Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Jurnal de anxietate socială: ieri, pentru prima dată într-o lună și jumătate, m-am dat cu parfum...

Femeie pe stradă, covid

Foto: Timothy A. Clary/ AFP/ Profimedia Images

Ieri m-am dat cu parfum. M-am dat cu parfum pentru prima dată în ultima lună și jumătate. Mi-am pus și ceasul la mână. M-am îmbrăcat mai drăguț, ba chiar m-am răzvrătit și mi-am luat pantofii office casual, fără toc, cu șiret, pantofii de purtat primăvara sau toamna. Ăia vișinii care se asortează foarte bine cu cardiganul meu vișiniu.

Și pentru prima dată în o lună și jumătate nu am ieșit în jurul blocului, ci mi-am însoțit partenerul la o întâlnire cu un client. Dar nu prea departe de cartier, am mers circa 5-10 minute până la destinație. Norocul a fost cu vreo 2 opriri pe la bănci, de s-a mai prelungit plimbarea.

În rest, am acoperit toate colțișoarele, străduțele, aleile și potecile din cartier. De fiecare dată când trec pe lângă parc tânjesc după el la fel de tare precum cățelul meu. Toate plimbările le fac cu anxietate provocată de gândul la declarația pe proprie răspundere, să nu o uit, să fie făcută cum trebuie, să fie scrisul citeț, să nu uit să trec tot ce trebuie. În rest, statul în casă mă face să mă simt mai rău ca într-un stat maximal.. oh, the irony! Jobul e în stand-by, e dificil pentru HORECA să facă investiții pe fonduri europene când totul e închis de mai bine de o lună, reorientarea e la fel de dificilă atunci când nimeni nu știe ce, când și cum să facă, iar viața, așa, cum o știam noi, stă pe loc.

Dar încă 2, 3 săptămâni și pare că ne putem mișca. Dar doar până la magazin, fără declarație pe proprie răspundere. Pentru că atâta timp cât domeniul HORECA e închis, evenimentele culturale sunt anulate, adunările publice interzise ș.a.m.d., măsurile de relaxare anunțate de la 15 mai nu sunt nimic altceva decât o permisiune de a ieși din casă fără o hârtie după tine. Mai am de așteptat până să merg la localul meu preferat. Dacă va mai fi acolo…

Ăsta e jurnalul meu personal de carantină.

Jurnalul general de carantină sunt cozile, cu distanță de 1,5 m în fața poștei, farmaciei, la casele de marcat, bănci, peste tot. Mai puțin în grupurile de vecini care ies în fața blocului. Avem dispensere pentru gel dezinfectant la tot pasul, măști și mânuși la destul de multe persoane, medici în prima linie care fac treabă bună, oameni care fac cumpărături pentru vârstnici, companii și firme care fac donații, care încep să producă măști, mânuși și gel dezinfectant, oameni care încearcă să ofere tot ce pot oferi în perioada asta, ca să ajute.

Dar rozul nu e chiar roz. Știți filmele și poveștile unde oamenii, în vreme de criză sau pericol, se schimbă subit și devin mai buni? Uitați de ele. În vreme de criză devin mai buni doar cei care erau deja buni.

Relațiile interumane nu se vor schimba după experiența asta. O vom avea în continuare pe femeia în vârstă din tramvai care a înjurat și a agasat un tânăr român care vorbea în italiană la telefon, atunci când se anunțase primul caz în România. Îi vom avea în continuare și pe politicienii care se străduie să câștige capital politic chiar dacă riscă sănătatea publică și economică, vom avea în continuare păreriștii de meserie, sfidătorii care nu au de ce să respecte legea, aruncătorii cu pietre în oricine, oricând pentru orice motiv, ba chiar îi vom avea și pe cei care au fugit din izolare, au mințit despre locul unde au călătorit, au scuipat cadre medicale… pare mai apocaliptic scenariul ăsta, nu?

Din fericire mai avem oamenii de care spuneam mai sus, oamenii care în perioada asta au fost în permanent în teren, ajutându-i pe alții, chiar dacă unii au luat amenzi pentru asta sau au fost obligați să doarmă în mașină, pentru că au fost prinși de poliție la 22.05, la 2 străduțe de casă, motivul întârzierii fiind faptul că a dus medicamente unui tată.

Caracterul unui om se vede în starea de urgență,. Dar nu se schimbă, doar devine mai proeminent.

Acum o săptămână era în toi un ditamai scandalul legat de aducerea luminii de către preoți și voluntari ai bisericii.

Toată lumea era panicată că vor ieși buluc toți creștinii și vor face ravagii pe străzi, vor exploda cazurile, va fi măcel, vom muri pe capete. Dar lumina în toată criza asta chiar a venit fix dinspre momentul în care sâmbătă seara toată lumea a stat acasă, iar lumânările s-au aprins în liniște, fără aglomerație, cu respectarea măsurilor, totul fiind în regulă. Nu sunt fan al religiozității absurde, sunt doar o credincioasă simplă care nici măcar nu a luat lumină câțiva ani la rând. Dar momentul care a adus speranță și încredere în criza asta a fost liniștea din seara de Înviere.

Între timp, așteptăm ieșirea dintr-o criză de sănătate ca să putem intra cu încredere într-o criză economică. Micile afaceri sunt parțial pe butuci, bugetele țărilor sunt date peste cap, prețurile fie explodează, fie pică în gol, investitorii stau pe loc, chiar și companiile mari își pun semne de întrebare. Și dacă nu ne-a întors direcția suficient pandemia, o să o rezolve criza economică atunci când vom sta acasă pentru că nu ne angajează nimeni.

Ce mă învață pe mine experiența asta e că oricât ne-am pregăti pentru viitor, întotdeauna va fi loc pentru imprevizibil. Și tot ce ne poate ajuta în astfel de momente este tăria de caracter, bunătatea și, de ce nu, credința.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo check icon
    Dumneata trăiești pentru ceea ce cred alții, dacă abia acum te-ai dat cu parfum și te-ai îmbrăcat mai drăguț.
    Presupun că nu ți-a trecut prin cap să pregătești într-o zi o cină la lumina lumânărilor și să-l urmărești pe partenerul tău cum descoperă și savurează prezența ta, cum îți scoate pantofii (cu toc, nu există pantofi office care să aibă șireturi; aia se numesc opinci și se poartă când te plimbi cu câinele) și îți mângâie picioarele, bucuros că existați pur și simplu?
    Faci ciorbă pentru 3 zile, nu-i așa, iar seara tricoul tău decolorat - stai în casă, deci porți haine de stat în casă - miroase a prăjeală?...
    Te-ai mai epilat? Ce rost are, nici pe aia n-o faci pentru tine, o faci ca să ai despre ce vorbi cu prietene tale când nu vorbiți despre copii, iar boul de lângă te place și cu tufa crescută.
    Viață dulce, soro...
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    "Știrile" -avalanșa de panică, (dez)informare, fake news, părerologi de ocazie - otrăvesc nu situația în sine, care poate fi totuși înțeleasă.
    Mare dreptate aveți, mai buni devin cei care erau deja buni. În rest, ură, hatereală cât cuprinde...
    • Like 1
    • @ Delia MC
      Fix la țintă! Așa este, ne complacem să criticăm, este simplu sa facem asta.
      Mai greu este sa oferi soluții și să răzbați printre persoanele ce se rezuma doar la a critica. Și totuși, unii dintre noi o facem, mergem mai departe.
      • Like 0
  • Asta este ca atunci cand Elena Udrea dādea pantofi cu toc femeilor carora le luase apa casa.
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Cristina Stîngu, " În prezent, este consultant pe fonduri europene în cadrul propriei firme, Improvision," Pana si "consultantii" pe fonduri europene trebuie sa se obisnuiasca cu criza aceasta. Trist, foarte trist. Aveti idee cati oameni sunt deja in somaj, fara nici un venit? Oameni care poate au si uitat ca au un parfum undeva si a caror ultima grija ar fi parfumul. Cand aud cat de mult sufera "consultantii" pe fonduri europene, mi se face sila. Dar ce veti face voi consultantii atunci cand nu vor mai veni fonduri europene, deoarece bugetul UE va fi in mare parte redirectionat spre alte sectoare vitale, mai putin HoReCa? Pentru ca asta urmeaza sa se negocieze pe la Bruxelles- salvarea Uniunii Europene si a economiei UE.
    • Like 2
    • @ mike
      Delia MC Delia MC check icon
      Se vede că nu sunteți femeie.
      Eu chiar m-am dat uneori cu parfum, puțin și discret, ce-i drept, m-am aranjat părul, pentru că mă respect pe mine însămi. Am rămas totuși femeie, pentru mine și familie. E destul de rau și așa, nu trebuie să fiu și neglijentă, suntem cu toții deprimați și îngrijorați, măcar o notă de normalitate! Sigur, hainele elegante mi s-ar părea deplasate, oricum nu pun mare preț pe asta. Așa îi susțin moral și pe cei apropiați. Și nu am nici pe departe situația materială a autoarei.
      Dvs v-ar plăcea ca soția să arate în ton cu vremurile? Până ajung la coafor mai este dar totuși...
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult