Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Îți place să câștigi salariul? Atunci păzește-te!

caine - masca - (Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Comunicarea autorităților pe tema pandemiei a intrat într-un impas. Cu cât avertizează mai mult oficialii că riscăm să ne îmbolnăvim dacă nu păstram distanța unii de alții și nu purtam mască, cu atât mai mulți români aleg să ignore sfaturile. Presa ne arată cazuri grave, studii credibile și tot felul de povesti care ar trebui să ne sperie și să ne determine să ne schimbăm comportamentul. Dacă ne uităm la petrecerile de pe litoral, la scenele din magazine pline de clienți fără măști, în piețe, în mijloacele de transport, în biserici, strategia nu funcționează. Spaima de moarte nu funcționează. Din punctul de vedere a milioane de oameni, pandemia este un risc pentru sănătatea celorlalți.

Nici spaima de amenzi și carantină nu mai funcționează. După știrile privind „eliberarea” bolnavilor din carantină, după anularea amenzilor date în timpul ordonanțelor, impresia generală este că acum merge orice. Chiar dacă poliția va putea da amenzi pentru diferite încălcări ale legilor, este neclar ce efecte vor avea acestea asupra unor grupuri din ce în ce mai agresive de români care vor să trăiască „ca înainte”.

În timp ce oficialii români caută în zadar metode de a ne speria suficient de tare ca să ne conformăm, rata șomajului a depășit 5%, exporturile s-au prăbușit și sectoare întregi sunt dependente de ajutoarele și subvențiile europene sau de la buget. Ca să ne referim la elefantul din cameră, starea economiei este mai rea decât este cineva dispus să accepte într-un an electoral. Sute de mii joburi atârnă de un fir de ață. Dacă numărul îmbolnăvirilor zilnice depășește capacitatea sistemului medical, dacă epidemia devine necontrolabilă, vom ajunge din nou la măsuri de izolare. Iar al doilea sezon de izolare, în condițiile în care alte țări rămân relativ deschise, va fi bomboana de pe coliva economiei. Actuala rată a șomajului va fi o glumă bună. Cei care vor căuta de lucru afară nu vor mai fi acceptați, pentru că vin dintr-o țară roșie. Iar aici, cu sectoare întregi închise, să ai salariu va fi excepția, nu regula. Ca să fiu mai precis, izolarea este antecamera sărăciei.

Adevărul este că am mai trecut printr-o izolare drastică, dar am uitat. S-a chemat Epoca de Aur (sic!). În anii '80, Ceaușescu a decis să sacrifice nivelul de trai al românilor pentru a plăti rapid datoria externă. A plătit-o, dar în urma lui a lăsat cei mai săraci europeni (poate cu excepția albanezilor).

Pentru că izolarea este atât de rea pentru economie, este vital ca ea să rămână cât de cât deschisă, pentru că trebuie să ne păstrăm legăturile cu restul Europei. Aceste legături și nimic altceva ne-au îndepărtat de sărăcia provocată de comunism. Așa că dacă îți place ziua de salariu și te bucuri când vine pensia mărită, poartă mască, păstrează distanța, spală-te pe mâini. Poate vom avea zi de salariu și de pensie și luna viitoare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Politicienii de peste tot sunt lași și ipocriți ("orice viață contează!") le este frică să-și asume răspunderea de a pune în balanță costurile ai beneficiile, le este frică de presa isterică, de reacția de pe Facebook și de aia suflă și in iaurt; închid granițe și activități economice. In România pacienții de Covid nu au cum sa sufoce sistemul sanitar decât dacă se vrea lucrul ăsta! Nu cred că avem mai mult de câteva sute care au nevoie de îngrijiri medicale restul ar trebui sa se trateze la domiciliu sau izolați în hoteluri. Lafel și în celelalte țări. Poate par lipsit de compasiune, am "comorbiditati" la rândul meu, dar un virus care NU poate ucide mai mult de o persoană din 200 sănătoase nu merită asemenea măsuri catastrofale și cu efecte economice și politice pe termen lung. Unii se îmbată cu apa rece că a crescut apetența pentru ideea de UE...E doar o iluzie, arunci când banii aruncați și elicopter își vor epuiza beneficiile pe termen scurt și mediul economic se va înrăutăți să vedeți surprize la vot...Mari! Sunt curios dacă pentru cei rămași fără hrană sau fără educație sau fără viață din cauza efectelor economice catastrofale își va asuma careva răspunderea. Criza nu este cauzată de virus ci de politicieni și de măsurile lor neadecvate. Tragem cu tunul după țânțari!
  • Like 1
 • Foarte bun articol, bravo, tot ce se scrie aici sa deschida mintea si urechile celor care tind sa cada prada diverselor teorii abracadabrante cum ca totul nu ar fi decat o conspiratie.....
  • Like 2
 • Nume check icon
  Firmele romanesti vor fi primele afectate - poate mai putin cele cu antreprenori care vor sau isi permit sa isi mentina toate forta de munca. Deasemenea nici cei din multinationale nu vor fi mult mai protejati - poate pachete compensatorii mai bune - pentru ca sunt multi care au pierdut bani la criza trecuta si este posibil sa nu mai doreasca asa ceva si la aceasta criza. Iar serviciile conexe care nu sunt job-uri esentiale, care nici acum nu si-au revenit, firme de instruire, evenimente, "antrenori" si alti povestitori vor fi devastati pur si simplu.
  Din pacate putini constientizeaza situatia in care suntem. Va fi destul de complicat pana cand se va obtine vaccinul...daca se va obtine
  • Like 2

Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult