Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Kovesi: Acțiunile la purtător „nu sunt crima perfectă”

Kovesi - Dragnea

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat într-un interviu pentru ziare.com că a existat un dosar Tel Drum care a fost închis în 2010, dar spune că nu a citit „în mod special” acel dosar și a evitat să confirme sau să infirme dacă avea legătură cu Liviu Dragnea.

Șefa DNA a confirmat că DNA are posibilitatea de a verifica inclusiv acțiunile la purtător, dar „în final discutăm de probe”.

„Putem verifica multe, problema este că informațiile trebuie transformate în probe, pe care uneori le avem, uneori nu. Investigații financiare, despre conturi, despre active, despre acțiuni la purtător putem verifica, dar în final discutam de probe.(...) Putem verifica orice informație legată de bani și circuite financiare”, a spus Kovesi.

Întrebată dacă, prin urmare, acţiunile la purtător nu sunt o „crimă perfectă”, șefa DNA a răspuns: „Nu sunt”.

„Când vorbim de averi, să nu uităm că există și alte instituții care trebuie să verifice acest lucru”

Referitor la dezvăluirile Rise Project în legătură cu Tel Drum, Laura Codruța Kovesi a spus că cel puțin din 2013, de când a preluat conducerea instituției, DNA „nu investighează modul în care o persoană dobândeşte o avere sau cum îşi gestionează averea. Noi investigăm dacă există fapte de corupţie legate de felul în care şi-a dobândit averea sau modul în care şi-o gestionează, modul în care îşi exercită funcţia publică”.

„Nu alegem ținte, nu anchetăm o persoană pentru că are cinci vile, pentru că e prim-ministru sau ministru. Noi investigăm fapte care sunt date în competența noastră”, spune Kovesi.

Șefa DNA a adăugat că în ceea ce privește averea dobândită de o persoană, „există şi alte instituţii care trebuie să verifice acest lucru”, menționând că se referă la Agenția Națională de Integritate (ANI).

„Când vorbim de averi, să nu uităm că există și alte instituții care trebuie să verifice acest lucru, mă refer la ANI. DNA nu investighează modul în care o persoană dobândește o avere sau cum își gestionează averea. Noi investigăm dacă există fapte de corupție legate de felul în care și-a dobândit averea sau modul în care și-o gestionează, modul în care își exercită funcția publică”, a spus Kovesi.

Kovesi: Înregistrările din DNA nu sunt autentice

În interviul acordat ziare.com Kovesi vorbește și de înregistrările din DNA despre care spune că nu sunt autentice, ci pasaje prelucrate dintr-o ședință operativă referitoare la dosare penale care nu sunt în fază publică.

„Ar putea fi în pericol chiar dosarele pe care le investigăm”, avertizează procurorul-șef al DNA. 

„Ceea ce a apărut în spaţiul public nici măcar nu respectă cronologia şedinţei. Au fost amestecate fraze şi propoziţii dintr-o parte a şedinţei, cu fraze şi propoziţii din altă parte. Şi există expresii şi fraze pe care nu le-am folosit”, a explicat Codruța Kovesi, precizând că înregistrarea a cărei protagonistă este a fost expertizată. 

Întrebată dacă a folosit unele expresii mai colocviale („mânca-ţi-aş”, „cu curul pe dosare”, „decapaţi” -n.n.), șefa DNA a răspuns: „Categoric nu. Nu am folosit aceste expresii”.

Cum de se aud totuşi aceste cuvinte cu vocea șefei DNA?, a insistat jurnalistul de la ziare.com. „E foarte simplu, atunci când prelucrezi o înregistrare audio, să faci anumite colaje din cuvinte. Există softuri comerciale disponibile şi pe internet cu ajutorul cărora poţi să faci aşa ceva. Nu am folosit niciodată acele expresii. Niciodată nu vorbesc într-un asemenea mod cu colegii”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

În legătură cu revocarea din funcţii a procurorilor Mihaela Moraru şi Doru Ţuluş, Kovesi susţine că a dispus din luna martie o serie de verificări ale dosarelor repartizate celor doi magistraţi şi că în urma acestor controale a reieşit că cei doi trebuie revocaţi din funcţii.

Șefa DNA spune în interviu că niciodată nu a cerut unui procuror să propună o arestare preventivă sau să dea o anumită soluție într-un dosar. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Se ascute lupta de clasă!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult