Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

LaLaLand – să pierzi iubirea și să câștigi Oscarul

Nu-mi mai amintesc de când n-am mai văzut o minunăție de film ca LaLaLand. Autorul, Damien Chazelle (Whiplash) își declară sursa de inspirație în Umbrelele din Cherbourg, musicalul lui Jacques Demy din 1964, dar LaLaLand este o superbă colecție de amintiri deghizate din Vremea de Aur a Hollywoodului, de la Rebel fără cauză, Cântând în ploaie, Un american la Paris, până la Poveste din cartierul de Vest. E o capodoperă omagiu pentru trecutul filmului și muzicii, dar, în același timp, o probă de originalitate în cinemaul contemporan.

Ryan Gosling și Emma Stone, un cântăreț de jazz și o actriță încercând să cucerească gloria fără să piardă iubirea, fac un cuplu romantic care ți se lipește de inimă și rămâne acolo mult după ce ai ieșit din sală. 

Filmul lansează o melodie excepțională după alta. Ryan Gosling s-a antrenat 4 luni pentru a le interpreta el însuși la pian. Coregrafia, îmbinare perfectă de old style și postmodernitate, un Gene Kelly și o Leslie Caron ai zilelor noastre...

Montajul, hiperfluid, ritmat impecabil, imaginea, plină de relief – o adevărată simfonie vizuală.

Secvențele generate pe computer, cum e „zborul” îndrăgostiților printre stele, sunt folosite cu noimă și acuratețe.

Întreg filmul este gândit ca o piesă muzicală, deși momentele sing & dance nu sunt prea dese. Sentimentele, situațiile, îmbrățișările, „iuțirile de sine”, cum le numea D.I. Suchianu, rimează, se anunță, se așteaptă, revin, se împletesc, se topesc în penumbra nostalgiei...

Marele merit al lui LaLaLand e că face să vibreze atât sufletul coafezei, al taximetristului, al artistului, cât și cel al unui critic sceptic și nemilos, dacă îl are.

Un favorit irezistibil la Oscar, un film clasic încă de la premieră.

Mergeți și vedeți-l, neapărat la cinema!...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult