Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

ÎPC Vela și Ciolacu, oul lui Cîmpeanu și Îngereasa

Cristian Tudor Popescu-

●Doamna doctor de la Maglavit, zisă și Îngereasa, aplică poporului român un tratament foarte bun, cu care îl curăță de maglavite. Cei care cred în rețeta dumnezeiască a Îngeresei și în predica ei despre oxigenul care îi omoară pe cei aflați în insuficiență respiratorie, drept care trebuie înlocuit cu mersul pe jos, nu se duc la spital decât când încep să horcăie. Iar acolo, refuză masca de oxigen și mor în 15 minute.

Trăim într-o țară liberă, prin urmare e dreptul inalienabil al lor, al maglavitelor, să și decedeze la liber.

●Biv vel aga Vela, fostul ministru de Interne, a fost surprins tologit la o masă, pe-o terasă, cu 4 comeseni. Tuscinci respirau liber, n-aveau măști nici pe gușă. Întrebat ce-a fost asta, ÎnaltPreaCucernicul Vela, omul lui Dumnezeu, a zis că avea cerul deasupra. În imaginile Digi 24 se vede limpede că tavanul stabilamentului era cât se poate de tras peste. 

De ce s-a dus ÎPC Vela, cu inșii respectivi, la cârciumă, când infectările și morții urcă în salt? E senator, nu putea să-i cheme la biroul pe care i-l plătim la Senat? Și de ce, când e prins în flagrant delict de zădărnicire a combaterii bolilor, încearcă să ne prostească în față?

E simplu – pentru că marele bărbat politic nutrește un dispreț curat și profund pentru populime.

●Institutul Revoluției, adică strânsura de escroci, impostori și criminali avându-l în frunte pe Ion Iliescu, judecat pentru omor în masă în decembrie `89, nu poate fi desființat pentru că nu vor fârtații lor din Curtea Constituțională. Frăția Organelor merge strună.

●Într-un clasament al prostiei omenești de-a lungul timpului, Oul lui Columb și tăierea Nodului Gordian ocupă locuri fruntașe. Pentru că a strivi fundul oului ca să stea vertical pe masă și a tăia nodul, în loc să-l dezlegi, înseamnă să rezolvi problema arzând foaia pe care era scrisă. Prin urmare, intră în top și „poluția” ministrului Educației, de a prelungi vacanța de primăvară cu 3 săptămâni. Adică, dacă școala online nu era bună, soluția e să anulezi școala de tot. Deficitul educațional deja înfiorător de mare acumulat într-un an îl reduci, carevasăzică, suprimând școala 3 săptămâni, în condițiile în care nu se declară carantină totală.

Ucazul a fost anunțat fără niciun fel de consultare cu asociațiile de părinți și de elevi. Acum, confruntat cu reacțiile masive de respingere, Cîmpeanu o cotește jalnic, pretinzând că „a creat o dezbatere”. Reușește astfel să-l concureze cu succes pe ministrul Sănătății în proba „schimonoseli de imagine”.

●Alt preacucernic înalt, dl Ciolacu, trâmbițează că el va răzbate la biserică de Paște, chiar cu prețul amenzii. I-aș propune, ca variantă pentru noaptea de Înviere, să se ducă, însoțit de un preot, într-o secție ATI covid.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult