Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

ÎPC Vela și Ciolacu, oul lui Cîmpeanu și Îngereasa

Cristian Tudor Popescu-

●Doamna doctor de la Maglavit, zisă și Îngereasa, aplică poporului român un tratament foarte bun, cu care îl curăță de maglavite. Cei care cred în rețeta dumnezeiască a Îngeresei și în predica ei despre oxigenul care îi omoară pe cei aflați în insuficiență respiratorie, drept care trebuie înlocuit cu mersul pe jos, nu se duc la spital decât când încep să horcăie. Iar acolo, refuză masca de oxigen și mor în 15 minute.

Trăim într-o țară liberă, prin urmare e dreptul inalienabil al lor, al maglavitelor, să și decedeze la liber.

●Biv vel aga Vela, fostul ministru de Interne, a fost surprins tologit la o masă, pe-o terasă, cu 4 comeseni. Tuscinci respirau liber, n-aveau măști nici pe gușă. Întrebat ce-a fost asta, ÎnaltPreaCucernicul Vela, omul lui Dumnezeu, a zis că avea cerul deasupra. În imaginile Digi 24 se vede limpede că tavanul stabilamentului era cât se poate de tras peste. 

De ce s-a dus ÎPC Vela, cu inșii respectivi, la cârciumă, când infectările și morții urcă în salt? E senator, nu putea să-i cheme la biroul pe care i-l plătim la Senat? Și de ce, când e prins în flagrant delict de zădărnicire a combaterii bolilor, încearcă să ne prostească în față?

E simplu – pentru că marele bărbat politic nutrește un dispreț curat și profund pentru populime.

●Institutul Revoluției, adică strânsura de escroci, impostori și criminali avându-l în frunte pe Ion Iliescu, judecat pentru omor în masă în decembrie `89, nu poate fi desființat pentru că nu vor fârtații lor din Curtea Constituțională. Frăția Organelor merge strună.

●Într-un clasament al prostiei omenești de-a lungul timpului, Oul lui Columb și tăierea Nodului Gordian ocupă locuri fruntașe. Pentru că a strivi fundul oului ca să stea vertical pe masă și a tăia nodul, în loc să-l dezlegi, înseamnă să rezolvi problema arzând foaia pe care era scrisă. Prin urmare, intră în top și „poluția” ministrului Educației, de a prelungi vacanța de primăvară cu 3 săptămâni. Adică, dacă școala online nu era bună, soluția e să anulezi școala de tot. Deficitul educațional deja înfiorător de mare acumulat într-un an îl reduci, carevasăzică, suprimând școala 3 săptămâni, în condițiile în care nu se declară carantină totală.

Ucazul a fost anunțat fără niciun fel de consultare cu asociațiile de părinți și de elevi. Acum, confruntat cu reacțiile masive de respingere, Cîmpeanu o cotește jalnic, pretinzând că „a creat o dezbatere”. Reușește astfel să-l concureze cu succes pe ministrul Sănătății în proba „schimonoseli de imagine”.

●Alt preacucernic înalt, dl Ciolacu, trâmbițează că el va răzbate la biserică de Paște, chiar cu prețul amenzii. I-aș propune, ca variantă pentru noaptea de Înviere, să se ducă, însoțit de un preot, într-o secție ATI covid.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult