Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Jazz in the Park 2018: 11 zile de festival la Cluj cu trupe de top pe care (probabil) nu le-ai descoperit încă

Jazz in the Park 2018

La Cluj pregătim intens o nouă ediție Jazz in the Park. Cu informații „pe surse”, chiar din interior, pot să vă spun că a șasea ediție va fi și cea mai mare și cea mai spectaculoasă de până acum. Așa e, zicem asta de fiecare dată. Dar mereu vorbim serios. Vor fi 11 zile de festival (21 iunie-1 iulie) în Parcul Central, pe Malul Someșului, în stradă, în curtea Muzeului de Artă, la Opera Maghiară și-n diverse alte locuri din oraș. Instalăm hamace, pături, zone de relaxare și de activități și ne bucurăm de muzică, de parcuri și de locurile frumoase din Cluj.

Printre primele nume pe care le-am confirmat sunt Richard Bona Group, The Herbaliser, Nik Bartsch’s Ronin, Bill Laurance, Forq, Alfa Mist, Juan de Marcos Afro Cuban All Stars, Soweto Kinch, Superpoze, Gallowstreet, Fanfare Ciocârlia, JazzyBIT, Moonlight Breakfast. Line-up-ul e completat și de trupele Balako, Koffie, Essential Notes, Antal Gabor Trio, A-C Leonte, Exit Oz.

Sunt curioasă câte dintre ele vă sună cunoscute sau pe câte le ascultați. Mai ales la cele internaționale, care sunt super pe val în afară, dar prea puțin cunoscute la noi. Asta e de fapt o parte din misiunea noastră.

Recunosc, și eu, dar și unii dintre colegii de la Fapte, le-am descoperit pe multe dintre trupe recent, dar după ce le-am ascultat, pur și simplu ne-am îndrăgostit de ele și am considerat că ar fi minunat să le facem cunoscute în rândul celor care vor să asculte muzică…altfel în România.

Unele trupe de pe afișul de anul ăsta au câștigat Grammy-uri, BBC Awards sau alte premii renumite, în timp ce altele cuceresc din ce în ce mai multe teritorii cu muzica lor. Avem la festival o combinație foarte interesată de jazz, hip-hop, electro, rock. Nu trebuie să fii specialist în muzică ca să-I înțelegi, trebuie doar să fii deschis să auzi altceva față de ce auzi la radio. Totul asezonat cu ceea ce înseamnă jazz pentru noi: libertate, creativitate, improvizație și, desigur, muzică bună de tot, cât să nu-ți mai vină să pleci din parc, de pe mal sau de la muzeu.

La final, vă las cu o provocare: azi la birou ascultați câteva dintre piesele de mai jos și vedeți dacă vă plac. Poate e o ocazie bună să descoperiți și altfel muzica.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult