Foto: Profimedia Images
Acum câteva zile, 16 petrecăreți din județul Suceava au fost filmați cu drona de către polițiști că au ieșit la un grătar în miezul nopții, ignorând ordonanțele militare. Poliția i-a amendat pe toți, s-a lăsat și cu pumni, înjurături și îmbrânceli. Ce să faci, legea e dură, dar e lege, nu e așa?
După câteva zile, în cartierul rezidențial în care locuiesc, de două ori mai mulți vecini au ieșit la locul de socializare. Cu copiii. Fără măști, fără să păstreze distanța de siguranță și fără să aibă motive urgente de a ieși din casă. Pentru că soarele te invită să ieși afară. Pentru că toți copacii sunt înfloriți și merita o poză pe Insta. Pentru că nu e nici cald, nici frig – e o primăvară superbă. Și mai presus de orice, pentru că poliția nu intră în cartierul rezidențial. Nu zboară drone spion pe deasupra. Și dacă nu vine poliția, e liber la petrecere. Una discretă, care nu face titluri în presă.
Tot discret, se întâmplă o mică aniversare a fetiței de la parter, îmbrăcată în Elsa din Frozen, la care participă discret vecinii de aceeași vârstă de sus, de la etajul doi, colega de clasă care locuiește la trei blocuri distanță. Și colega de bancă, venită evident, tot discret, din afara cartierului.
În timp ce în toată țara se dau amenzi zilnice de milioane de lei, în cartierul rezidențial 5 sau 6 adolescenți se plimbă agale prin cartier, fără frica de a fi hăituiți de agentul constatator. Doi poartă mască, restul au probabil măștile în buzunar. Nu te poți săruta prin mască, nu fiți absurzi.
Dacă socotim și vecinii care dau în curțile de la parter mini petreceri în spatele gardurilor verzi și înalte, putem să numărăm lejer o sută de persoane care nu respectă ordonanțele. Dar vedeți, nu are cine să aplice legea în cartierul rezidențial. Poliția nu vine în cartier. Nu are de ce. Rata infracționalității este zero, violență nu există, accidente auto nu se înregistrează. Aspectul general este unul îngrijit, curat. Conflictele se rezolvă elegant, după discuții între oameni cu maniere. Nu sunt probleme cu legea. E totul ok aici. Te-ai putea crede în Germania.
Tocmai aceste aspecte ale cartierului rezidențial i-au atras pe proprietari aici, de aceea plătim sume considerabile pentru firma de pază, sistemul de supraveghere video, barierele de la poartă. Pentru siguranță, confort, calitate a vieții. Ei bine, aceste atribute care definesc cartierul reprezintă și cea mai mare vulnerabilitate a lui. În lipsa amenințării cu aplicarea legii, mulți vecini aleg să o ignore. Discret, în spatele barierelor de protecție. Dacă ești civilizat, nu ascuți manele și nu faci focul în mijlocul curții, nu încalci practic ordonanțele. Ele sunt doar pentru sălbaticii aia veniți de la macaronari, nu pentru cei care și-au cumpărat o casă în cartierul rezidențial.
În același timp în care unii copii zburdă fericiți prin cartier, alții stau izolați prin casă, fac sesiuni nesfârșite pe Tik Tok, joacă Minecraft pe console, sar pe pat până îl dărmă, încearcă tot felul de „scheme” spre disperarea părinților izolați împreună cu ei. În timp ce unii vecini socializează în masă, alții ies cu măști pe față, singuri sau cel mult cu familia. Alții ies doar o dată pe săptămână din casă și cartier, doar pentru cumpărăturile de bază. Își plimbă singuri câinele, reduc la maximum posibil discuțiile cu ceilalți. Aleargă prin cartier cu masca pe față (foarte dificil).
Aceștia îi protejează indirect pe cei care ignoră ordonanțele. Pentru că în loc să fie patru sute de oameni deodată afară în timpul zilei, sunt doar câțiva, care evident profită din plin. De spațiul generos aflat la dispoziția lor. De primăvară. De viața frumoasă din cartierul rezidențial.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Referitor la prevederile de distantare sociala (si amenzile aferente), oare acestea se aplica numai persoanelor care stau pe loc? sau se aplica inclusiv si persoanelor care sunt in miscare? Unul care face jogging si care te depaseste in viteza la doar cativa centimetri de tine, incalca distantarea sociala?
Prevederile privind distanţarea socială au fost emise la începutul pandemiei - atunci când încă nu se ştia despre răspândirea prin vaporii din aerul expirat (aerosoli). Dar acum prevederile privind distanţarea socială sunt deja învechite şi au câteva lacune importante: ele NU prevăd păstrarea distanţei sociale inclusiv de către persoanele aflate în mişcare! Aşadar, cineva poate trece rapid în imediata ta apropiere, tuşeşte, strănută, apoi dispare în mulţime - şi nu va suferi nicio consecinţă sau amendă. De fapt, pe trotuarele sau aleile din cartiere, poliţia niciodată nu a amendat nici măcar pe cei staţionari care nu păstrează distanţa socială între ei...aşa că despre ce vorbim?
Daca nu accepti riscul, nu iesi din casa!
Dacă, însă, este o mască ieftină obişnuită (de tip chirurgical) atunci o parte semnificativă din aerul contaminat va intra PE LÂNGĂ mască - pentru că măştile ieftine obişnuite NU sunt etanşe - ele protejează doar împotriva picăturilor de tip Flügge.
Pentru a testa rapid eficienţa unei măşti, încercaţi să mirosiţi prin ea nişte cafea măcinată, parfum sau fum de ţigară. Dacă prin acea mască puteţi să simţiţi oarece mirosuri, atunci acea mască va permite şi inspirarea de aer contaminat.
În cazul în care nu se face nimic, factorul asta e în jur de 2.5-3, iar numărul de cazuri se dublează la 2-3 zile. Scenariul "Italia", situația scăpa de sunt control și mori cu zile (nu neapărat de virus, poți muri și din alte motive așteptând un pat)
Cu lockdown e pe la 0.7. Asa reușești în timp sa reduci numărul de cazuri și sa le poți gestiona însă moare economia.
Acum toată lumea încearcă sa salveze economia și sa tina factorul ala la 0.95 sau pe aici. Iar masca e unul dintre factori. Lumea va continua sa se îmbolnăvească, numărul de cazuri nu va scădea semnificativ, însă spitalele vor putea gestiona situația. În teorie. În practica încă nu știe nimeni exact ce se întâmplă dacă se deschid școlile de ex.
Datul in git este datorie de onoare la cetatenii din vest mai ales cei de sorginte...alemana...desi banuiesc ca belgienii se trag din alte neamuri....dar toti ar face asa.
Mi s-a spus ca este un comportament ramas ....si transmis mai departe catre urmasi, de pe timpul WWII cind spionau din spatele perdelelor.
Si chiar daca sa zicem, i-ati fi reclamat la politie, va dati seama ce viata ati fi avut dupa aia.....la cea mai mica greseala.......
Aha.
O lege proastă nu are de ce să fie respectată
Legea trebuie să aibă un scop legitim - în cazul acesta, împiedicarea transmiterii unei epidemii - or dacă oamenii din comunitatea acelui ansamblu rezidențial nu sunt bolnavi, de ce să-i obligi să stea în casă? (ție nu ți se pare aberant să suspenzi toate permisele de conducere, pentru că un număr foarte mic de șoferi depășește viteza stabilită prin lege?)
Înțeleg că tot terenul pe care se află ansamblul rezidențial este proprietate privată, îngrădită, păzită, supravegheată etc, deci e ca și cum ar avea cineva o suprafață de teren, ar îngrădi-o și ar face case pentru fiecare membru al familiei sale, prieteni, cunoștințe etc (dacă e mai simplu de făcut o paralelă, e ca într-unele sate în care copiii își construiesc case noi lângă casa părintească și trăiesc 3-4 generații în aceeași curte); acel ansamblu rezidențial se supune legilor care privesc proprietatea privată și, dacă în curtea ta - unde locuiește și frate-tu - ai voie să stai la soare pe un balansoar, de ce să nu ai voie să stai la soare pe un balansoar în curtea în care locuiește și vecinul tău, curte aflată pe o proprietate privată?
Dacă există oameni care gândesc altfel, n-au decât să se bage ei sub pat și să tremure acolo de frică.
Apoi daca legea este proasta, stim bine, asta nu inseamna ca o putem ignora.
După ce răspunzi la întrebările acestea, mergem mai departe cu analiza.
Legea nu face distincție între gospodării în care trăiesc 2-3 familii și gospodării în care trăiesc 100, ceea ce înseamnă că vecinii dumitale respectă legea, atât timp cât se află pe proprietate privată.
Apoi, despre aplicare. Ea se aplică peste tot in Romania. Punct. În cartierele private din păcate, grupuri mari de oameni, ilegale pur și simplu, nu sunt amendate tocmai pentru că sunt protejate în aceste cartiere izolate. Aici găsim curajoși care ignoră legea, dar care nu s-ar comporta la fel în afara cartierului.
Daca traiesti intr-un castel cu ziduri foarte inalte, tie nu ti se va intampla.
Exista o deferenta, necagstigata, a cadrelor de politie catre acesti oameni. Nu vreau sa ma duc pana in locul mental in care amenda e mai mica decat spaga, dar...
Aşa şi matale dom' Leo. Convinge-l mai întâi pe acest CCP virus că "ubi lex non distinguit" nici el să nu se bage. Până atunci reaminteşte-ţi că: Homines stulti non sufficit nisi superbus stultus.
În fraza aceasta se află cheia diferențelor de abordare a fiecăruia dintre noi: o parte a populației respectă regulile de frică, din necunoaștere, din neputință, pentru că așa consideră corect etc, o altă parte - din care fac parte și eu - respectă regulile care sunt explicate, juriști și persoane care știu lege arată că regulile sunt în acord cu legi fundamentale (acelea pe care statul a vrut să le suspende) etc.
Pe mine nu mă interesează ce se întâmplă în „majoritatea țărilor europene” (apropo, în „majoritatea țărilor europene” ai voie să te plimbi singur pe străzi și nu te întreabă nimeni de ce nu ai declarație la tine iar bătrânii nu sunt batjocoriți cu intervale orare de ieșit din case), mă interesează ca drepturile fundamentale ale populației să rămână intacte.
Cât despre aplicare, ți-am mai explicat: atât timp cât pe o proprietate privată - de exemplu în curtea unui țăran în care trăiesc 4 generații - legea nu interzice locuitorilor să alerge după fluturi, ea nu va interzice nici pe o altă proprietate privată de 10, 100 sau 100 de ori mai mare.
I-am omorât eu pe medicii ăia? Dacă nu, de ce mi-ar păsa de ei mai mult decât îmi pasă de miile de copiii care mor de foame în Eritreea?
Da, pentru mine drepturile unui singur om sunt la fel de importante ca drepturile unui milion.
Eu știu doar latina pe care am învățat-o în facultatea de drept; altceva nici nu știu, nici nu mă interesează să aflu.
Hahaha ceva imi spune ca judecatorul nu o sa haleasca explicatia asta :)
Câteva miloane de specialişti în medicină se perpelesc să afle tainele mânzului ăsta năzdrăvan care nu sperie un justiţiar cu scrobeala matale. Ia vezi colea ce bunghiră unii mai ieri.
https://www.businessinsider.com/doctors-find-serious-coronavirus-related-condition-children-symptoms-uk-covid-2020-4?utm_source=notification&utm_medium=referral
Trăim cu tuberculoza de sute de ani însă nu i-a trecut nimănui prin cap să țină oamenii în case până când specialiștii în medicină despre care ai amintit găsesc un vaccin eficient (apropo, anul trecut muriră vreo mie de rumâni din cauza ei). De asta ce-ai de zis?
PS: eu ignor site-uri care insistă să-mi prezinte reclame.
PPS: ce lipsit de minte este cel care trăiește, căutând respectul altora...
Aștept.
Poate îmi arătați și ce articol de lege interzice angajaților unui club sportiv să desfășoare activități necesare pe stadion.
Legea - cea despre care zic eu că este proastă - interzice deplasarea persoanelor în afara unor scopuri bine definite, or participarea la un eveniment sportiv sau pentru a urmări activitatea de pe stadion a angajaților unui club sportiv nu face parte din ele, deci prezența lor acolo ar încălca legea.
Acest lucru nu mai este valabil în propria curte - repet, în caz că v-a scăpat acest aspect, un ansamblu rezidențial aflat pe un teren privat, îngrădit, supravegheat, cu acces limitat, este spațiu privat și se supune regulilor de drept privat - unde persoanele de care vorbim au tot dreptul să se afle unde pot face câte petreceri doresc; faceți distincție între spațiul privat (accesibil doar celor în drept să fie acolo) și spațiul public (prin lege sau prin natura lui).
Nici mie nu-mi plac limitele de viteza. Sa lași un copil isteric cu permis de 3 zile sau un mos de 90 ani sa conducă cu aceeași viteaza maxima ca pe un profesionist sau un pilot de f1 e complet stupid. Însă stupida sau nu, legea aia e în vigoare.
Sigur că și eu mă pot îmbolnăvi, însă genele moștenite și grija pe care o am atât pentru corp cât și pentru minte fac minime șansele ca acest lucru să se întâmple.
PS: sunt curios, cum ai grija de corp ? cumva dimineata daca ai fata umflata iti pui un pachet cu gheata cat timp faci abdomene, si poti face deja 1000 ?
Dacă ești băiat deștept, după prima lună (să zicem două ca să fii atent și la nuanțe) poți să ai grijă singur de tine și plătești doar accesul la sala de fitness.
PS: eu la 1000 de abdomene abia încep să simt stomacul. Nu pentru că-s eu bengos, ci pentru că după 2-12 luni - în funcție de vârstă și de voință (și de sănătate) - oricine poate depăși destul de ușor acea valoare; n-ar prea avea de ce, dar o poate depăși.
Doar cretinii parveniti, de obicei fara cultura si constiinta, fac trierea legilor; bune, proaste... Ceilalti se supun legii, aratind ce nu e bine, pentru a se corecta.
Sunt curios cum explici tu lumii că Martin Luther King Jr. este un cretin parvenit, fără cultură și conștiință (tu sau ceilalți doi care ți-au apreciat idea idioată).
De ce e justa? Pentru că așa am decis eu, cel mai deștept om în viata.
Să mori tu că o vei respecta veșnic?!
Băi, de-ați fi măscărici tot timpul - cum e mihai - v-aș trata fix cum îi tratez pe toți cei consecvenți în prostiile lor...
Mai ieri zicea dl Orban că riscul transmiterii virusului în parcuri - astăzi, ieri și până acum - este minim, deci uite cum ditai prim-ministrul ne spune că de fapt interdicția de a te plimba prin parcuri nu a avut nicio justificare.
Acu' eu n-am de ce să plec de la prezumția că n-ai fi „cel mai deștept om în viață” doar că primesc de la tine dovezi care susțin contrariul și eu nu cred ce spui că ești ci ce arăți că ești.
Acesta este motivul pentru care este foarte greu - spre imposibil - să-mi fie contrazise punctele de vedere.
Sa fii iubit!
Sa fii iubit!
E scopul in viata, al celor mai multi romani: sa incalce orice regula...
Cu asta se ridica deasupra celor fraieri.
Ei se descurca!