Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume. A atins puterea maximă pentru care a fost proiectat - 10 PettaWatts

În luna februarie, laserul din cadrul Centrului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics atinsese nivelul intermediar de 7 PettaWatts, după ce anterior fusese testat la cel de 3 PettaWatts.

Proiectul European ELI – Extreme Light Infrastructure a fost inițiat de profesorul francez Gérard Mourou, câştigător al Premiului Nobel pentru Fizică pe 2018, alături Arthur Ashkin (SUA) şi Donna Strickland (Canada).

Mourou declara pentru Edupedu.ro la finalul anului trecut că proiectul din România “are o contribuție unică” la Nobelul de anul acesta. “Ceea ce a făcut România este spectaculos”, afirma Gérard Mourou, precizând că momentul în care ELI-NP atinge 10 PetaWatt (PW) “va fi un eveniment demn de paginile New York Times”.

Sistemul de laser de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a atins săptămâna trecută puterea maximă pentru care a fost proiectat - 10 PettaWatts.

“Astăzi se îndeplinește un vis de peste 10 ani. Cei 10 ani nu au fost ușori, mai ales că a fost o aplicație pentru fonduri europene”, a declarat directorul proiectului laserului de la Măgurele, Nicolae Zamfir, directorul proiectului citat de Edupedu.ro. “Am folosit cel mai mare cristal de titan safir crescut vreodată pe pâmânt, de 20 de centimetri diametru, în care laseri de pompaj concentrează lumina; cristalul înmagazinează acea energie și o cedează pulsului principal. La finalul sistemului există o componentă numită compresor optic, unde compresăm pulsul de aproximativ 1 milion de ori și în acest fel ajungem la acea putere“, a explicat Ioan Dăncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului. “Acest puls continuă spre experimente, unde trebuie focalizat într-un volum comparabil cu o zecime dintr-un fir de păr. Pentru ca acest sistem să poată să existe, e nevoie de o infrastructură incredibilă. Tot sistemul laser împreună cu experimentele sunt lansate pe o placă antivibrații“, a continuat el. Acesta a explicat că un pointer laser obișnuit produce o putere de aproximativ 1 milliwatt. Ar trebui să folosim 10 triliarde de pointere laser pentru a echivala puterea laserului de la Măgurele, a precizat acesta, conform sursei citate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ,,Laserul de la Măgurele" este laserul instalat la Măgurele, dar nu are nici o legătură cu Măgurele sau cu statul român, este o investiție străină. Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Dacă ne vor ,,vizita" omuleții verzi îl vor lua acasă la ei lîngă Moscova sau se vor juca cu el la Măgurele?
    • Like 0
  • si, am dedus, poate eronat , ca laserul asta nu a facut parte din programul de guvernare, si daca nu e din program e ca si cum nu e;
    cand s- a mutat facultatea de fizica la Magurele, decanul de atunci (pe la inceputul anilor '70) ,ulterior rector si prin comitetul central (poate doar supleant) promitea sosea cu 4 benzi pana la magurele - doar promitea (sunt cca 6 km), mai nou am aflat de un tramvai cu line suspendata - bine ca macar laserul a fost pus in functiune!!
    • Like 0
  • de la primele interventii am insistat pe cunoasterea tablei inmultirii, cu prea putin succes , precum se vede;
    nu mai stiu daca laserul mai e in manualele scolare, dar in diverse epoci era (inclusiv in cele dinainte de '90);
    mai depinde cand facura liceul contributorii, si daca il facura , si daca fura atenti la lectia aia;
    (sau, mai bine, decenta ignorantei)
    • Like 0
    • @ corneliu apostol
      Alien check icon
      .
      • Like 0
  • Mai întâi, o precizare simplă: prefixul SI pentru factorul de multiplicare 10^15 al unităţii de măsură pentru o mărime fizică este "peta" (simbol P), nu "Petta". Titlul corect în frumoasa limbă română, combinată cu la fel de frumoasa limbă engleză, ar fi fost : "...A atins puterea maximă pentru care a fost proiectat: 10 petawatt". Dacă voi avea timp, am să revin cu detalii.

    Cuvântul triliard nu există în limba română. Prin urmare, comunică exact nimic cititorilor. La fel, comunică nimic şcolarilor interesaţi. Originea termenului care defineşte ordinul de mărime terminat în "illiard" (aşa numita scară de ordine extinsă) este, cumva, ascunsă în negura vremurilor. Din acest motiv, matematicienii şi fizicienii nu utilizează cuvântul "triliard" care, probabil, mângâie plăcut urechea jurnaliştilor. Afirmaţia făcută de Ioan Dăncuş că un pointer laser comercial are o putere de fascicul apropiată de 1 milliwatt (o miime dintr-un watt, adică 1/1000 watt) este corectă. Conform celor de mai sus, continuarea din textul autoarei, atribuită directorului Ioan Dăncuş (...Ar trebui să folosim 10 triliarde de pointere laser pentru a echivala puterea laserului de la Măgurele...), nu arată nicidecum cât de importantă este realizarea reală a colectivului internaţional de la ELI Măgurele. Mai rău, sugerează că fizicienii vorbesc ca să se afle în treabă. Să facem un calcul simplu, la îndemâna oricărui cititor trecut prin liceu şi a şcolarilor de clasa a IX-a: puterea de 10 petawatt, adică 10^16 watt, împărţită la puterea unui singur pointer laser 1/1000 watt (10^-3 watt), arată că este echivalentă aproximativ cu suma instantanee a puterilor debitate de 10^19 pointere laser (!). Pentru comparaţie, în Calea Lactee (galaxia din care facem parte) numărul estimat al stelelor este de 400 miliarde, adică de 2.5x10^7 ori mai mic! (de 250 milioane de ori mai mic!) Acceptând convenţia europeană (facem parte, nu-i aşa, din EU), "trilliard" (sextillion, la americani) reprezintă un factor de multiplicare 10^21. Numărul "10 triliarde" din textul autoarei sau din afirmaţia directorului Dăncuş, ar trebui sa însemne nici mai mult, nici mai puţin decât 10^22 pointere! Ce mai contează o eroare de două ordine de mărime (cam de 100 de ori supraestimarea valorii reale!).

    Suntem datori să spunem pe înţelesul cititorilor interesaţi (care nu sunt neapărat specialişti) ce reprezintă (în realitate) o putere de 10 petawatt? Presupuneţi că FIECARE dintre noi, cei 7.5 miliarde de pământeni (7.5x10^9), am avea aproximativ un milion (10^6 !) pointere laser şi am fi capabili să focalizăm simultan puterea lor de fascicul într-un domeniu cu volumul de aproximativ 7 milionimi (!) dintr-un milimetru cub.

    Dorim cu adevărat să comunicăm ceva celor care ne citesc şi contribuie prin taxele plătite la susţinerea ştiinţei româneşti? Ar trebui să dorim, pentru că este o dovadă de respect datorat contribuabililor.

    În final, o întrebare: este important ELI pentru România? Răspuns: DA! Proiectul ELI pune ( pentru prima dată) această ţară pe harta marilor centre ştiinţifice internaţionale unde, potenţial, este posibilă o descoperire semnificativă în domeniul fizicii fundamentale.

    In rest, s-auzim de bine...
    • Like 5
    • @ Cristea Petrica
      Comentariul dumneavoastră e incomparabil mai bun și e și într-o română de calitate dar nu se mai poartă, acum scriem finutz în romgleză. Am auzit persoană finutză folosit termenul de biliard în loc de miliard. Cică e evoluție. Evoluția sună nașpa.
      • Like 0
    • @ Cristea Petrica
      Alien check icon
      Stați sa vedeți limitele "xiliardelor" atunci când vorbim de homeopatie. Gen oscillococinum, care are o parte de ficat de rata la 10^400 parti de altceva. Laserele sunt copilărie, voi va dați seama ce tehnologie folosește boiron ca să verifice că apa nu conține deja prea multe molecule active încă dinainte sa le bage ei? ! Și au capabilitatea asta de aproape 100ani. Detecția unui neutrino e floare la ureche absoluta, o poate face un copil de grădiniță cu un cantar făcut din lego si crengute. Ceva îmi spune ca și o wimp e mult mai ușor de detectat decat prezenta unei molecule de oscilococcinum intr-un flacon de la farmacie.
      Însă deh, într-adevăr, înmulțirea și împărțirea sunt prea complicate când te lovește gripa de sezon.
      Si la fel si utilitatea unui laser e discutabila pentru multi cetateni simpli, ca nici nu da contoarul de electricitate inapoi, nici nu vindeca deochiul.
      • Like 0
  • Alien check icon
    Platforma Magurele e o mica oaza de stiinta intr-un desert de obscurantism si doctorate plagiate. Eu imi doresc sa apara in fiecare mare centru universitar cate o chestie din asta unde sa se faca stiinta pe bune si la varf, chiar daca in domenii de nisa si chiar daca nu putem concura in materie de bugete cu "greii".
    • Like 7
    • @ Alien
      Este greu sa crezi ca mai sunt ceva domenii in care cercetarea sa sustina invatamantul superior. In acest moment invatamantul superior se bazeaza pe informatiile de pe net, adica o forma de plagiat. E greu de gasit rezultate in conditiile astea. Chiar si proiectul realizat si prezentat are o puternica influenta externa. Ca o parere personal, tinand cont de factorul de risc al acestei cetrale si faptul ca multe tari au refuzat amplasarea acesteia pe teritoriul lor pe moment se poate vorbi de un castig. Eu ca cetatean insa nu am nici un beneficiu. Se discuta despre un pret modic! Vedeti asa ceva? Sau energia produsa in acesta centrala ne este vanduta tot de E-ON?
      • Like 0
    • @ Ticu Ursache
      Alien check icon
      Faptul ca exista o puternica influenta externa nu e nici de mirare si nici de evitat, ci dimpotriva, trebuie incurajat. Intreaga stiinta "mare" se face pe baza de parteneriate internationale, nimeni nu-si prea permite sa mearga singur acum (poate cu exceptia unora gen china). E important sa ai la dispozitie ceva unic care sa te "puna pe harta", si care sa-ti pemita sa intri in genul asta de parteneriate cu echipe serioase si din alte tari, altfel ramanem vesnic la periferie si tara de dorei si doctori analfabeti. Fara cercetare pe bune nu putem spera sa avem vreodata universitati serioase (cu profesori "ca afara") si fara universitati serioase o sa ramanem vesnic tara de lohn.
      Pe Nicolae Zamfir de la institutul asta l-am cunoscut personal si mi-ar placea ca toti academicienii din Romania sa fie ca el.
      PS
      Laserul asta nu e ca sa produca energie.
      • Like 2
    • @ Ticu Ursache
      check icon
      Nea Ticule, genul acesta de „forumuri„ sunt făcute exclusiv pt. oameni ce au minim cunoștințe medii „pe bune„ nu pt. genul de postaci de mahala, ce nu știu ce este un proiect de cercetare internațional și ce rol are acesta, ce nu știu să facă diferența dintre o centrală energetică și un laborator de studiu cu lasere, etc într-un cuvânt persoane de o ignoranță crasă. Drept dovadă nici nu pricepeți nici ce benificii poate aduce comunității un astfel de proiect, căci dvs. vă gândiți doar la micii și berea gratis dată de PSD după model sovietic. Spre dezamăgirea dvs. mai există multe alte beneficii pt. o comunitate pe lumea asta, din păcate departe de puterea ta de înțelegere. Ca atare vedeți- vă de facebook-ul de zi cu z,i căci poate de acolo pricepeți ceva și oricum e făcut pentru cei ca tine și nu vă mai băgați în seamă inutil și grețos.
      • Like 0
  • Nu am urmarit subiectul asa ca va intreb pe voi: de ce am construit noi acest laser, cel mai puternic din lume?
    • Like 0
    • @ Cristian Leonard
      Alien check icon
      Ca sa nu murim prosti! Sau cu alte cuvinte ca sa intram si noi intr-un parteneriat stiintific serios, si sa avem o infrastructura de cercetare unica pe felia ei.
      • Like 5
    • @ Alien
      Da, o sa studiem Pico-MICUL si o sa devenim experti in bucataria moleculara infinita.
      • Like 0
    • @ Bogdan Storm
      Dan Dinu Dan Dinu check icon
      Bogdan Storm;
      Eşti cinic. Ca şi mine. Din experienţă îţi spun că cinismul este o formă de invocare a eşecului. Una inteligentă, amuzantă uneori, dar cu extracţie şi finalitate tot în băltoaca desconsiderării de sine. Come on, man, un pic de încredere pentru oamenii ăia de la Măgurele ! Cel puţin până la proba contrarie.
      • Like 0
    • @ Dan Dinu
      Era un raspuns la raspunsul extraterestrului la postarea mea :)))
      In rest, tot ce se face si nu se vede, nu exista. Pentru ca ii tin in umbra si ii fac sa se simta inutili.

      De ce nu ne spun ce salarii mizere au cei de la Magurele? Ca-s prea putini si ala inca n-au plecat afara sa inchida lumina in urma lor?

      Sunt cinic si pentru ca noi ca natie pana nu ne pisam pe cineva nu ne simtim bine.

      Daca laserul era in Suedia si lucrau niste romani, mama ce tari erau romanii...
      Daca nu, gaseau ei niste rude de-ale alora, care sa aibe legatura cu Romania :))
      • Like 0
    • @ Bogdan Storm
      Delia MC Delia MC check icon
      Dar ceva ca asta există! Se cheamă gastronomie moleculară.
      • Like 0
  • De ce "va fi un eveniment demn de paginile New York Times" ?
    Patruntem intr-o noua dimensiune? Atingem Nirvana? Se creeaza o sursa infinita de energie care va reduce costul KW-lui la 0 (zero) ?

    A?
    • Like 0
    • @ Bogdan Storm
      Alien check icon
      Se creeaza bazele unei tehnologii de gratare care sa scoata cate o sarja de mititei la fiecare picosecunda! Iar la CERN au un accelerator de particule pentru sinteza mustarului.
      • Like 6
    • @ Bogdan Storm
      check icon
      @Bogdan Storm, faptul că tu nu înțelegi anumite lucruri pe lumea asta, din varii motive, nu înseamnă automat că acestea sunt niște banalități și pt. toți ceilalți care le înțeleg, din contră.Așa cum există o lume interesată doar de banalități fără valoare în dezvoltarea omenirii, ușor de digerat de către ignoranți și mărginiți, cum ar fi de ex. moda, fotbalul sau bârfa ieftină, așa există și o lume interesată de lucrurile cu mare valoare pt. omenire cum ar fi știința, cultura sau educația. Deci ar fi bine să nu te mai bagi în discuții care te depășesc sau nu sunt în sfera ta de înțelegere și interes, fără ofensă e doar un sfat,
      • Like 1
    • @
      Eu sunt un prost.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult