Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ion Caramitru, un personaj în căutarea eternă a libertății: „Comuniștii zeloși de ieri sunt capitaliștii sălbatici de astăzi. Revoluția anticomunistă nu s-a terminat încă“

Ion Caramitru, 30 de ani de libertate

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Când avea 7 ani, Securitatea a năvălit în apartamentul familiei Caramitru, a tăiat cu cuțitele mobila și a făcut subit niște arestări pe stomacul gol: mama, tata și fata cea mare, de 16 ani. Dincolo de teribilul situației, Ion a rămas cu o imagine puternică: dinții de aur ai securiștilor, semn de „noblețe“ implantată trufaș în gurile unor brute racolate din subteranele imbecile ale societății. Sora lui s-a întors peste 2 ore, mama lui – peste 2 zile, tatăl – peste 2 ani, doar ca să mai adauge încă 7. Din acea zi, Ion a devenit un anticomunist convins. „This is my fairytale”, povestea la 77 de ani Ion Caramitru, în fața a zeci de elevi din toată țara, invitați să participe la Conferința 30 de ani de libertate organizată de Ambasada britanică la București. Și în timp ce vocea lui puternică, dar caldă, umplea Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, un adevăr trist ieșea la iveală: „Revoluția mea nu a triumfat!“

Grizonant, șchiopătând sobru, directorul Teatrului Național putea deveni Hamlet când te așteptai mai puțin. Un Hamlet care vorbea în versuri celebre și spunea glume din comunism, un răzvrătit rafinat care lupta cu amintiri despre foame, ură și frig, un visător îndrăgostit de teatru ca simbol al libertății de gândire și de exprimare în orice timp. Cele 30 de minute în care Ion Caramitru ne-a legat povestea României din ultimii 50 de ani au fost cea mai importantă lecție de istorie pe care am trăit-o vreodată. Pentru că lecțiile lui Caramitru se trăiesc, nu se învață. Se trăiesc sub cenzură, în sala de teatru înghețată unde, timp de 5 ore și jumătate, Hamlet este singura speranță și evadare; în studioul TVR, când nu poți intra în direct să proclami libertatea pentru că este pană de curent; în România lui Ion Iliescu, în care securiștii din platou devin revoluționari cu certificat; pe străzile șubrede ale țării, când Regele Mihai este gonit prin România post-revoluționară de „comuniștii second-hand“; prin Ardeal, alături de Prințul Charles sosit să ne învețe cât de prețios este patrimoniul nostru cultural pe care vrem să-l distrugem; în Aula unei biblioteci, când niște elevi de liceu descoperă că cea mai mare virtute este CURAJUL. Se trăiesc în fiecare zi în care Libertatea aia pe care ne-a anunțat-o cu Vocea lui inconfundabilă dintr-un televizor ponosit este călcată grav în picioare de acești jalnici epigoni care ne conduc.

Dacă am trăit cu senzația că Ion Caramitru va fi etern lângă noi să ne povestească tot ce-am câștigat și tot ce-am pierdut, ne-am înșelat amarnic. Hamlet ne-a spus „noapte bună“ într-un decor sumbru și putred. Și pe măsură ce marile simboluri și repere ale Libertății noastre se retrag discret dintre noi, rămânem singuri în lupta cu noi înșine. Și suntem singurii care pot găsi răspunsuri pentru elevii care au fugit după Ion Caramitru cu întrebări despre Revoluția neterminată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De la Caramitru am ramas cu celebrul indemn la munca: "Mircea fa-te ca lucrezi!",care se respecta si-n ziua de azi.
  • Like 0
 • Despre cei plecati,numai de bine. A fost un bun actor. Inclusiv la "Revolutia in direct" cu aprecierile lui Brucan, cu tot. Insa Caramitru ca om, pentru mine a devenit neagreabil de cand,ministru al culturii fiind,a dezmembrat "Coloana..." lui Brancusi de la Targu Jiu pentru a o "restaura" contra a 1 milion de dolari primiti de la guvern..A fost unul dintre scandalurile acelui moment.Mai apoi au urmat luptele intestine grele din lumea teatrului pentru sefia UNITER sau a Teatrului National care au aratat cat de multi,din propria bransa il stimau.
  • Like 2
 • Ăștia nu se mai satură......
  Pensie uriașă plus salariul uriaș de director........
  Viata este frumoasă.......
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult