Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ion Iliescu, audiat la Parchet în dosarul Revoluției. Fostul președinte, întrebat dacă se simte vinovat: „Pentru Revoluţia română? Trebuie să aveţi cât de cât discernământ!”

Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat luni timp de două ore la Parchetul General, în dosarul Revoluției.

UPDATE La ieșirea din sediul Parchetului, fostul președinte Ion Iliescu a spus că a avut o convorbire „amicală”. Întrebat de jurnaliști dacă se simte responsabil pentru cele întâmplate la Revoluție, fostul președinte s-a arătat iritat: „Pentru Revoluţia română? Trebuie să aveţi cât de cât discernământ!”

ȘTIREA INITIALĂ

„Nu ştiu cui slujeşte aşa ceva, dar altminteri nicio problemă. Dar pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări şi analize pe plan judiciar, a fost un moment de istorie cu părţile bune şi părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm aşa ceva?”, a declarat în februarie Ion Iliescu, întrebat de un jurnalist ce părere are de decizia procurorilor de a redeschide dosarul Mineriadei, dar şi al Revoluţiei, potrivit Digi24.

În dosarul Revoluției, care durează de 27 de ani, au fost audiați în ultima vreme fostul prim-ministru Petre Roman, europarlamentarul Laszlo Tokes, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, fost membru al Biroului Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, și scriitorul Mircea Dinescu. Până acum nicio persoană care a preluat puterea după 1989 nu a fost trimisă în judecată.

Parchetul General investighează in rem infracțiuni împotriva umanității. Procurorii militari consideră că ancheta începută în anul 1990 în dosarul Revoluţiei conține erori, omisiuni și neglijențe, potrivit Digi24. 

(Foto Guliver/Getty Images)

În primele luni din 1990, procurorii din toată ţara au deschis 4544 de dosare penale.

Până în anul 1995 au fost trimise în judecată doar 275 de persoane printre care: 25 de generali, 114 ofiţeri si 87 de civili. Majoritea au făcut parte din regimul comunist.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că de vină pentru multe dintre vieţile pierdute ar fi chiar tocmai cei care au luat puterea, după fuga lui Nicolae Ceauşescu.

În decembrie 1989 au murit 1104 persoane şi au fost rănite 3320. Ancheta a fost redeschisă la sfârșitul anului trecut și îşi propune să afle adevărul despre moartea a 709 români şi rănirea prin împuşcare a 1855 persoane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    O tergiversare la infinit în mod intenționat a dosarelor de la revoluție și mineriade, până când nu o să mai intereseze pe nimeni.Metodă clasică în multe țări.
    • Like 0
    • @
      De interesat o sa mai intereseze dar n-o sa mai aiba pe cine sa invinuiasca ca or sa se duca toti intre timp.
      • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Anon check icon
      Ei da! Asta-i pariul acum: sunt judecati pana sa se duca? Sau se rateaza ocazia? Mai recuperam si noi ceva demnitate pierduta sau nu?
      • Like 0
  • check icon
    Prea târziu ... mult prea târziu!
    • Like 0
  • Anon check icon
    In sfarsit se misca ceva.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult