În luna februarie, laserul din cadrul Centrului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics atinsese nivelul intermediar de 7 PettaWatts, după ce anterior fusese testat la cel de 3 PettaWatts.
Proiectul European ELI – Extreme Light Infrastructure a fost inițiat de profesorul francez Gérard Mourou, câştigător al Premiului Nobel pentru Fizică pe 2018, alături Arthur Ashkin (SUA) şi Donna Strickland (Canada).
Mourou declara pentru Edupedu.ro la finalul anului trecut că proiectul din România “are o contribuție unică” la Nobelul de anul acesta. “Ceea ce a făcut România este spectaculos”, afirma Gérard Mourou, precizând că momentul în care ELI-NP atinge 10 PetaWatt (PW) “va fi un eveniment demn de paginile New York Times”.
Sistemul de laser de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a atins săptămâna trecută puterea maximă pentru care a fost proiectat - 10 PettaWatts.
“Astăzi se îndeplinește un vis de peste 10 ani. Cei 10 ani nu au fost ușori, mai ales că a fost o aplicație pentru fonduri europene”, a declarat directorul proiectului laserului de la Măgurele, Nicolae Zamfir, directorul proiectului citat de Edupedu.ro. “Am folosit cel mai mare cristal de titan safir crescut vreodată pe pâmânt, de 20 de centimetri diametru, în care laseri de pompaj concentrează lumina; cristalul înmagazinează acea energie și o cedează pulsului principal. La finalul sistemului există o componentă numită compresor optic, unde compresăm pulsul de aproximativ 1 milion de ori și în acest fel ajungem la acea putere“, a explicat Ioan Dăncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului. “Acest puls continuă spre experimente, unde trebuie focalizat într-un volum comparabil cu o zecime dintr-un fir de păr. Pentru ca acest sistem să poată să existe, e nevoie de o infrastructură incredibilă. Tot sistemul laser împreună cu experimentele sunt lansate pe o placă antivibrații“, a continuat el. Acesta a explicat că un pointer laser obișnuit produce o putere de aproximativ 1 milliwatt. Ar trebui să folosim 10 triliarde de pointere laser pentru a echivala puterea laserului de la Măgurele, a precizat acesta, conform sursei citate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
cand s- a mutat facultatea de fizica la Magurele, decanul de atunci (pe la inceputul anilor '70) ,ulterior rector si prin comitetul central (poate doar supleant) promitea sosea cu 4 benzi pana la magurele - doar promitea (sunt cca 6 km), mai nou am aflat de un tramvai cu line suspendata - bine ca macar laserul a fost pus in functiune!!
nu mai stiu daca laserul mai e in manualele scolare, dar in diverse epoci era (inclusiv in cele dinainte de '90);
mai depinde cand facura liceul contributorii, si daca il facura , si daca fura atenti la lectia aia;
(sau, mai bine, decenta ignorantei)
Cuvântul triliard nu există în limba română. Prin urmare, comunică exact nimic cititorilor. La fel, comunică nimic şcolarilor interesaţi. Originea termenului care defineşte ordinul de mărime terminat în "illiard" (aşa numita scară de ordine extinsă) este, cumva, ascunsă în negura vremurilor. Din acest motiv, matematicienii şi fizicienii nu utilizează cuvântul "triliard" care, probabil, mângâie plăcut urechea jurnaliştilor. Afirmaţia făcută de Ioan Dăncuş că un pointer laser comercial are o putere de fascicul apropiată de 1 milliwatt (o miime dintr-un watt, adică 1/1000 watt) este corectă. Conform celor de mai sus, continuarea din textul autoarei, atribuită directorului Ioan Dăncuş (...Ar trebui să folosim 10 triliarde de pointere laser pentru a echivala puterea laserului de la Măgurele...), nu arată nicidecum cât de importantă este realizarea reală a colectivului internaţional de la ELI Măgurele. Mai rău, sugerează că fizicienii vorbesc ca să se afle în treabă. Să facem un calcul simplu, la îndemâna oricărui cititor trecut prin liceu şi a şcolarilor de clasa a IX-a: puterea de 10 petawatt, adică 10^16 watt, împărţită la puterea unui singur pointer laser 1/1000 watt (10^-3 watt), arată că este echivalentă aproximativ cu suma instantanee a puterilor debitate de 10^19 pointere laser (!). Pentru comparaţie, în Calea Lactee (galaxia din care facem parte) numărul estimat al stelelor este de 400 miliarde, adică de 2.5x10^7 ori mai mic! (de 250 milioane de ori mai mic!) Acceptând convenţia europeană (facem parte, nu-i aşa, din EU), "trilliard" (sextillion, la americani) reprezintă un factor de multiplicare 10^21. Numărul "10 triliarde" din textul autoarei sau din afirmaţia directorului Dăncuş, ar trebui sa însemne nici mai mult, nici mai puţin decât 10^22 pointere! Ce mai contează o eroare de două ordine de mărime (cam de 100 de ori supraestimarea valorii reale!).
Suntem datori să spunem pe înţelesul cititorilor interesaţi (care nu sunt neapărat specialişti) ce reprezintă (în realitate) o putere de 10 petawatt? Presupuneţi că FIECARE dintre noi, cei 7.5 miliarde de pământeni (7.5x10^9), am avea aproximativ un milion (10^6 !) pointere laser şi am fi capabili să focalizăm simultan puterea lor de fascicul într-un domeniu cu volumul de aproximativ 7 milionimi (!) dintr-un milimetru cub.
Dorim cu adevărat să comunicăm ceva celor care ne citesc şi contribuie prin taxele plătite la susţinerea ştiinţei româneşti? Ar trebui să dorim, pentru că este o dovadă de respect datorat contribuabililor.
În final, o întrebare: este important ELI pentru România? Răspuns: DA! Proiectul ELI pune ( pentru prima dată) această ţară pe harta marilor centre ştiinţifice internaţionale unde, potenţial, este posibilă o descoperire semnificativă în domeniul fizicii fundamentale.
In rest, s-auzim de bine...
Însă deh, într-adevăr, înmulțirea și împărțirea sunt prea complicate când te lovește gripa de sezon.
Si la fel si utilitatea unui laser e discutabila pentru multi cetateni simpli, ca nici nu da contoarul de electricitate inapoi, nici nu vindeca deochiul.
Pe Nicolae Zamfir de la institutul asta l-am cunoscut personal si mi-ar placea ca toti academicienii din Romania sa fie ca el.
PS
Laserul asta nu e ca sa produca energie.
Eşti cinic. Ca şi mine. Din experienţă îţi spun că cinismul este o formă de invocare a eşecului. Una inteligentă, amuzantă uneori, dar cu extracţie şi finalitate tot în băltoaca desconsiderării de sine. Come on, man, un pic de încredere pentru oamenii ăia de la Măgurele ! Cel puţin până la proba contrarie.
In rest, tot ce se face si nu se vede, nu exista. Pentru ca ii tin in umbra si ii fac sa se simta inutili.
De ce nu ne spun ce salarii mizere au cei de la Magurele? Ca-s prea putini si ala inca n-au plecat afara sa inchida lumina in urma lor?
Sunt cinic si pentru ca noi ca natie pana nu ne pisam pe cineva nu ne simtim bine.
Daca laserul era in Suedia si lucrau niste romani, mama ce tari erau romanii...
Daca nu, gaseau ei niste rude de-ale alora, care sa aibe legatura cu Romania :))
Patruntem intr-o noua dimensiune? Atingem Nirvana? Se creeaza o sursa infinita de energie care va reduce costul KW-lui la 0 (zero) ?
A?