Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ion Iliescu, audiat la Parchet în dosarul Revoluției. Fostul președinte, întrebat dacă se simte vinovat: „Pentru Revoluţia română? Trebuie să aveţi cât de cât discernământ!”

Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat luni timp de două ore la Parchetul General, în dosarul Revoluției.

UPDATE La ieșirea din sediul Parchetului, fostul președinte Ion Iliescu a spus că a avut o convorbire „amicală”. Întrebat de jurnaliști dacă se simte responsabil pentru cele întâmplate la Revoluție, fostul președinte s-a arătat iritat: „Pentru Revoluţia română? Trebuie să aveţi cât de cât discernământ!”

ȘTIREA INITIALĂ

„Nu ştiu cui slujeşte aşa ceva, dar altminteri nicio problemă. Dar pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări şi analize pe plan judiciar, a fost un moment de istorie cu părţile bune şi părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm aşa ceva?”, a declarat în februarie Ion Iliescu, întrebat de un jurnalist ce părere are de decizia procurorilor de a redeschide dosarul Mineriadei, dar şi al Revoluţiei, potrivit Digi24.

În dosarul Revoluției, care durează de 27 de ani, au fost audiați în ultima vreme fostul prim-ministru Petre Roman, europarlamentarul Laszlo Tokes, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, fost membru al Biroului Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, și scriitorul Mircea Dinescu. Până acum nicio persoană care a preluat puterea după 1989 nu a fost trimisă în judecată.

Parchetul General investighează in rem infracțiuni împotriva umanității. Procurorii militari consideră că ancheta începută în anul 1990 în dosarul Revoluţiei conține erori, omisiuni și neglijențe, potrivit Digi24. 

(Foto Guliver/Getty Images)

În primele luni din 1990, procurorii din toată ţara au deschis 4544 de dosare penale.

Până în anul 1995 au fost trimise în judecată doar 275 de persoane printre care: 25 de generali, 114 ofiţeri si 87 de civili. Majoritea au făcut parte din regimul comunist.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că de vină pentru multe dintre vieţile pierdute ar fi chiar tocmai cei care au luat puterea, după fuga lui Nicolae Ceauşescu.

În decembrie 1989 au murit 1104 persoane şi au fost rănite 3320. Ancheta a fost redeschisă la sfârșitul anului trecut și îşi propune să afle adevărul despre moartea a 709 români şi rănirea prin împuşcare a 1855 persoane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  O tergiversare la infinit în mod intenționat a dosarelor de la revoluție și mineriade, până când nu o să mai intereseze pe nimeni.Metodă clasică în multe țări.
  • Like 0
  • @
   De interesat o sa mai intereseze dar n-o sa mai aiba pe cine sa invinuiasca ca or sa se duca toti intre timp.
   • Like 0
  • @ Vladimir Marton
   Anon check icon
   Ei da! Asta-i pariul acum: sunt judecati pana sa se duca? Sau se rateaza ocazia? Mai recuperam si noi ceva demnitate pierduta sau nu?
   • Like 0
 • check icon
  Prea târziu ... mult prea târziu!
  • Like 0
 • Anon check icon
  In sfarsit se misca ceva.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult