu se păstrează proporțiile. Unii fac harcea-parcea domeniul pe care îl administrează și nu le mișcă nimeni un fir de păr de pe cap, iar altora li se reproșează - ca în bancul cu iepurașul și lupul - că ”nu au bască” și o pățesc. În ultimul an s-au făcut angajări la stat în număr foarte mare, cu posturi scoase cu dedicație, pentru clienții lor politici. Câte din acestea credeți că au fost cinstite, nearanjate? L-au găsit tocmai pe Chesnoiu, în mod atât de convenabil....
    • Like 0
  • Ion check icon
    În testamentul său, Octavian Goga fost prim-ministru al României, mort în 1938 la vârsta de 57 ani, nota: "Am trăit în vremea proştilor-a stăpânit mediocraţia sub un rege tranzacţionist în chestiuni de morală, timid şi fără orizont în probleme de stat. Ce va fi de ţară în vâltoarea care vine, nu ştiu". Se pare că trăim aceleaşi vremuri. Păcat mare!
    • Like 3
    • @ Ion
      O fi fost Octavian goga un nazist convins (a cerut fie îngropat cu zvastica nazista pe piept), dar nu sunt multe lucruri sa se fi schimbat de pe vremea lui. 70 ani degeaba.
      • Like 2
    • @ Ion
      Mereu ajung sa ne conduca niste lichele dezgustatoare care se folosesc de buna credinta a catorva figuri timide si afone la capitolul politica si de naivitatea maselor.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult