Foto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia
Austria ar putea renunța în curând, „cu posibile cerințe adiționale”, la veto-ul care blochează aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, scrie publicația Kleine Zeitung din Austria. O decizie ar putea fi luată pe 22 noiembrie, la un summit organizat la Budapesta, urmând ca hotărârea finală să fie adoptată la Consiliul Miniștrilor de Interne ai UE, din 12 decembrie.
Magnus Brunner (ÖVP), comisarul austriac desemnat pentru Migrație, va fi audiat azi în Parlamentul european, unde este probabil să fie întrebat și despre opoziția Austriei referitoare la intrarea României și Bulgariei în Schengen. Și celelalte 25 de persoane din echipa președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să răspundă în aceste zile întrebărilor membrilor Parlamentului European la Bruxelles.
„Pe lângă poziția lui Brunner privind procedurile de azil în țări terțe, protecția frontierelor externe etc., se va discuta și despre admiterea deplină a României și Bulgariei în zona Schengen. Faptul că Brunner a cerut deja acest lucru înainte de audiere a stârnit agitație în această țară. Brunner contrazice astfel linia cancelarului Karl Nehammer și a ministrului de interne Gerhard Karner și astfel propriul său partid, care blochează aderarea deplină a celor două țări candidate la Schengen de aproape doi ani”, notează autorul articolului, care adaugă că „blocajul ar putea fi ridicat în curând”. După cum a aflat „Kleine Zeitung”, un summit al miniștrilor de interne din Austria (Karner), România (Cătălin Predoiu) și Bulgaria (Atanas Ilkov) va avea loc pe 22 noiembrie la Budapesta, în Ungaria, țară ce deține în prezent președinția Consiliului UE. Cabinetul lui Karner a confirmat că acesta va participa la întrevedere și că discuțiile cu ambele țări sunt în curs de desfășurare.
Veto-ul Austriei în ceea ce privește aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen „a fost și este corect”, a spus Karner, iar de atunci „multe s-au schimbat în bine”. Pentru Karner, însă, „protecția eficientă a frontierelor externe” și, dacă este necesar, controalele la frontierele interne rămân esențiale. În orice caz, întâlnirea de la Budapesta trebuie să fie „legată de un pachet general clar”, mai notează publicația citată.
România și Bulgaria au intrat în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând din 31 martie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.