Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

La cât ar trebui să crească salariul minim în România pentru a se echilibra piața muncii. „Ar trebui să fie cel puțin la nivelul unui salariu minim din țările în care românii pleacă”

Șantier gol

Foto: Guliver Getty Images

Salariul minim pe economie va creşte anul viitor de la 1.900 de lei brut în 2018 la 2.050 de lei brut în 2019, potrivit unui anunț făcut recent de ministrul Muncii. Salariul minim net va ajunge astfel anul viitor la 1.247 lei, cu 85 de lei mai mult ca în prezent. 

Analistul economic Mircea Coșea avertizează că ritmul de creștere a salariului minim a depășit creșterea productivității, ceea ce reprezintă „un pericol” în viitor. Pe de altă parte decizia guvernului de a majora salariul minim încurcă planurile companiilor.

Mircea Coșea

„Este foarte bine că o să crească de la 1 ianuarie din nou salariul minim, dar asta încurcă planul de afaceri al societăților din economia reală. La această dată de obicei firmele își fac un plan afaceri pentru anul care vine. Cheltuiala cu salariul minim este foarte importantă, trebuie să fie inclusă acolo. Aceasta crește anunțată cam târziu, obligă pe foarte mulți să introducă o cheltuială suplimentară care probabil nu a fost pregatită”, a spus Mircea Coșea la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

În România, din patru muncitori, unul este plătit cu salariul minim pe economie, iar autoritățile trebuie să se gândească la efectul acestei măsuri.

Moderator: „Cât ar trebui să fie salariul minim în România ca să se rezolve fluctuațiile de pe piața muncii? Oamenii nu sunt stimulați să muncească, stau mai bine acasă pe ajutor social...”.

Mircea Coșea: „Ar trebui să fie cel puțin la nivelul unui salariu minim din țările în care românii pleacă, pentru a-i stabiliza aici. Ar trebui să fie în jur de 1.000 de euro. În practică, nu se poate. Economia nu are putere să suporte astfel de creșteri. Productivitatea este sub nivelul la care ar trebui să fie. Această creștere a salariului minim ridică un risc - salariul minim să fie mai mare decât un salariu de bază la un muncitor calificat cu o vechime mai mare. Pe de altă parte prețurile sociale, salariile sociale pe care noi le practicăm în România sunt evident elemente care stopează apetitul pentru muncă.”

Întrebat ce alte măsuri ar trebui să ia guvernul pentru a stimula munca, profesorul de economie Mircea Coșea a spus că măsurile nu trebuie să se bazeze numai pe creșteri de venit, pentru că asta nu va opri imigrația, de exemplu. 

„Azi un salariat cere mai mult decât bani. Cere un mediu care să-i favorizeze activitatea, cere o motivare și alte condiții decât cele pe care le are acum”, vede profesorul de economie.

Pe de altă parte, un reprezentant al unei companii de recrutare, citat de Ziarul Financiar, consideră că un nivel al salariului minim de 2.000 de lei net pe lună ar aduce un echilibru pe piaţa muncii în sensul în care fluctuaţia de personal din rândul muncitorilor s-ar reduce semnificativ.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, după miezul nopții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema dedesupt este educatia precara si ne-dorinta multor sa invete cvea nou, sa tine pas cu tehnologia. Dupa 25 de ani de cind am productia in Romania care o compar cu productia din Germania unde am avut productia si acollo vreo 15 ani, pot spune ca eficienta la locul de munca mai ales in domeniu productie de piese individuale este una foarte scazuta indiferent ce stimulente financiare oferi sau ce tehnologia eset implicata. Pur si simplu ajungi la limitele celor la care lipseste baza de educatie. Mai multe incercari de a ma implica in educatia profesionala au fost ignorat pe plan local si national. Si nu doar de guvernarea actuala ci lafel de partidele cu "omeni noi", probabil de frica sa nu cumva sa amesteca un strain in interese "nationale". Si da, sunt frustrat in privinta asta. In schimb imi platesc omeni pe masura, sint fereciti si nu au tendinta de a pleca in alte tari pentru 200 euro net mai mult.
    • Like 0
  • E util sa citim articolele de tipul acesta avand in minte cuvintele lui Upton Sinclair :

    It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it
    • Like 0
  • Dupa cum am spus-o de multe ori, salariile se calculeaza in special in functie de cererea si oferta de pe piata muncii, si mult mai putin dupa productivitate. In alta ordine de idei, sunt de acord cu Radu Soviani legat de parerilor "oamenilor de afaceri" si "managerilor" ce s-au opus in mod constant cresterii salariului minim: s-au opus ani la rand la cresteri miniscule - gen 20,30 euro pe luna, de la sume de gen 150 euro net la 170 euro net -, iar acuma cand oamenii au plecat in afara la salarii mult mai mari, se plang ca nu gasesc angajati. Iar la chestia cu productivitatea am o mare intrebare: ce productivitate are muncitorul roman in Romania si ce productivitate are acelasi muncitor plecat in Vest? Oare clamata lipsa de productivitate a muncitorilor romani, pentru care cresterea cu 20-30 de euro pe luna a salariului minim reprezinta o mare problema, nu este din cauza managerilor? Ca cel putin in Vest stim ca muncitorul roman ia un salar net de cel putin 1000 euro.
    • Like 3
  • De curînd am fost să port o discuție pentru o eventuală angajare la un magazin foarte mare din București, ca necalificat, nu aveam mici o experiență domeniu, aș fi lucrat 5 zile pe săptămînă, 8 ore/zi salariul 1200 lei net, două schimburi și un supliment de 10 lei/zi lucrată, tare puțini bani pentru o lună, dar dacă ne luăm după Dl.Coșea, care mai tot timpul a fost angajat la stat, cum că salariul minim ar trebui să fie cam 1000 euro/lună, întrebarea poate fi pusă într-o singură culoare, cum ar evolua prețurile pentru bunurile, serviciile oferite de același furmizor cînd va trebui să plătească de 3-4 ori mai mult forța de muncă?
    O altă problemă, Olguța prostuța a anunțat că se studiază ca salariul minim pe economie șă fie majorat de la 1950 șa 2150 lei/lună, adică așa cam +20%, dar nu trebuie să uităm că salariile tuturor bugetarilor se calculează ca un multiplu al salariului minim, adică toți bugetarii vor primi un salariu mărit cu 20%, asta în condițiile în care în privat încă există salariați care în prezent au net-ul sub ce au primit în decembrie 2017...
    Din nou bugetarii sunt super avantajați, ei sunt pentru actuala clasă politică din România niște super cetățeni.
    • Like 1
  • Există o tendință firească a multor analiști de a simplifica ecuațiile economice prin raportarea la medii. Ei bine, îmi aduc aminte că am citit într-o analiză economică interesantă că în țară nu prea există întreprindere care să aibă caracteristicile mediei.
    Lipsa de competitivitate a economiei românești este o problemă de secole, din păcate aceasta nu se poate rezolva nici prin politica salariului minim, nici prin paleative fiscale. Numeroși analiști vorbesc de impactul de competivitate a creșterii salariului minim. Indiscutabil că salariile au un impact pe costuri. Dar cred că problema se poate pune și altfel. De ce nu ne vindem scump produsele? De ce vindem la export la prețuri mici și importăm același tip de produse sau servicii la prețuri mari, ca să putem da salarii mari?
    Încărcarea costurilor vine și din alte surse, printre care infrastructura rutieră și feroviară pe care se face schimbul. Chiar nu se poate măsura impactul asupra costurilor de producție a agenților economici a inexistenței sau precarității acestor elemente de infrastructură?
    Depindem prea mult, după părerea mea de export și de piețele externe. Senzația mea este că economia românească este o aglutinare de ramuri care își au centrul de comandă în alte țări. Aceste ramuri nu pot fi stimulate nici prin măsuri monetare, nici financiare, nici fiscale și din păcate doar capcana veniturilor mici ne fac atractivi.
    Eu îmi doresc să văd o fabrică, un laborator, o întreprindere care realizează un produs în primul rând pentru piața internă și doar prisosul să meargă la export, iar exportul să fie mai scump decât la intern și asta în condiții de competitivitate. Este oare o paradigmă imposibilă? Eu cred că numai așa putem deveni puternici.
    Toate aceste păcate ale economiei românești sunt vechi de secole, fără oameni (care pleacă pentru că occidentul are o capacitate mai mare de negociere decât noi în atragerea forței de muncă), fără cercetare (care moare), fără capital (care este sublim dar ... lipsește cu desăvârșire) și fără un spirit capitalist, care înseamnă într-o mare măsură independența față de stat, mă tem că suntem condamnați la servitute, ca să nu spun sărăcie (sub o formă sau alta o formă de redistribuire în UE ne va ține la o anumită distanță de sărăcie).
    • Like 2

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult