Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Jocul pervers din Consiliul JAI: problema a fost și a rămas Olanda

Rutte - 8 dec

Foto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Politica europeană este o politică conjuncturală. Ce e de reținut din votul împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen?

- Că suntem în fața unui eșec politic și diplomatic, atât al președintelui Iohannis, cât și al premierului Ciucă și ministrului Bode, toți cei trei politicieni cu afinitate spre PPE (partidul popularilor europeni), grup politic din care face parte și cancelarul austriac Karl Nehammer. Asta arată că liderul de la Palatul Cotroceni și PNL-ul nu au o așa mare influență în Europa, precum încearcă să o arate acasă.

- Imaginea de ansamblu a situației arată că problema a fost și este Olanda. Austria doar a plusat pe ultima sută de metri. Cele două țări au încercat [și au și reușit] în Consiliul JAI de la Bruxelles să-și arate forța, mai ales în fața Germaniei, care a încercat să-și recapete statutul de lider al UE după ce acesta i-a fost afectat de războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina și după ce au ieșit la iveală legăturile politico-financiare dintre Berlin și Moscova.

- Germania a încercat să facă presiuni asupra Austriei și Olandei, amenințând că blochează aderarea Croației la Schengen. A cedat însă, iar Austria și Olanda și-au văzut sacii în căruță, conform vorbei populare, evidențiind că dincolo de principii și declarații pompoase despre „solidaritatea și unitatea europeană”, contează doar interesul național și mai ales interesul politic al decidenților din capitalele europene FRUGALE (Olanda și Austria).

- Votul Austriei și Olandei a fost unul politic, în ciuda faptului că toate instituțiile UE au decis că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile pentru aderarea la Schengen. Asta arată că Austria și Olanda vor să reconfigureze balanța puterii în UE, dată peste cap după 24 februarie.

- Eșecul de a adera la Schengen va încuraja euroscepticismul în România și extremismul și aversiunea față de Austria, de care va profita mai ales AUR și George Simion la următoarele alegeri.

- Ministrul de interne, Lucian Bode, lider PNL de rang înalt, ar trebui să-și prezinte demisia, dat fiind rezultatul cu care se întoarce acasă. De ce să facă acest lucru? Pentru că nu a știut să joace. Politica europeană nu este elegantă, ci brutală. Dacă știi să joci bine, să dai pase și să marchezi, ai ocazia să prinzi șanse să fii convocat și la alte meciuri. Dacă nu ești obișnuit cu implicarea, atunci rămâi pe bancă. Și România a rămas de multe ori pe bancă din cauza unei clase politice care a preferat să se uite la meci de pe margine, de teamă să nu facă întindere.

 Bulgariei i s-a propus joi, la negocierile din Consiliul JAI, o variantă de compromis pentru aderarea la Schengen cu un calendar diferit de cel pentru România. Asta ar fi dus la decuplarea dosarului celor două țări, analizate la pachet de miniștrii de interne din UE. Bulgarii au refuzat însă, manifestându-și supărarea generată de declarațiile lui Lucian Bode, care a spus, înaintea Consiliului JAI de joi, că România este dispusă la orice compromis, chiar dacă a pornit la drum cu Bulgaria.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • adrian check icon
    - (continuare ) Austria nu uita si nu iarta ca nu demult i-am mancat lebedele
    - ce maturitate politica au cei care , ca niste infantili care -si iau jucariile inapoi , promoveaza boicot la banci , turism , etc
    -avem scuza la indemana , cat timp o mai tine razboiul , ca Rusia isi baga coada in toate
    -ce rost are sa invoci lipsa de solidaritate europeana daca ai aceasta regula de drept de veto ?? Atunci sa se modifice regulile cu majoritati de 2/3 , etc , sa ne suparam eventual pe trei sferturi din Europa ... Orice membru care ar fi votat la fel ne-ar fi enervat si am fi gasit evident scuze . Iar cu inspectiile de la UE pe la vami , nu sunt convins ca nu au fost precedate de plantare de panselute . Spre ex , multe spitale de pe la noi au aparatura de ultima generatie care zac prin subsoluri . La o inspectie anuntata , ele s-ar prezenta ca si AKH -ul lor .
    -sunt curios daca o dovada atat de simpla si irefutabila a inregistrarii traseelor telefoanelor mobile ale emigrantilor poate fi prezentata unei autoritati europene . Cred ca ar fi suficienta in argumentele Austriei , daca este adevarata .
    -am invocat comportamentul,,mizerabil,, al Bulgariei . Nu am inceput noi primii cu lepadarea de ei , invocand prioritatea de interes national ? Nu au actionat si ei conform aceluiasi principiu ?
    -ce inseamna capitale FRUGALE ?
    -intotdeauna m-au enervat trimiterile la politica si sport prin vorba aia ca la cele doua se pricepe toata lumea . Asta inseamna ca cele doua domenii ,,ezoterice,, sunt mai presus decat vreo filozofie sau vreo alta stiinta mai acatarii...
    • Like 4
    • @ adrian
      Mihai check icon
      Adica Bulgaria a procedat corect? Dupa ce nu si-a facut temele, nu a depus eforturi si dupa tiparul balcanic si-a utilizat dreptul de veto in mod tipic balcanic sa moara si capra vecinului. Astfel au dovetit ca sunt la fel de cinici precum Austria si Olanda.
      • Like 0

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult