Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Justiția a devenit o glumă în țara asta. Două studii de caz

Justiție nu corupție

Foto: Virgil Simionescu/Inquam Photos

Justiția a devenit o glumă în țara asta, iar astăzi avem două exemple care întăresc această nouă realitate:

DNA confirmă oficial pentru publicația SpotMedia clasarea dosarului achizițiilor SRI, deschis de fostul șef al serviciului militar din parchetul anticorupție care a fost dat afară din instituție de noul șef Marius Voineag, fără motiv și fără înlocuitor.

Procurorul Liviu Lascu a fost executat profesional în iunie, la mai puțin de 3 luni după instalarea lui Marius Voineag la conducerea DNA. După plecarea procurorului Lascu, dosarul achizițiilor SRI a stat nerepartizat la grefa DNA aproape două luni. În iunie, procurorul Mircea Adrian a fost delegat la șefia serviciului militar al DNA și apoi redelegat la 1 octombrie. Pe 18 octombrie, dosarul achizițiilor SRI a fost clasat. 

Dosarul achizițiilor SRI a fost disjuns în februarie 2023 dintr-un dosar mai mare deschis la Secția a II-a DNA privind achiziții făcute de IGPR, Poliția Capitalei, IPJ Călărași şi Poliția Sectorului 1. Aceste instituții au plătit în jur de 10 milioane de lei pentru echipament militar niciodată livrat integral. Banii, spun surse judiciare, ar fi fost încasați de o singură firmă cu 3 angajați, aparținând, cel puțin în acte, unui pensionar care a lucrat și în SPP, și în IGPR.

În martie, procurorul Liviu Lascu a făcut o percheziție la SRI, în cadrul căreia au fost ridicate documente, computere și, potrivit surselor apropiate anchetei, era de așteptat în perioada următoare o percheziție informatică. Dosarul înainta, scrie Ioana Ene Dogioiu.

La 1 aprilie, conducerea DNA a fost preluată de Marius Voineag, după o prestație lamentabilă la interviul de la Ministerul Justiției, unde a fost respins de întreaga comisie de interviu, cu excepția ministrului însuși și a unui secretar de stat PSD.

Una dintre primele griji ale lui Marius Voineag a fost să scape de procurorul Lascu. Acesta era la cea de-a doua delegare de 6 luni la conducerea serviciului militar, decisă pe 21 februarie în unanimitate, de Secția de procurori a CSM. Totodată, ajunsese la finalul procedurii de concurs pentru titularizare la șefia serviciului militar al DNA. Mai urma doar ca CSM să fixeze data interviului.

Ce nu trebuia să descopere procurorul Liviu Lascu în ancheta achizițiilor SRI? Poate alte nume, alte grade în spatele patronului oficial al firmei cu 3 angajați care avea contracte cu IGPR, SRI și alte instituții din sistemul de apărare.

- Instanţa Supremă l-a găsit vinovat de luare de mită pe judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, dar a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei, potrivit motivării instanţei, citată de G4 Media.

Judecătorul Ordog a cerut mită 50.000 de euro ca să restituie o pădure cât o treime din județul Bacău, arată instanţa. Iniţial, magistratul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Odată procesul încheiat fără condamnare definitivă, judecătorul se întoarce să lucreze la Tribunalul Covasna și va primi și drepturile salariale pentru perioada cât a fost suspendat, a decis Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste restanţe salariale se ridică la aproape 1 milion de euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • RazvanP check icon
  Ironic, justiția "independentă" a fost susținută să devină deasupra tuturor și să nu poată fi trasă la răspundere fix de către...? ;)
  Orice mirare sau indignare în legătură cu tarele justiției este nulă și neavenită câtă vreme orice inițiativă de reformare a justiției este combătută vehement fix de către cei indignați acum!
  • Like 1
 • mhm check icon
  Mulțumim, nu ne interesează. Am mai înghețat într-o iarnă la proteste, iar magistrații spuneau că ei nu pot participa din motive deontologice. Cînd i-au atacat la bani însă, a mers de minune o grevă (ilegală). Așa că să-i lăsăm să se rafuiasca între ei. Altă castă, alte reguli. Nu-i treaba noastră, a dalițlor.
  • Like 1
  • @ mhm
   RazvanP check icon
   Tocmai, ar fi trebuit să fie treaba noastră, a celor care le plătim salariile! Dar când s-a ridicat problema reformării justiției unii au fost manipulați să iasă în stradă ca să o "apere"!
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult