Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Suntem foarte aproape de o catastrofă

Interlopi Caracal

Foto: Nicolae Alexe, fostul ajunct al IPJ Olt, și  Remus Rădoi „Codiță”, șeful unui clan interlop din Caracal (Foto: Libertatea.ro)

Așa arată disoluția statului. Granițele devin subțiri și dispar pe rând. Care să mai fie diferența între poliție, interlopi, politicieni? Spunea doamna Dăncilă că lupta s-a concentrat prea mult pe corupție și prea puțin pe criminalitate. Dar nu e, oare, vorba tot despre corupție? Criminalitatea se dezvoltă ca fenomen atunci când corupția este în floare. Iar în acest caz pare că avem de a face cu coruperea instituțiilor statului de către interlopi.

Imaginați-vă așa: sunteți un cetățean la semafor, în trafic, și aveți o altercație cu un proxenet local. Sunați la poliție, vreți să depuneți plângere ca să fie cercetat pentru amenințare, loviri sau vătămare corporală. Polițistul care vă preia cazul va aplica legea? Sau va încerca să-l ajute pe interlop în baza vechilor relații care îi leagă? Va încerca să vă determine pe dumneavoastră să vă retrageți sau vă va încuraja să faceți toate demersurile pentru că legea este de partea dumneavoastră?

Suntem extrem de aproape de o catastrofă.

Știți unde se va ajunge cu aceste legi croite pentru ajutarea infractorilor și cu aceste clanuri interlope care au pus mâna pe județe? 

Oamenii vor simți nevoia să-și facă singuri dreptate. Pentru că acolo unde legea nu te ajută, iar autoritatea pactizează cu infractorul, următorul pas este să-ți scrii singur regulile și să acționezi singur, după legea junglei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Citez : "Oamenii vor simti nevoia sa-si faca singuri dreptate". Cui ii pasa ? Statul are organe de represiune bine antrenate pentru revoltati : jandarmeria, politia, gardienii, etc. Dupa ce te ciomagesc bine ca asa-i in democratie, iti fac dosar, il dau la procuratura care-l prelucreaza si-l da la judecatorie/tribunal care te baga dupa gratii, si ajungi la mana gardienilor, tot un fel de organ de represiune al democratiei, plus ca in mediul parnaielor te poti categorisi cu pedofili, pidosnici, felationisti, marditori, etc. Asa ca revolta nu-i o solutie. Parerea mea.
    Criminalitatea nu-i de la coruptie si nici viceversa.
    Probabil acestea se datoreaza fie pamantenilor care genereaza criminalitatea precum un teren abandonat genereaza buruieni, varianta pe care n-o sustin sub nicio forma desi unii ne lasa sa intelegem ca asa ar fi si a doua varianta este ca regimul instalat in 1989, implementat si gestionat dupa noua constitutie careia trebuie sa ne supunem neconditionat, ar putea genera acest haos. Sunt multi analisti si experti cu doldora de masterate si harvard-ate care ne-ar putea lumina care este cauza escaladarii fenomenelor criminale din societate.
    Cel mai greu este insa de dat solutii. Dupa unii solutia ar fi sa-i votam pe ceilalti, din opozitie de fiecare data cand vin alegerile. Poate, poate vom nimeri un partid "bun". Dar de fapt toate partidele sunt la fel pentru ca toate se supun aceleiasi constitutii, nu pot iesi din cadru.
    • Like 0
  • mihai check icon
    Dragii mei,bine v'am regasit! ..ceva vreme in urma cazul Lipa din Timis) spuneam,cu parere de rau ca nu doar infractorii sau politistii au probleme de comportament,ci si noi ca societate si sistem social asa zis democratic,plin de cultura si bunavointa,de altruism si copasiune...Ei bine iata ca efectul de lehamite sociala,de incompetenta criminala,si mai ales de inumanitate loveste din nou!
    Loveste copii nevinovati(ca si la lovitura de stat din 1989 a lui Iliesc) sau ca la''Colectiv"! ...'loveste si prin mana criminala a lui Dinca dar si a procurorilor,politistilor,in fine a intreg sistemului social din care facem parte noi toti.
    Apropo ati vazut ce fost procuror-comunist(Ghe.Balasoiu)are pensie nesimtita de 15000 de Euro/luna?Ati vazut ce mentalitate si inertie de coportament si gandire este in tagma unor magistrati?Ati auzit cum urla unii ca Piturca,Dorneanu,Savonea,si multi ca ei.. ca au dreptul la cat mai multe privilegii???
    Cine si ce le confera asemanea enormitati cand sa stie bine pe cine si cum apara numai pe bietul cetatean nu..? Poate pe ei insisi,sau pe unii ca Iliescu si Roman,Magureanu si cei de azi..care intr'o tara cu adevarat libera ar fi fost demult in puscarii,ei,si acolitii lor!
    N.Iorga spunea;"cine nu'si cunoaste istoria,o va repeta"..si cred ca la noi la nesfarsit..
    Doctori,judecatori,procurori,politisti,functionari publici,asa zis mari demnitari..sunt defapt niste bieti nemernici,oameni,corupti,ordinari,incompetenti,si inumani!!
    Din pacate asta este tabloul sau profilul cognitiv-comportamental,profilul psihologic al marii majoritati a celor din structuri de forta sau dependenta sociala! Acesti mizerabili au nevoie de un popor las,fricos,nestiutor si slugarnic,ca sa poata cere in continuare pensii nesimtite,si privilegii feudale!
    Din pacate coportamentul lor da exemplu celorlati,si cea mai la indemana solutie pentru unii este sa plece din tara... vai noua.
    Intrebare: de ce nu se evalueaza psihiatric-psihologic un judecator,un procuror,un politician,un doctor,si in fine toti cei care au functii sociale importante?? Evaluare facuta de spacialisti dar nu din Romania!!
    Se pare ca asteptam o noua catastrova nu?...voi ce parere aveti?

    • Like 0
  • „Criminalitatea se dezvoltă ca fenomen atunci când corupția este în floare”
    • Like 0
  • Aad check icon
    Peste ani vom privi istoria Romaniei cu alti ochi. Romania era si inainte de venirea lui Basescu la putere plina de manele, clanuri mafiote si pitipoance/amante prin administratie. Insa in timpul mandatelor lui Basescu Romania s-a "marlanizat" iar toate relele au devenit oficial acceptate. Dupa episodul "tiganca imputita" a devenit mai tolerabil, acceptat si la nivel oficial, pitipoance gen Udrea aveau acces la putere, clanuri nasite de fratele presedintelui faceau legea cu suport oficial (sa nu-mi spuneti ca Traian nu era la curent cu ce facea Mircea.....) iar "serviciile" au fost puse in slujba omului (va spun si numele omului, daca doriti). Romania trebuie sa reporneasca curatenia cel putin de la nivelul 2004, cand credeam ca am scapat de Iliescu si ai sai, pentru a se aseza, fara comunistoizi, pe fagasul unei societati care are sanse sa evolueze spre bine. Mai e mult pana departe!
    • Like 2
    • @ Aad
      E adevărat că mitocanul hăhăit a fost un mare blestem pentru România. S-a dovedit că fusese și turnător securist. Dar maneliști sunt și cei care îl invită în emisiuni televizate pe nea Petrov.
      • Like 0
  • check icon
    Romanasii nostri, scursurile societatii slabe si binevoitoare, adica clanurile mafiote din Romania ( care apropo sunt cu zecile prin Romania) au pus mana pe stat simplu si usor: amenințând cu moartea familiile tuturor celor ce s-au inhaitat cu ei, celor ce au acceptat de la primul contact " o mica atentie" pentru a ascunde o "mica" infractiune. Statul roman fiind reprezentat de doctori, politisti, procurori, etc adica toti cei de care depinde viata lor linistită si fara griji în mijlocul unei societăți in disoluție totala. Pai ce sa cer unui procuror sau unui polițist amenintat cu moartea el si intreaga lui familie, cum sa-i cer sa fie corect si sa aplice drept legea cand pentru un pumn de bani si-a vândut viațaproprie si a familiei in schimbul acoperirii tuturor faptelor ilegale si criminale ??
    • Like 0
  • SAU...cum de OOooo...câte ori nu s-a întâmplat...UN OM, un grup de oameni, va da sistemul jos CU TOTUL și va pune altceva în loc.
    Legea NU VA fi respectată! Noua lege e cea care va prevala.
    Cum ai putea să numești „lege” ceva scris de Nicolicea, sau Altă Întrebare?
    De fapt, cât e de ușor...oamenii ăștia nu au cu adevărat arme, pot fi dați la o parte într-o singură zi.
    Nimeni nu-și dorește cu adevărat anarhia.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Bineînțeles că o să ne facem dreptate singuri.Doar nu o să stăm cu mâinile în sân când copiii noștri i sunt măcelăriți și autoritățile sunt complici la asta.
    • Like 1
    • @ Dorin
      Si cum o sa-ti faci dreptate cu mainile goale cand stul democratic are organe de represiune dotate cu bastoane, spraiuri lacrimogene, tunuri cu apa, catuse, pistoale, tancuri, masini blindate, statul contra caruia te revolti avand de partea lui politia, handarmeria, inchisorile, procuratura. Statul nu-si da niciodata la gioale. Statul nu este bastonat si incatusat, numai cei revoltati sunt bastonati si maltratati.
      PS. Daca te gandesti ca poti realiza o revolutie in Romania fara acordul Moscovei, te inseli amarnic. Si revolta din 1989 s-a facut tot cu acordul Moscovei ca si in celelalte state comuniste est-europene, in 1989.Noi nu am fost si nici nu suntem de capul nostru aici, in fostul lagar comunist. Desi s-au facut porti care ne dau iluzia libertatii, inca exista gardul de sarma ghimpata care ne desparte de civilizati occidentala, chiar daca acest gard este momentan invizibil.
      • Like 0
    • @ Cristescu P. Radu
      Dorin check icon
      Merită încercat. Dacă Nu pt noi , atunci pt copiii noștrii și urmașii lor.Au nevoie de o viață Normală într-o țară Normală.
      • Like 0
  • Adevărul este că personal,incep sa-mi imaginez soluții alternative.
    • Like 0
  • În care lege scrie că autoritățile statului trebuie să-și dea mâna cu infractorii, să-i apere pe aceștia împotriva oamenilor cinstiți ?!? Nu cumva în CSAT se iau hotărâri strict secrete prin care sunt autorizate serviciile secrete și instituțiile de forță să desfășoare acțiuni ilegale în „folosul” statului român ( imixtiuni în justiție, trafic de țigări, de droguri și de ce nu și de persoane ) ?!? În care lege scrie ca întreprinderile sub acoperire ale serviciilor secrete să furnizeze servicii de proastă calitate ( vezi Hexi Farma cu a sa apă chiară vândută ca dezinfectant în spitale, Siveco și AsesSoft cu ale lor softuri neterminate și fără mentenanță ) ? În care lege scrie să menții la nesfârșit în funcții procurori detașați fără examen în cadrul DNA și a altor parchete, să permanentizezi provizoratul în majoritatea funcțiilor importante de conducere, începând de la miniștrii ?
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Dorin check icon
      Perfect posibil.Amintițivā de Țigareta 1si 2.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult