Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Kaufland a anunțat că va crește salariile angajaților, pentru a acoperi trecerea contribuțiilor sociale în sarcina lor. Reacția premierului Tudose

Retailerul Kaufland a anunțat că va prelua contribuțiile aferente angajatorului în salariul brut al angajatului. Astfel, fiecare angajat Kaufland România va avea un salariu net mai mare, în medie cu 1,5%.

„Compania înțelege astfel să liniștească îngrijorările salariaților și familiilor acestora și îi asigură că, dincolo de schimbările legislative, firma face toate eforturile, cu fapte, pentru siguranța lor salarială”, a declarat, într-un comunicat, directoarea de resurse umane Laura Iancu.

Premierul Mihai Tudose a reacționat la anunțul Kaufland printr-un atac la adresa liderului confederației sindicale Cartel Alfa Bogdan Hossu, unul dintre cei care s-au opus trecerii contribuțiilor socale în sarcina angajatului.

 • „Apreciem faptul că oamenii de bună-credinţă şi liderii de sindicat nu s-au lăsat păcăliţi de „fostul” lor coleg, Bogdan Hossu. Acesta, mai nou, s-a transformat în liderul de sindicat al bancherilor şi al unor oameni de afaceri, care vor să scoată bani din ţară fără să plătească impozite statului român, adică nouă, românilor, pentru sănătate, educaţie, infrastructură”, a scris Tudose pe pagina lui de Facebook. 

Și oamenii de afaceri, și sindicatele au criticat în termeni duri transferul contribuțiilor sociale făcut de Guvernul Tudose, Cartel Alfa arătând că angajații vor fi principalii perdanți ai acestor măsuri.

"Din toate calculele noastre, reiese clar că salariaţii sunt principalele victime ale manipulării politice numite “transferal contribuţiilor”. Marii perdanţi sunt atât salariaţii din mediul economic, care riscă să le fie diminuate veniturile nete printr-o aplicare discreţionară a măsurii de către angajatori, cât şi salariaţii bugetari, care au avut ocazia să înţeleagă că marea creştere salarială, prin schimbarea definiţiei salariului, este doar o mare scamatorie politicianistă", spun reprezentanţii Cartel Alfa

Potrivit acestora, câteva dintre consecinţele grave ale acestor măsuri vor fi: scăderea salariilor, în principal în mediul privat, prin aplicarea discreţionară de către angajator a acestui transfer, plasarea în întregime a responsabilităţi întreţinerii sistemelor publice de protecţie socială pe umerii angajaţilor; o mărire ulterioară de contribuţii va fi suportată doar de angajaţi, distrugerea unui model social european echilibrat, construit în zeci şi zeci de ani de dialog social, negocieri colective şi luptă susţinută pentru drepturi sociale, bulversarea unui întreg sistem economic, fără un beneficiu real, şi o presiune extraordinară pe un sistem administrativ care nu are capacitatea de a face faţă, haos legislativ, prin necesitatea modificării unei întregi legislaţii secundare care să corespundă cu noul model fiscal, deteriorarea şi reducerea numărului serviciilor publice de sănătate prin efectul nealocării de la bugetul statului a sumelor corespunzătoare scutirilor de contribuţii pentru anumite categorii, scrie News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • la ce profit au marile lanturi de magazine , pot promite linistiti ca maresc salariile !!!..sa vedem daca va fi si reala aceasta promisiune !! poate fi chiar o ""regie"" pe mana cu guvernul sau doar cu unii ministri ( pentru ...anumite ""avantaje"" ) ... pierderea mare va fi pe IT unde angajatii vor pierde scutirea de impozit ( si nu e deloc putin !) ... iar in privinta pastrarii angajatilor , eu , unul sunt sceptic ca vor ramane toti !!!
  • Like 0
 • Eu cred ca majoritatea angajatorilor vor dori sa-si pastreze angajatii, e firesc sa le creasca salariul brut astfel incat sa le ramana acelasi salariu net, pe angajator nu-l costa nimic in plus! Problema este la bugetari, unde angajatorul este statul, care stat a promis cresteri salariale...aceste asa-zise cresteri vor acoperi deficitul prin acest transfer! Dl. prim incearca sa abureasca pe toata lumea amestecand impozitarea si modificarile fiscale pt. multe multi-nationale in privinta impozitarii profitului cu aceasta aberatie de transferare a contributiilor!

  • Like 1
 • Azi am fost la cumparaturi la Kaufland si toti angajatii tunau si fulgerau impotriva lui Tudose!!! Cauza: firma le promisese o crestere cu 12% de la 1 vianuarie 2018,dar dupa reactia (lauda) lui Tudose le da 1,5%!!!
  • Like 4
 • Nu inteleg de unde aceasta manie fara argumente care musteste din toti jurnalistii.
  Trecerea in sarcina angajatului a oblicatiilor fiscale nu aduce nicio cheltuiala in plus angajatorului. Ca atare, acesta nu sufera nici cat negru sub unghie in urma aplicarii acestei decizii, de unde atata balet...
  In schimb, e firesc ca angajatorii, fie si privati, sa ofere salariatilor intreaga suma in asa fel incat salariile nete sa nu scada. Nu e normal ca aceasta masura sa aduca avantaje angajatorilor in dauna angajatilor.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult