Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Jurnalistul Mihnea Măruță lansează o carte și un proiect online care cercetează impactul rețelelor de socializare asupra vieților noastre

Mihnea Măruță

„Cea mai bună carte despre relația real-digital-virtual pe care am citit-o vreodată”. Așa descrie gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu volumul semnat de Mihnea Măruță (foto), volum intitulat „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare” și publicat de Editura Humanitas.

De altfel, Cristian Tudor Popescu va participa, alături de Mihnea Măruță, la lansarea acestei cărți, care va avea loc la Bookfest, vineri, 26 mai 2023, începând cu ora 18:30, pe scena ARCA.

Cartea „Identitatea virtuală” e bazată pe teza de doctorat în filosofie susținută de autor la Universitatea „Babeș-Bolyai”.

„Mi-am dorit să înțeleg ceva mai bine lumea copiilor mei: să descopăr în ce fel se modifică mințile lor sub influența rețelelor de socializare și, mai departe, să aflu dacă nu cumva, cu ajutorul unor instrumente filosofice, pot formula anumite ipoteze cu privire la generațiile următoare”, spune Mihnea Măruță.

Pe lângă textul propriu-zis, volumul conține și elemente hybrid media, concepute în parteneriat cu Upgrade 100. Astfel, cititorii vor putea accesa resurse multimedia scanând coduri QR plasate în paginile cărții.

De asemenea, fiecare dintre cele 10 capitole este însoțit de un episod de podcast – o producție în cadrul căreia autorul detaliază idei din carte împreună cu antreprenorul tech și expertul media Dragoș Stanca.

Volumul se lansează simultan cu un site dedicat – IdentitateaVirtuala.ro, care-și propune să devină o punte între lumea filosofiei și cea a tehnologiei.

Cele 10 episoade explicative sunt disponibile deja pe site-ul IdentitateaVirtuala.ro și pe Youtube.

Site-ul conține și un blog, unde autorul publică materiale suplimentare și unde intenționează să adune idei care vor apărea datorită acestei cărți.

Cartea va fi disponibilă începând de astăzi (joi, 25 mai) la standul Humanitas de la Salonul Internațional de Carte Bookfest și, începând cu 29 mai 2023, în librăriile din întreaga țară.

Se poate comanda și online - aici. Lista site-urilor care o vor comercializa va fi actualizată în permanență pe site-ul proiectului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult