Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Comunicarea autorităților pe tema pandemiei a intrat într-un impas. Cu cât avertizează mai mult oficialii că riscăm să ne îmbolnăvim dacă nu păstram distanța unii de alții și nu purtam mască, cu atât mai mulți români aleg să ignore sfaturile. Presa ne arată cazuri grave, studii credibile și tot felul de povesti care ar trebui să ne sperie și să ne determine să ne schimbăm comportamentul. Dacă ne uităm la petrecerile de pe litoral, la scenele din magazine pline de clienți fără măști, în piețe, în mijloacele de transport, în biserici, strategia nu funcționează. Spaima de moarte nu funcționează. Din punctul de vedere a milioane de oameni, pandemia este un risc pentru sănătatea celorlalți.
Nici spaima de amenzi și carantină nu mai funcționează. După știrile privind „eliberarea” bolnavilor din carantină, după anularea amenzilor date în timpul ordonanțelor, impresia generală este că acum merge orice. Chiar dacă poliția va putea da amenzi pentru diferite încălcări ale legilor, este neclar ce efecte vor avea acestea asupra unor grupuri din ce în ce mai agresive de români care vor să trăiască „ca înainte”.
În timp ce oficialii români caută în zadar metode de a ne speria suficient de tare ca să ne conformăm, rata șomajului a depășit 5%, exporturile s-au prăbușit și sectoare întregi sunt dependente de ajutoarele și subvențiile europene sau de la buget. Ca să ne referim la elefantul din cameră, starea economiei este mai rea decât este cineva dispus să accepte într-un an electoral. Sute de mii joburi atârnă de un fir de ață. Dacă numărul îmbolnăvirilor zilnice depășește capacitatea sistemului medical, dacă epidemia devine necontrolabilă, vom ajunge din nou la măsuri de izolare. Iar al doilea sezon de izolare, în condițiile în care alte țări rămân relativ deschise, va fi bomboana de pe coliva economiei. Actuala rată a șomajului va fi o glumă bună. Cei care vor căuta de lucru afară nu vor mai fi acceptați, pentru că vin dintr-o țară roșie. Iar aici, cu sectoare întregi închise, să ai salariu va fi excepția, nu regula. Ca să fiu mai precis, izolarea este antecamera sărăciei.
Adevărul este că am mai trecut printr-o izolare drastică, dar am uitat. S-a chemat Epoca de Aur (sic!). În anii '80, Ceaușescu a decis să sacrifice nivelul de trai al românilor pentru a plăti rapid datoria externă. A plătit-o, dar în urma lui a lăsat cei mai săraci europeni (poate cu excepția albanezilor).
Pentru că izolarea este atât de rea pentru economie, este vital ca ea să rămână cât de cât deschisă, pentru că trebuie să ne păstrăm legăturile cu restul Europei. Aceste legături și nimic altceva ne-au îndepărtat de sărăcia provocată de comunism. Așa că dacă îți place ziua de salariu și te bucuri când vine pensia mărită, poartă mască, păstrează distanța, spală-te pe mâini. Poate vom avea zi de salariu și de pensie și luna viitoare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Din pacate putini constientizeaza situatia in care suntem. Va fi destul de complicat pana cand se va obtine vaccinul...daca se va obtine