Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ion Iliescu, audiat la Parchet în dosarul Revoluției. Fostul președinte, întrebat dacă se simte vinovat: „Pentru Revoluţia română? Trebuie să aveţi cât de cât discernământ!”

Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat luni timp de două ore la Parchetul General, în dosarul Revoluției.

UPDATE La ieșirea din sediul Parchetului, fostul președinte Ion Iliescu a spus că a avut o convorbire „amicală”. Întrebat de jurnaliști dacă se simte responsabil pentru cele întâmplate la Revoluție, fostul președinte s-a arătat iritat: „Pentru Revoluţia română? Trebuie să aveţi cât de cât discernământ!”

ȘTIREA INITIALĂ

„Nu ştiu cui slujeşte aşa ceva, dar altminteri nicio problemă. Dar pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări şi analize pe plan judiciar, a fost un moment de istorie cu părţile bune şi părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm aşa ceva?”, a declarat în februarie Ion Iliescu, întrebat de un jurnalist ce părere are de decizia procurorilor de a redeschide dosarul Mineriadei, dar şi al Revoluţiei, potrivit Digi24.

În dosarul Revoluției, care durează de 27 de ani, au fost audiați în ultima vreme fostul prim-ministru Petre Roman, europarlamentarul Laszlo Tokes, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, fost membru al Biroului Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, și scriitorul Mircea Dinescu. Până acum nicio persoană care a preluat puterea după 1989 nu a fost trimisă în judecată.

Parchetul General investighează in rem infracțiuni împotriva umanității. Procurorii militari consideră că ancheta începută în anul 1990 în dosarul Revoluţiei conține erori, omisiuni și neglijențe, potrivit Digi24. 

(Foto Guliver/Getty Images)

În primele luni din 1990, procurorii din toată ţara au deschis 4544 de dosare penale.

Până în anul 1995 au fost trimise în judecată doar 275 de persoane printre care: 25 de generali, 114 ofiţeri si 87 de civili. Majoritea au făcut parte din regimul comunist.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că de vină pentru multe dintre vieţile pierdute ar fi chiar tocmai cei care au luat puterea, după fuga lui Nicolae Ceauşescu.

În decembrie 1989 au murit 1104 persoane şi au fost rănite 3320. Ancheta a fost redeschisă la sfârșitul anului trecut și îşi propune să afle adevărul despre moartea a 709 români şi rănirea prin împuşcare a 1855 persoane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  O tergiversare la infinit în mod intenționat a dosarelor de la revoluție și mineriade, până când nu o să mai intereseze pe nimeni.Metodă clasică în multe țări.
  • Like 0
  • @
   De interesat o sa mai intereseze dar n-o sa mai aiba pe cine sa invinuiasca ca or sa se duca toti intre timp.
   • Like 0
  • @ Vladimir Marton
   Anon check icon
   Ei da! Asta-i pariul acum: sunt judecati pana sa se duca? Sau se rateaza ocazia? Mai recuperam si noi ceva demnitate pierduta sau nu?
   • Like 0
 • check icon
  Prea târziu ... mult prea târziu!
  • Like 0
 • Anon check icon
  In sfarsit se misca ceva.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult