Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Joi seara, pe aeroportul din Cluj, un domn și o doamnă m-au abordat în stil tradițional: „S-a mers prea departe, a scris Andrei Pleșu un articol despre prostie, să îl citiți…”

Coadă în aeroport

Foto: Guliver Getty Images

Joi seară, pe aeroportul din Cluj, discutam cu colegul meu, în engleză, căci e străin, despre referendum, el încercând să înțeleagă de ce anume îi deranjează pe unii români homosexualitatea. După vreo 15-20 de minte de conversație, un domn care stătea lângă noi se simte îndreptățit, fără nici un fel de „Mă iertați” sau „Dacă îmi permiteți”, direct în română, în total dispreț pentru colegul care nu e vorbitor, să ne spună că a tras cu urechea și că sunt lucruri importante pe care noi nu le cunoaștem.

- De exemplu, știți că în România s-a aprobat prin ordonanță de urgență un fond de 400 de milioane pentru reeducarea familiilor heterosexuale? Pe asta să dăm noi banii, astea sunt problemele României?

Îl rog să îmi spună exact numărul ordonanței, cine anume va gestiona acești bani și dacă e vorba de lei sau euro. Dă din umeri, dar fix atunci doamna de vizavi de noi, o femeie la vreo 60 de ani, se simte chemată și ea să intervină:

- Uitați aici, îmi spune întinzându-mi telefonul mobil ca să îmi arate o poză, la Vaslui copiilor li se predă dintr-un manual alternativ care îi învață pe copii că dacă ești băiat și te cheamă Ion, ai putea fi totuși fată și să te cheme Maria.

- Da da, sare cu forțe reîmprospătate primul domn, vor să pună băieții să vină la școală în fuste. Ba mai mult, tot în acest manual alternativ îi învață pe copii, deja din clasa a treia, despre sexul oral și despre sexul anal. Eu nu vreau ca fetița mea să știe de sex oral la 10 ani!

Îmi dau seama că nu am cum să contrazic fake news-urile, așa că întreb:

- Bine-bine, dar cum anume va rezolva referendumul aceste probleme? Că referendumul nu interzice nici manualele alternative, nici educația pentru toleranță.

- Cum? Păi Constituția e mai presus de lege, e actul cel mai important.

- Da, dar Constituția nu va face decât să definească familia ca fiind căsătoria dintre un bărbat și o femeie, nimic mai mult.

- Nu știu, doamnă, nu știu, dar s-a mers prea departe, zice bărbatul, se ridică, își ia bagajul și pleacă.

- Da, s-a mers prea departe, confimă doamna, a scris Andrei Pleșu un articol despre prostie, să îl citiți.

- Tot Andrei Pleșu a scris că nu merge la referendum și că referendumul e o prostie, îi spun.

- Nu știu, nu mă intersează, dumneavoastră să citiți articolul acesta cu prostia.

Un alt domn ne privește ciudat, pe mine și colegul meu. Mă simt ca un soi de paria în acea mulțime.

Nu a mai fost nevoie să îi explic colegului meu intoleranța românilor. I-am spus doar că nu putem judeca oamenii, că lipsa de educație și propaganda minciunoasă nasc monștri.

În schimb, ce constat și mi se pare grav e că la câte discuții cu tentă politică am purtat la viața mea prin aeroporturi, gări, mașini, taxiuri sau alte locuri publice, niciodată, nimeni, nu s-a simțit îndreptățit, ca acum, să se bage în discuție ca să îmi spună cum stau lucrurile. Să îmi arate adevărul și calea.

Consecințele juridice ale acestui referendum sunt minore prin comparație cu valul de înverșunare și ură pe care l-a generat. Constituția, la o adică, poate fi modificată peste o vreme, însă demonii care au ieșit la suprafață și pe care CpF, cultele și partidele politice îi hrănesc, demonii aceștia ne vor măcina ca societate de acum încolo multă vreme.

Mă tem că această toamnă a vrajbei noastre este doar începutul unui război al sfârșitului lumii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asa este, lipsa de educatie si propaganda nasc monstri.

    https://www.facebook.com/ChristianPassion/videos/2155371978116826/

    https://www.facebook.com/PlatformaImpreuna/videos/264617757446270/

    https://www.facebook.com/ADFInternational/videos/315369259046355/

    https://romanialibera.ro/social/originile-si-scopul-noii-revolutii-sexuale-754974

    https://rezistentacrestinablog.wordpress.com/2016/11/05/de-la-marxism-leninism-la-neomarxism-marxism-cultural-si-corectitudine-politica/
    • Like 0
  • Alien check icon
    Erau AltVasile si Vaman Georgeta cei doi care v-au educat.
    • Like 3
  • mike mike check icon
    "Un alt domn ne privește ciudat, pe mine și colegul meu. Mă simt ca un soi de paria în acea mulțime." Bine ati venit in Burkina Faso! Ma surprinde cum de v-au inteles acei oameni pentru ca totusi nu vorbeari in romana cu colegul. Cred ca Dragnea si-a atins scopul, si anume dezbinarea Romaniei.
    • Like 2
  • check icon
    Falş!
    Doar se relevă ceva ce ar trebui să ştie orişice humanoid, Biblia doar reflectă dorinţa mai mult sau mai puţin ascunsă a majorităţii noastre:

    Cei diferiţi să fie exterminaţi!

    Cu referendumul vom afla doar câţi dintre noi ar căsăpi pe cei ce gândesc diferit de ei.
    Părerea mea.
    • Like 3
  • rdr check icon
    va rezum eu articolul in cateva cuvinte ca sa nu va pierdeti vremea:
    doamna vede sfarsitul lumii pentru ca au contrazis-o doi melteni in aeroport
    • Like 1
    • @ rdr
      N-au contrazis-o,s-au bagat in vorba nepoftiti.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult