Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Kleine Zeitung: Este posibil ca Viena să renunțe în curând la veto-ul privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. Summit la Budapesta, pe 22 noiembrie, între miniștrii de interne român, bulgar și austriac

România - Schengen

 Foto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Austria ar putea renunța în curând, „cu posibile cerințe adiționale”, la veto-ul care blochează aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, scrie publicația Kleine Zeitung din Austria. O decizie ar putea fi luată pe 22 noiembrie, la un summit organizat la Budapesta, urmând ca hotărârea finală să fie adoptată la Consiliul Miniștrilor de Interne ai UE, din 12 decembrie.

Magnus Brunner (ÖVP), comisarul austriac desemnat pentru Migrație, va fi audiat azi în Parlamentul european, unde este probabil să fie întrebat și despre opoziția Austriei referitoare la intrarea României și Bulgariei în Schengen. Și celelalte 25 de persoane din echipa președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să răspundă în aceste zile întrebărilor membrilor Parlamentului European la Bruxelles.

„Pe lângă poziția lui Brunner privind procedurile de azil în țări terțe, protecția frontierelor externe etc., se va discuta și despre admiterea deplină a României și Bulgariei în zona Schengen. Faptul că Brunner a cerut deja acest lucru înainte de audiere a stârnit agitație în această țară. Brunner contrazice astfel linia cancelarului Karl Nehammer și a ministrului de interne Gerhard Karner și astfel propriul său partid, care blochează aderarea deplină a celor două țări candidate la Schengen de aproape doi ani”, notează autorul articolului, care adaugă că „blocajul ar putea fi ridicat în curând”. După cum a aflat „Kleine Zeitung”, un summit al miniștrilor de interne din Austria (Karner), România (Cătălin Predoiu) și Bulgaria (Atanas Ilkov) va avea loc pe 22 noiembrie la Budapesta, în Ungaria, țară ce deține în prezent președinția Consiliului UE. Cabinetul lui Karner a confirmat că acesta va participa la întrevedere și că discuțiile cu ambele țări sunt în curs de desfășurare.

Veto-ul Austriei în ceea ce privește aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen „a fost și este corect”, a spus Karner, iar de atunci „multe s-au schimbat în bine”. Pentru Karner, însă, „protecția eficientă a frontierelor externe” și, dacă este necesar, controalele la frontierele interne rămân esențiale. În orice caz, întâlnirea de la Budapesta trebuie să fie „legată de un pachet general clar”, mai notează publicația citată. 

România și Bulgaria au intrat în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând din 31 martie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult