Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Italia introduce obligativitatea vaccinării pentru persoane peste 50 de ani. Cei prinși la serviciu fără certificat verde riscă o amendă între 600 și 1.500 de euro

Italia - green pass

Foto: Getty Images

Italia a introdus miercuri obligația de vaccinare pentru toți cetățenii - italieni și străini cu reședința în Italia - care au împlinit vârsta de 50 de ani până la 15 iunie. Persoanele care au un loc de muncă vor trebui să prezinte, începând din 15 februarie, certificatul verde „îmbunătățit” (super green pass)  - care dovedește vaccinarea anticovid sau trecerea prin boală. În Italia există și certificatul verde „de bază”, care include, pe lângă schema completă de vaccinare sau trecere prin boală și rezultat negativ în urma testării RT PCR sau antigen rapid. Obligația prezentării certificatului verde „îmbunătățit” se aplică și personalului universitar, indiferent de vârstă, scrie Corriere della Sera.

Autoritățile din Italia au precizat că obligația în ce privește vaccinarea pentru persoanele peste 50 de ani începe imediat, iar cei care nu se vaccinează până la 1 februarie sunt pasibili de sancțiuni. Angajații cu vârsta peste 50 de ani trebuie să fie imunizați și să aibă certificat verde „îmbunătățit” din 15 februarie. Guvernul a introdus miercuri obligația de vaccinare și pentru personalul universitar, această obligație fiind deja în vigoare pentru personalul școlar, sanitar, oamenii legii și lucrătorii din căminele de bătrâni.

Pentru ce magazine este obligatoriu certificatul verde în Italia

Obligația de a avea certificat verde „de bază” (care se poate obține prin vaccinare, trecere prin boală, sau test antigen valabil 48 de ore/ test molecular valabil 72 ore) deja în vigoare pentru toți lucrătorii, se extinde și asupra clienților următoarele zone de servicii: din 20 ianuarie pentru coafor, frizerii, cosmetică, iar de la 1 februarie - birouri publice, servicii poștale, bancare și financiare, activități comerciale. Magazinele alimentare și farmaciile vor fi excluse.

Amenzi pentru persoane fără certificat verde

Orice persoană de peste 50 de ani care nu poate prezenta certificatul verde „îmbunătățit” riscă o amendă de 100 euro. Angajații care nu au permisul verde de bază sau îmbunătățit au la dispoziţie cinci zile de absenţă justificată, înainte de declanşarea suspendării din funcţie. Oricine este prins la serviciu fără certificat verde riscă o amendă între 600 și 1.500 de euro. Aceeași sancțiune se aplică și lucrătorilor cu vârsta peste 50 de ani. Cei care trebuie să monitorizeze angajații și nu respectă această îndatorire riscă o amendă cuprinsă între 400 și 1.000 de euro. Aceeași sancțiune se aplică și clienților magazinelor, barurilor și restaurantelor surprinși fără permis verde. Administratorii clădirilor de utilitate publică unde nu este verificată existența certificatului verde îmbunătățit vor fi sancționați, iar după trei sancțiuni, acestea pot fi închise.

Foto Getty Images

A treia doză pentru copiii de 12-15 ani

După unda verde de la Aifa, Agenția Medicamentului, în Italia vor începe programările pentru a treia doză și pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, cărora li se va administra vaccinul Pfizer-BioNTech. Într-un raport aprobat de urgență, la solicitarea Ministerului Sănătății, scrie: „În ceea ce privește intervalul dintre ciclul de vaccinare primară și administrarea dozei de rapel, în lipsa unor date specifice pentru această grupă de vârstă, CTS consideră este rezonabil să se mențină aceleași criterii adoptate pentru adulți. Datele privind eficacitatea și siguranța referitoare la această extindere vor fi supuse monitorizării constante”.

Reguli la călătoria cu avionul și la cazarea în hoteluri

Începând din 10 ianuarie 2022 și până la sfârșitul stării de urgență din Italia, adică 31 martie a.c., utilizarea permisului verde îmbunătățit este extinsă și la următoarele activități:

- cazare în vile, pensiuni și hoteluri 

- ceremonii civile sau religioase;

- festivaluri si târguri;

- centre de întrunire;

- servicii de catering în aer liber;

- teleschiuri, săli de sport, piscine, centre de înot, sporturi de echipă și centre de wellness acum și în aer liber;

- centre culturale, centre sociale și recreative pentru activități în aer liber;

- călătoria cu avionul, trenul 

- transport public local.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult