Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Jurnalistul Le Figaro Paul Cozighian face publice primele trei minute din interviul cu Ion Iliescu

Le Figaro

Cotidianul francez Le Figaro a publicat luni, sub semnătura jurnaliștilor Thierry Portes și Paul Cozighian, un reportaj în care îl citează pe fondatorul PSD Ion Iliescu plângându-se de situația din partidul condus de Liviu Dragnea. „Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trece prin cea mai gravă criză politică a sa”, a spus Ion Iliescu, conform publicației franceze. Autorii articolului au scris că fostul președinte nu manifestă stimă pentru Liviu Dragnea „a cărui situație personală, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne” în partid. La scurtă vreme după publicarea materialului, Ion Iliescu a dezmințit pe blogul personal afirmațiile prezentate de Le Figaro, acuzând publicația de fake news și spunând că a fost citat cu lucruri pe care nu le-a declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.

Jurnalistul Paul Cozighian a prezentat marți primele trei minute ale interviului cu Ion Iliescu, despre care povestește că a fost intermediat de Gelu Voican Voiculescu. Potrivit lui Cozighian, Iliescu i-a primit pe jurnaliști „surâzător, relaxat și încântat de vizită”, iar întreaga discuție a durat 70 de minute. 

„Din start, fără măcar să fi fost întrebat, Iliescu se plânge de starea în care se află PSD-ul, repetând -practic- de 4 ori aceleași cuvinte”, spune ziaristul despre primele trei minute ale conversației cu Ion Iliescu. Acesta susține că i-a anunțat pe Ion Iliescu și pe Gelu Voican Voiculescu că va înregistra interviul.

În fragmentul dat publicității Ion Iliescu poate fi auzit spunând, în franceză, că păstrează o legătură sentimentală cu PSD și că „partidul trece o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză”. Totodată, Iliescu le declară jurnaliștilor că PSD este singurul partid puternic și serios din țară, dar că „nu trece printr-o perioadă ușoară. Din acest motiv, chiar și în relațiile interne ale partidului, cred că există o situație care nu este suficient de simplă. Nici pentru liderul partidului, nici pentru alții”, a afirmat Iliescu.

În primele trei minute ale interviului nu se regăsesc afirmațiile potrivit cărora „PSD trece prin cea mai gravă criză politică a sa”, iar situația personală a lui Liviu Dragnea, „cu ale sale probleme juridice, a creat fracturi interne”.

Interviul in extenso va fi difuzat la Realitatea TV, în cadrul emisiunii „Jocuri de Putere”, în care va fi invitat Paul Cozighian.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • satanae check icon
    Poate se trezeste nea Nelu convocat la CEx si dat afara din partid acum, la batrinete. Cum ar ajunge acolo, s-ar trezi luat la rost de Olguta si Carmen, sub privirile ingaduitoare ale Jupinului, si dup-aia i-ar lua carnetul lui de partid cu nr. 1, i l-ar face bucati si i l-ar viri cu forta pe git. Cred ca nici o pedeapsa de pe lumea asta nu ar fi destul de aspra pentru el, ca asta : sa mori exclus din partid, sa nu mai fii membru de partid, sa nu mai fii om, cu alte cuvinte, ci un simplu necuvintator, un untermensch.
    Tocmai de-aia nici nu cred ca a spus nea Nelu ce zic astia. Are mult prea multa experienta, incit sa se prosteasca la batrinete si sa vorbeasca gura fara el. Tot a facut o greseala, totusi: din cosmopolitism, ca sa se dea el mare ca vorbeste franceza, se apuca sa dea interviuri in presa capitalista, cind a fost bine invatat, de atita timp: problemele de partid se discuta numai in cadru intern sau in organul de presa al partidului. Vrei sa spui ceva, te duci la Antene sau la Ghita si-ti ia Dana Grecu un interviu! Si numai pentru asta ar merita sa-l bata Olguta!
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult
sound-bars icon