Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În cartierul rezidențial în care locuiesc, ordonanțele militare au pierdut deja lupta cu coronavirusul

Copac covid

Foto: Profimedia Images

Acum câteva zile, 16 petrecăreți din județul Suceava au fost filmați cu drona de către polițiști că au ieșit la un grătar în miezul nopții, ignorând ordonanțele militare. Poliția i-a amendat pe toți, s-a lăsat și cu pumni, înjurături și îmbrânceli. Ce să faci, legea e dură, dar e lege, nu e așa?

După câteva zile, în cartierul rezidențial în care locuiesc, de două ori mai mulți vecini au ieșit la locul de socializare. Cu copiii. Fără măști, fără să păstreze distanța de siguranță și fără să aibă motive urgente de a ieși din casă. Pentru că soarele te invită să ieși afară. Pentru că toți copacii sunt înfloriți și merita o poză pe Insta. Pentru că nu e nici cald, nici frig – e o primăvară superbă. Și mai presus de orice, pentru că poliția nu intră în cartierul rezidențial. Nu zboară drone spion pe deasupra. Și dacă nu vine poliția, e liber la petrecere. Una discretă, care nu face titluri în presă.

Tot discret, se întâmplă o mică aniversare a fetiței de la parter, îmbrăcată în Elsa din Frozen, la care participă discret vecinii de aceeași vârstă de sus, de la etajul doi, colega de clasă care locuiește la trei blocuri distanță. Și colega de bancă, venită evident, tot discret, din afara cartierului.

În timp ce în toată țara se dau amenzi zilnice de milioane de lei, în cartierul rezidențial 5 sau 6 adolescenți se plimbă agale prin cartier, fără frica de a fi hăituiți de agentul constatator. Doi poartă mască, restul au probabil măștile în buzunar. Nu te poți săruta prin mască, nu fiți absurzi.

Dacă socotim și vecinii care dau în curțile de la parter mini petreceri în spatele gardurilor verzi și înalte, putem să numărăm lejer o sută de persoane care nu respectă ordonanțele. Dar vedeți, nu are cine să aplice legea în cartierul rezidențial. Poliția nu vine în cartier. Nu are de ce. Rata infracționalității este zero, violență nu există, accidente auto nu se înregistrează. Aspectul general este unul îngrijit, curat. Conflictele se rezolvă elegant, după discuții între oameni cu maniere. Nu sunt probleme cu legea. E totul ok aici. Te-ai putea crede în Germania.

Tocmai aceste aspecte ale cartierului rezidențial i-au atras pe proprietari aici, de aceea plătim sume considerabile pentru firma de pază, sistemul de supraveghere video, barierele de la poartă. Pentru siguranță, confort, calitate a vieții. Ei bine, aceste atribute care definesc cartierul reprezintă și cea mai mare vulnerabilitate a lui. În lipsa amenințării cu aplicarea legii, mulți vecini aleg să o ignore. Discret, în spatele barierelor de protecție. Dacă ești civilizat, nu ascuți manele și nu faci focul în mijlocul curții, nu încalci practic ordonanțele. Ele sunt doar pentru sălbaticii aia veniți de la macaronari, nu pentru cei care și-au cumpărat o casă în cartierul rezidențial.

În același timp în care unii copii zburdă fericiți prin cartier, alții stau izolați prin casă, fac sesiuni nesfârșite pe Tik Tok, joacă Minecraft pe console, sar pe pat până îl dărmă, încearcă tot felul de „scheme” spre disperarea părinților izolați împreună cu ei. În timp ce unii vecini socializează în masă, alții ies cu măști pe față, singuri sau cel mult cu familia. Alții ies doar o dată pe săptămână din casă și cartier, doar pentru cumpărăturile de bază. Își plimbă singuri câinele, reduc la maximum posibil discuțiile cu ceilalți. Aleargă prin cartier cu masca pe față (foarte dificil).

Aceștia îi protejează indirect pe cei care ignoră ordonanțele. Pentru că în loc să fie patru sute de oameni deodată afară în timpul zilei, sunt doar câțiva, care evident profită din plin. De spațiul generos aflat la dispoziția lor. De primăvară. De viața frumoasă din cartierul rezidențial. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe urma ne plingem ca sunt prea multe amenzi...
    • Like 2
  • Adi check icon
    Uneori ma plimb pe afara intr-un cartier obisnuit (nu din ala protejat cu bariere). Ocazional trec pe langa altii care merg pe jos sau alearga pe acelasi trotuar. De obicei ma feresc, le dau cale celorlalti pietoni. Cu toate astea, ma intorc la mersul pe acelasi trotuar, ceea ce inseamna ca voi merge chiar acolo unde tocmai ei se aflau, inspirand acelasi aer care a fost expirat de ei. Intrebare: daca pietonii care au trecut erau contagiosi, desi nu prezentau simptome, cat de periculos este sa inspiri aerul lor? Cat de mult timp pot ramane in aer vaporii expirati de cei contagiosi? Daca nu exista vreun pericol, atunci de ce mai exista camere cu presiune negativa in spitale?
    Referitor la prevederile de distantare sociala (si amenzile aferente), oare acestea se aplica numai persoanelor care stau pe loc? sau se aplica inclusiv si persoanelor care sunt in miscare? Unul care face jogging si care te depaseste in viteza la doar cativa centimetri de tine, incalca distantarea sociala?
    • Like 3
    • @ Adi
      Gabi check icon
      Te poţi infecta şi dacă inhalezi aerul care a fost expirat de către un purtător de virus. Mai multe studii au demonstrat că, [inclusiv] acest virus se răspândeşte prin vaporii din aer -la fel ca TBC-ul sau Rujeola- (fă o căutare pentru „airborne virus transmission”). Vaporii infectaţi, apoi expiraţi, pot rămâne în aer la fel de mult timp cât poate să rămână în aer mirosul de parfum, mirosul de ţigară sau de transpiraţie (sudoare).

      Prevederile privind distanţarea socială au fost emise la începutul pandemiei - atunci când încă nu se ştia despre răspândirea prin vaporii din aerul expirat (aerosoli). Dar acum prevederile privind distanţarea socială sunt deja învechite şi au câteva lacune importante: ele NU prevăd păstrarea distanţei sociale inclusiv de către persoanele aflate în mişcare! Aşadar, cineva poate trece rapid în imediata ta apropiere, tuşeşte, strănută, apoi dispare în mulţime - şi nu va suferi nicio consecinţă sau amendă. De fapt, pe trotuarele sau aleile din cartiere, poliţia niciodată nu a amendat nici măcar pe cei staţionari care nu păstrează distanţa socială între ei...aşa că despre ce vorbim?
      • Like 2
    • @ Adi
      Sigur ca exista risc; de asta se cere purtarea mastii. (Mai protejeaza, cand est in aer liber si te misti; trecind prin "norul" expirat de bolnav, nu inhalezi virusii.)
      Daca nu accepti riscul, nu iesi din casa!
      • Like 0
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Gabi check icon
      Din necunoştinţă de cauză, multă lume crede (eronat) că, dacă va purta o mască pe faţă, asta va elimina toate riscurile de contaminare. Din păcate nu este tocmai aşa. Ceea ce afirmaţi dvs. e doar pe jumătate corect. Da, întradevăr, o mască obişnuită (de tip chirurgical) te protejează întrucâtva - însă doar împotriva micilor stropi proveniţi din tusea sau strănutul persoanei care trece pe lângă tine. Dar NU te va proteja şi de norul de vapori contaminaţi care a fost expirat de acea persoană. Siguranţa aerului pe care îl inspiri depinde de TIPUL de mască pe care o porţi, şi implicit de etanşeitatea sa. Dacă e o mască performantă, ca cele din clasa PP2, PP3 sau N95 (cu filtru), atunci eşti mai protejat, deşi nu chiar 100%.
      Dacă, însă, este o mască ieftină obişnuită (de tip chirurgical) atunci o parte semnificativă din aerul contaminat va intra PE LÂNGĂ mască - pentru că măştile ieftine obişnuite NU sunt etanşe - ele protejează doar împotriva picăturilor de tip Flügge.
      Pentru a testa rapid eficienţa unei măşti, încercaţi să mirosiţi prin ea nişte cafea măcinată, parfum sau fum de ţigară. Dacă prin acea mască puteţi să simţiţi oarece mirosuri, atunci acea mască va permite şi inspirarea de aer contaminat.
      • Like 2
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      Ideea nici nu e de protecție 100%, ci de limitare transmisiei sub valoarea de 1 (un caz infectează în méfie încă o persoana).
      În cazul în care nu se face nimic, factorul asta e în jur de 2.5-3, iar numărul de cazuri se dublează la 2-3 zile. Scenariul "Italia", situația scăpa de sunt control și mori cu zile (nu neapărat de virus, poți muri și din alte motive așteptând un pat)
      Cu lockdown e pe la 0.7. Asa reușești în timp sa reduci numărul de cazuri și sa le poți gestiona însă moare economia.
      Acum toată lumea încearcă sa salveze economia și sa tina factorul ala la 0.95 sau pe aici. Iar masca e unul dintre factori. Lumea va continua sa se îmbolnăvească, numărul de cazuri nu va scădea semnificativ, însă spitalele vor putea gestiona situația. În teorie. În practica încă nu știe nimeni exact ce se întâmplă dacă se deschid școlile de ex.
      • Like 0
  • Una din ordonanțe vorbea de "evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane ", prin "grup" înțelegându-se alăturarea a mai mult de 3 persoane care nu locuiesc împreună .Nu sunt jurist, dar bunul simț îmi spune că locuiesc împreună cei ce viețuiesc la aceeași adresă , și când spun adresă mă gândesc la toate elementele care compun o adresă , până la numărul casei sau al apartamentului.
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Deja va credeti nemti...amuzanta treaba asta. Ia uite unde era Germania, in cartierele rezidentiale din Romania. Pana la proba contrarie, trebuie sa va credem pe cuvant. In fine, vecinii mei din Bruxelles, tot dintr-un cartier select, si-au invitat niste prieteni sambata la un gratar. Vecinii din stanga, un cuplu de pensionari de peste 60 de ani, si-au invitat copiii si nepotii pe la ei. In Belgia, masurile de izolare si starea de urgenta sunt inca valabile pana pe 18 Mai. Amenda pentru petreceri este de 4000 EURO pentru proprietarii casei si 700 pentru fiecare invitat. Intre aceste doua case stam noi, o familie de romani care cel mult iesim in curte sa udam florile. Eram cu mana pe telefon ca sa sun la politie, noroc ca m-a oprit sotia. N-am sunat, insa sunt convins ca vecinii belgieni ar fi sunat daca era invers.
    • Like 0
    • @ mike
      check icon
      Sau ghinion ca te-a oprit. Data viitoare ar trebui sa suni, pentru ca te pun in pericol inclusiv pe tine si pe sotia ta prin actiunile lor.
      • Like 0
    • @ mike
      Roxana B check icon
      Mai mult ca sigur ca ar fi chemat politia.
      Datul in git este datorie de onoare la cetatenii din vest mai ales cei de sorginte...alemana...desi banuiesc ca belgienii se trag din alte neamuri....dar toti ar face asa.
      Mi s-a spus ca este un comportament ramas ....si transmis mai departe catre urmasi, de pe timpul WWII cind spionau din spatele perdelelor.
      Si chiar daca sa zicem, i-ati fi reclamat la politie, va dati seama ce viata ati fi avut dupa aia.....la cea mai mica greseala.......
      • Like 0
  • Oamenii cu putin "cheag" întotdeauna au dus-o și or s-o ducă mai bine decât plebea ordinară. Păcat ca nu pot cumpăra bun simt și omenie cu surplusul din conturile lor bancare. E dreptul lor domne' ca de aia au dat o mică avere pe chalet'ul ala și pe masina aia cu 200 de cai și pe... și pe,... MASA și TAC'SU zic eu. Imbécil te nasti, nu are leac. E în ADN. Nu ai vaccin. Punct.
    • Like 3
  • check icon
    Poti sa bagi taranul in cartierul rezidential, da tot taran ramane.
    • Like 4
  • Leo check icon
    Și câți au fost infectați până acum de noul coronavirus, zero?
    Aha.
    • Like 0
    • @ Leo
      Nu stim care este numarul lor. Nu stim daca este 0 sau 100. Dar ideea este ca avem o lege care trebuie respectata. Nu exista alte legi in cartierele rezidentiale. Daca eu conduc beat si nu accidentez niciun pieton, reprezint totuși un pericol public, nu-i așa?
      • Like 12
    • @ Leo
      @ Leo....,,aha”...deci, dacă nu ,,au fost infectați până acum de noul coronavirus”, să rezolve problema! Nu? Căci asta e, jmekerii ignoră legile care sunt făcute pentru alții! Așa e, sunt prosti medicii, sunt prosti italienii și spaniolii, noi Deștepții lumii! Când vor începe să apară cazurile....tot așa să comentați! Apropos, se spune ,,infectați până acum” cu ,,noul coronavirus”! Dar na....suntem comentatori dar nu știm să ne exprimăm!
      • Like 6
    • @ Sorin Barariu
      Leo check icon
      Două aspecte:
      O lege proastă nu are de ce să fie respectată
      Legea trebuie să aibă un scop legitim - în cazul acesta, împiedicarea transmiterii unei epidemii - or dacă oamenii din comunitatea acelui ansamblu rezidențial nu sunt bolnavi, de ce să-i obligi să stea în casă? (ție nu ți se pare aberant să suspenzi toate permisele de conducere, pentru că un număr foarte mic de șoferi depășește viteza stabilită prin lege?)

      Înțeleg că tot terenul pe care se află ansamblul rezidențial este proprietate privată, îngrădită, păzită, supravegheată etc, deci e ca și cum ar avea cineva o suprafață de teren, ar îngrădi-o și ar face case pentru fiecare membru al familiei sale, prieteni, cunoștințe etc (dacă e mai simplu de făcut o paralelă, e ca într-unele sate în care copiii își construiesc case noi lângă casa părintească și trăiesc 3-4 generații în aceeași curte); acel ansamblu rezidențial se supune legilor care privesc proprietatea privată și, dacă în curtea ta - unde locuiește și frate-tu - ai voie să stai la soare pe un balansoar, de ce să nu ai voie să stai la soare pe un balansoar în curtea în care locuiește și vecinul tău, curte aflată pe o proprietate privată?
      • Like 1
    • @ Dorin Sandu Da
      Leo check icon
      Da, prietene, atât timp cât nu sunt infectat (cu nimic periculos și molipsitor), eu n-am nicio problemă să-mi îmbrățișez zilnic părinții și copiii.
      Dacă există oameni care gândesc altfel, n-au decât să se bage ei sub pat și să tremure acolo de frică.
      • Like 1
    • @ Leo
      Acesta este spiritul românesc, îl recunosc în comentariu tau perfect. Legea e făcură ca sa fie respectată de fraieri, nu e pentru "deștepți", nu? Dar cu cinstea, moralitatea și cu corectitudinea cum rămâne?
      • Like 7
    • @ Leo
      Ma intreb: in acel spațiu privat -cartier prezidențial câte familii locuiau? Una, zece, o sută...și de unde știau ei că nu e nici unul infectat? Dar mai daca e sa ai in proprietate privată un COVID la purtător de ce să nu îl dai săi la alți , tot în proprietate privată, de ce să fi egoist și să păstrezi numai pentru tine...că doar ești proprietar, nu?
      • Like 5
    • @ Leo
      Draga Leo, nu vorbesc de o comunitate mica, de doua case lipite, unde stau parintii, copiii si nepotii. Vorbesc de sute de oameni care se impart in doua. Unii respecta legea, altii aleg sa nu o respecte. Daca nu ar fi fost in cartier, ci in la marginea padurii, toti cei care ies afara in grupuri mari ar fi luat amenda.
      Apoi daca legea este proasta, stim bine, asta nu inseamna ca o putem ignora.
      • Like 6
    • @ Mihaela Drutau
      Leo check icon
      Hai să discutăm fix despre criteriile respective dar să o facem de la momentul adoptării legii: legiuitorul a fost cinstit cu poporul când a decis să-l țină în casă și să-i f*tă afacerile (în caz că nu știi ce e aia, „conduită cinstită” înseamnă să-i explici populației motivul adoptării măsurii), a procedat moral (adică a avut în gând adoptarea unor măsuri rezonabile pentru întreaga societate) și este corect cu populația (îi tratează la fel pe cei care vor să se ducă să-și muncească propriul pământ ca pe cei care se duc să muncească pământul altor nații)?
      După ce răspunzi la întrebările acestea, mergem mai departe cu analiza.
      • Like 2
    • @ Mihaela Drutau
      Leo check icon
      Voi sunteți cei tipicari, eu doar mă folosesc de logica voastră: dacă în spațiu privat dintr-o curte comună în care locuiesc cel puțin 2 familii e voie să te dai în leagăn, de ce să nu te poți da în spațiul privat dintr-o curte în care locuiesc 100 de familii?
      • Like 0
    • @ Sorin Barariu
      Leo check icon
      Dreptul are un principiu simplu: ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus.
      Legea nu face distincție între gospodării în care trăiesc 2-3 familii și gospodării în care trăiesc 100, ceea ce înseamnă că vecinii dumitale respectă legea, atât timp cât se află pe proprietate privată.
      • Like 1
    • @ Leo
      E posibil ca legea sa fie proasta, nu contest acest aspect si nu vreau sa dezvolt foarte mult dacă a fost sau nu oportuna. Cert este că majoritatea țărilor europene a adoptat o formă severă de izolare. România nu a fost nici prima, nici ultima. Nu a fost nici cea mai dură nici cea mai blândă.
      Apoi, despre aplicare. Ea se aplică peste tot in Romania. Punct. În cartierele private din păcate, grupuri mari de oameni, ilegale pur și simplu, nu sunt amendate tocmai pentru că sunt protejate în aceste cartiere izolate. Aici găsim curajoși care ignoră legea, dar care nu s-ar comporta la fel în afara cartierului.
      • Like 1
    • @ Leo
      Domnu' Leo, sunteţi cumva din Ţăndărei? Observ că gândiţi într-un fel, aşa de nu mai ştie omul de unde să vă ia. Când vă cutremuraţi de f..tutul afacerilor vă referiţi şi la cei trei medici care şi-au văzut afacerea distrusă (prin deces, c-aşa afost să fie)? Ar rezulta oare vre-un motiv de izolare socială de aici? Cam ce ar fi după băţoasa dvs părere "rezonabil pentru întreaga societate"? Eu ştiu un singur răspuns nivelator precum implică întrebarea dvs: moartea. Vă prindeţi la încercare? Ce preferaţi, o sufocare, o embolie? Modul cum s-au îngrijit de pământul altor naţii cei ce ne conduc, oameni de teapa dvs probabil, ne întăresc convingerea că pun înainte propriile interese. Mai observ că nu vedeţi nici-o diferenţă între două familii şi 100 de oameni. Probabil că aşa se vede de la Ţăndărei, două şatre fac cam 100 de vieţuitoare pe două picioare. Ce-aţi zice de o mie, ori zece mii? Vreo diferenţă?
      • Like 1
    • @ Sorin Barariu
      Am multi prieteni care se comporta asa, sub prezumtia ca lor nu li se va intampla. Ma uit la ce posteaza pe FB, si ma gandesc la Masque of the Red Death, a lui Poe.

      Daca traiesti intr-un castel cu ziduri foarte inalte, tie nu ti se va intampla.

      Exista o deferenta, necagstigata, a cadrelor de politie catre acesti oameni. Nu vreau sa ma duc pana in locul mental in care amenda e mai mica decat spaga, dar...
      • Like 2
    • @ Leo
      Asta-mi aminteşte de bancul ăla cu inspectorul fiscal în control la o fermă de bovine: -Nu mişcă nimeni, să-mi arătaţi tot, uite aici legitimaţia de la raion; -Doar o clipă.... încercă brigadierul; -Nimic nu vreau s-aud, se stropşi inspectorul. După vre-un sfert de oră, cu un taur alergând după el, inspectorul ca din gură de şarpe: Ajutoor, ajutoooor! -Arată-i legitimaţia, zise brigadierul.

      Aşa şi matale dom' Leo. Convinge-l mai întâi pe acest CCP virus că "ubi lex non distinguit" nici el să nu se bage. Până atunci reaminteşte-ţi că: Homines stulti non sufficit nisi superbus stultus.
      • Like 1
    • @ Sorin Barariu
      Leo check icon
      „E posibil ca legea sa fie proasta, nu contest acest aspect si nu vreau sa dezvolt foarte mult dacă a fost sau nu oportuna.”
      În fraza aceasta se află cheia diferențelor de abordare a fiecăruia dintre noi: o parte a populației respectă regulile de frică, din necunoaștere, din neputință, pentru că așa consideră corect etc, o altă parte - din care fac parte și eu - respectă regulile care sunt explicate, juriști și persoane care știu lege arată că regulile sunt în acord cu legi fundamentale (acelea pe care statul a vrut să le suspende) etc.
      Pe mine nu mă interesează ce se întâmplă în „majoritatea țărilor europene” (apropo, în „majoritatea țărilor europene” ai voie să te plimbi singur pe străzi și nu te întreabă nimeni de ce nu ai declarație la tine iar bătrânii nu sunt batjocoriți cu intervale orare de ieșit din case), mă interesează ca drepturile fundamentale ale populației să rămână intacte.

      Cât despre aplicare, ți-am mai explicat: atât timp cât pe o proprietate privată - de exemplu în curtea unui țăran în care trăiesc 4 generații - legea nu interzice locuitorilor să alerge după fluturi, ea nu va interzice nici pe o altă proprietate privată de 10, 100 sau 100 de ori mai mare.
      • Like 1
    • @ N Cojocaru
      Leo check icon
      Am 10 case în Țăndărei, probleme Gogule?
      I-am omorât eu pe medicii ăia? Dacă nu, de ce mi-ar păsa de ei mai mult decât îmi pasă de miile de copiii care mor de foame în Eritreea?

      Da, pentru mine drepturile unui singur om sunt la fel de importante ca drepturile unui milion.
      • Like 0
    • @ N Cojocaru
      Leo check icon
      Atât timp cât virusul se manifestă ca o gripă, îl tratez ca pe o simplă gripă; dacă pentru gripă nu mă închid în țarc ca o oaie fricosă, nici pentru mizeria aceasta de virus n-o să o fac.

      Eu știu doar latina pe care am învățat-o în facultatea de drept; altceva nici nu știu, nici nu mă interesează să aflu.
      • Like 1
    • @ Leo
      check icon
      "O lege proastă nu are de ce să fie respectată"

      Hahaha ceva imi spune ca judecatorul nu o sa haleasca explicatia asta :)
      • Like 1
    • @ Leo
      În afara "respectului" pe care-l port vitejilor ce îşi încordează bărbăţia în spatele unui pseudonim, sunt adânc impresionat de grija ce-o porţi unui singur om. Eu ştiu şi care-i omul. Apropo de castelele de le ai în Ţăndărei, loc de beci ai la ele?
      • Like 0
    • @ Leo
      Observ că ceva biologie n-ar prinde rău nici măcar la facultatea de drept, dar poate că până la pensia specială vei afla care-i diferenţa dintre gripă şi mătreaţă.

      Câteva miloane de specialişti în medicină se perpelesc să afle tainele mânzului ăsta năzdrăvan care nu sperie un justiţiar cu scrobeala matale. Ia vezi colea ce bunghiră unii mai ieri.

      https://www.businessinsider.com/doctors-find-serious-coronavirus-related-condition-children-symptoms-uk-covid-2020-4?utm_source=notification&utm_medium=referral
      • Like 0
    • @ N Cojocaru
      Leo check icon
      Să vorbești despre biologie la facultatea de drept abia după ce vei afla care este scopul ciclului III de studii, ok?

      Trăim cu tuberculoza de sute de ani însă nu i-a trecut nimănui prin cap să țină oamenii în case până când specialiștii în medicină despre care ai amintit găsesc un vaccin eficient (apropo, anul trecut muriră vreo mie de rumâni din cauza ei). De asta ce-ai de zis?

      PS: eu ignor site-uri care insistă să-mi prezinte reclame.
      PPS: ce lipsit de minte este cel care trăiește, căutând respectul altora...
      • Like 0
    • @ Leo
      Draga Leo, hai sa mergem la absurd cu logica ta, sa vedem ce iese. Daca o familie extinsa are 10 membri si sta in acelasi imobil, proprietate privata, nu ai cum sa o amendezi, sa fie sanatoasa. Dar înseamnă asta că toate petrecerile sunt permise daca se desfasoara pe o proprietate privata??? In logica asta, putem merge pe stadion la primul meci aprobat de FRF, sa ne strangem 30.000 de mii, si sa fie totul ok, ca stadionul e privat (sa spunem) si cluburile private?? Un cartier rezidential este o comunitate si daca unii fac chestii ilegale pe care altfel nu le-ar face in Militari sau Titan ca ar lua amenda, nu inseamna ca sunt mai inteligenti decat altii, ci doar ca abuzeaza de un bun comun - in cazul asta starea generala de sanatate a rezidentilor, spatiile comune etc.
      • Like 0
    • @ Sorin Barariu
      Daca aia 30.000 (de mii) ar locui in incinta stadionului nu ar fi o problema. Dupa cum toti locatarii dintr-un bloc pot sa stea pe casa scarii la taclale fara sa-i intrebe nimeni de sanatate. Nu ca ar fi bine, dar nu e ilegal.
      • Like 1
    • @ Leo
      Gripa este o pisca. Noul coronavirus este un tigru furios. Ambele sunt feline. Doar una te omoara pe loc. Coronavirusul nu este o gripa obisnuita,
      • Like 0
    • @ Sorin Barariu
      Leo check icon
      Dacă îmi spuneți - dumneata sau oricare altă persoană - ce articol de lege interzice în această perioadă persoanelor care locuiesc la aceeași adresă să facă petreceri, eu n-am nicio problemă să admit faptul că logica mea este greșită.
      Aștept.
      Poate îmi arătați și ce articol de lege interzice angajaților unui club sportiv să desfășoare activități necesare pe stadion.
      Legea - cea despre care zic eu că este proastă - interzice deplasarea persoanelor în afara unor scopuri bine definite, or participarea la un eveniment sportiv sau pentru a urmări activitatea de pe stadion a angajaților unui club sportiv nu face parte din ele, deci prezența lor acolo ar încălca legea.

      Acest lucru nu mai este valabil în propria curte - repet, în caz că v-a scăpat acest aspect, un ansamblu rezidențial aflat pe un teren privat, îngrădit, supravegheat, cu acces limitat, este spațiu privat și se supune regulilor de drept privat - unde persoanele de care vorbim au tot dreptul să se afle unde pot face câte petreceri doresc; faceți distincție între spațiul privat (accesibil doar celor în drept să fie acolo) și spațiul public (prin lege sau prin natura lui).
      • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      Cat costa planeta asta mancati-as ? Sa o fac pe toata spatiu privat ca vreau sa pun de o petrecere.
      • Like 1
    • @ Leo
      Parerist check icon
      Legea se respecta chiar și dacă nu-ți convine. Poți s-o ataci, poți sprijini partidul care e împotriva ei, însă cât timp e în vigoare o respecți.
      Nici mie nu-mi plac limitele de viteza. Sa lași un copil isteric cu permis de 3 zile sau un mos de 90 ani sa conducă cu aceeași viteaza maxima ca pe un profesionist sau un pilot de f1 e complet stupid. Însă stupida sau nu, legea aia e în vigoare.
      • Like 0
    • @ Leo
      si cand o sa fi infectat vii sa iti platesc eu spitalizarea sau ti-o achiti singur, asa ca gest , ca ai fost neglijent?
      • Like 0
    • @ Parerist
      Leo check icon
      Există 3 sate în sudul Franței unde moartea a fost interzisă prin lege; te poftesc să respecți acele legi.
      • Like 0
    • @ corneliu apostol
      Leo check icon
      Prietene, ultima dată când am intrat într-un spital de stat pentru ceva care avea legătură cu un act medical a fost acum 10 ani cu un prieten care a avut o entorsă.
      Sigur că și eu mă pot îmbolnăvi, însă genele moștenite și grija pe care o am atât pentru corp cât și pentru minte fac minime șansele ca acest lucru să se întâmple.
      • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      Practic sa dai petreceri afara in timpul pandemiei este o lege a naturii, un lucru la fel de inevitabil ca si moartea, a ? :)

      PS: sunt curios, cum ai grija de corp ? cumva dimineata daca ai fata umflata iti pui un pachet cu gheata cat timp faci abdomene, si poti face deja 1000 ?
      • Like 1
    • @
      Leo check icon
      Un antrenor personal te costă - în funcție de localitatea de rezidență - de la 500 la 1000 de lei pe lună (dacă ești legumă, 8 ședințe scot untul din tine, iar ulterior n-ai nevoie de mai mult de 12 ședințe decât dacă vrei să treci la un alt nivel).
      Dacă ești băiat deștept, după prima lună (să zicem două ca să fii atent și la nuanțe) poți să ai grijă singur de tine și plătești doar accesul la sala de fitness.
      PS: eu la 1000 de abdomene abia încep să simt stomacul. Nu pentru că-s eu bengos, ci pentru că după 2-12 luni - în funcție de vârstă și de voință (și de sănătate) - oricine poate depăși destul de ușor acea valoare; n-ar prea avea de ce, dar o poate depăși.
      • Like 0
    • @ Leo
      Legea e lege! Dura lex, sed lex.
      Doar cretinii parveniti, de obicei fara cultura si constiinta, fac trierea legilor; bune, proaste... Ceilalti se supun legii, aratind ce nu e bine, pentru a se corecta.
      • Like 2
    • @ Leo
      Parerist check icon
      Eu respect legea aia! Și cu genele mele bune și antrenamentul meu perfect o s-o respect veșnic, nu ca toți ceilalți, muritorii de rand, prosti fricoși, cu gene proaste și abdomen nelucrat.
      • Like 0
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Leo check icon
      One may well ask: “How can you advocate breaking some laws and obeying others?” The answer lies in the fact that there are two types of laws: just and unjust. I would be the first to advocate obeying just laws. One has not only a legal but a moral responsibility to obey just laws. Conversely, one has a moral responsibility to disobey unjust laws. I would agree with St. Augustine that “an unjust law is no law at all.”

      Sunt curios cum explici tu lumii că Martin Luther King Jr. este un cretin parvenit, fără cultură și conștiință (tu sau ceilalți doi care ți-au apreciat idea idioată).
      • Like 0
    • @ Leo
      Parerist check icon
      Ai perfecta dreptate. Iar legea carantinei e una justa, asa ca mucles.
      De ce e justa? Pentru că așa am decis eu, cel mai deștept om în viata.
      • Like 1
    • @ Parerist
      Leo check icon
      „o s-o respect veșnic”
      Să mori tu că o vei respecta veșnic?!

      Băi, de-ați fi măscărici tot timpul - cum e mihai - v-aș trata fix cum îi tratez pe toți cei consecvenți în prostiile lor...
      Mai ieri zicea dl Orban că riscul transmiterii virusului în parcuri - astăzi, ieri și până acum - este minim, deci uite cum ditai prim-ministrul ne spune că de fapt interdicția de a te plimba prin parcuri nu a avut nicio justificare.
      Acu' eu n-am de ce să plec de la prezumția că n-ai fi „cel mai deștept om în viață” doar că primesc de la tine dovezi care susțin contrariul și eu nu cred ce spui că ești ci ce arăți că ești.
      • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      Honk Honk !
      • Like 1
    • @ Leo
      Parerist check icon
      Bineînțeles. Doar nu-ți închipui ca ești singurul perfect, neafectat de problemele muritorilor de rand (gen boli, greșeli sau erori de raționament)
      • Like 0
    • @ Parerist
      Leo check icon
      Eu sunt persoana care greșește cel mai mult, pentru că pentru fiecare subiect abordat dezvolt câte teorii este capabilă mintea mea, mă informez cu privire la teoriile altora și apoi le elimin pe cele care nu se confirmă; ceea ce-mi rămâne, oricât de improbabil ar fi, reprezintă cea mai logică teorie și cea mai apropiată de adevăr.
      Acesta este motivul pentru care este foarte greu - spre imposibil - să-mi fie contrazise punctele de vedere.
      • Like 0
    • @ Leo
      Parerist check icon
      Sau îți faci o teorie bazata pe dorințe, cauți și crezi doar elementele care ți-o confirma și le ignori sau le respingi pe toate celelalte. Caz de manual de confirmation biais.
      • Like 0
    • @ Parerist
      Leo check icon
      Dorințele fiecăruia pot influența teoriile în care alegem să credem, însă matematica le susține doar pe cele care au valoare de adevăr.
      • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      Cum sustii matematic ca violul este ceva rau ?
      • Like 0
    • @
      Leo check icon
      De astăzi înainte eu coi ignora tot ce scrii matale, pentru că mintea ta nu poate duce discuția la un nivel care să stimuleze o persoană cu mai mult de un neuron.
      Sa fii iubit!
      • Like 0
    • @
      Leo check icon
      De astăzi înainte eu coi ignora tot ce scrii matale, pentru că mintea ta nu poate duce discuția la un nivel care să stimuleze o persoană cu mai mult de un neuron.
      Sa fii iubit!
      • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      Am inteles, ai obosit sa fii contrazis, simti nevoia sa citesti doar lucruri care iti confirma teoriile.
      • Like 0
  • Felicitari pentru articol!
    E scopul in viata, al celor mai multi romani: sa incalce orice regula...
    Cu asta se ridica deasupra celor fraieri.
    Ei se descurca!
    • Like 6
    • @ Mihai Vls
      Multumesc! Din pacate, multi aleg sa incalce legea stiind ca sunt protejati de cei care stau in casa.
      • Like 8


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult