Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La trei case de noi e un proxenet „de Spania”. Toată lumea știe. Toată lumea tace

Polițiști percheziție

Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos

De ce nu ne facem bine: e în noi. Adânc, organic.

1980-1989: la noi în bloc, în apartamentul de la etajul 6, uneori femeia urla bătută, alteori copiii, alteori toți. Sectoristul venea, constata și atât. Scene similare mai erau la etajul 1, la 3, la 8 etc. Nu era coadă la Alimentara fără femei cu ochi vineți. A ieșit și bancul cu „în a 3-a zi am început să văd cu stângul”. Și am râs.

2016: unu' face taximetrie ilegală la Gara de Nord în Timișoara, cu mașină cocoțată pe trotuar. Îl filmez, îi fac poze. Pornește mașina și vine spre mine să mă calce. Filmez și asta. Plângere penală pentru tentativă de omor la secția 4, depun CD cu probe. Îmi spun că ei stabilesc încadrarea, nu eu. Îmi spun că nu l-au identificat. Omul e acolo zilnic! Mă duc odată, îl iau de guler, îl pun la pământ și sun la 112. Băieți, l-am găsit eu. Vine echipaj, îl ia la secție. Apoi nimic. Mă sună unu' prin ianuarie dacă mai am CD-ul, că s-au pensionat unii și dosarul e gol, fără probe. Eu CD nu mai am. Tipul e tot la gară, taximetrie ilegală. Zilnic.

2015, Giurgiu, sat. X nu are permis (nu știu numele, că l-aș da). Toată lumea știe că nu are permis. Șeful de post știe că nu are permis. X omoară pe unu' în sat, cu mașina. Familia mortului primește bani. Poliția îl ia pe X, după 3 zile e în sat. La volan. Îmi întreb neamurile: de ce tăceți? Dacă omoară pe unul din noi? Răspuns: dacă de la oraș i-au dat drumul, apoi în sat nu-l atinge nimeni. La trei case de noi e un proxenet „de Spania". Toată lumea știe. Toată lumea tace.

2018. Galați. Trei puști, 14-16 ani, fumați și băuți, se iau de femei pe stradă, în fața Spitalului Județean. Gardianul sprijină bariera și urmărește scena cu aer prezidențial, cu atenție și preocupare. Mă dau aproape, iau pe doi de gât, pe al treilea pun piciorul. În prealabil sunasem la 112 că o să fac un „citizen arrest", am lăsat apelul în derulare. Vine echipajul, îi ia. Merg și eu la declarații. Juniorii nu mai erau acolo, fuseseră duși la Centrul de Minori de care aparțineau. O polițistă îmi spune trist că mâine vor fi iar pe stradă.

Dacă s-ar face Cartea Neagră a Nepăsării ar fi mai multe nume decât în fostele cărți de telefon. Câți eram la recensământ? Minus 2% oameni, restul populație.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Băi, ai dat banii profesorilor ălora înapoi?? Tu scrii despre țepari și proxeneți?? Ăștia de la Republica știu cine ești? Că ești țepar, că ai furat banii unor oameni, promițându-le un proiect cu Portugalia, bani pe care nu i-ai returnat? Că ai plângere penală făcută de profesorii păcăliți de un hoț de doi bani ca tine?? Ești expert în furt, nu în politici organizaționale! Mă mir foarte tare că te-au acceptat să scrii. Părea o platformă decentă și exclusivistă.
  • Like 2
 • In sfarsit cineva care chiar pune mana sa faca ceva. Felicitari! Toti smecherii astia trebuie prinsi si batuti pana nu mai misca. Politia oricum ii ia degeaba. Nici nu mai merita sa o anunti...

  Romanul nu invata decat atunci cand simte durerea pe pielea lui. In cazul de la Caracal e simplu... Sunt sanse mari ca fetele respective sa fie deja prin alte tari la prostitutie, iar "criminalul" sa fi fost doar omul care ia toata vina asupra lui.

  Garantat se vor maslui si analizee ADN si tot, ca sa para ca au murit. De asta nu pot sa-i inteleg pe parintii tuturor copiilor rapiti pana acum. DE CE NU ATI FACUT NIMIC???? Sunt mai mult ca sigur ca toti stiu de clanurile din zona aia.

  De ce e atat de greu sa-l asteptati o data pe marele boss (inclusiv pe aia din politie), sa-i puneti cutitul intre picioare cu o singura sansa de a spune adevarul?? Macar asa stiti sigur ce se intampla. Dupa aia ii taiati ca pe porci.

  Sau ati fost de fapt platiti ca sa inchideti gura si v-ati vandut copiii la proxeneti cu buna stiinta????

  Imi place tare mult si de unchiul fetei, care brusc a inceput sa se implice. Pana acum era bine sa fii cu PSD-ul, nu-i asa, ipocritule? Dupa 2-3 luni cand lumea va uita de Caracal si se vor linistit lucrurile cu vreun raport fals si inmormantare contrafacuta, poate ar trebui ca si acest unchi sa primeasca ce merita pentru dragostea lui pentru PSD.

  Cel mai usor este sa ne facem singuri dreptate, pana la sange. In tara asta nu ai cum altfel. Asta nu vreti sa intelegeti. Insa stiu, e mai simplu sa ne plangem pe retelele de socializare sau alte siteuri. Ca doar nu riscam nimic asa, nu? :)
  • Like 2
  • @ GoguScarbici
   Să înțeleg că dacă dispare PSD (e ca și dispărut) atunci toate racilele societății vor dispărea ca prin farmec. Simplistă gândire și chiar prostească !
   • Like 0
  • @ GoguScarbici
   Să înțeleg că dacă dispare PSD (e ca și dispărut) atunci toate racilele societății vor dispărea ca prin farmec. Simplistă gândire și chiar prostească !
   • Like 0
 • Păi aici e problema, că i-ați „predat” statului perpendicular.
  AICI era nevoie de fapt de statul paralel, că ăștia nu mint, el chiar există, numai că uite...abia, abia, dacă reușește să deranjeze câte-un varan.
  Un fel de stat paralel disjuncțel sau ceva rezolvă aici, nu e neapărat nevoie de populime în el.
  Doar de oameni.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  OMERTA funcționează perfect in România .Cred că și mafiei italiene e ciudă de asta , doar ei au inventato .Taci și trăiești 100 de ani.
  • Like 0
 • Filbert check icon
  Ilustrate vesele din statul esuat...
  • Like 1
 • Corect.,cam așa se prezintă autoritățile statului și România în general.
  • Like 3


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult