Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Vreau să intrăm în Schengen, dar mi-aș dori să fim onești și să urlăm la aleșii noștri, nu la aleșii altor popoare

Vama Nădlac

Foto: Inquam Photos

M-am nimerit ieri seară în Bruxelles. Sunt nedormită și cam alergată, așa că sunt cu rezervorul de optimism cam pe zero. Dar pentru că mă tot preocupă niște lucruri, le scriu chiar dacă știu că în extremismul meu de centru și cu nuanțele pe care le tot găsesc o să sfârșesc prin a fi cea pe care nu o suportă nimeni. Dar, asta e, cred că e mai ușor de dus cu vârsta. Așadar:

- Mă tot gândesc că vreau foarte tare în Schengen. Cred că merităm acolo și cred că e umilitor că nu suntem încă acolo. Călătoresc des și mi se pune pe inimă. Egoist vorbind, e ceva ce mi-ar crește calitatea vieții cu vreo niște ore din viață salvate pe an.

- Mă gândesc în același timp că e tare aiurea că intrarea în Schengen e legată de MCV. Sau poate că MCV e folosită ca scuză. Orișicum, dacă nu am mai avea MCV, am scăpa de motiv/ scuză.

- Istoric vorbind, noi am avut acea „Declarație de la Snagov” prin care partidele politice principale s-au prins că societatea vrea în Europa și au început să o ia într-acolo. Credeți că toți de-alde post-FSN și ce or mai fi fost pe acolo erau pro-europeni și pro-NATO?! Bineînțeles că nu! Dar toți au înțeles că acolo vrea societatea. Credeți că Adrian Năstase voia o DNA puternică? Nu, evident, dar a făcut PNA-ul precursor, știind că oricum într-acolo se duce societatea. Or fi vrut alde Hrebenciuc și toși ai lor să fim cu capitolele de negociere țiplă, să nu ne mai deosebească lumea de vreo democrație consolidată? Nu, evident. Dar au înțeles că e nevoie măcar de trecut niște legi, de făcut niște reforme și niște instituții, cât să dea tandea pe mandea și să se atingă rezultatul.

- Dar noi am intrat cumva „pe caiet” în UE în 2007. Nu eram gata, unele capitole de negociere nu erau închise. De fapt, pe partea care nu merge cu tandea pe mandea, pe partea de rule of law, nu prea eram acolo. Așa a apărut MCV. A fost un fel de „ok, intrați acum, dar mai aveți de rezolvat aceste 4 jaloane”. Și de atunci, sabia MCV a funcționat o vreme. Dar, ca orice mecanism care merge pe principul „să îți fie rușine” el a încetat, la un moment dat, să mai producă efecte.

- Ultimul moment în care MCV a funcționat a fost în vara lui 2012, după marțea neagră. Atunci USL (sic!) a trecut o linie roșie din care nu ne-am mai revenit. Problema cu liniile roșii trecute e că, odată întâmplată trecerea, lucrurile sunt stricate definitiv. Degeaba încerci să repari, semnalul dat e clar – suntem dispuși să trecem de acea linie, granița a fost forțată, limitele flexibilizate.

- Pe partea asta, Vestul Europei are o mare problemă de a înțelege felul în care (r)Estul se raportează la limite și linii roșii. La un alt nivel, a se vedea rezultatele suportării lui Viktor Orban. Sau cam cât de tare s-a potolit Putin după Crimea.

- Revenind la ale noastre, după 2012 cred că zona asta a devenit un no go. Cel puțin pentru mulți aflați la putere. DNA a făcut una alta, MCV-ul s-a îmbunătățit etc. Însă cu derapaje, cu foarte multe nuanțe și cu multe hei-rup-uri. Pentru că e foarte ușor să confunzi rezultatele cu procesele sustenabile. Dacă vreți, am făcut ca cei care învață doar în noaptea de dinainte de examen și au noroc să le pice subiectele bune. Atâta doar că la prima evaluare mai serioasă sau după ceva vreme...se vede castelul de nisip.

- Și castelul de nisip s-a văzut în întreaga splendoare în 2017. Când cu OUG 13, când cu modificările la legile justiției, cu SIIJ, cu tot neamul lor. Om fi ieșit noi în stradă și am oprit un dezastru, însă băieții s-au prins între timp că e mai bine să nu faci mișcări bruște. Să începi să lucri încet și temeinic la temelii. Îngroapă oamenii în tehnicalități și o să vezi cum piere brusc entuziasmul.

- Am avut noroc că avem o societate mai sănătoasă decât o credeam, mai capabilă să înțeleagă că nu e doar despre indivizi, ci despre valori. Dar nu e o idee bună să ne bazăm pe faptul că oamenii vor rezista multă vreme acolo, apărând lucruri intangibile. Nici nu e treaba lor.

- Însă post-2019, post-Dragnea și conjurația contra-reformei, clasa politică din România ar fi trebuit să înțeleagă două lecții mari: 1. Să dai de pământ cu justiția e anti-european, oricât de slabă ar fi Europa într-un moment sau altul cu a apăra a această valoare și 2. Cea mai mare parte a societății românești e europeană și vrea să rămână așa. Concluzia logică ar fi trebuit să fie cu atât mai evidentă având în vedere că personajul negativ a ajuns să și-o ia rău de tot, indiferent de cât de puternic s-a crezut la un moment dat.

- Clasa politică actuală (și din marea coaliție și din ce o mai fi rămas de prin opoziție) nu a înțeles această lecție fundamentală decât pe sărite. Adică nu s-au prins, așa cum s-a prins clasa politică din epoca pre-aderare că e în interesul tuturor să chiar facă ce e de făcut, să bifeze, să se vadă cu sacii în căruță și apoi să se certe. Adică să facă ce mai e de făcut din MCV, să scăpăm de Schengen și să se certe după pe asta.

- Legile justiției nu sunt ce trebuie. Și, scuturați bine, chiar și cei care se laudă cu ele or să vă spună că sunt „un compromis” între mai multe viziuni despre justiție sau că atât s-a putut negocia în coaliție. Ceea ce e o tâmpenie majoră. Nouă nu ne trebuia acum maximul de compromis pe care îl pot găsi partidele politice românești, ci minimul de standard european. Diferența e mare și se vede. Nu neapărat pe articole, ci pe instituții.

- Și aici intervine ciocnirea civilizațiilor. Că dacă spui „așa cum arată acum, nu legile nu garantează o justiție independență”, ți se va răspunde cu „zi-mi articolul, zi litera!!!” pe un ton cvasi-isteric. Pentru că legile și dacă ar fi corecte pe literă, lasă acum loc de abuzuri și de concentrat putere în mâinile unor care cu siguranță vor ajunge ținta predilectă a politicului.

- Divaghez. Căci ce voiam să spun e că nu avem o clasă politică mai bună sau mai proastă decât cea care a înțeles că societatea vrea în Europa și s-a apucat de bifat criterii de aderare. Avem însă o clasă politică ce preferă să se cotonogească. Și o clasă politică ce preferă să știe de pe acum că în caz de prăduială vor exista portițe de scăpare.

- Hai să fiu mai explicită. Dacă chiar ne (le?) păsa de ridicat MCV în scopuri de a scăpa de pretextul anti-Schengen, trebuia nu să avem „compromisul care s-a putut”, ci „standardul asumat”. Trebuia ca această coaliție să fi trecut prin ce o fi trecut Năstase când a înființat PNA. Doar că e mai greu, ei știu cum a ajuns copilul crescut mare (DNA) să portretizeze ironia sorții.

- Dacă chiar ne păsa de ridicat MCV, exista o discuție cu opoziția. Sau opoziția înțelegea că nu e doar despre a înscrie puncte rapide acum pe găsit (sau arătat cu degetul) vinovații, ci despre a vedea cum ieșim naibii acum din situația asta. În acest moment nu avem decât gaz turnat pe foc și o vânătoare de vrăjitoare a cărui rezultat e previzibil – să găsim un răspuns convenabil la „cine e de vină?”, nu o modalitate ca oamenii și mărfurile să fie parte din spațiul european până la capăt.

- Sincer, eu sper încă într-o minune. Fie că minunea va însemna că ne ajută contextul să scăpăm și de data asta (o fi un fel de auto-gol?), fie că cineva (gen mediatorul între stat și societate?!) va pune la aceeași masă pe toată lumea astfel încât asta cu integrarea în Schengen și ridicarea MCV să fie chiar proiect național.

- Până atunci, rămân cu o amărăciune. Am menționat unde sunt pentru că la Bruxelles se negociază dur și tare zilele astea. Pe pachetul pe energie. Pe disponibilitatea cetățenilor diverselor națiuni de a îngheța pentru valori și pentru solidaritatea în fața unui război cumplit dus de un dictator fără minți. Dar nici măcar alegerea asta, care pare atât de evidentă nu e atât de ușoară. Și, în acest context, al doilea cel mai important subiect nu e Schengen-ul, ci condiționarea banilor europeni de criteriile privind statul de drept. E vorba de cazul Poloniei și de fondurile de coeziune. Și e poate dovada cea mai clară că nu e despre faptul că unii ne urăsc sau discriminează pe noi. Ci că există și o temere reală că, odată văzuți cu sacii în căruță, unii se vor...sustrage de la a mai observa unele valori la care s-au înhămat. Faptul că Ungaria sau Polonia stau mai prost ca noi nu ne ajută să intrăm în Schengen. Ci e încă un argument pentru unii că poate ar fi cazul să nu se mai riște sau să nu piardă orice leverage.

- Între timp, eu mi-aș dori să fim onești și să urlăm la aleșii noștri. Altfel, e un pic trist să urlăm la alți aleși ai altor popoare că nu ne iubesc suficient pe noi, câtă vreme ai noștri nu ne iubesc pe noi suficient cât să lase interesele și/ sau orgoliile la o parte și să facă ce e de făcut. Pentru că nu, ai noștri nu au făcut tot ce era de făcut.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O minciună cât casa, chiar daca la negocieri ar fi fost Bratianu impreuna cu Titulescu si Regina Maria tot nu intram in Schengen, asta e problema Austriei, noi să ne concentram pe izgonirea oricărei urme de firmă austriacă din țară. Fiecare cu scopul lui. Așa cum ești tratat la fel trebuie procedat în consecință. Parerea mea e că s-a greșit cu retrimiterea lui Hurezeanu la post ca ambasador chiar dacă a fost la cererea președintelui Austriei care oricum are un rol decorativ. Nu se justifică menținerea unor relații la nivel de ambasadă cu un stat ostil. Din punct de vedere economic ( care e obiectivul central) e mai importanta independenta noastră energetică decât apartenenta la Schengen. De aia trebuie sabotate toate companiile austriece din România indiferent de obiectul de activitate , aici nu merge cu solidaritatea și diplomația când partenerul folosește barosul. Trebuie reduse la minim relațiile comerciale cu Austria și la fel în ceea ce privește turismul. Nu avem ce cauta la ei și nici ei la noi, să stea acolo la ei în țară și sa facă afaceri pe plan local. De altfel în maxim 10 ani PIB-UL României îl va depăși pe cel al Austriei la fel și cel per capita așa că nu se pune problema unei migrații economice iar imigranții ilegali din Africa sau Asia nu trec prin România. Conducătorii politici ar trebui să se concentreze pe eliminarea totala a agenților economici austrieci de pe piața românească și mai puțin pe Schengen. Sunt destui agenți economici locali sau străini gata să le ia locul fără probleme.
    • Like 0
  • Intrarea in Schengen?! Cam filozofic articolul. Olanda cand s-a referit la coruptie la ce s-a gandit: la casele lui Iohanis? la plagiatul lui Nicolae Ciuca? la DNA-ul care salta oameni doar la comanda politica de la Cotroceni? Daca vor ei sa intram, vom intra cu voia sau fara voia Olandei, ma refer la americani. Problema este ca alesii nostrii, incompetenti si inculti si politic si social isi vad doar de "micile lor probleme" gen: cum sa furam mai multi bani din fonduri europene, cum sa ne marim salariile, cum sa fim in mai multe consilii de administratie, cum sa castige firmele mele/ ale interpusilor licitatiile unde sunt bani foarte multi, cum sa ne angajam sau sa dam contracte amantelor, etc. Putem sa dam si nume pentru fiecare caz in parte. Ceea ce ma intriga si ce este foarte curios, e faptul ca desi erau muncitori, cu cateva clase primare, dar cu o mare experienta de viata, oamenii din guvernele de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, au reusit sa scoata trupele sovietice din Romania, iar "politicienii de azi cu diplome universitare si doctorale de toate felurile, care nu valoreaza nici cat un sul de hartie igienica, nu sunt in stare sa gandeasca si sa puna in aplicare nici MCV-UL, dar nici sa faca institutiile gen MAE, SRI, SIE, DGIA- MAp.N sa lucreze in acest sens pentru intrarea noastra in Schengen, ceea ce denota o incompetenta crasa la toate nivelurile. Amintiti-va cat sau cacait cu PNNR-ul, nu mai vorbim de absorbitia fondurilor europene. Valorile pleaca din tara sau daca raman incearca sa-si construiasca afacerile cat mai corect cu putinta, dar nu toti reusesc.
    • Like 0
  • Daca vrem sa nu mai stam la coada ca sa intram in propria tara trebuie sa ne bagam la puscarie politrucii sa ramaie numai aia total pro-occidentali. Cam asa suna conditiile alora. Pentru aia e simplu: n-ai voie sa fii pro-roman, nu exista nicaieri vreun articol in care sa existe macar ideea de pro-roman, patriotismul este considerat de fapt ca esti anti-occidental. Dupa ce ne-au demolat economia sub vrajeala numita ''privatizare'', se lupta pentru eliminarea elitelor din politica (alea care mai sunt) sub vrajeala numita ''coruptie''. Eu stiu ca hotul striga ''hotul!''. La urma-urmei occidentul papa bani din Romania sub denumirea de profit ca sa-i plateasca p-ai nostrii mai gras daca se duc sa le faca treburile nasoale prin ograda. Ne-au ''devalizat'' de forta de munca nu cu forta cica, de buna voie. Acum ne mai fezandeaza ''ba, voi n-aveti voie sa treceti granita usor, stati la coada slugilor'' de parca coruptia din tara va zbura cumva la ei odata granitele deschise. De fapt nu ne-au vrut nici in UE dar n-au avut incotro, americanii aveau nevoie sa-si puna trupe la noi si asta a fost rasplata.
    • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      Idee mai toxica decat aia cu "ne-au vandut tara" nu cred sa existe. Clica de la conducere are grija sa tina masele sub punctul de fierbere. Stiut fiind ca mamaliga nu explodeaza. Privatizarea in tranzitie a facut-o gasca lui Iliescu. Poate ati uitat sau nu ati stiut deloc. Rusii au avut grija sa nu avem autostrazi sau cai ferate. ..Pfff, multe ar mai fi de spus dar ma bantuie indoiala utilitatii discursului meu... Sa auzim numai de bine.
      • Like 2
    • @ Ciobanu Florin
      Florin Ciobanu, oricine poate fi un bun patriot si pro-occidental simultan! Ba mai mult, eu zic ca NU poti fi bun roman, patriot, daca nu esti SI pro-occidental!!! Si daca se mai intampla si sa fii in guvern sau in alta institutie a statului ce interactioneaza cu cele europene, cel mai mare bine il faci tarii tale, Romania, daca intelegi in profunzime conceptele si legislatia UE si apoi negociezi cu buna credinta cele mai bune conditii pentru tara ta! Fara țâfnă naționalistă si auto-victimizantă! Apreciez in mod deosebit spiritul acestui articol: ”mi-aș dori să fim onești și să urlăm la aleșii noștri, nu la aleșii altor popoare”!
      • Like 1
    • @ George Bucsan
      Sloganul era: ''nu ne vindem tara'' continuarea fiind: ca vrem si noi o bucata din ea. Privatizarea a cerut-o in mod expres vestul. Dupa ce au vandut IMGB-ul si au vazut ca norvegienii au inchis-o ca sa nu mai aibe ei concurenta, guvernul Vacaroiu a incercat sa tina economia pe linia de plutire, doar ca vestul ne-a pus un embargou nedeclarat, ceva de genul: ''lasa-i bai sa-si manance mucii cu fasole si vor veni ei la noi caciulindu-se''. Economiile actuale nu pot supravietui in izolare, americanii au nevoie de uraniul rusesc, nemtii de gaze, romanii de mancare (interesant, nu?), rusii de cipuri, chinezii de detoate si tot asa. Jegosii astia ne-au izolat 13 ani ca apoi sa ne primeasca sa le culegem capsunile. Inainte de 1989 nu primeam pasapoarte de la statul roman. A cazut comunismul dar vestul nu ne dadea vize. Acum suntem in UE dar nu in Schengen. Sa nu ne ascundem dupa vorbe false: olandezii sunt disperati din cauza tiganilor. Atat. Coruptia e perfecta pentru ei ca asa au acaparat Romania bucat cu bucata fara sa trag un glont, fabricile noastre sunt distruse ca in Ucraina desi n-am avut razboi, oamenii au fugit in vest fara amenintarea rusa. Despre ce vorbim?
      Cea mai graitoare imagine este aia cand un avion inghesuit cu romani plecau la cules de sparanghel in timp ce noi eram in arest la domiciliu sa nu dam nas in nas cu covidul.
      Ne vor primi in Schengen dupa razboi, adica dupa 4 ani, ceva de genul: ''hai ca ati fost baieti de comitet, in tot razboiul ati jucat cum v-am cantat''.
      • Like 0
    • @ Calin Nistor
      E... aici ai spus-o pe bune: nu poti fi un bun roman decat daca nu ingenuchezi occidentului. Mie imi place un genuchi jos in pamant si celalalt ridicat precum cavalerii odinioara. Din pacate statul roman sta capra. Negocierea nu-i un atuu romanesc, suntem slugi.
      Un domnitor nu prea mediatizat, era vasal turcilor, le platea tribut, dar se ducea cu sabia in mana la locul de intalnire unde se numarau galbenii, ceea ce insemna: ''v-ati luat banii, acum plecati de pe pamantul meu altfel va tai''. Se numea Matei Basarab si a domnit 25 de ani avand cea mai lunga domnie in Tara Romaneasca din cate stiu eu, ceea ce inseamna ceva mai mult decat un simplu vasal. Daca acum e musai sa fii pro-occidental, atunci era musai sa fii pro-otoman.
      Nu puneti ambii genuchi in pamant, traiul ''bun'' pe care n-il da vestul are un pret triplu, Romania se depopuleaza in curand vom fi invadati de asiatici flamanzi si harnici, ne vom simti straini in propria tara, tiganii mult urati de multi vor fi ca frati pentru noi vazand inevitabila invazie. Occidentul ne da fiare (autoturisme, telefoane, frigidere...) dar ne iau fratii in sclavie moderna (adica pe bani de buna voie, asa cum se maritau fetele de 16 ani cu boieri de 60 de ani, de buna voie sau mai degraba de nevoie). Si uite asa isi fac aia nevoile cu noi...
      • Like 0
    • @ Ciobanu Florin
      Îmi pare rău să vă că nu m-am făcut înțeles: 1. valorile promovate de civilizatia Occidentului și modelul lor de societate este DOVEDIT că funcționează și că aduce rezultate bune pentru cea mai parte a populației - deci în mod natural România ar rezona la acest model de societate! 2. dintre alternativele geopoliticie existente, la care România se poate ralia pentru binele său și al poporului său, pentru un viitor cât de cât previzibil(-bun), DE DEPARTE varianta oferită de Occident/UE este cea mai bună... BREF: e de dorit ca bun român sa fii pro-occidental pentru că modelul oferit de ei este unul apropiat nouă și în plus - DEȘI NU PERFECT - e dovedit că funcționează și nu în ultimul rând e de departe cea mai bună alternativă geopolitică! Apoi, cred că principala cauză a depopulării NU este ”cântecul de sirenă” al Occidentului ci lipsa de perspectivă din România!!! Care se datorează în proporție covârșitoare clasei politice și aleșilor noștri... adică în ultimă instanță... NOUĂ TUTUROR... prin neparticipare la viața civică, prin absenteism la vot samd samd... Care clasă politică anesteziază pături largi din populație cu ”bani din elicopter” și are grijă să îi păstreze slab-educați și cu stare de sănătate precară = dependenți din toate punctele de vedere de stipendii și ajutoare...! Acum e clar, Florin Ciobanu? Ați citit cele două articole? Aveți ceva de zis?
      • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      se vede ca esti cioban . gandesti ca un cioban .
      ar fi bine sa citesti cate ceva despre coada de topor. poate asa ii vei intelege pe doctoranzii nostri .
      • Like 0
    • @ Ciobanu Florin
      pasol na sibir
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult