
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Doar un sociopat își poate propune să chinuiască oamenii. Politica e plină de sociopați și de psihopați.
Oamenii care obțin venituri mari contribuie mai mult decât ceilalți la bugetul statului:
- cineva care are salariul minim brut 4000 de lei, plătește taxe de 1.476 lei (impozit pe venit + contribuții);
- cineva care are salariul dublu, adică 8000 de lei, plătește taxe 3.320 lei, adică mai mult decât dublu;
- cineva care are salariul de patru ori mai mare, adică 16.000 lei, plătește taxe 6.640 lei, adică de 4,5 ori mai mult.
- cineva care are salariul de opt ori mai mare, adică 32.000 lei, plătește taxe 13.280 lei, adică de 9 ori mai mult.
De ce? Cel care câștigă dublu sau de patru ori mai mult decât salariul minim folosește de două sau de patru ori mai mult grădinițele sau școlile? Nici vorbă, exact invers e situația! Folosește el de două sau de patru ori mai mult spitalele? Nici vorbă. Folosește mai mult drumurile? Da, dar pentru utilizarea drumurilor plătește de-i sar capacele accize și TVA la carburanți, care reprezintă jumătate din prețul acestora. Folosește de două ori sau de patru ori mai multă poliție? Nici vorbă, e ridicol! Omul care câștigă de două, patru sau de opt ori mai mult decât salariul minim nu folosește de două, cinci sau nouă ori mai mult serviciile statului. Cât despre pensie... i se pregătește o impozitare specială și acolo.
Și atunci de ce plătește? Fiindcă așa e impozitarea proporțională, precum cota unică sau contribuția la sănătate - statul îți ia proporțional din venit: câștigi mult, plătești mult.
Ei bine, există niște sociopați, niște torționari care nu sunt torționari cu acte în regulă doar fiindcă am trecut printr-o Revoluție în 1989, dar altminteri ei erau torționari și mari nomenclaturiști de partid, care vor să îi exproprieze mai mult pe cei care câștigă venituri mari. Au o ură marxistă pe oamenii cu venituri mari. Socialismul este o boală. Ei nu sunt mulțumiți ca unul care câștigă de 8 ori salariul minim să plătească de 9 ori mai mulți lei statului; ei vor să plătească de 12 ori sau de 20 de ori, în funcție de cum li se manifestă boala.
Acești sociopați sunt cei care au devalizat finanțele publice, sunt cei care au amanetat viitorul României, sunt cei care au cumpărat voturi cu bani publici, sunt cei care au creat pe timp de pace și liniște un deficit ca în pandemie și în criza din 2009, sunt cei care au făcut averi colosale din devalizarea bugetului țării, care merg cu avionul privat la curse de Formula 1, sunt impostorii care s-au jurat că nu măresc taxele și că stopează guvernarea pe datorie, dar au făcut fix invers. Și acum instigă la conflict social, la ură de clasă, învrăjbesc iobagi contra iobagi, ca să rămână ei baronii României.
Dar România nu are nevoie de baroni și de iobagi, are nevoie de oameni liberi, stăpâni pe roadele muncii lor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mai nou si cei imbogatii apeleaza la o noua ideologie care sa justifice situatia, se numeste neoliberalism.
E gav ca oameni ca dumneavoastra ajung sa formeze alti oameni sa fie insensibili la nevoile celorlalti, un alt nazism.
Chiar daca economia se revendica drept o stiinta exacta, ar trebui sa stiti ca nu orice solutie se poate aplica in practica (la fel si in inginerie).
De ce impozitul progresiv este justificat? Pentru ca, cu cit esti mai bogat, cu atit beneficiezi roadele muncii celorlalti. De ce oare nu te poti imbogati in afara societatii? De ce gradul de bogatie pe are poti sa il atingi creste cu dimensiunea societatii?
Nimeni nu s-a imbogatit de unul singur, caci ce ai putea sa realizezi daca ai fi singur pe aceasta planeta? Probabil ca nivelul de tai pe care l-ai putea atinge nu va fi mai mare decit cel din epoca de piatra. Deci care este valoarea ta intrinseca fara ajutorul celorlalti?
Sintem o societate, asa ca o mica parte din bogatie vine din munca noastra si o mare parte vine din munca celorlalti.
De ce impozitul trebuie sa fie progresiv? Pentru ca si beneficiile de pe urma societatii vin in trepte. Nu poti sa iti iei 10% dintr-un medicament si acesta sa aibe efect, nu poti sa iti faci o casa daca nu poti decit sa iti cumperi citeva caramizi, nu poti sa iti faci o masina daca nu poti decit sa iti cumperi citeva suruburi.
Daca esti sarac nu ai casa, masina, nu te poti educa, nu ai curent electric,nu poti sa te duci la dentist, caci dentistul nu poate sa iti puna 10% dintr-o lucrare dentara si sa fie si functionala.
Deci problema pusa de dumneavoastra este gresita, cel bogat nu foloseste gradinita de mai multe ori ca cel sarac insa beneficiaza mai mult de ceea ce asigura societatea.
Nimeni nu s-a imbogatit pentru ca a muncit mai mult, pentru ca ziua tot 24 de ore are pentru orice om. Te poti imbogati doar daca extragi o renta pe spatele societatii, cazul monopolurilor e evident, sau daca munca ta se poate multiplica usor, cazul programatorilor sau artistilor.
Istoria ne arata ca situatia a aparut atunci cind oamenii au descoperit beneficiile specializarii. Din acel moment oamenii ce desfasurau activiti diferite au inceput sa se schimbe produse si altfel unii au putut sa profite mai mult decit altii, caci reatiile de piata sint relatii de forta. Problema apare cind cei ce se imbogatesc chiar cred ca merita.
Poate ca ar trebui sa facem la fel ca romanii la inceputul Republicii Romane. In Roma antica, cetatenii de rand, nemultumiti de modul in care aristocratii isi rasplateau meritele, au decis sa parasească orasul si sa-i lase pe cei bogati singuri, hotarind sa-si faca un alt oras, doar pentru ei.
Daca bogatii chiar meritau acea bogatie, atunci ar fi trebuit sa fie fericiti ca au scapat de cei care nu s-au ridicat la nivelul lor. Dar nu s-a intimplat asa, si-au dat seama ca banii nu au valoare si ca cineva trebuie sa munceasca pentru a trai.
Ca urmare, romanii bogati i-au rugat pe cetatenii saracii sa se intoarca in oraș, promitindu-le ca vor fi consultati in luarea deciziilor.
Cum asa ceva : “ românia are nevoie de oameni liberi “ ?
Zău asa ?
D’aia l-ati votat pe Nicusor ?
Sa ne aduca “ libertate “ ?
D’aia l-au oprit pe Georgescu ?
ca sa fim liberi…..?
sa aiba pul - - - a un cuvant de spus ?
Uneori ma intreb : scriti complect la comanda ?
Nimeni e e chiar atat de tampit…..
Nu tata, sa se scumpeasca de sa ne cacam pe noi la propriu. Asta meritam. Niciodata nu o sa iesim in strada, va dau in scris ( in numar semnificativ, nu 2-3000 de corporatisti cu copii in brate si cu torchul de la telefon aprins, aia nu-i manifestatie ).
25-35-45 % din slar taiat - da, sa traiti !
25-35 % impozit pe profit - da, sa traiti, stim, asa e si in EU …. ( chiar mai mult in Scandinavia )
taxa pe tranzactii - da, sa traiti ! e mica, oricum si bani avem. Eu si soția suntem confortabili cu ea - doar sa ajutam si noi România, cum putem.
Pilon de pensii nationalizat - da, sa traiti, oricum nu avem acum nevoie, si o sa ne redresați dvs pana atunci…..
Sporurile luate - da, sa traiti ! Oricum, nu prea le meritam……
Oameni liberi……
Pfui….
PS vorbiti dvs cu Ministrul Justitiei, sa fie stirea cu cele 3000 firme intr-un apartament si evaziunea fiscala de 100 mii miliarde de parai pe prima pagina ?
În 2015 a fost de 6,5..
Ei și ce ?
Ei bine, nu poți avea pace socială cu un asemenea decalaj. El se simte aprig la firul ierbii. Pe asta s-a bazat ascensiunea AUR, SOS și POT.
Un procent important din electorat este frustrat și are boală pe "băieții deștepți" care smântânesc oalele. Sentimentul de inechitate este tot mai puternic.
Să nu ne mirăm că mulți sunt atrași chiar de răsturnarea unei ordini de drept, care îi pune în poziție de inferioritate, deși poate că muncesc din greu și își plătresc cu onestitate taxele și impozitele.
Asta-n timp ce pilăraia de partid își face de cap, căpușând un buget și așa sărac. Evaziune fiscală, fraudă cu TVA, scutiri de TVA cu dedicație, șpăgari peste tot la organele de control economic.. etc
Ne putem pune ochelari de cal, făcându-ne că nu observâm debandada.
Dar pe lângă impasul bugetar crește pericolul nemulțumirii sociale, care poate da totul peste cap.. Poate învățăm și noi ceva din ce ni s-a-ntâmplat..
Cei care câștigă mai mult trăiesc deja mult mai bine decât cei fără de șansă. Este moral să trăim de 2 ori mai bine - probabil? Dar 3 ori? Dar de 100 ori? Din perspectiva mea există o limită peste care devine imoral - fiecare o decide pentru el personal. România se vrea creștină, dar modestia (da, reușim și prin eforturi proprii dar nu numai), încercarea de ajutorare al aproapelui, gândirea la binele colectiv mi se pare că sunt ultimele lucruri despre care se discută.
Și se discută atât de mult de "companii". Cel mai mult poți câștiga ca și companie când ai angajați educați și fără multe griji. Scopul este să produci valoare (foarte mare!) nu să îți fie "frică" că cei mai slabi plătiți pot trăi decent.