Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iohannis: PSD a tras de timp cu un cinism inimaginabil. Au ținut săptămâni în Parlament legea izolării și carantinei, iar publicul a primit impresia că lucrurile nu sunt grave

Klaus Iohannis - presidency.ro

Foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a criticat miercuri, din nou, Partidul Social Democrat, acuzându-i pe politicienii social-democrați de „un cinism inimaginabil”, pentru că au tergiversat votarea legii carantinei în Parlament, iar în acest timp situația epidemiologică s-a deteriorat.

„O etapă care mi s-a părut notabil de negativă a fost disputa în Parlament pe legea carantinei și izolării. Chiar dacă cineva mă va acuza de declarații politice pe pandemie, nu pot să nu văd că legea a fost elaborată în regim de urgență de Guvern, trimisă în parlament unde PSD a tras de timp cu un cinism inimaginabil. Au ținut legea săptămâni în Parlament și în acest timp publicul a primit impresia că lucrurile nu sunt grave. 

Au apărut politicieni care au incitat deschis la nesupunere, să nu purtăm mască, să ne vedem de treabă, să nu mai raportăm atâtea chestiuni, etc. Au indus în public impresia că lucrurile nu sunt grave”, a spus Iohannis.

Președintele amiintit că foarte multe persoane infectate au părăsit spitalele, iar Guvernul a fost lipsit de un instrument important de gestiune. 

„PSD a tergiversat adoptarea legislației. În această perioadă situația epidemiologică s-a deteriorat grav. Așa am ajuns la 1200 de cazuri zilnice. Din păcate evoluția va mai dura, chiar dacă măsurile luate acum sunt corecte. Dacă lumea începe să înțeleagă că boala poate fi mortală. Infectările din acele săptămâni vor avea urmări pe toată vara”, a subliniat Klaus Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  De ce anumite popoare pot avea o cultură a măştii, chiar pentru banala gripă? S-a tot spus că şi gripa obişnuită ucide, în special persoanele în vârstă, dar gripa se materializează din neant sau e şi ea transmisă prin lipsa măştii şi a distanţării sociale? Fie că vorbim de banala gripă, fie de un virus mult mai violent, principiul e acelaşi: acţiunile noastre pot influenţa destinul altor fiinţe umane. Întrebarea e dacă ne pasă.
  Dacă acest virus o să dispară peste doi sau trei ani, vom mai purta măşti în sezonul rece, pur şi simplu din grijă pentru aproapele nostru?

  Nu cred că vreun guvern ne poate învăţa ce sunt empatia şi altruismul.
  • Like 4
  • @ Valentin
   Răspunsul la prima întrebare este inclus în aceasta: ”cultura”.
   • Like 2
  • @ Valentin
   Mai conteaza si populatia si densitatea populatiei. Daca traiesti intr-o tara in care este nevoie ca angajati la metrou sa impinga oamenii in tren ca sa-i comprime ca sardinele in conserva atunci e foarte probabil sa porti masca pentru ca esti constient ca pana si o gripa se poate raspandi foarte usor.
   • Like 3
 • Imediat ce Johannis a înțeles că simpla răceală s-a transformat din epidemie în pandemie, și-a asumat conducerea luptei pentru combaterea bolii, fără a coopta toate partidele parlamentare în acest proces. În aceste condiții trebuie să-și asume în integritate rezultatele acestei acțiuni prezidențiale, și pe cele bune și pe cele rele, abaterea atenție prin culpabilizarea PSD, CCR și a Avocatul Poporului nu are nici o justificare.
  Și pentru că nu vrea să învețe nimic din acest lucru continuă în același registru și cu utilizarea fondurilor europene.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   check icon
   Vai de mine! Nu i-a rugat frumos pe ăia de la PSD!
   Ci oamini, dom'le!!
   • Like 4
  • @ Voicu Nicolae
   Există situații în care integralitatea (nu integritatea) nu poate include gașca roșie; tocmai pentru că ea a căutat să zădărnicească lupta împotriva bolii, dar și a răspândiri virusului; șubrezind și mai tare intelectul votacilor captivi Vi-l amintiți pe leșinatul-din-picioare cum își justifica lipsa măștii prin faptul că are nu știu ce obturații nazale?! De altfel, gasca ar trebui cercetată penal pentru răspândirea virusului. Părerea mea.
   • Like 4
  • @ Voicu Nicolae
   cox check icon
   ..."fără a coopta toate partidele parlamentare în acest proces."...
   Să facă ce, partidele parlamentare? Puteti explica? Hai, concret, cu subiect și predicat. Cînd coaliția bolșevică pune la îndoială absolut tot, cum îi poți coopta pe aștia sa pună umărul?
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Pe cine să coopteze? Psd care o face si acum, în al 13-lea ceas pe Gică contra, cerând o lege care, nota bene, nu există nicăieri că suntem așa, cei mai căpoși și vrem totul după lege (reamintesc: peste tot s-a condus prin ordonanțe de urgență și s-au dat amenzi care până atunci nu fuseseră nicăieri prevăzute fiindcă astfel de situații n-au mai fost), iar acum când este lege, urlă că nu-i bună deși au dezbătut-o ei înșiși (prea) îndelung, tărăgănând intenționat, pentru a putea da vina pe guvern. Bineînțeles că în ecuația lor viețile omenești sunt vax albina, ce dacă mai crapă unii iar spitalele se sufocă! Iar în timpul ăsta împrăștie idei crețe cum că cei suferinzi de alte boli nu sunt primiți în spitale, nu se fac autopsii, masca dăunează, etc.
   Alții s-au dat la o parte și nici măcar când a izbucnit epidemia nu și-au oferit ajutorul. Ba mai mult, chibițează și critică, fiind (prin diverși postacii, evident, nu pe față, nu) de acord cu mârșăviile CCR!
   Deci, cu cine? Eu nu, eu nu...
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Dan check icon
   Domnule ,,Bolnav ,, de pesedita ,,voicu niciolae !!!! Pardon ,, Domnul Presedinte a atras atentia de multa vreme ,pe vremea starii de urgenta , cand a dat liber ,in starea de urgenta sa se faca achizitii libere , apoi psd-istii au acuzat ca s-audat ,tunuri (stilul psd ) apoi s-au plans la ruda lor apropiata ccr,, si la avocatul poporului 9al diavolului) ca nu este constitutional , si s-a cerut Lege ,,s-a facut si lege ,dar tot ei NENOROCITII AU TINUT LEGEA IN SERTAR ,, itre timp situatia s-a afravat ,ca deh ,,romnul verede neaos este tot roaman si nu intelege , Acum cine-i de vina ,ca si popii in biserici ,,fac reclama anti covid , ca si dobitocul de ciolacu ,??? Cat despre fondurile UE ,, ele sunt valablile si vom beneficia de bani in stil ,,,european ,,si nu nin stil DAMBOVITEAN !!!!!
   • Like 2
  • @ cox
   Parlamentul este instituția aleasă pentru gândirea legilor ce guvernează orânduirea - Legiuitor (creator de reguli de bună conviețuire).

   Guvernul este executant al gândirii, transpusă-n lege/legi, cu putere limitată de luare a unei decizii - nedefinită de către Legiuitor!
   Decizia executantului trebuie să fie validată de Parlament pentru a fi "viabilă "!

   Președintele mediază, în plan intern buna funcționare legislativ - executiv,
   și-n sfera externă reprezintă interesele țării.
   :)
   Nu știu cu câte subiecte și predicate, Sănătate!
   • Like 0
  • @ Purice Narcis-Teofil
   Delia MC Delia MC check icon
   Parlamentul psd poate să gândească? Ar fi ceva nou.
   "Guvernul este executant al gândirii". Revenim la punctul 1. Care gândire? Dacă cineva execută ceea ceea ce gândește cel căruia gândirea îi e străină...ce anume să execute? No go.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Psd,alde,pro ro,ccr si av. poporului sunt vinovatii directi ai situatiei ce o traim. Doar cretinii si direct profitorii ordinari pot nega evidentele. Cei enumerati mai sus trebuie sa raspunda penal de incalcarea grava a constitutiei si asmutirea ciurucurilor societatii de a nega gravitatea pandemiei. Nu incultii incapabili si abuzatoritrebuie sa aiba opinii cu privire la boala. Doar specialistii medici ( nu mitraliera sau banicioiu sau bacalbasa) si alte putori spagare au dreptul sa vorbeasca ci cei ce se lupta riscandu-si sanatatea cu aceasta boala aruncata in omenire cu scopuri bine calculate. Asta impreuna cu unii leaderi de gunoi a adus haosul in lume. Poporul este si a fost mereu ignorant si masa de manevra, din pacate in mod deosebit a celor care urmaresc raul general.
   • Like 0
  • @ Purice Narcis-Teofil
   Atunci cand este un parlament compus din oameni intgri in majoritate. Parlamentul romaniei nu are niciun drept. Este o adunatura, in majoritate, de hoti si de cretini.
   • Like 0
 • Nume check icon
  De acord ca PSD a intarziat cat a putut legea pentru ca nu ii intereseaza poporul, decat la nivel declarativ, ci numai capitalul electoral. Au speculat ca sa castige cat mai mult capital din partea scepticilor, celor influentati de propaganda rusa / ortodoxa / nationalista / socialista. Prin urmare nimic nou sub soare. Ei vor continua sa ingroape aceasta tara cat pot de mult pentru interesele proprii. Si daca este sa ne uitam pe ce s-a intamplat in ultima luna cea mai mare crestere a cazurilor de infectii este in sud- fieful traditional PSD - prin urmare, inca o data nimic nou sub soare.
  In acelasi timp si astfel de declaratii sunt politicianiste pentru a ascunde probleme actualei guvernari:
  - ce a facut dl. Predoiu din Martie pana in 15 Mai referitor la adaptarea legislatiei actuale la necesitatile acestei pandemii. Daca venea cu propunerile pe undeva pe la mijlocul lunii Aprilie sigur se adoptau mult mai repede si mai usor pentru ca eram inca pe un trend ascendent
  - cine face parte din acest faimos grup strategic... si cine este purtatorul oficial de cuvant al acestei organizatii? Tot auzim de ea, dar pare ca o organizatie din umbra
  - cifrele nu tot timpul sunt clare si pe intelesul tuturor
  Este clar ca nu a fost usor si nu va fi usor. Dar o evaluare corecta a situatiei o meritam toti.
  • Like 2
  • @ Nume
   Delia MC Delia MC check icon
   V-aș da dreptate dar... Guvernului îi reproșez și eu multe. Dintre acestea, cel grav ar fi :
   1. că n-a prelungit starea de urgență. Relaxarea treptată se putea face în stare de urgență, așa cum a făcut țara pe care România a luat-o ca model, Germania. Și care acum e bine-mersi.
   2. că n-a prevăzut că imediat după încetarea stării de urgență i se va sări la gât. Discutabil. Dumneavoastră spuneți că de prin aprilie ar fi trebuit să se gândească. La ce, că semnale n-au fost. Dacă îmi spune cineva că erau, aș dori și dovezi.
   Cui însă i-ar fi trecut prin cap că un partid ori mai multe vor acționa în mod CRIMINAL ? Că CCR, cu a ei judecători plătiți regește și trăitori în stratosferă (nu pot să mă exprim altfel) va hotărî împotriva poporului ( știm foarte bine că puteau hotărî altfel, că măsurile au fost pentru apărarea vieții). Că vor fi trecut cu arme și bagaje de partea psd. Măsurile au fost declarate neconstituționale exact la ridicarea stării de urgență, nemailăsând timp de manevră. Coincidență? Nu. A fost premeditat. Au crezut că s-a terminat. Însă fiind politicieni, judecători și nu epidemiologi, au calculat greșit.
   Cine este acest grup strategic? Există google. Se poate afla. Date pe înțelesul tuturor? Că televiziunea a fost și înainte sub orice critică? De acord. Crede cineva că dintr-odată ar fi putut deveni obiectivă și corectă? Eu nu.
   Și nu pot să nu observ că toate astea au servit de minune și altor forțe politice care la guvernare n-au vrut și s-au dat frumos la o parte (formal) așteptând ca guvernul PNL să-și rupă gâtul. Ca și cum asta contează, nu că mulți nu vor mai fi printre cei vii! Din fericire sunt din ce in ce mai mulți care înțeleg manevrele astea josnice. Că așa-zisul lor umanism face cât o ceapă degerată.
   • Like 5
  • @ Delia MC
   Sigur că există și poticneli ale guvernanților, însă nu pesediștii pot să arate cu degetul. În ceea ce privește ”adaptarea legislației”, acesta se poate face în parlament, unde pesediștii sunt, încă, ”jupâni”; tocmai de aceea își și permit să ia în balon orice demers executiv. În ceea ce privește ”claritatea... pe înțelesul tuturor”, aceasta rămâne o himeră, având în vedere nivelul de pregătire al majorității concitadinilor. Nu uitați că prea-ascunșii în sutană au făcut tot posibilul, ținând isonul pesediștilor, ca informațiile despre virus și periculozitatea acestuia să fie diminuate; inventându-se tot felul de conspirații... Eu, zilnic, mă confrunt cu personaje care iau în glumă epidemia, iau în glumă portul măștii, iau în glumă spusele președintelui și guvernanților, invocând fraze memorate de la tembeliziunile cu A & R
   • Like 5
  • @ Ion Popescu
   Dan check icon
   Asa este stimate Domn, psd-istii au reusit sa-i provoace pana si popii din biserici ,( numai cei ortodoxi ) de parca Domnul Johanis ar fi provocat ,,blestematul de Covid ! Popii care nu au nici un fel de obligatii fata de satat ,ei incita lumea impotriva regulior pandemiei , pe motiv ca ,molurile se pot deschide ,dar bisericile nu ! Ce fel de logica este asta ? Intriga psd-ista si mentalitate de Ev Mediu ! Pai cine vrea sa se roage ,o poate face si acasa ,dara fara mancare-haleala in limbajul psd-ist nu cred ca se poate trai ! Asa ca situatia este urmarita si se stabilesc prioritatile conform realitatii Urmariti harta raspandirii Covid si veti vedea ca este mai grav exact acolo unde si nivelul de educatie este ununul foarte slab ,
   • Like 0
  • @ Nume
   O obiectie: cifrele sunt clare.
   Problema e ca toti au o parere despre ce inseamna acele cifre. Faptul ca tanti Marshica habar n-are ce inseamna ele si are nevoie de diversi politruci sa i le prezinte conform propriilor interese ar trebui sa o descalifice de la conversatii pe aceasta tema. Dar tanti Marshica e omniprezenta pe post de portavoce pentru toate ineptiile timpurilor noastre.

   Nu putem insa trata problema cu profesionalism din 2 motive:
   -nea Marshel, idiot de profesie, vrea sa se afirme si, desi incapabil cronic, este factor de decizie,
   -toti viseaza inca la nurii electorali ai lui tanti Marshica si incearca sa o satisfaca 'telectual.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult