Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

La salariul minim, taxele sunt de 1.476 lei. Salariu de opt ori mai mare, taxe de nouă ori mai mari, dar unii vor să impoziteze și de 12 ori mai mult | România nu are nevoie de baroni și iobagi, ci de oameni liberi

Oameni pe străzi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

  Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Doar un sociopat își poate propune să chinuiască oamenii. Politica e plină de sociopați și de psihopați.

Oamenii care obțin venituri mari contribuie mai mult decât ceilalți la bugetul statului:

- cineva care are salariul minim brut 4000 de lei, plătește taxe de 1.476 lei (impozit pe venit + contribuții);

- cineva care are salariul dublu, adică 8000 de lei, plătește taxe 3.320 lei, adică mai mult decât dublu;

- cineva care are salariul de patru ori mai mare, adică 16.000 lei, plătește taxe 6.640 lei, adică de 4,5 ori mai mult.

- cineva care are salariul de opt ori mai mare, adică 32.000 lei, plătește taxe 13.280 lei, adică de 9 ori mai mult.

De ce? Cel care câștigă dublu sau de patru ori mai mult decât salariul minim folosește de două sau de patru ori mai mult grădinițele sau școlile? Nici vorbă, exact invers e situația! Folosește el de două sau de patru ori mai mult spitalele? Nici vorbă. Folosește mai mult drumurile? Da, dar pentru utilizarea drumurilor plătește de-i sar capacele accize și TVA la carburanți, care reprezintă jumătate din prețul acestora. Folosește de două ori sau de patru ori mai multă poliție? Nici vorbă, e ridicol! Omul care câștigă de două, patru sau de opt ori mai mult decât salariul minim nu folosește de două, cinci sau nouă ori mai mult serviciile statului. Cât despre pensie... i se pregătește o impozitare specială și acolo.

Și atunci de ce plătește? Fiindcă așa e impozitarea proporțională, precum cota unică sau contribuția la sănătate - statul îți ia proporțional din venit: câștigi mult, plătești mult.

Ei bine, există niște sociopați, niște torționari care nu sunt torționari cu acte în regulă doar fiindcă am trecut printr-o Revoluție în 1989, dar altminteri ei erau torționari și mari nomenclaturiști de partid, care vor să îi exproprieze mai mult pe cei care câștigă venituri mari. Au o ură marxistă pe oamenii cu venituri mari. Socialismul este o boală. Ei nu sunt mulțumiți ca unul care câștigă de 8 ori salariul minim să plătească de 9 ori mai mulți lei statului; ei vor să plătească de 12 ori sau de 20 de ori, în funcție de cum li se manifestă boala.

Acești sociopați sunt cei care au devalizat finanțele publice, sunt cei care au amanetat viitorul României, sunt cei care au cumpărat voturi cu bani publici, sunt cei care au creat pe timp de pace și liniște un deficit ca în pandemie și în criza din 2009, sunt cei care au făcut averi colosale din devalizarea bugetului țării, care merg cu avionul privat la curse de Formula 1, sunt impostorii care s-au jurat că nu măresc taxele și că stopează guvernarea pe datorie, dar au făcut fix invers. Și acum instigă la conflict social, la ură de clasă, învrăjbesc iobagi contra iobagi, ca să rămână ei baronii României.

Dar România nu are nevoie de baroni și de iobagi, are nevoie de oameni liberi, stăpâni pe roadele muncii lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vladix check icon
    Ma mira foarte mult ca un profesor universitar poate sa scrie un astfel de articol ce aduce a nazism economic. Privind din prisma istoriei, sa stiti ca nu sinteti singurul care credeti ca meritati. Inaintea dumneavoastra au fost imparati care se credeau zei si care credeau ca muritorii nu au voie nici macar sa ridice ochii catre El, regi care credeau ca merita tot ce producea societatea, apoi aristocrati care credeau ca meritau sa fie tratati special pentru singele albastru, pentru ca religia era cea care justifica acest comportament.
    Mai nou si cei imbogatii apeleaza la o noua ideologie care sa justifice situatia, se numeste neoliberalism.
    E gav ca oameni ca dumneavoastra ajung sa formeze alti oameni sa fie insensibili la nevoile celorlalti, un alt nazism.
    Chiar daca economia se revendica drept o stiinta exacta, ar trebui sa stiti ca nu orice solutie se poate aplica in practica (la fel si in inginerie).
    De ce impozitul progresiv este justificat? Pentru ca, cu cit esti mai bogat, cu atit beneficiezi roadele muncii celorlalti. De ce oare nu te poti imbogati in afara societatii? De ce gradul de bogatie pe are poti sa il atingi creste cu dimensiunea societatii?
    Nimeni nu s-a imbogatit de unul singur, caci ce ai putea sa realizezi daca ai fi singur pe aceasta planeta? Probabil ca nivelul de tai pe care l-ai putea atinge nu va fi mai mare decit cel din epoca de piatra. Deci care este valoarea ta intrinseca fara ajutorul celorlalti?
    Sintem o societate, asa ca o mica parte din bogatie vine din munca noastra si o mare parte vine din munca celorlalti.
    De ce impozitul trebuie sa fie progresiv? Pentru ca si beneficiile de pe urma societatii vin in trepte. Nu poti sa iti iei 10% dintr-un medicament si acesta sa aibe efect, nu poti sa iti faci o casa daca nu poti decit sa iti cumperi citeva caramizi, nu poti sa iti faci o masina daca nu poti decit sa iti cumperi citeva suruburi.
    Daca esti sarac nu ai casa, masina, nu te poti educa, nu ai curent electric,nu poti sa te duci la dentist, caci dentistul nu poate sa iti puna 10% dintr-o lucrare dentara si sa fie si functionala.
    Deci problema pusa de dumneavoastra este gresita, cel bogat nu foloseste gradinita de mai multe ori ca cel sarac insa beneficiaza mai mult de ceea ce asigura societatea.
    Nimeni nu s-a imbogatit pentru ca a muncit mai mult, pentru ca ziua tot 24 de ore are pentru orice om. Te poti imbogati doar daca extragi o renta pe spatele societatii, cazul monopolurilor e evident, sau daca munca ta se poate multiplica usor, cazul programatorilor sau artistilor.
    Istoria ne arata ca situatia a aparut atunci cind oamenii au descoperit beneficiile specializarii. Din acel moment oamenii ce desfasurau activiti diferite au inceput sa se schimbe produse si altfel unii au putut sa profite mai mult decit altii, caci reatiile de piata sint relatii de forta. Problema apare cind cei ce se imbogatesc chiar cred ca merita.
    Poate ca ar trebui sa facem la fel ca romanii la inceputul Republicii Romane. In Roma antica, cetatenii de rand, nemultumiti de modul in care aristocratii isi rasplateau meritele, au decis sa parasească orasul si sa-i lase pe cei bogati singuri, hotarind sa-si faca un alt oras, doar pentru ei.
    Daca bogatii chiar meritau acea bogatie, atunci ar fi trebuit sa fie fericiti ca au scapat de cei care nu s-au ridicat la nivelul lor. Dar nu s-a intimplat asa, si-au dat seama ca banii nu au valoare si ca cineva trebuie sa munceasca pentru a trai.
    Ca urmare, romanii bogati i-au rugat pe cetatenii saracii sa se intoarca in oraș, promitindu-le ca vor fi consultati in luarea deciziilor.









    • Like 4
    • @ Vladix
      Mhai Nai check icon
      Asa e, dar... Poți sa înveți de 10 mai mult și sa câștigi tot atât? Poți sa investești de 20x mai mult și sa nu câștigi mai mult? Poți sa riști de 1000 mult și sa câștigi cât cel ce doarme la umbra? Nu sunt de pe aici și nu știu, de aceea întreb. Pana la răspuns merg sa mai citesc din Marx.
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      Poti sa te duci pe YouTube, să cauți Richard Wolf care iti va raspunde la aceste intrebari retorice. Sau il poti cauta pe Catalin Moise ce iti va explica, pe limba noastră, cum sta treaba cu capitalismul. Succes. Cu aceasta ocazie poti adauga inca un "x" la învățat mai mult.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Vladix check icon
      Faptul ca ai facut o facultate nu te face sa meriti un salariu mai mare, tot 8 ore muncesti. Facultatea o faci ca sa ai o munca mai usoara, mai interesanta, mai creativa sau cu prestigiu mai mare. Facultatea te imbogateste in primul rind pe tine ca om, imi pare rau daca ai facut-o pentru bani.
      • Like 1
    • @ Vladix
      Al-Karaouine din Fes, Al-azhar din Egipt ,Bologna , Oxford ,Salamanca ,Sorbona ,....,si peste ani Harvard, Umberto Eco si cate si mai cate. De ce Umberto Eco? Pentru ca el a fost primul care a zis ca Internetul îl promovează pe “prostul satului” la scară de masă ca “deţinător al adevărului”.
      • Like 0
  • Sociopați sunt și cei care ajung să câștige unul cât zece oameni la un loc (din bani inventați sau luați cu japca)... Muncește cât 10? Poate 1 din 100000. Mai încet cu pianul pe scări dragă bogatule!
    • Like 2
    • @ Haiduc Andrei
      Statul trebuie să aibă doar rol de protector! Nu de salvator de vieți sau de suflete, nu de educator, nu de făuritor. Și oamenii să aibă puterea să dea sau să nu dea bani la stat. Atunci nu s-ar mai pune problema de la cine să mai ia cu japca bani...
      • Like 0
  • Bogdanel, tata…..
    Cum asa ceva : “ românia are nevoie de oameni liberi “ ?
    Zău asa ?
    D’aia l-ati votat pe Nicusor ?
    Sa ne aduca “ libertate “ ?
    D’aia l-au oprit pe Georgescu ?
    ca sa fim liberi…..?
    sa aiba pul - - - a un cuvant de spus ?
    Uneori ma intreb : scriti complect la comanda ?
    Nimeni e e chiar atat de tampit…..
    Nu tata, sa se scumpeasca de sa ne cacam pe noi la propriu. Asta meritam. Niciodata nu o sa iesim in strada, va dau in scris ( in numar semnificativ, nu 2-3000 de corporatisti cu copii in brate si cu torchul de la telefon aprins, aia nu-i manifestatie ).
    25-35-45 % din slar taiat - da, sa traiti !
    25-35 % impozit pe profit - da, sa traiti, stim, asa e si in EU …. ( chiar mai mult in Scandinavia )
    taxa pe tranzactii - da, sa traiti ! e mica, oricum si bani avem. Eu si soția suntem confortabili cu ea - doar sa ajutam si noi România, cum putem.
    Pilon de pensii nationalizat - da, sa traiti, oricum nu avem acum nevoie, si o sa ne redresați dvs pana atunci…..
    Sporurile luate - da, sa traiti ! Oricum, nu prea le meritam……
    Oameni liberi……
    Pfui….
    PS vorbiti dvs cu Ministrul Justitiei, sa fie stirea cu cele 3000 firme intr-un apartament si evaziunea fiscala de 100 mii miliarde de parai pe prima pagina ?
    • Like 0
    • @ Margot Fenring
      Mhai Nai check icon
      Noi lam votat Pe CG (și GS) care ne-a promis din start pușcărie!
      • Like 0
  • mg check icon
    ..lăsându-i pe sociopații ăia să-și trateze reumatismele apărute între timp, să observăm că România este țara din UE cu cel mai mare decalaj între venituri. E raportul între venituri bogați-săraci (10% cei mai), care pe plan european este în medie 3,6, iar la noi trece de 5.
    În 2015 a fost de 6,5..

    Ei și ce ?
    Ei bine, nu poți avea pace socială cu un asemenea decalaj. El se simte aprig la firul ierbii. Pe asta s-a bazat ascensiunea AUR, SOS și POT.
    Un procent important din electorat este frustrat și are boală pe "băieții deștepți" care smântânesc oalele. Sentimentul de inechitate este tot mai puternic.

    Să nu ne mirăm că mulți sunt atrași chiar de răsturnarea unei ordini de drept, care îi pune în poziție de inferioritate, deși poate că muncesc din greu și își plătresc cu onestitate taxele și impozitele.
    Asta-n timp ce pilăraia de partid își face de cap, căpușând un buget și așa sărac. Evaziune fiscală, fraudă cu TVA, scutiri de TVA cu dedicație, șpăgari peste tot la organele de control economic.. etc

    Ne putem pune ochelari de cal, făcându-ne că nu observâm debandada.
    Dar pe lângă impasul bugetar crește pericolul nemulțumirii sociale, care poate da totul peste cap.. Poate învățăm și noi ceva din ce ni s-a-ntâmplat..
    • Like 5
  • Cât timp România este o democrație trebuie să aibă grijă de toți cetățenii. Prin absurd, dacă jumătate + 1 dintre cetățeni ar fi săraci, disperați și nu ar înțelege ce se poate și ce nu, ce credeți că se va întâmpla? (dacă nu aveți idee, uitați-vă la ultimele alegeri).

    Cei care câștigă mai mult trăiesc deja mult mai bine decât cei fără de șansă. Este moral să trăim de 2 ori mai bine - probabil? Dar 3 ori? Dar de 100 ori? Din perspectiva mea există o limită peste care devine imoral - fiecare o decide pentru el personal. România se vrea creștină, dar modestia (da, reușim și prin eforturi proprii dar nu numai), încercarea de ajutorare al aproapelui, gândirea la binele colectiv mi se pare că sunt ultimele lucruri despre care se discută.

    Și se discută atât de mult de "companii". Cel mai mult poți câștiga ca și companie când ai angajați educați și fără multe griji. Scopul este să produci valoare (foarte mare!) nu să îți fie "frică" că cei mai slabi plătiți pot trăi decent.
    • Like 3
  • Întrebarea care natural se ridică la premisa dată este: cel care câștigă de 3, 4 ... 8, 9 ori mai mult decât cel cu salariu minim muncește de tot atâtea ori mai "mult"? Timpul lui este de X ori mai valoros? A studiat de X ori mai mult? Este de X ori mai bun ca si caracter? De X ori mai civilizat? În condițiile în care datoria statului este să asigure condițiile sociale, legale si instituționale pentru cetățenii săi, oameni normali ce își duc traiul muncind cinstit, plătind taxe si contribuind la societate, același "stat" prin instituțiile de statistica si analiză sociala si economica a stabilit nivelul unui cos minim de consum pentru un trai DECENT la un nivel salarial ce nu poate fi atins de peste 70-80% din familiile acestei țări, mai putem vorbi de un stat funcțional?
    • Like 4
    • @ Marin Titus
      Raspuns la prima intrebare (urmatoarele sunt tot de-acolo): munca unuia care da cu matura pe strada timp de 8 ore fara pauza e tot atat de valoroasa ca o operatie complicata care dureaza tot atat? Nu e uimitor cum poti recunoaste un puiut de comunist urmas de-al acelora care urlau acum 35 de ani : "Noi muncim , noi nu gandim" , dupa o singura intrebare?
      • Like 1
    • @ Dorina Saramet
      Nu-i așa că e frumos cum eu nu am zis nimic de cele mai importante slujbe din societate, dar dumneavoastră ați reușit din doar câteva propoziții să faceți presupuneri cel puțin răutăcioase la adresa unui om a cărui poveste nu o știți? Denotă cât de mult vă place democrația. Haideți să va spun ceva. Tata a muncit in fabrică, da. Tata a luptat la revoluție cu gândul la o viață mai bună. A fost mereu un om cinstit. Diferența este că cinstea conta ceva înainte, acum contează doar tupeul si șmecheria. Când întâlneai un inginer, un cadru didactic, un medic, oameni cu carte, de obicei erau si oameni cu caracter. Eu respect medicii, respect cadrele didactice, respect omul educat. Aștept același comportament să îmi fie returnat, eu fiind tot un om... cred ca destul de educat. Dar astfel de atitudini sunt josnice pentru oricine. Puteți fi fericită in ignoranta dumneavoastră chiar si cu salariul de 15 ori cât al meu (si nu e minim, nici măcar mediu), iar eu pot sa stau liniștit știind ca sunt un om mai de caracter decât dumneavoastră. Spor la operații. Aveți grija ca in breasla dumneavoastră mai sunt si "respectabili" care se întrec in numărul de morți, ca la un concurs de omorât țânțari.
      • Like 2
    • @ Marin Titus
      Pe vremea taticului tau comunistii aveau ca mobil "lupta de clasa".In capitalism insa pe steagul lor au o esarfa pe care scrie mare DEMOCRATIE.Ce inseamna treaba asta? Inseamna ca tot saracul sa prospere. Bine, bine , dar cum? Foarte simplu : taxandu-i pe sociopatii care se cred imparati, dar nu si pe aia care traiesc din salariu aka bugetarii, desi cred ca vorba lui Francois Rabelais e mai adevarata decat ce spun eu aici : mai degraba prinzi un tap de barba , un leu de coama si un magar de urechi dacat sa-i schimbi ideile fixe unui comunist.
      • Like 0
    • @ Dorina Saramet
      Diana N. check icon
      Ce înseamnă valoros, din punct de vedere social? Impresia mea e că de munca celui cu mătura beneficiază sute, mii de trecători. Și asta zi de zi. Și inclusiv medicul și dvs. vă simțiți respectată și demnă dacă pășiți pe o stradă măturată. Dvs. aveți o altă impresie?
      • Like 0
    • @ Marin Titus
      foaie verde de batista, uite o teza comunista
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Param-pam! Este dezamagitor că sustineti un sistem ce promoveaza profitul ca unică valoare. Vorbim când vom ajunge intr-un scenariu ca "Idiocracy", in varful de lance al chrony-capitalismului modern SUA, a inceput regresul deja. Vorba lui Cheloo: "cât p__a mea valorează o viață de om?" Un capitalist ar raspunde - depinde de câți bani face. Dacă ești ok cu asta...
      • Like 0
    • @ Marin Titus
      lasati maniheismul. ma caracterizati dupa o singura propozitie. de unde stii ca promovez profitul ca unica valoare? egalitatea absoluta a veniturilor este o teza comunista
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Total de acord cu dumneavoastră, numai ca nu cred ca a pornit nimeni de la ideea de egalitate absolută a valorii muncii, la fel cum nu v-am caracterizat in nici un fel, am spus că sustineti (prin excluderea "comunismului") un alt sistem, care altul decat capitalismul, sistem ce este bazat pe ideea de profit ca piatra de temelie. Repet, nu v-am caracterizat individual. Imi sustin ideea ca o astfel de pornire a individului nu are cum sa ne ducă intr-o civilizatie pe care (cred si sper) ca o dorim cu totii; poate doar sa perpetueze comportamentul de animal inradacinat si plantat in noi din vremuri antice.
      • Like 0
  • Avem casta boierilor bugetari eterni, avem casta specialilor justiție+securitate, avem casta primarilor inutili...toți și mulți alții sug sângele și energia nației...sună cunoscut?
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult