Foto: Virgil Simionescu/Inquam Photos
Justiția a devenit o glumă în țara asta, iar astăzi avem două exemple care întăresc această nouă realitate:
DNA confirmă oficial pentru publicația SpotMedia clasarea dosarului achizițiilor SRI, deschis de fostul șef al serviciului militar din parchetul anticorupție care a fost dat afară din instituție de noul șef Marius Voineag, fără motiv și fără înlocuitor.
Procurorul Liviu Lascu a fost executat profesional în iunie, la mai puțin de 3 luni după instalarea lui Marius Voineag la conducerea DNA. După plecarea procurorului Lascu, dosarul achizițiilor SRI a stat nerepartizat la grefa DNA aproape două luni. În iunie, procurorul Mircea Adrian a fost delegat la șefia serviciului militar al DNA și apoi redelegat la 1 octombrie. Pe 18 octombrie, dosarul achizițiilor SRI a fost clasat.
Dosarul achizițiilor SRI a fost disjuns în februarie 2023 dintr-un dosar mai mare deschis la Secția a II-a DNA privind achiziții făcute de IGPR, Poliția Capitalei, IPJ Călărași şi Poliția Sectorului 1. Aceste instituții au plătit în jur de 10 milioane de lei pentru echipament militar niciodată livrat integral. Banii, spun surse judiciare, ar fi fost încasați de o singură firmă cu 3 angajați, aparținând, cel puțin în acte, unui pensionar care a lucrat și în SPP, și în IGPR.
În martie, procurorul Liviu Lascu a făcut o percheziție la SRI, în cadrul căreia au fost ridicate documente, computere și, potrivit surselor apropiate anchetei, era de așteptat în perioada următoare o percheziție informatică. Dosarul înainta, scrie Ioana Ene Dogioiu.
La 1 aprilie, conducerea DNA a fost preluată de Marius Voineag, după o prestație lamentabilă la interviul de la Ministerul Justiției, unde a fost respins de întreaga comisie de interviu, cu excepția ministrului însuși și a unui secretar de stat PSD.
Una dintre primele griji ale lui Marius Voineag a fost să scape de procurorul Lascu. Acesta era la cea de-a doua delegare de 6 luni la conducerea serviciului militar, decisă pe 21 februarie în unanimitate, de Secția de procurori a CSM. Totodată, ajunsese la finalul procedurii de concurs pentru titularizare la șefia serviciului militar al DNA. Mai urma doar ca CSM să fixeze data interviului.
Ce nu trebuia să descopere procurorul Liviu Lascu în ancheta achizițiilor SRI? Poate alte nume, alte grade în spatele patronului oficial al firmei cu 3 angajați care avea contracte cu IGPR, SRI și alte instituții din sistemul de apărare.
- Instanţa Supremă l-a găsit vinovat de luare de mită pe judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, dar a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei, potrivit motivării instanţei, citată de G4 Media.
Judecătorul Ordog a cerut mită 50.000 de euro ca să restituie o pădure cât o treime din județul Bacău, arată instanţa. Iniţial, magistratul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Odată procesul încheiat fără condamnare definitivă, judecătorul se întoarce să lucreze la Tribunalul Covasna și va primi și drepturile salariale pentru perioada cât a fost suspendat, a decis Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste restanţe salariale se ridică la aproape 1 milion de euro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Orice mirare sau indignare în legătură cu tarele justiției este nulă și neavenită câtă vreme orice inițiativă de reformare a justiției este combătută vehement fix de către cei indignați acum!