Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

La mall, l-am petrecut pe Kennedy pe ultimul drum, alături de un cor de consumatori frenetici de popcorn și cola

Pe un frig de crăpau pietrele, într-un București îngropat sub zăpadă, am hotărât să mergem la film și să vedem Jackie, un film despre care știam un singur lucru: Natalie Portman joacă în rolul principal. Am trecut peste micile inconveniente legate de vizionarea unui film într-un mall, unde lumea mănâncă popcorn de parcă este sfârșitul lumii sau de parcă ar fi singura masă după săptămâni de zile. Au fost două persoane care au scotocit în pungile alea de popcorn și le-au foșnit un sfert de oră ca nu cumva să piardă vreo boabă de porumb, apoi au sorbit zgomotos și cu nedismulată poftă din băuturile carbogazoase. Nu pot să înțeleg bucuria, disperarea sau lipsa de bun simț - spuneți-i cum vreți molfăitului zgomotos de popcorn din sălile cinemaurilor de mall. Pentru mulți, filmul devine doar un pretext pentru popcorn și cola.

Așadar, un cor de consumatori frenetici l-a petrecut pe Kennedy pe ultimul drum.

Dincolo de experiența din sală, a fost un film neașteptat și neliniștitor.

Neașteptat, pentru că am crezut că o să văd un film despre rolul lui Jackie ca soție a unui candidat la președinția Statelor Unite și, ulterior, președinte al SUA. În schimb am văzut un film despre văduva Jackie și o privire intimă aruncată asupra atmosferei sumbre și a zilelor triste care au urmat asasinării lui JFK de către presupusul atentator Lee Oswald la data de 22 noiembrie 1963.

Neliniștitor pentru că Jackie reușea să îți inducă această stare, accentuată de coloana sonoră deosebit de tristă.

Foto: IMDB

Filmul a fost construit pe structura unui interviu pe care Jackie îl dă unui jurnalist, Theodore H. White, pentru revista Life, iar pe măsură ce interviul avansează sunt prezentate diferite secvențe din viața cuplului prezidențial, până în momentul tragic de la Dallas și înmormântare.

Am fost intrigat de felul în care regizorul a ales să o prezinte pe Jackie, ca pe o persoană cumva nehotărâtă, ce vorbea prețios și ale cărei merite au fost decorarea Casei Albe și organizarea înmormântării. 

Se remarcă și câteva înțepături politice între Bobby Kennedy (jucat de Peter Sarsgaard), Jackie și noul președinte al SUA care a preluat mandatul în urma decesului, Lyndon B. Johnson. Se prezintă graba cu care noul președinte depune jurământul, chiar în avionul care transporta sicriul, Bobby se plânge ca au fost atât de multe lucruri începute pe care ar urma să le finalizeze noul președinte (ceea ce ilustrează proverbul „Nu este pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește”) și imaginea în care Jackie părăsește Casa Albă, în timp ce soția lui Lyndon alege perdelele și tapetul.

În acest context ar merita revăzute și filmele JFK (1991) regizat de Oliver Stone, Bobby (2006) regizat de Emilio Estevez sau Parkland (2013) în regia lui Peter Landesman.

Nu vreau să fac spoiler, pentru a nu vă strica plăcerea descoperirii acestui film deosebit, una dintre cele mai interesante pelicule ale începutului de an.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Frumos si la obiect articolul despre filmul Jackie vazur la mall. L-am văzut și eu la mall Băneasa dar devreme asa ca sala era mai mult goala si linistea deplină. Filmul este foarte interesant tocmai pentru ca neprezinta doar o secventa din viata atat de controversata a sotiei lui J.F.Kennedy. Cum sunt contemporana ca sa spun asa cu tragedia asasinarii presedintelui american si la data aceea inmormantarea a fost data in direct chiar si la televiziunea noastra, ca sa nu mai spuns de toate cate au urmat privind cercetarile legate de cine a organizat asasinarea, filmul mi s-a părut extrem de bine gândit. Am avut acum explicația unui fapt care al data intamplării lui mi s-a părut absolut de neinteles si anume de ce Jackie s-a casatorit cu Onassis. Filmul ne arată frica si nesiguranta in care a trăit după tragdie, senzatia ca nu mai are nici un fel de protectie, nici ea si nici copiii ei, lipsa sigurantei materiale și senzatia ca a fost pur si simplu dată la o parte fără milă. Astăzi se vorbeste mult de stres dar ce stres a putut fi pentru o femeie a carui sot a fost omorat langa ea, pe care l-a tinut in brate insangerat, care i-a fost luat fără să i se dea voie să aibă o părere si care a fost obligata sa asiste la depunerea juramantului noului președinte la câteva ore după tragedie. Care nu a fost lăsată să plângă în voie ci imediat i s-a cerut să organizeze inmormântarea si in același timp să plece de la Casa albă și tot atunci să-și anunțe copiii că tatăl lor nu mai este. Natalie Portman a jucat extraordinar de bine pentru că mi-a amintit-o exact pe adevărata Jackie la impresionanta inmormântarea a soțului ei pe care am văzut-o atunci. Asasinarea după numai câșiva ani a lui Bobby Kennedy a fost sigur determinata pentru acceptarea lui Onassis ca sot. Era cineva care o putea proteja doar că de destin se pare că nu te poate proteja nimeni.
  • Like 0
 • Flo check icon
  Din pacate bunul simt nu prea mai exista in cinematografe; as mai adauga vorbitul la telefon in timpul filmului, povestitul intre unii cu voce tare cat sa-i auda toti cei din jur......
  • Like 0
  • @ Flo
   check icon
   Vorbitul la telefon si conversatiile in timpul filmului nu sunt permise, te poti adresa personalului si vor lua masuri. Din experienta, de obicei un ssst mai apasat functioneaza.
   • Like 0
 • Casargoz check icon
  50% din profitul cinematografelor este generat de popcorn.
  • Like 1
  • @ Casargoz
   check icon
   Exact, fara mancaciosii aia zgomotosi nu prea ai sali de cinema.
   • Like 0
 • Casargoz check icon
  http://filmmakeriq.com/lessons/the-science-and-history-of-popcorn-the-snack-that-saved-the-movies/
  http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/why-do-we-eat-popcorn-at-the-movies-475063/
  • Like 1
 • check icon
  Am inteles. Dupa reclama din sala de cinema parea mai interesant. Asa...doar un film pentru casnice si spalatorese... mai bine nu.
  Desi cunosc ceva-ceva perioada, ar fi fost interesant daca ar fi expus legaturile dintre mafie si JFK (prin fratele sau) vazute prin ochii madamei Onasis, sau cum (daca) a suferit Jackie din pricina legaturii lui Onasis cu diva Callas, o introspectie aspura gandurilor si trairilor avute cand l-a tinut pe JFK in brate- mort,.sau presiunile din partea familiei Kennedy, etc.
  In rest, multumesc pentru imaginea de ansamblu, m-ai scutit de un drum (si vreo 100 lei cheltuiti).
  • Like 0
  • @
   Bună ziua ! Sunteți malițios, ca să fiu condescendentă, comentariul dvs. NU îşi are rostul, la un moment dat chiar şi mama ori soția vor fi casnice, despre spălătorese , ce să spun, tot omul are maşină de spălat, , nu am văzut nicio spălătoreasă dintre acestea la cinematograf. Regretabilă intervenția dvs.
   • Like 1
  • @ Stela Rusu
   check icon
   Eu sunt din fire malitios. Ca te lamuresc, expresia "casnice si spalatorese" este o figura de stil , utilizata in trecut,.frecvent. se referea la persoane cu mai putini neuroni "obositi" si care nu in lina in a judeca cele vazute,.asa cum am.vazut si in comentariul tau. As fi ras,.dar situatia in lume cam asta e! Groaznic, ce vremuri traiesc!
   • Like 0
  • @
   check icon
   Încă o observație tristă: majoritatea filmelor de animație (presupuse a fi pentru copii) au o intrigă complicată, aglomerată, greu de povestit chiar și de un adult. În schimb, majoritatea filmelor presupuse a fi pentru adulți, par făcute pentru idioți...
   Am ajuns și eu la concluzia dvs. - ce vremuri trăim - mergând cu copilul la film...
   • Like 1
  • @
   check icon
   Foarte adevarat. Imi spunea copilul acum vreo 2 saptamani la un desen animat: tati,.ai vazut ca au aratat "familii" de homosexuali si lesbiene? Am crezut ca nu-mi cred urechilor! Ma uit acasa pe trailer- eeeei, da! Sa-ti fie rusine.Disney!
   E vorba de filmul Stork, unde berzele duc copii si homosexualilor (nu guvernele de idioti)
   • Like 0
  • @
   @gabriel.cadar

   Cunosc multe "casnice si spalatorese" care scriu mult mai corect gramatical si mai politicos decat d-voastra.
   Mai ales cand va adresati unor persoane pe care nu le cunoasteti, e recomandat sa folositi persoana a doua plural - se numeste pluralul de politete.
   • Like 2
 • Nice. Ma gandesc sa merg sa-l vad.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult