Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Jurnalistul Mihnea Măruță lansează o carte și un proiect online care cercetează impactul rețelelor de socializare asupra vieților noastre

Mihnea Măruță

„Cea mai bună carte despre relația real-digital-virtual pe care am citit-o vreodată”. Așa descrie gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu volumul semnat de Mihnea Măruță (foto), volum intitulat „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare” și publicat de Editura Humanitas.

De altfel, Cristian Tudor Popescu va participa, alături de Mihnea Măruță, la lansarea acestei cărți, care va avea loc la Bookfest, vineri, 26 mai 2023, începând cu ora 18:30, pe scena ARCA.

Cartea „Identitatea virtuală” e bazată pe teza de doctorat în filosofie susținută de autor la Universitatea „Babeș-Bolyai”.

„Mi-am dorit să înțeleg ceva mai bine lumea copiilor mei: să descopăr în ce fel se modifică mințile lor sub influența rețelelor de socializare și, mai departe, să aflu dacă nu cumva, cu ajutorul unor instrumente filosofice, pot formula anumite ipoteze cu privire la generațiile următoare”, spune Mihnea Măruță.

Pe lângă textul propriu-zis, volumul conține și elemente hybrid media, concepute în parteneriat cu Upgrade 100. Astfel, cititorii vor putea accesa resurse multimedia scanând coduri QR plasate în paginile cărții.

De asemenea, fiecare dintre cele 10 capitole este însoțit de un episod de podcast – o producție în cadrul căreia autorul detaliază idei din carte împreună cu antreprenorul tech și expertul media Dragoș Stanca.

Volumul se lansează simultan cu un site dedicat – IdentitateaVirtuala.ro, care-și propune să devină o punte între lumea filosofiei și cea a tehnologiei.

Cele 10 episoade explicative sunt disponibile deja pe site-ul IdentitateaVirtuala.ro și pe Youtube.

Site-ul conține și un blog, unde autorul publică materiale suplimentare și unde intenționează să adune idei care vor apărea datorită acestei cărți.

Cartea va fi disponibilă începând de astăzi (joi, 25 mai) la standul Humanitas de la Salonul Internațional de Carte Bookfest și, începând cu 29 mai 2023, în librăriile din întreaga țară.

Se poate comanda și online - aici. Lista site-urilor care o vor comercializa va fi actualizată în permanență pe site-ul proiectului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult