Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ion Iliescu, citat de Le Figaro: PSD trăiește cea mai gravă criză politică din istoria sa. UPDATE: Fostul președinte neagă declarațiile: „Jurnalul îmi datoreaza scuze”. Reacția jurnaliștilor

Le Figaro

UPDATE: Fostul președinte Ion Iliescu neagă pe blogul personal că ar fi făcut declarațiile apărute în cotidianul francez Le Figaro, care îl citează cu o serie de afirmații la adresa șefului PSD, Liviu Dragnea. „Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva”, a scris pe blogul său Ion Iliescu, acuzând că declarațiile ce îi sunt atribuite sunt parte a unei lupte politice. „Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații”, a adăugat Iliescu.

UPDATE La rândul său, Paul Cozighian, cosemnatarul articolului, a declarat la Realitatea TV că are înregistrarea discuției cu Ion Iliescu în care acesta a făcut afirmațiile în cauză și că o va face publică.

Știrea inițială:

„Moștenitorul Partidului Comunist, PSD, a condus aproape întotdeauna România. Actualul său lider, Liviu Dragnea, administrează țara în conformitate cu propria sa ordine juridică. El ordonă, partidul său execută, cu disciplină stalinistă. Iar Bucureștiul, care va prezida Uniunea Europeană de la 1 ianuarie, se va supune”, scrie cotidianul Le Figaro, sub titlul „România, țara unui singur partid”.

Jurnaliștii Thierry Portes și Paul Cozighian, care semnează amplul reportaj, au luat legătura cu fondatorul Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, pe care îl citează vorbind despre situația de astăzi din PSD. „Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trece prin cea mai gravă criză politică a sa”, declară Ion Iliescu.

Fondatorul Partidului Social Democrat spune că situația personală a lui Liviu Dragnea „cu problemele sale juridice, a dat naștere unor fracturi” în partid. 

Ca numeroși alți membri PSD, Ion Iliescu crede că, pentru a se conserva, partidul trebuie fără îndoială să întoarcă pagina numită Liviu Dragnea. Însă fostul președinte preferă să sublinieze puterea moștenirii sale, notând  că „în România de astăzi nu există forță alternativă la PSD, nu există o altă forță capabilă să răspundă nevoilor societății”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un alt...bărbat de PSD. Dacă îl invoca pe Alzheimer poate mai era de crezut.
  • Like 0
 • raimond check icon
  Nea Nelu... nu stiam ca mai traieste.
  Oricum a devenit absolut irelevant (in afara de faptul ca eu inca astept sa fie judecat ca un mare criminal si sa fie bagat la puscarie pe viata - zidul de la Targoviste cica nu se mai aplica in UE).
  Ba chiar e distractiv cum se haraie intre ei pesedistii noi si vechi. Cred ca simt si ei ca sfarsitul le e aproape...
  • Like 1
 • Vedeti dragii mosului lectie in direct de cum s-a incercat discreditarea a priori (ca „decredibilizarea” Noricai Neculai nu exista decat in mintea ei) a ziaristului francez la masluitorii de la Gadea. Bre astea ar trebui predate in facultatile de manipulare si masluire a informatiilor cu intrebarile lui Ursu prin telefon (deci vedeti cum se declanseaza pe loc aparatul de lupta ca un apel la 112) cum se pun intrebarile cum se justifica intrebarile cum se deturneaza discutia etc. Excelent. Si ce sa vezi, ei vorbesc de serviciile care arunca fake news in presa pe anumite saituri si cum aia masluiesc lucruri. Sunt buni, buni pentru pinguini ca la unu care e echilibrat hemodinamic si respirator nu tin chestiile astea. Unele emisiuni dauneaza grav sanatatii. Sunt fascinante eforturile lor de a sustine PSD si de a incerca sa induca oamenilor o alta realitate. Isi merita banii.
  • Like 0
 • mike mike check icon
  PSD - ul lui peste prajit. De parca PSD ar fi un fel de CDU, un mare partid politic a carui imagine este acum distrusa...Saracii de ei! Dar ce limbaj adaptat are nea Nelu..."compilatie".... cred ca s-a molipsit de la Michael Jackson cand a venit in anii 90.
  • Like 0
 • Că I.Iliescu este cine este este o problemă. Că în ziarul Le Figaro se publică o analiză critică la adresa politicii PSD și care-și susține afirmațiile cu vorbe atribuite lui I.Iliescu este alta.
  Oricum „Noi te-am acuzat, acum tu demonstrează-ți nevinovăția” asta este formula de „succes” a celor care vor să curețe societatea de tot ce nu le convine. Ce interes ar fi avut I.Iliescu să spună ce au publicat cei de la Le Figaro ca apoi să retracteze ?!?
  • Like 0
 • check icon
  Putem sări arăturile de primăvară...
  Cei peste 1ooo de morți ai revoluției tocmai s-au răsucit în mormintele lor.
  • Like 2
 • Omul nu vrea sa difuzeze integistrarea cu interviul lui Iliescu pana marti seara.Exista probabilitatea sa astepte o oferta financiara pentru interviul respectiv dintr-o parte sau alta.
  • Like 0
 • Cosmin check icon
  De fapt, e ca-n bancul de la Radio Erevan.
  Nu era vorba de Dragnea, ci de Miron Cozma, și nu îl critica, îl lăuda pentru fracturile (la propriu și la figurat) lăsate în societate, nu în PSD.
  • Like 1
 • Sarbu check icon
  Meh, fake news https://ioniliescu.wordpress.com/2018/12/17/fake-news-le-figaro/
  • Like 0
  • @ Sarbu
   check icon
   Nu știu ce să zic, cică o să ne lămurim mîîine (azi) mai pe seară.
   Nu mă feresc să spun că mi se pare suspectă toată treaba asta (adică ai un astfel de interviu înregistrat și apoi declari că ”stai să-l caut, să-l găsesc, să-l traduc, etc...”?? Come on....).
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult