Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Jazz in the Park 2018: 11 zile de festival la Cluj cu trupe de top pe care (probabil) nu le-ai descoperit încă

Jazz in the Park 2018

La Cluj pregătim intens o nouă ediție Jazz in the Park. Cu informații „pe surse”, chiar din interior, pot să vă spun că a șasea ediție va fi și cea mai mare și cea mai spectaculoasă de până acum. Așa e, zicem asta de fiecare dată. Dar mereu vorbim serios. Vor fi 11 zile de festival (21 iunie-1 iulie) în Parcul Central, pe Malul Someșului, în stradă, în curtea Muzeului de Artă, la Opera Maghiară și-n diverse alte locuri din oraș. Instalăm hamace, pături, zone de relaxare și de activități și ne bucurăm de muzică, de parcuri și de locurile frumoase din Cluj.

Printre primele nume pe care le-am confirmat sunt Richard Bona Group, The Herbaliser, Nik Bartsch’s Ronin, Bill Laurance, Forq, Alfa Mist, Juan de Marcos Afro Cuban All Stars, Soweto Kinch, Superpoze, Gallowstreet, Fanfare Ciocârlia, JazzyBIT, Moonlight Breakfast. Line-up-ul e completat și de trupele Balako, Koffie, Essential Notes, Antal Gabor Trio, A-C Leonte, Exit Oz.

Sunt curioasă câte dintre ele vă sună cunoscute sau pe câte le ascultați. Mai ales la cele internaționale, care sunt super pe val în afară, dar prea puțin cunoscute la noi. Asta e de fapt o parte din misiunea noastră.

Recunosc, și eu, dar și unii dintre colegii de la Fapte, le-am descoperit pe multe dintre trupe recent, dar după ce le-am ascultat, pur și simplu ne-am îndrăgostit de ele și am considerat că ar fi minunat să le facem cunoscute în rândul celor care vor să asculte muzică…altfel în România.

Unele trupe de pe afișul de anul ăsta au câștigat Grammy-uri, BBC Awards sau alte premii renumite, în timp ce altele cuceresc din ce în ce mai multe teritorii cu muzica lor. Avem la festival o combinație foarte interesată de jazz, hip-hop, electro, rock. Nu trebuie să fii specialist în muzică ca să-I înțelegi, trebuie doar să fii deschis să auzi altceva față de ce auzi la radio. Totul asezonat cu ceea ce înseamnă jazz pentru noi: libertate, creativitate, improvizație și, desigur, muzică bună de tot, cât să nu-ți mai vină să pleci din parc, de pe mal sau de la muzeu.

La final, vă las cu o provocare: azi la birou ascultați câteva dintre piesele de mai jos și vedeți dacă vă plac. Poate e o ocazie bună să descoperiți și altfel muzica.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult