Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mircea Coșea: „O restructurare la stat e inevitabilă. Nu poți să menții un aparat public atât de încărcat, cu productivitate minimă și cu costuri mari”

Creșterile salariale din ultima perioadă pun pare presiune pe buget și pun probleme în ceea privește asigurarea salariilor celor angajați la stat. În plus, România are un aparat birocratic încărcat, dificil de menținut în contextul actual, este de părere analistul economic Mircea Coșea, care crede că este necesară o restructurare.

Mircea Coșea

„Din punctul meu de vedere, această restructurare e inevitabilă și din motive de logică economică. Nu poți, în actuala etapă în care ne aflăm, să menții un aparat public atât de încărcat, cu productivitate minimă și cu costuri mari. Trebuie să existe o eliminare a unor surplusuri”, a spus el în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24. 

O astfel de măsură este greu de luat din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ea înseamnă o problemă socială, care ar putea fi rezolvată prin reorientarea cel puțin a unei părți din cei concediați. Însă în România nu există un mecanism bine pus la punct de reprofesionalizare a forței de muncă. O altă problemă este legată de faptul că România nu este pregătită să înlocuiască forța de muncă birocratizată cu un aparat informatic modern. 

Și mai este apoi chestiunea asumării politice. „Ăsta e lucrul cel mai important. Sunt sceptic în legătură cu punerea în aplicare a unui astfel de proces, pentru că intrăm într-un ciclu electoral de lungă durată”, este de părere analistul. 

Nu exclude varianta ca astfel de reduceri de personal să fie făcute fără asumare publică, deși este un lucru care nu poate fi ascuns multă vreme. „La nivel local se întâmplă. Informațiile pe care le am arată că, la nivel local, administrația începe să elimine o anumită parte a personalului. Explicație e că nu mai pot plăti, pentru că s-au mărit salariile prea mult. Problema e însă mai profundă și aici am mai multă încredere în managementul local. Mulți conducători la nivel local și-au dat seama că nu mai pot rezista la nivel politic, dacă nu realizează ceva pentru comunitate. Asta înseamnă o gospodărire mai bună a fondurilor care cere și o anumită realocare a personalului. Problema e și unde se realocă acest personal”, spune Coșea. 

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ovk check icon
  Deci cum zicea Hagi “sa ne fie bine ca sa nu ne fie rau”. Gandire de idiot si la asta. Asta la putere si nu a facut nimic, ceea ce se intampla acum este si vina lui. Administratia nu este ineficienta din cauza numarului mare ci din cauza haosului generat de cei ce au guvernat si guverneaza. Administratia nu costa mult din cauza ca au salarii mari ci ca incasarile la buget sunt mici, gradul de colectare e de rahat si politicinenii (din care face si asta parte) fura la greu
  • Like 0
 • Am crezut atunci cand s-a facut informatizarea (s-au bagat calculatoare) institutiilor de stat ca se va usura viata cetatenilor care se adreseaza acestora si se va micsora numarul de angajati in aceste institutii. Insa ulterior am vazut ca m-am inselat: rude, relatii, recomandari din partea politicienilor, toate au dus la marirea numarului de angajati.
  • Like 1
 • Daca pe timpul tovarosilor birocratia se mentinea si se dezvolta pentru ca alt mod de a controla totul nu puteau concepe activistii de partid, acum pe timpul post comunistilor, birocratia se dezvolta pentru a se putea fura mai lesne. De altfel, clientela puterii este abonata la joburi la stat, fentand pe tinerii lor concetateni poate mai bine pregatiti care sunt nevoiti sa caute joburi in sectorul particular unde sustin chestionare dure de angajare (pe real) si uneori nu sunt angajati.
  • Like 1
 • ... și tocmai pt că e inevitabilă, va fi evitată pînă la paștele cailor! :))
  • Like 2


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult