Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ion Iliescu, inculpat în dosarul Mineriadei pentru infracțiuni contra umanității, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu

Mineri

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane, potrivit Digi24.

13 iunie 1990 este una dintre cele mai violente și misterioase date din istoria recentă a României. A fost ultima zi a manifestației maraton din Piața Universităţii şi, în acelaşi timp, ziua unei uriaşe diversiuni. Rezultatul: morţi şi răniţi, devastarea unor clădiri ale Ministerului de Interne şi SRI, întreruperea emisiei Televiziunii Publice, singura la acel moment. 13 iunie a fost semnalul venirii la Bucureşti a circa 20 de mii de oameni din Valea Jiului, Comăneşti, Braşov şi Călăraşi, oameni instigaţi la violenţă împotriva Opoziţiei civice şi politice, notează Digi24.

Comunicatul emis vineri de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție:

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanța din data de 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. 1, lit a, g și j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, faţă de inculpaţii:

- ILIESCU ION, la data săvârșirii faptelor, președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României;

- ROMAN PETRE, la data săvârșirii faptelor, prim-ministru al Guvernului interimar al României;

- VOICULESCU GELU VOICAN, la data săvârșirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României;

- NICOLAE DUMITRU, la data săvârșirii faptelor, prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale;

- MĂGUREANU VIRGIL, la data săvârșirii faptelor, director al Serviciului Român de Informații;

- general (rez.) FLORESCU MUGUREL CRISTIAN, la data săvârșirii faptelor, adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele:

În perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, atac ce a avut următoarele consecințe:

1. uciderea prin împușcare a 4 persoane şi rănirea prin împușcare a 3 persoane, fapte ce constituie 7 acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. a din C.p.;

2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.;

3. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p..

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus punerea în mișcarea acțiunii penale sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității în forma prev. de art. 439 alin. 1, lit. g și j din Codul penal, față de următorii inculpaţi:

- amiral (rez.) DUMITRESCU EMIL, la data săvârșirii faptelor, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne;

- IONESCU CAZEMIR BENEDICT, la data săvârșirii faptelor, vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională;

- SÂRBU ADRIAN, la data săvârșirii faptelor, șef de cabinet și consilier al primului ministru;

- COZMA MIRON, la data săvârșirii faptelor, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”;

- DRELLA MATEI, la data săvârșirii faptelor, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni;

- BURLEC PLĂIEȘ CORNEL, la data săvârșirii faptelor, ministru adjunct la Ministerul Minelor;

- general (rez.)DOBRINOIU VASILE, la data săvârșirii faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne;

- general (rez.) PETER PETRE, la data săvârșirii faptelor, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne.

Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele: în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au aderat la atacul generalizat și sistematic lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Bucureștiului, atac în care a fost implicată participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării și a avut următoarele consecințe:

1. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.;

2. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p.;

În cauză, urmărirea penală se efectuează, în continuare, față de alți 18 suspecți, sub aspectul săvârșirii acelorași infracțiuni de crime împotriva umanității, prev. de art. 439 alin. 1 lit a, g și j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Punerea în mișcare a acțiunii penale, cu inculparea autorilor nepermiselor acțiuni împotriva unei părți a populației civile bucureștene trebuia să se petreacă , chiar dacă atât de târziu față de momentele desfășurării acestei orori.
  Apreciez ca foarte potrivită plasarea filmului de la sfârșitul materialului.
  • Like 0
 • Parerea mea este ca deja este inutil si putin indecent ca toti sa-si aduca aminte numai in decembrie despre acele evenimente de acum, deja, 27 de ani! Mult prea multi au profitat si inca au de gand sa profite!!!!! Haideti sa fim mai seriosi, suntem toti mai intelepti cu 27 de ani si cred ca deja stim toti ca s-a intamplat ceea ce trebuia sa se intample.....
  • Like 0
  • @ Luminita Ciocazan
   De data asta nu e o comemorare ci o acțiune penală pentru pedepsirea pe calea legii a lui Iliescu, Roman etc., etc.!
   • Like 0
 • check icon
  Doamne, cum ştim noi să maimuţărim totul! Băsescu a condamnat crimele comunismului şi nimeni n-a "beneficiat" de vreo pedeapsă. Pentru toţi torţionarii închisorilor "cu renume" din perioada comunistă a plătit un bătrânel, Vişinescu, cu vreo maxim cinci ani de închisoare (că mai mult n-are de trăit). Ceilalţi, şi-au mâncat pensiile, o duc bine şi pe lumea aialată, că familia le face pomeni, să fie iertaţi. Dumnezeu este mare şi iartă! Acum se va deschide un proces care, în dulcele stil românesc, va dura vreo zece ani. Câţi ani ar avea Iliescu atunci? Câtă închisoare ar putea face (asta dacă, bineînţeles, va fi găsit vinovat)? Eu zic c-ar fi mai bine să-l bage repede în puşcărie pe Victor Atanasie Stănculescu şi să termine bâlciul. Mă mir că nu apare şi el printre inculpaţi. Mi-e greaţă! Mai bine o lăsau dracului aşa, în coadă de peşte. Măcar nu ne jigneau inteligenţa!
  • Like 2
  • @
   eu cred ca cei care nu mai sunt printre deja si-au platit pedeapsa! Pt restul, ce dracu`, chiar nu mai avem alte probleme?????
   • Like 0
  • @
   La a cui inteligență faceți referire?
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   check icon
   La a mea, doamnă. Am personalitate multiplă şi, uneori, mă adersez mie însumi cu "noi". Ca atare, inteligenţa este a noastră.
   • Like 0
 • La cealalta intentie de inculpare a aparut diversiunea (NENOROCIREA) Colectiv. Acum veti reusi?...sau urmeaza un nou dezastru!
  • Like 0
 • Iliescu...Visinescu..Ce rima frumoasa nu?! Cine intelege, intelege, cine nu..Imi provoaca aceiasi mila pe care o simt pentru escu :)
  • Like 0
 • Aceleasi discutii in fiecare an in luna lui decembre,apoi totul revine la...anormal.
  • Like 1
 • Îmi aduc bine aminte aceea perioadă,insasi Ion Iliescu le-a mulțumit minerilor veniți la București ptr sprijinul oferit în combaterea faptelor antisociale ce se petreceau la kilometru zero al democrației românești.De fapt ne am ales cu o izolare a românilor și o aruncare a României cu cel puțin 20 de ani li urmă.Singurul care a plătit oalele sparte a cam fost Miron Cozma că unii s-au dat la fund,altii cu funcții bune si așa mai departe.Problema e ca in final tot noi,omul de rînd am avut de suferit iar ei au rămas bine mersi.Sa sperăm că acțiunea de acum nu e un foc de paie iar justiția să și facă treaba corect din toate punctele de vedere!
  • Like 2
 • Un inceput bun. Poate urmeaza si altele.
  • Like 2
 • Vestea asta m-a determinat sa merg sa-mi cumpar brad de Craciun. Si-o sa-l impodobesc frumos, o sa-l umplu de luminite si anul asta voi sarbatori Craciunul, pentru ca asa veste merita sarbatorita! Am o ura proverbiala pe tot ce inseamna Iliescu si pentru cum a distrus impreuna cu "ai lui" ideea de Romanie, tara libera si democratica.
  Ii doresc, in prag de Craciun, sa traiasca/supravietuiasca pana la aflarea verdictului; sa fie condamnat si sa moara in puscarie ca o jivina ordinara!
  • Like 4
 • Draga karma, îți mulțumesc! Dar sunt sigur ca poți mai bine de atât!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult