Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

La școală, ca și la golf, trebuie să te prezinți pe teren

Curtea școlii

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Am văzut discursul Domnului Președinte legat de golf și mi s-a părut că-i văd o sclipire aproape pasională în ochi. Sclipire pe care nu i-am văzut-o, cel puțin în ultimii ani, în niciun alt discurs public. Pentru că am citit zeci de studii care vorbesc despre „analogii cu pasiunile interlocutorului pentru a-i capta atenția”, voi încerca această paralelă despre care nu am nici măcar pretenția că e completă. Chiar rog pe oricine poate completa lista, să o facă.

La școală, ca și la golf, trebuie să ai instructori buni. Dacă nu-i ai, vei avea mereu doar senzația că știi reguli, lovituri, orice. Cum ați reacționa dacă, în loc de Tiger Woods cu care aveați programată o lecție privată, v-ați trezi pe teren cu colegul de scenă al lui Florin Salam care, cândva, a cântat despre golf. E drept, nu sportul ci mașina, dar ce contează? Cam așa e și cu profesorii suplinitori. Avem zeci de mii de profesori cărora le lipsește calificarea de a preda ce predau. Cât golf ați învăța dvs de la domnul cântăreț amintit mai sus, cam de atâta educație vor avea parte copiii aflați în situația de a fi educați de doamna care mai are și jumătate de normă la bufet. 

La școală, ca și la golf, trebuie instrumente dedicate. Care sunt folosite corect de cel care le mânuiește. Să spunem așa: o crosă Putter poate fi folosită în varii feluri, inclusiv, probabil, pentru a săpa lângă gaură cei 5 cm de care mai e nevoie pentru ca mingea sa intre în cupă. Neinițiații ar spune „A, ce tare, ce contează, a intrat.”. Ba chiar unii ar putea zâmbi admirativ, „scopul, ar spune ei, scuză mijloacele”. Ei, bine, pasionații știu că singurul fel în care poate fi folosit Putter-ul este să lovești scurt mingea spre cupă (sper să nu fi comis vreo gravă eroare de limbaj de specialitate). Cam așa e și la școală. Poți avea și cele mai bune instrumente, și cele mai proaste. Cum le folosești și ce faci cu ele, acolo e magia. Și magie nu poate face oricine.

La școală, ca și la golf, totul e aproape gratis. Voi spune ce a spus domnul Președinte, școala e accesibilă. Dar dacă-ți permiți vreo 4 ore de meditații săptămânal sau un program afterschool, dacă ai device-uri de pus în mâna copilului, dacă are rechizite și copilul e echipat corespunzător, dacă în clasă există toate dotările (ca pe terenul de golf, cam așa) – ei, atunci școala e aproape gratuită. Și e și relaxantă dacă ai stomacul plin. Pentru că nu s-au văzut jucători de golf care n-au mai mâncat de alaltăieri.

Dar mai cu seamă, la școală, ca și la golf, trebuie să te prezinți pe teren. Aproape aș semna un manifest „Țineți terenurile de golf deschise”, dar nu mi-e clar dacă avem mai mult de unul în România. Voi spune atunci că, având în vedere că la școală e EXACT ca la golf, v-aș ruga ca școlile, ca și terenurile de golf, să fie ultimele pe care le închideți. 

Și asta nu pentru că nu aș avea încredere că simulatoarele online de golf, ca și sistemele de învățământ online, nu ar funcționa, ci pentru că, din toate motivele de mai sus, cred că nu avem suficienți profesori, suficient de multe cunoștințe, suficient de multă știință și nu știm ce să facem cu instrumentele pe care le avem la dispoziție, astfel încât să facem învățământ online de calitate.

Ca să nu insist în comparații, din nefericire școala este extrem de mult ca golful. Dar în România din care nici Președintele, nici Prim Ministrul, nici Ministrul Învățământului nu ies. În școlile aseptice cu profesori prietenoși și comozi în care merg ei să-și țină discursurile despre școala Secolului XXI, chiar avem șanse să ajungem în secolul XXI. În tot restul țării, însă, școala online, ca și golful, vor fi o glumă răutăcioasă până când nu vom avea cu cine și cu ce și mai cu seamă știința de a le face. Din nefericire, mai ușor mă pot gândi la terenuri noi de golf decât la învățământ online de calitate acolo.

Așadar, propun o Strategie Națională pentru Golf, pentru că la cea pentru Educație pare că n-am reușit să înglobăm nici măcar cel mai mic sâmbure de pasiune. Sau măcar de compasiune.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult