Foto: captură emisiune În fața ta
Invitat în emisiunea „În fața ta”, fostul prorector al Academiei de Informații, Cristian Barna a fost chestionat asupra unei nedumeriri pe care o are acum toată lumea: l-au văzut serviciile de informații pe Călin Georgescu? Pentru că apariția în spațiul public a unor imagini ce par a fi rezultatul unui filaj a ridicat semne serioase de întrebare, de vreme ce imaginile datează de mai bine de un an. Și atunci e firesc să ne întrebăm de ce n-au făcut nimic serviciile de informații în privința lui Georgescu, astfel că acesta a avut posibilitatea de a candida, în ciuda faptului că există o documentare a relațiilor lui cu legionari și mercenari.
Cristian Barna, care este și fost ofițer de informații, vine nu doar cu niște răspunsuri la aceste nedumeriri, ci și cu un scenariu legat de rolul pe care l-ar fi avut Călin Georgescu în cadrul competiției electorale prezidențiale din România.
Astfel, acesta nu neagă în niciun fel monitorizarea prealabilă a lui Călin Georgescu de către serviciile de informații, dar susține că această monitorizare i-a vizat pe toți cei paisprezece candidați. Cu toate acestea, el infirmă faptul că fotografiile apărute în spațiul public ar proveni din sfera serviciilor de informații și crede că, mai curând, ele sunt rezultatul căutărilor ulterioare ale autorităților statului prin arhivele camerelor de supraveghere existente în spațiile publice în care candidatul ar fi avut întâlniri de-a lungul vremii.
”S-au făcut verificări asupra tuturor candidaților, nu doar asupra lui Călin Georgescu. Am vrut să fac această precizare, să nu pară cumva că ingerința în spectrul electoral a însemnat doar monitorizarea unui singur candidat dintre cei paisprezece. (...) Dacă mă întrebați pe mine, unele dintre poze pot să fie nu făcute în mod special de serviciile de informații, ci preluate de la sistemele de supraveghere aflate în locațiile unde aceste întâlniri au avut loc. Dau un exemplu: camerele de supraveghere de pe drumul județean 110 parcă din Ciolpani, unde am văzut că au fost preluate de camerele de supraveghere ale primăriei. (...) Nu vreau să folosesc numele hotelului, dar hotelurile au pe toate spațiile publice camere de supraveghere. Este foarte probabil ca ulterior stabilirii faptului că acțiunile lui Călin Georgescu pot afecta ordinea constituțională prin aceste dezinformări și prin schimbarea ordinii candidaților datorită capacității lui de a-și atrage aderenți, este foarte posibil ca informațiile obținute despre unde are el locul de întâlniri, de pildă, să permită unor servicii de informații sau chiar poliției să se adreseze direcției de securitate a hotelului respectiv și să solicite înregistrări despre locul unde ar fi putut fi Călin Georgescu.”
În acest context, Cristian Barna aduce în prim-plan o teorie personală, potrivit căreia Călin Georgescu ar fi avut un rol foarte bine planificat în alegerile prezidențiale din România, existența lui în schema competitorilor fiind, de fapt, aceea de a asigura ”spatele” unui alt candidat, și anume George Simion. Fostul ofițer de informații explică faptul că a ajuns personal la această concluzie, analizând interferențele rusești din zona Republicii Moldova, atât în cadrul alegerilor locale, cât și a celor prezidențiale. Acolo, Ilan Shor ar fi pus candidați de rezervă în mai multe zone, pentru a nu risca să rămână fără candidați, în urma scoaterii în afara legii a partidului său.
„Eu am un element de comparație care-mi permite să trag o anumită concluzie, de data asta în nume personal, nu ca fost ofițer de informații: faptul că am avut astfel de modus operandi și în alte părți, ca Republica Moldova, în primăvară, la alegerile locale și cele prezidențiale. Și spun asta pentru că vedem cum a acționat Shor: a avut în unele orașe candidat oficial din partea partidului lui sau partidului pe care îl susținea și a mai avut încă doi sau trei candidați aparent independenți. De ce? Pentru că a pățit anul trecut să-i fie scos partidul în afara legii și atunci a zis să aibă rezerve. Paradoxal, oameni total necunoscuți în comunitate… Haideți să luăm exemplul doamnei din Găgăuzia: femeia aia a fost înainte nimeni și a ajuns bașkanul Găgăuziei. Din punctul meu de vedere, Călin Georgescu a fost o rezervă. Încă o dată, este doar părerea mea: a fost o rezervă pentru George Simion.”
Moderatorii emisiunii, Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru, i-au cerut lui Barna dovezi în acest sens, cu atât mai mult cu cât declarația vine din direcția unui om care a făcut carieră în domeniul informațiilor. Cristian Barna, însă, n-a adus altfel de argumente în afara celor deja publice și discutate deja în mass-media.
”Părerea mea este că s-ar putea să se întâmple acest lucru, pentru că l-am văzut de-a lungul timpului pe George Simion de multe ori acuzat în mass-media despre legăturile lui cu Federația Rusă, unele probate, altele mai puțin probate. Îmi scapă numele parlamentarului care i-a spus chiar în plenul Parlamentului: ”Du-te la KGB-ul tău!”. Tot în spațiul mediatic avem și declarația fostului ministru al Apărării din Republica Moldova, în care dânsul spune că știe de la un fost director al unui serviciu de informații că s-a întâlnit la Cernăuți sau nu știu unde cu agenți KGB. Deci eu nu probez prin informații clasificate acest lucru, că n-am acces la ele, dar discursul său anterior ”spălării” sale care a început acum câteva luni bune demonstra faptul că avea un anumit tip de limbaj. Și el era suveranist, și el era contestatar al dimensiunii pro-europene și pro-euro-atlantice. De dragul discuției, hai să spunem că nu a fost rezerva nimănui, dar e clar că Călin Georgescu a fost activat pe ultima sută de metri.”
L-au văzut serviciile de informații pe Călin Georgescu la timp? Ei bine, potrivit fostului prorector al Academiei de Informații, s-ar părea că da. Și că asta s-ar putea subînțelege din avertizările prealabile care au ajuns pe birourile Autorității Electorale Permanente și Biroului Electoral Central, care în ultima săptămână de campanie i-au cerut, fără rezultat, lui Călin Georgescu să șteargă postările care nu aveau cod de mandatar atașat. Adică pe toate. Și chiar dacă lucrul acesta nu s-a întâmplat, totuși o informare inter-instituțională a existat.
”Ce spun eu este că, având în vedere că vineri niște instituții ale statului deja au fost avertizate și au semnalat mai departe faptul că nu este respectată legea electorală și numai prin dimensiunea de afișare a codului de mandatar financiar pe rețelele de socializare demonstrează faptul că cineva a informat aceste autorități ale statului care au încercat să ia măsuri informând și solicitând la rândul lor (n.r. - lui Călin Georgescu) să șteargă acele postări din online. Eu spun că este imposibil că dacă AEP și BEC au fost informate să nu fi fost informați și alți factori decizionali din stat. Care au atribuții în domeniul securității naționale.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar prin comportamentul actual al guvernantilor vom ajunge tot acolo. Au declarat, pompos, ca "au invatat" dar, de fapt, nu au invatat nimic si nu le pasa. Probabil ca se bazeaza pe ceva! Pe eternul furt la urne, caracteristic comunistilor si urmasilor lor, ticalosii psd-isti. Nu au aplicat la ratatele alegeri, dar o vor face de data asta.