Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Justiția a devenit o glumă în țara asta. Două studii de caz

Justiție nu corupție

Foto: Virgil Simionescu/Inquam Photos

Justiția a devenit o glumă în țara asta, iar astăzi avem două exemple care întăresc această nouă realitate:

DNA confirmă oficial pentru publicația SpotMedia clasarea dosarului achizițiilor SRI, deschis de fostul șef al serviciului militar din parchetul anticorupție care a fost dat afară din instituție de noul șef Marius Voineag, fără motiv și fără înlocuitor.

Procurorul Liviu Lascu a fost executat profesional în iunie, la mai puțin de 3 luni după instalarea lui Marius Voineag la conducerea DNA. După plecarea procurorului Lascu, dosarul achizițiilor SRI a stat nerepartizat la grefa DNA aproape două luni. În iunie, procurorul Mircea Adrian a fost delegat la șefia serviciului militar al DNA și apoi redelegat la 1 octombrie. Pe 18 octombrie, dosarul achizițiilor SRI a fost clasat. 

Dosarul achizițiilor SRI a fost disjuns în februarie 2023 dintr-un dosar mai mare deschis la Secția a II-a DNA privind achiziții făcute de IGPR, Poliția Capitalei, IPJ Călărași şi Poliția Sectorului 1. Aceste instituții au plătit în jur de 10 milioane de lei pentru echipament militar niciodată livrat integral. Banii, spun surse judiciare, ar fi fost încasați de o singură firmă cu 3 angajați, aparținând, cel puțin în acte, unui pensionar care a lucrat și în SPP, și în IGPR.

În martie, procurorul Liviu Lascu a făcut o percheziție la SRI, în cadrul căreia au fost ridicate documente, computere și, potrivit surselor apropiate anchetei, era de așteptat în perioada următoare o percheziție informatică. Dosarul înainta, scrie Ioana Ene Dogioiu.

La 1 aprilie, conducerea DNA a fost preluată de Marius Voineag, după o prestație lamentabilă la interviul de la Ministerul Justiției, unde a fost respins de întreaga comisie de interviu, cu excepția ministrului însuși și a unui secretar de stat PSD.

Una dintre primele griji ale lui Marius Voineag a fost să scape de procurorul Lascu. Acesta era la cea de-a doua delegare de 6 luni la conducerea serviciului militar, decisă pe 21 februarie în unanimitate, de Secția de procurori a CSM. Totodată, ajunsese la finalul procedurii de concurs pentru titularizare la șefia serviciului militar al DNA. Mai urma doar ca CSM să fixeze data interviului.

Ce nu trebuia să descopere procurorul Liviu Lascu în ancheta achizițiilor SRI? Poate alte nume, alte grade în spatele patronului oficial al firmei cu 3 angajați care avea contracte cu IGPR, SRI și alte instituții din sistemul de apărare.

- Instanţa Supremă l-a găsit vinovat de luare de mită pe judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, dar a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei, potrivit motivării instanţei, citată de G4 Media.

Judecătorul Ordog a cerut mită 50.000 de euro ca să restituie o pădure cât o treime din județul Bacău, arată instanţa. Iniţial, magistratul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Odată procesul încheiat fără condamnare definitivă, judecătorul se întoarce să lucreze la Tribunalul Covasna și va primi și drepturile salariale pentru perioada cât a fost suspendat, a decis Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste restanţe salariale se ridică la aproape 1 milion de euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Ironic, justiția "independentă" a fost susținută să devină deasupra tuturor și să nu poată fi trasă la răspundere fix de către...? ;)
    Orice mirare sau indignare în legătură cu tarele justiției este nulă și neavenită câtă vreme orice inițiativă de reformare a justiției este combătută vehement fix de către cei indignați acum!
    • Like 1
  • mhm check icon
    Mulțumim, nu ne interesează. Am mai înghețat într-o iarnă la proteste, iar magistrații spuneau că ei nu pot participa din motive deontologice. Cînd i-au atacat la bani însă, a mers de minune o grevă (ilegală). Așa că să-i lăsăm să se rafuiasca între ei. Altă castă, alte reguli. Nu-i treaba noastră, a dalițlor.
    • Like 1
    • @ mhm
      RazvanP check icon
      Tocmai, ar fi trebuit să fie treaba noastră, a celor care le plătim salariile! Dar când s-a ridicat problema reformării justiției unii au fost manipulați să iasă în stradă ca să o "apere"!
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult