Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Îți place să câștigi salariul? Atunci păzește-te!

caine - masca - (Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Comunicarea autorităților pe tema pandemiei a intrat într-un impas. Cu cât avertizează mai mult oficialii că riscăm să ne îmbolnăvim dacă nu păstram distanța unii de alții și nu purtam mască, cu atât mai mulți români aleg să ignore sfaturile. Presa ne arată cazuri grave, studii credibile și tot felul de povesti care ar trebui să ne sperie și să ne determine să ne schimbăm comportamentul. Dacă ne uităm la petrecerile de pe litoral, la scenele din magazine pline de clienți fără măști, în piețe, în mijloacele de transport, în biserici, strategia nu funcționează. Spaima de moarte nu funcționează. Din punctul de vedere a milioane de oameni, pandemia este un risc pentru sănătatea celorlalți.

Nici spaima de amenzi și carantină nu mai funcționează. După știrile privind „eliberarea” bolnavilor din carantină, după anularea amenzilor date în timpul ordonanțelor, impresia generală este că acum merge orice. Chiar dacă poliția va putea da amenzi pentru diferite încălcări ale legilor, este neclar ce efecte vor avea acestea asupra unor grupuri din ce în ce mai agresive de români care vor să trăiască „ca înainte”.

În timp ce oficialii români caută în zadar metode de a ne speria suficient de tare ca să ne conformăm, rata șomajului a depășit 5%, exporturile s-au prăbușit și sectoare întregi sunt dependente de ajutoarele și subvențiile europene sau de la buget. Ca să ne referim la elefantul din cameră, starea economiei este mai rea decât este cineva dispus să accepte într-un an electoral. Sute de mii joburi atârnă de un fir de ață. Dacă numărul îmbolnăvirilor zilnice depășește capacitatea sistemului medical, dacă epidemia devine necontrolabilă, vom ajunge din nou la măsuri de izolare. Iar al doilea sezon de izolare, în condițiile în care alte țări rămân relativ deschise, va fi bomboana de pe coliva economiei. Actuala rată a șomajului va fi o glumă bună. Cei care vor căuta de lucru afară nu vor mai fi acceptați, pentru că vin dintr-o țară roșie. Iar aici, cu sectoare întregi închise, să ai salariu va fi excepția, nu regula. Ca să fiu mai precis, izolarea este antecamera sărăciei.

Adevărul este că am mai trecut printr-o izolare drastică, dar am uitat. S-a chemat Epoca de Aur (sic!). În anii '80, Ceaușescu a decis să sacrifice nivelul de trai al românilor pentru a plăti rapid datoria externă. A plătit-o, dar în urma lui a lăsat cei mai săraci europeni (poate cu excepția albanezilor).

Pentru că izolarea este atât de rea pentru economie, este vital ca ea să rămână cât de cât deschisă, pentru că trebuie să ne păstrăm legăturile cu restul Europei. Aceste legături și nimic altceva ne-au îndepărtat de sărăcia provocată de comunism. Așa că dacă îți place ziua de salariu și te bucuri când vine pensia mărită, poartă mască, păstrează distanța, spală-te pe mâini. Poate vom avea zi de salariu și de pensie și luna viitoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Politicienii de peste tot sunt lași și ipocriți ("orice viață contează!") le este frică să-și asume răspunderea de a pune în balanță costurile ai beneficiile, le este frică de presa isterică, de reacția de pe Facebook și de aia suflă și in iaurt; închid granițe și activități economice. In România pacienții de Covid nu au cum sa sufoce sistemul sanitar decât dacă se vrea lucrul ăsta! Nu cred că avem mai mult de câteva sute care au nevoie de îngrijiri medicale restul ar trebui sa se trateze la domiciliu sau izolați în hoteluri. Lafel și în celelalte țări. Poate par lipsit de compasiune, am "comorbiditati" la rândul meu, dar un virus care NU poate ucide mai mult de o persoană din 200 sănătoase nu merită asemenea măsuri catastrofale și cu efecte economice și politice pe termen lung. Unii se îmbată cu apa rece că a crescut apetența pentru ideea de UE...E doar o iluzie, arunci când banii aruncați și elicopter își vor epuiza beneficiile pe termen scurt și mediul economic se va înrăutăți să vedeți surprize la vot...Mari! Sunt curios dacă pentru cei rămași fără hrană sau fără educație sau fără viață din cauza efectelor economice catastrofale își va asuma careva răspunderea. Criza nu este cauzată de virus ci de politicieni și de măsurile lor neadecvate. Tragem cu tunul după țânțari!
    • Like 1
  • Foarte bun articol, bravo, tot ce se scrie aici sa deschida mintea si urechile celor care tind sa cada prada diverselor teorii abracadabrante cum ca totul nu ar fi decat o conspiratie.....
    • Like 2
  • Nume check icon
    Firmele romanesti vor fi primele afectate - poate mai putin cele cu antreprenori care vor sau isi permit sa isi mentina toate forta de munca. Deasemenea nici cei din multinationale nu vor fi mult mai protejati - poate pachete compensatorii mai bune - pentru ca sunt multi care au pierdut bani la criza trecuta si este posibil sa nu mai doreasca asa ceva si la aceasta criza. Iar serviciile conexe care nu sunt job-uri esentiale, care nici acum nu si-au revenit, firme de instruire, evenimente, "antrenori" si alti povestitori vor fi devastati pur si simplu.
    Din pacate putini constientizeaza situatia in care suntem. Va fi destul de complicat pana cand se va obtine vaccinul...daca se va obtine
    • Like 2

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult