Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Judecata poporului (ne-)a învins. La 5 ani după Colectiv, 29.000 de bucureșteni au ales candidatul cu sloganul sinistru „Ai grijă să nu te frigi la vot”

Piedone - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

31 octombrie 2015, sâmbătă dimineață

M-am trezit de dimineață în apartamentul părinților mei, în Iași. După un drum luuung de șapte ore din seara precedentă, epuizată fiind și după o săptămână de muncă, m-am culcat direct, fără să mai deschid TV-ul. M-am trezit cu ceva mai multe apeluri și mesaje ca de obicei de la diverși prieteni și cunoștințe din Iași sau din București. Mă întrebau dacă sunt ok.

„Da, sunt in Iași, de ieri noapte, am plecat direct din București, după serviciu. Ce s-a întâmplat?"

„Cum, nu ai auzit? A ars un club din centrul Bucureștiului azi noapte. Au murit deja douăzeci și ceva de tineri."

Pentru un moment, nu am știut cum să reacționez. Am plâns când am vazut știrile sau când am auzit relatările de la radio sau melodiile în memoriam. Nu am putut și încă nu pot să mă uit la documentare sau filmări din acea seară pentru că literalmente mi se face rău. Numărul morților acestei tragedii a început să crească vertiginos ajungând la 65.

Nu am cunoscut pe nimeni din Colectiv, dar m-a emoționat această tragedie care s-ar fi putut întampla oricui: niște tineri nevinovați, ieșiti la un concert (așa cum am făcut și eu și alții de atâtea ori în alte seri - acum, mai puțin de când cu pandemia) și-au pierdut viața, zeci de familii și-au înmormântat cu durere copiii mult prea devreme, iar mulți alți tineri au rămas cu sechele pe viață. 

27 septembrie 2020

Acum o lună, aproximativ 29 de mii de votanți au decis că primarul condamnat la finalul anului 2019 la 8 ani și jumătate pentru comiterea unui abuz în serviciu prin emiterea autorizației de funcționare clubului Colectiv merită să fie din nou ales la sectorul 5 (la 4, nu ar mai fi avut loc de Băluță). Sloganul sub care a candidat „Ai grijă să nu te frigi la vot" a fost de un cinism strigător la cer.

Mai mult chiar, a declarat că „Judecata poporului a învins”. Mă întristează acest lucru e puțin spus. Nesimțirea, prostia, neomenia, „Vulpița si Viorel” au învins detașat la alegerile locale de la sectorul 5. Nu vreau să dezvolt aici toate celelalte fărădelegi ale lui Piedone (faptul că a obținut diploma de la o facultate recunoscută ca „fabrică de diplome” sau că a luat 5 categorii de permis într-o singură zi în județul Argeș, după care i-a fost anulat permisul etc.), care îl „califică” pentru postul de primar de sector, deoarece a curs destulă cerneală pe aceste subiecte la momentul respectiv. Să sperăm că apelul în justiție al domnului primar nu va fi judecat de popor, ci de un complet de judecată competent.

28 octombrie 2020

Acum câteva zile, președintele a anunțat că va promulga legea privind acordarea unor ajutoare din bugetul Ministerului Sănătăţii prin suportarea cheltuielilor aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale victimelor din Colectiv, pe toată durata vieţii acestora. Din punctul meu de vedere, too little, too late. În primul rând, mi se pare o decizie strict electorală, acordată în al 13-lea ceas de la data tragediei Colectiv, înaintea alegerilor parlamentare. În al doilea rând, cine îi va despăgubi sufletește pe cei care au rămas cu sechele pe viață prin pierderea unor persoane dragi?

30 octombrie 2020

Astăzi, se împlinesc 5 ani de la Colectiv. Am trecut pe lângă locul tragediei. Lumea nu i-a uitat pe cei care au murit sau au suferit în acea noapte. O mulțime de lumânări arde în memoria lor. Dumnezeu să îi odihnească în pace! 


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din pacate aceste evenimente triste s-au uitat, au venit altele peste ele si oamenii sunt prinsi in aceasta cursa a vietii in care alearga dupa ceva. Acei oameni prinsi in Colectiv nu mai pot sa alerge dupa nimic. doar cei dragi lor mai alearga dupa dreptate. Ramane doar speranta ca la un moment dat se va face dreptate!
  • Like 0
 • Petru check icon
  Nu stiu daca va amintiti, dar dupa tragedia de la Colectiv, aproape in toata tara s-au inchis salile de spectacole deoarece nu aveau avizele ISU (adica nu aveau dotarile necesare). Nu inteleg de ce trebuie condamnat Piedone care a facut acelasi lucru ca si toti primarii din Romania, adica nimic, legat de verificarea dotarilor pentru protectia la incendiu. Doar pentru ca a avut "ghinionul" ca evenimentul sa se intample in zona lui de responsabilitate. Atunci ar trebui condamnati toti primarii care au avut sali de spectacole neadecvate. In Sibiu, care a fost sub conducerea lui Johannis vreo 20 de ani s-au inchis atunci : Teatrul National, Teatrul de copii, Sala de Cultura a sindicatelor si zeci de cluburi si baruri. Johannis poate fi absolvit de vina doar pentru ca a avut "norocul" sa nu se intample in zona sa de responsabilitate, sau este tot atat de vinovat ca si Piedone (au facut acelasi lucru, adica nimic, doar ca unul a avut noroc iar altul ghinion)? La fel stau lucrurile la Cluj Napoca, Timisoara. Ba mai mult, cand s-a constatat ca pentru unele spatii nu se pot asigura conditiile de protectie, au fost redeschise cu conditia sa afiseze la intrare faptul ca nu sunt protejate.
  • Like 0
  • @ Petru
   Nu "pentru ca a avut ghinionul....." ci pentru ca a luat, cu nesimtire spaga pentru a tolera functionarea unui local in astfel de conditii. Si sa fiti siguri nu este singura spaga pe care a luat-o acest impostor analfabet.
   • Like 0
 • Salve, cititori!

  -Ați deschis ochii, din proprie voință,-ntr-o dimineață?
  Atunci, degeaba munci pentru ochii ne-deschiși.

  purice, cu cele bune , de-s urate,
  !
  • Like 0
 • Alo justitia, stiu ca esti oarba dar se pare ca esti si surda. Justitia, in romania, este handicapata. Aceasta justitie, acesti "magistrati" imbuibati, saracii si ei handicapati deoarece au o gramada de sporuri necuvenite. Un om care, prin munca lui fizica, este cu adevarat expus unor riscuri nu primeste, poate, niciun spor. Si astia, cu salarii enorme, ca sa faca ce li se porunceste, cu pensii enorme necuvenite, pe spinarea si in paguba celor ce muncesc sau au muncit si care au doar dreptul sa intretina o haita de paraziti, din toate domeniile, care nu fac decaat sa-i batjocoreasca. Asta este batjocura: un ciubucar ordinar, un borfas, un impostor, un hot ca acest "piedone" nu avea voie sa candideze fiind in prima instanta condamnat la 8 ani de puscarie. Nu avea dreptul sa candideze pana nu-si definitiva situatia. De ce se intarzie atata cu condamnarea definitiva? Si nu este numai cazul lui, sunt o gramada de borfasi cu gulere albite sau nu. Este clar pentru un om de pe strada in ce consta cumulul de infractiuni ale acestui individ si nu este clar pentru niste oameni specializati in a judeca faptele unor indivizi verosi? Justitia, alaturi de majoritatea parlamentara, ccr, av. poporului, politia nationala si locala si cati or mai fi constitue rusinea nationala. A permis ca toti infractorii sa beneficieze de drepturi mult mai multe decat omul de rand. O fi el "de rand" dar nu este prostul nimanui. Delasator da dar nu prost.
  • Like 0
 • Tupeul si nesimtirea castiga din nou.
  • Like 0


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult