Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

ÎPS Teodosie, despre posibilele decese ale pelerinilor care s-ar putea infecta cu covid-19: „Cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viața aceasta, el pleacă la Dumnezeu”

IPS TEodosie - captura - Foto: captura constantatv.ro)

Foto: captura constantatv.ro

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat, la Constanța TV, dacă pierderea unei singure vieți, care ar avea legătură cu prezența la pelerinajul dedicat sărbătorii Sfântului Andrei nu ar fi prea mult. 

„Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viața aceasta, el pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare”, a răspuns ÎPS Teodosie.

Moderator: Nu credeți că pierderea unei singure vieți care ar avea originea în prezența la această sărbătoare ar fi prea mult?

ÎPS Teodosie: Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viața aceasta, el pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare. A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Noi nu îi chemăm cu forța, îi invităm. Cine voiește. Este cuvântul Mântuitorului. Cine voiește, să vină. Nu e obligat.

Moderator: Setea sufletului - are importanță dacă ostoim această sete a sufletului într-un anumit loc sau o facem în casele noastre, lângă candelele din casele noastre?

ÎPS Teodosie: Niciodată nu se poate substitui casa bisericii. Biserica e biserica, este casa lui Dumnezeu, iar casa noastră este casa noastră. Nu poate fi prezent in casa noastră Hristos cum e prezent în biserică. Datoria noastră de a veni la Cel ce ne-a creștinat este pentru absolut toți. Pentru că sunt pastor aici, unde a predicat Sf Apostol Andrei, îmi fac datoria de păstor. Aceasta este datoria mea să îi chem pe toți la locul acesta sfânt. De aceea, voi face invitație publică, inclusiv președintelui României, premierului, miniștrilor și parlamentarilor, cine voiește, cine poate, cine crede, să vină”,

ÎPS Teodosie a explicat în interviul de la televiziunea Constanța TV de ce nu poartă mască în timpul slujbelor.

ÎPS Teodosie: Vrem să stăm la distanță, le spunem credincioșilor să poarte măști, ne luăm și noi niște măști la noi, că noi nu putem să sfidăm regulile sanitare.

Moderator: Ați fost acuzat inclusiv de sfidarea regulilor sanitare...

ÎPS Teodosie: Bine, nu au înțeles. Eu afară port mască, dar la slujbă nu port mască, am multe intervenții de făcut. Nu pot să slujesc cu mască. Este o hotărâre, un protocol între Patriarhie și Ministerul Sănătății în care slujitorii sunt exceptați de la purtarea măștii. Pentru că nu putem să respectăm.

Moderator: Acest aspect nu este cunoscut publicului.

ÎPS Teodosie: Nu a fost cunoscut. Noi l-am spus. Ca și cum trebuie să port mască.... Nici actorii când își îndeplinesc rolul, nici cei de la televiziune, cum suntem acum... Cu mască să vorbim? Dar cine mă mai cunoaște dacă stau cu mască?!

ÎPS Teodosie a mers duminică la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, în comuna constănțeană Ion Corvin. Instanța a stabilit că pelerinajul la peștera Sfântului Andrei să fie organizat doar cu localnicii din comuna Ion Corvin, din cauza pandemiei. Arhiepiscopul Tomisului le-a cerut însă tuturor preoților și călugărilor din Constanța să meargă la mănăstire, la pelerinajul Sfântului Andrei.

Mai jos, înregistrarea integrală a emisiunii de la Constanța TV:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corina check icon
  Nu poate fi o plăcere să slujești cu mască. Ortodocșii au protocol cu Ministerul Sănătății, spune episcopul. Ieri am nimerit pe un live de la slujba unor greco-catolici din Blaj, parcă. Biserica aproape goală - doar doi (cântăreți în strană?) fără mască, dacă bine am văzut, la distanță și trei preoți - toți cu mască.
  • Like 1
 • Consider ca s-a consumat prea multa energie cu acest individ. Daca a incalcat legi si hotarari ale autoritatilor statului si daca avem autoritati atunci sa se ia masurile adecvate situatiei. Daca nu sa se termine odata cu "publicitatea" asta desantata facuta religiei. Este in detrimentul autoritatilor actuale in primul rand.
  • Like 4
  • @ Mircea Zugravu
   Nume check icon
   Aveti dreptate. Si nu inteleg de ce toata media - inclusiv cea numita "quality" - promoveaza obsesiv numai anti-modele, interlopi, tepari, fufe si idioti. Char atat de jos am ajuns sa cersim salarii pe astfel de audiente si click-uri?
   • Like 1
  • @ Nume
   Prin aparitia televiziunii pro tv, mai tarziu a maimutei a1, canal tv si care dracu o mai fi s-a urmarit si s-a reusit inversarea valorilor, debusolarea tineretului "pro" ce???, mentinerea in abjectie a celor din medii defavorizate si rural. Totul pentru a rezulta o masa cat mai numeroasa de imbecili usor de manipulat de politicieni si popi. Si s-a reusit. Nenorocirea asta cu pandemia va distruge generatii viitoare care nu vor sti cum se face cuadevart scoala.
   • Like 1
 • Salutări!
  - Spre Golgota! poate Dardanelele or potoli setea, or c-or vini ciuma în Mediterana și s-o ostoi rana dorinței! Feriți Ciprul!
  Cu drac, părinte!
  un ne-mort, cu ne-înțelegerea dogmelor prost crezute
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 0
  • @ Purice Narcis-Teofil
   Mai nene esti mult prea "ermetic" pentru mine. Daca iti arde de comentarii fa, te rog, unele inteligibile si pentru cei ca mine.
   • Like 2
  • @ Purice Narcis-Teofil
   ???????????????????.......
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Și Jigodia asta ne îndemână să credem în Dumnezeu ? În ce calitate? Nasol că nu duce lipsă de habotnici fără creier care se uită în gura lui.Sper să ajungă cât mai repede acolo unde-i locul ,la cotețul cu zăbrele.
  • Like 1
 • Mache, ai dat în delir, nehalitul dracului! Nu te-ar mai sătura viermii!
  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult