Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Kaufland a anunțat că va crește salariile angajaților, pentru a acoperi trecerea contribuțiilor sociale în sarcina lor. Reacția premierului Tudose

Retailerul Kaufland a anunțat că va prelua contribuțiile aferente angajatorului în salariul brut al angajatului. Astfel, fiecare angajat Kaufland România va avea un salariu net mai mare, în medie cu 1,5%.

„Compania înțelege astfel să liniștească îngrijorările salariaților și familiilor acestora și îi asigură că, dincolo de schimbările legislative, firma face toate eforturile, cu fapte, pentru siguranța lor salarială”, a declarat, într-un comunicat, directoarea de resurse umane Laura Iancu.

Premierul Mihai Tudose a reacționat la anunțul Kaufland printr-un atac la adresa liderului confederației sindicale Cartel Alfa Bogdan Hossu, unul dintre cei care s-au opus trecerii contribuțiilor socale în sarcina angajatului.

 • „Apreciem faptul că oamenii de bună-credinţă şi liderii de sindicat nu s-au lăsat păcăliţi de „fostul” lor coleg, Bogdan Hossu. Acesta, mai nou, s-a transformat în liderul de sindicat al bancherilor şi al unor oameni de afaceri, care vor să scoată bani din ţară fără să plătească impozite statului român, adică nouă, românilor, pentru sănătate, educaţie, infrastructură”, a scris Tudose pe pagina lui de Facebook. 

Și oamenii de afaceri, și sindicatele au criticat în termeni duri transferul contribuțiilor sociale făcut de Guvernul Tudose, Cartel Alfa arătând că angajații vor fi principalii perdanți ai acestor măsuri.

"Din toate calculele noastre, reiese clar că salariaţii sunt principalele victime ale manipulării politice numite “transferal contribuţiilor”. Marii perdanţi sunt atât salariaţii din mediul economic, care riscă să le fie diminuate veniturile nete printr-o aplicare discreţionară a măsurii de către angajatori, cât şi salariaţii bugetari, care au avut ocazia să înţeleagă că marea creştere salarială, prin schimbarea definiţiei salariului, este doar o mare scamatorie politicianistă", spun reprezentanţii Cartel Alfa

Potrivit acestora, câteva dintre consecinţele grave ale acestor măsuri vor fi: scăderea salariilor, în principal în mediul privat, prin aplicarea discreţionară de către angajator a acestui transfer, plasarea în întregime a responsabilităţi întreţinerii sistemelor publice de protecţie socială pe umerii angajaţilor; o mărire ulterioară de contribuţii va fi suportată doar de angajaţi, distrugerea unui model social european echilibrat, construit în zeci şi zeci de ani de dialog social, negocieri colective şi luptă susţinută pentru drepturi sociale, bulversarea unui întreg sistem economic, fără un beneficiu real, şi o presiune extraordinară pe un sistem administrativ care nu are capacitatea de a face faţă, haos legislativ, prin necesitatea modificării unei întregi legislaţii secundare care să corespundă cu noul model fiscal, deteriorarea şi reducerea numărului serviciilor publice de sănătate prin efectul nealocării de la bugetul statului a sumelor corespunzătoare scutirilor de contribuţii pentru anumite categorii, scrie News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • la ce profit au marile lanturi de magazine , pot promite linistiti ca maresc salariile !!!..sa vedem daca va fi si reala aceasta promisiune !! poate fi chiar o ""regie"" pe mana cu guvernul sau doar cu unii ministri ( pentru ...anumite ""avantaje"" ) ... pierderea mare va fi pe IT unde angajatii vor pierde scutirea de impozit ( si nu e deloc putin !) ... iar in privinta pastrarii angajatilor , eu , unul sunt sceptic ca vor ramane toti !!!
  • Like 0
 • Eu cred ca majoritatea angajatorilor vor dori sa-si pastreze angajatii, e firesc sa le creasca salariul brut astfel incat sa le ramana acelasi salariu net, pe angajator nu-l costa nimic in plus! Problema este la bugetari, unde angajatorul este statul, care stat a promis cresteri salariale...aceste asa-zise cresteri vor acoperi deficitul prin acest transfer! Dl. prim incearca sa abureasca pe toata lumea amestecand impozitarea si modificarile fiscale pt. multe multi-nationale in privinta impozitarii profitului cu aceasta aberatie de transferare a contributiilor!

  • Like 1
 • Azi am fost la cumparaturi la Kaufland si toti angajatii tunau si fulgerau impotriva lui Tudose!!! Cauza: firma le promisese o crestere cu 12% de la 1 vianuarie 2018,dar dupa reactia (lauda) lui Tudose le da 1,5%!!!
  • Like 4
 • Nu inteleg de unde aceasta manie fara argumente care musteste din toti jurnalistii.
  Trecerea in sarcina angajatului a oblicatiilor fiscale nu aduce nicio cheltuiala in plus angajatorului. Ca atare, acesta nu sufera nici cat negru sub unghie in urma aplicarii acestei decizii, de unde atata balet...
  In schimb, e firesc ca angajatorii, fie si privati, sa ofere salariatilor intreaga suma in asa fel incat salariile nete sa nu scada. Nu e normal ca aceasta masura sa aduca avantaje angajatorilor in dauna angajatilor.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult