Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Boicot, Biedermeier | Să ne întoarcem la oile noastre

Klaus Iohannis, covorul roșu

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

După ce ne vor trece nervii pe lupii austrieci, să ne întoarcem la oile noastre.

Oricum ai da-o, faptul că Croația e da și România e pa, tot un eșec politic și diplomatic e. Și dezamăgirea cetățenilor este atât de mare pentru că guvernanții români au ridicat nivelul așteptărilor la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 11 ani. Marcel Ciolacu, premierul de facto al țării, dădea asigurări acum o lună că treaba-i rezolvată, gata, acum clar intrăm în Schengen.

Faptul că n-am văzut-o venind din partea Austriei ne dă o idee despre nivelul nostru de analiză, de pregătire și de anticipare. Toată atenția a fost concentrată pe convingerea Olandei, în timp ce nimeni nu a luat în seamă monstrul care pregătea să se trezească la Viena, deși semne existau. Austria nu a făcut niciodată un secret că are o problemă cu imigranții și cu politicile UE în materie, pe care le vrea schimbate. Un analist bun și bilingv de la una dintre zecile de instituții cu trei litere pe care le ținem din banii noștri ar fi putut să citească amenințările la adresa extinderii Schengen care veneau din acele state care au cerut și au obținut reintroducerea temporară a controlului la frontiere. Austria era una dintre ele.

Faptul că avem un premier care are reale dificultăți în a negocia cu limba română ne arată câte șanse avem să vorbim coerent în Europa pentru a ne apăra interesele.

Faptul că n-am avut alții mai buni să-l convingă la întâlnirea PPE pe Cancelarul cu ochi sticloși decât pe R. Bogdan și E. Tomac ne arată că diplomația noastră politică este la fel de consistentă ca bulele dintr-o sticlă de Pepsi.

În fine, faptul că toate speranțele de la Consiliul JAI ne-au stat în capacitatea de negociere a lui L. Bode ne dă măsura subtilității României în a conduce printre interese geopolitice. Ne-a lipsit azi până și capacitatea de a înțelege jocul Olandei, care a votat împotriva României, deși anunțase că susține România. Cum s-a întâmplat asta? Dintr-un motiv de tehnică instituțională, România și Bulgaria fiind votate la pachet, o încâlceală pe care negociatorii noștri nici măcar n-au înțeles că e nevoie să o descâlcească.

Îl las la urmă pe obiectul de mobilier Biedermeier, care și de această dată a sunat a gol. Am citit amuzat în ultima săptămână burtiere de televiziune pline de speranța că „ACUM, Președintele negociază cu Cancelarul”. De doi lei speranță! Numai cine n-a trăit în România își poate pune speranțele într-un om pensionat anticipat pe caz de lene. Ce speranță să am eu că la extern muncește altfel decât la intern?! Iar faptul că la două ore după acest eșec a trimis un comunicat de presă plin de rumegușul limbii de lemn arată câtă empatie are acest domn cu un popor furios, frustrat, care are toate motivele să se simtă nedreptățit și umilit.

Înțeleg chemările de pe rețelele sociale la boicot pentru produsele și companiile austriece ca pe o măsură igienică prin care am vrea să spunem că ne-a ajuns să fi tratați ca niște cetățeni de mâna a doua. Ca orice minune, boicotul va ține probabil trei zile, însă avem de rezolvat o problemă mult mai mare, care este numai și numai a noastră.

Pentru că un gând care nu-mi dă pace de 24 de ore: Austria și-a permis să se comporte mizerabil cu România pentru că asta e imaginea pe care am proiectat-o despre noi în lume în ultimii 30 de ani. Că nu suntem mai buni decât a ni se vorbi răstit, a fi puși la colț, a ne conforma placizi la orice directivă. România n-a dovedit că e mai mult decât o țară din care poți să iei petrolul și să-l bagi în Schengen, din care poți să iei gazele și să le bagi în Schengen, din care poți să iei pădurile și să le bagi în Schengen, dar în care oamenii îți put. Schimbarea imaginii unei țări este o treabă grea. Totul începe de la alegerile noastre care arată cât de mult ne respectăm pe noi înșine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Total de acord - politicienii austrieci sunt vânduți la propriu rusilor, iar politicul nostru de la putere pute efectiv de prostie(30 de ani de angajari și promovării pe pile dau actuala performanta) ... Principalii responsabili ii vad pe Iohannis si coalitia PSD&celelate nulitati
    • Like 0
  • Este.
    Păduri, gaze da.
    Noi. Romanii, nu.
    Mai bine ne vedem de ale noastre, sărăcie cât casa.
    • Like 1
  • De ce sugerati ca boicotul impotriva produselor si a serviciilor oferite de companiile austriece o sa dureze doar trei zile ? De ce media nu sustine viguros un boicot economic de amploare ?
    • Like 1
  • Negocierile din politica externă au sorți de izbândă dacă sun făcute la timp și de persoane competente în materie. Chiar îl vedeți pe dl Bode în această postură. De obicei negocierile mai delicate se fac tete a tete. De sigur trebuie să deții o abilitate lingvistică inclusiv într-o limbă străină. Personal mi s-a părut că atitudinea Olandei a fost chiar mai imorală decât a Austriei. Desigur nu vom ști care a fost trocul cu Olanda care s-a răzgândit peste noapte. Bocetele după ziua d ieri mi se par nu numai exagerate dar și oarecum ridicule. Românii au călătorit, și-au făcut vacanțele, au emigrat masiv și fără Schengen. Cu unele inconveniente, desigur dar nu nesuportabile. În legătură cu băncile vreau să subliniez faptul ca Reifeisen este una din principalele susținătoare a Festivalului Enescu, a Festivalului de muzică de cameră SONORo , galele UNITER etc. cum puțini sponsori români o fac.
    • Like 0
  • Bună ziua! De ce nu îi expuneți, la DigiTV unde prestați, pe cei responsabili cu eșecul aderării? Aseară, trei analiști repectabili dealtfel (Pârvulescu, Ioniță, Cioroianu) n-au suflat o vorbuliță despre cei care nu au anticipat opoziția Austriei, explicau însă în ce poziție nemaiîntâlnită ne aflăm cu atât sprijin din partea multor țări, ce să spun...am râs amar. Aseară am urmărit puțin, după multă vreme știrile. Promit să nu mai fac! Cu o clasă politică de acest nivel și cu o presă vândută partidelor la ce să ne așteptăm? Expuneți la TV pe cei care au eșuat, aici audiența dv. este incomparabil mai mică decât la TV. Succes!
    • Like 1
  • Austria are probleme cu Schengen din totdeauna, dar nimeni nu le cere sa iasa ei si sa-i lase pe ceilalti sa-si vada de drum.
    In rest politicieni slabi intelectual si moral in frunte cu Dulapul de la Cotroceni, care accepta si bazaconii precum cuplarea cu BG. Ce dracu avem frati de cruce! Pai peste ani ne cupleaza cu MD?
    • Like 1
    • @ Coioaba jr
      Mihai check icon
      Cuplare cu Bulgaria a fost facuta in contextul integrarii in UE, care era inainte de criza din 2008 si problemele care decurg de acolo. Atunci nimeni nu si-a imaginat ca admiterea celor 2 tari se va bloca arbitrar trecand peste regulile si bunele practici ale UE. In plus se gandeau ca se vor economisi bani pentru a nu dota cu echipamente frontiera comuna pe o perioada determinata. Acum se vede ca nu au fost nici ei nici noi prevazatori. Oricum rusine si bulgarilor ca au votat impotriva decuplarii.
      • Like 0
  • clematis check icon
    Ba să-mi fie cu iertare domnule Negruțiu, aici faceți o greșeală periculoasă. E vital să ne preocupe mereu ceea ce suntem, ceea ce vrem sau ce nu vrem să fim, nu o imagine de livrat (sau de vândut) altora. Faptul că în cazul Schengen am fost înjosiți de nemerni.., pardon, nehamăr și de ministrul de interne austriac e o urmare a modului lor încăpățânat-distorsionat de a ne percepe. Indivizii ăștia sunt bolnavi de putere, xenofobie și îmbătați tocmai de o imagine lustruită de sine care nu coincide cu realitatea. În acest caz problema e la ei, acolo pute. E grăitor că oficialii celorlalte state membre Schengen europene ne-au cântărit corect, după fapte și dovezi (esență), nu după ochi frumoși sau urâți (aparență).
    • Like 1
  • Cancelarul austriac spune că un eventual boicot asupra firmelor austriece din România, ca reacţie la votul negativ pe care Viena l-a dat săptămâna trecută la aderarea la Schengen, ar face rău mai mult României decât Austriei, pentru că firmele austriece varsă bani la bugetul ţării şi creează locuri de muncă .
    Dar profit pentru statul austriac nu fac ?
    • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Tara are oamenii politici pe care ii merita, asa ca nu avem de ce ne plange. Nu ca mi-ar fi rusine si cu politicienii europeni, sunt o apa si-un pamant. Dar societatea civila nu reactioneaza ferm, in strada, vocal, ca in vremea lui Dragnea, caci atunci s-ar schimba multe si la Bruxelles fata de noi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult