Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Kovesi: Este festivalul disperat al inculpaților care vor să umilească românii. Nu am niciun motiv să îmi dau demisia, am respectat legea

Codruța Kovesi

(Foto: Inquam Photos)

„Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Am respectat legea în tot ceea ce am făcut”, a spus miercuri procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Șefa DNA a afirmat într-o conferintă de presă, în contextul acuzațiilor la adresa instituției din ultima perioadă, că procurorii anticorupție nu falsifică probe, adăugând că DNA a dovedit că respectă legea.

„Nu cred că acest atac e întâmplător. Asistăm în ultima perioadă la un festival disperat al inculpaților, în care inculpați condamnați spun neadevăruri, spun părți de adevăr. Acest atac nu e despre Kovesi. Acest atac vizează îngenuncherea statului român”, a spus Kovesi.

În ultimele zile au fost lansate o serie de atacuri la adresa DNA. Postul Antena 3 a difuzat duminică seara o înregistrare, în care fostul deputat PSD Vlad Cosma susţine că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea au încercat să „inventeze dosare în baza unor probe fabricate" unor importanţi oameni politici şi de afaceri, printre care şi lui Sebastian Ghiţă. DNA a difuzat luni un comunicat de presă în care spune că Vlad Cosma a prezentat denaturat situaţia, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal.

Cele mai importante declarații ale procurorului șef al DNA:

„Am solicitat un raport scris referitor la ce a apărut în spaţiul public cu privire la aspectele care au fost sesizate ca fiind presupus nelegale”

„În urma informațiilor vă voi face câteva precizări. Un raport scris a fost înaintat și procurorului general”

„La Ploieşti au fost instrumentate mai multe cauze în care Mircea Cosma, Vlad şi Andreea Cosma au fost în calitate de martori şi inculpați.”

„Vlad Cosma a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă alături de Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.”

„Cauza a fost înregistrată la ICCJ prin sentinţa penală din noiembrie 2016, cei doi fiind condamnaţi: Cosma Mircea la 8 ani, Vlad Cosma la 5 ani”. 

„Acum dosarul este în apel, cu termen săptămâna viitoare”.

„În cauza in care membrii familiei Cosma au fost trimişi în judecată, cererile şi excepţiile din procedura de cameră preliminară au fost respinse.” 

„Cererile prin care au spus că procurorii nu au procedat legal au fost respinse. În camera preliminară s-a constatat că probele administrate în cauzele în care au fost trimişi în judecată au fost administrate legal de procurorii DNA Ploieşti.” 

„Inculpații au trecut la aplicarea planului si au devoalat propriile acte de șantaj. Acesta este motivul pentru care inculpatului Vlad Cosma i s-a ridicat protecția, pentru că și-a devoalat singur identitatea”

„Am făcut ce prevede legea. Orice suspiciune de abatere judiciară este cercetată de inspecția judiciară”

„Așteptăm să vină inspecția judiciară și așteptăm să se verifice modul în care s-a lucrat în acest dosar”

„Am declarat la preluarea mandatului: toleranță zero la corupție, toleranță zero la neprofesionalism în DNA. La primul semn că un procuror nu a respectat legea am acționat, conform prevederilor legale. Avem mecanisme interne de autocurățare. Dacă un procuror a încălcat legea, nu înseamnă că toți sunt la fel. Nu așa se lucrează în DNA, iar dovada sunt hotărârile defintive”

„Nu cred că acest atac e întâmplător. Asistăm în ultima perioadă la un festival disperat al inculpaților, în care inculpați condamnați spun neadevăruri, spun părți de adevăr. Acest atac vizează îngenuncherea statului român”.

„Noi nu falsificăm probe la DNA și respectăm legea în tot ceea ce facem. Tot ceea ce facem în DNA e verificat, avem control judecătoresc și avem control al inspecției judiciare. Eu nu le răspund inculpatilor, răspunsul nostru sunt dosarele și hotărârile în momentul când rămân definitive”.

„Pentru ce suntem criticați? Pentru că ne-am făcut treaba. Cine ne atacă? Inculpații disperați.” 

(în curs de actualizare)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu va sustin ca simplu cetatean pensionar.
  • Like 0
 • In padurea tropicala exista o planta parazit care, mica si aparent inofensiva, se fixeaza pe ramurile superioare, la lumina. In ani de zile isi trimite viitoarele radacini spre sol unde filamentele se fixeaza, se imprastie si in alti cativa ani sufoca gazda de care nu mai are nevoie.
  Noi am ratat momentul in care trebuia sa eliminam parazitul si acum ne sufoca. Sper sa mai avem suficienta vlaga in noi sa smulgem raul fe la radacina.
  • Like 0
 • Trebuia sa spuna, in plus, cam atat: <<am solicitat inspectiei judiciare un control la DNA Ploiesti pe durata caruia procurorul sef de la acest parchet sa fie suspendat>> si totul era perfect.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Stimate domn, daca ati urmarit declaratia de presa - ar fi trebuit sa nu ratati aceasta parte, cred ca destul de clara: "Legea nu prevede nicio posibilitate a procurorului-șef de a suspenda procurorii din funcție, suspendarea unui procuror din funcție se face în cazuri strict prevăzute de lege și este competența CSM, Secția de procurori sau de judecători. Printre atribuțiile pe care le am, nu pot să sancționez procurorii, nu pot să-i suspend din funcție, nu pot să-i pedepsesc. Nu am acest atribut”
   Avand in vedere cele de mai sus - sa inteleg ca putem considera ca totul a fost perfect?
   • Like 0
 • Am respectat LEGEA....are azi un impact peiorativ!!! O fi integritatea doamnei K de necontestat ...dar parcă lipsește ceva,,, Cu 20 de ani în urmă, am studiat cu foști milițieni, avansați după criterii suspecte la grad de generali de Iliescu, care au devenit brusc profunzi deontologi de intelligence ... Zilnic constatam aberațiile din codurile mult discutate și azi...Nu s-a schimbat nimic...Debarasarea de obiceiurile vechi este cea mai grea sarcină ce le revine. Legile sunt făcute de indivizi dubioși care numai profesori de drept nu sunt! Observ acum aceleași apucături prin servicii deși au trecut atâția ani de ”reforme” în ministere...
  • Like 0
 • Felicitari Dna Kovesi. Impecabila prestanta!
  • Like 1
 • Doua ore am stat cu sufletul la gura, ascultand declaratiile dnei Kovesi si minunandu-ma ca nu si-a piedut nici o clipa firea ( ca sa nu spun nervii) in fata intrebarilor ce se repetau la nesfarsit si pe aceleasi teme, doar-doar sa o incurce . Doua ore, in care mi-a crescut inima de bucurie ca, in sfarsit, apare un om echilibrat, stapan pe ceea ce face, care isi asuma raspunderea deciziilor, cu replica pregatita la ineptiile aruncate din toate partile si astfel formulata - lingvistic si logic- incat nimeni nu putea raspunde. Doua ore in care mi-a revenit increderea ca nu ne prabusim cu totul in neantul creat de "penalii" care vor sa-si faca un stat al lor si pentru ei. Tacerea acestora ce a urmat imi arata ca au fost luati prin surprindere si deloc pregatiti sa reactioneze. Dovada, pentru mine, lipsa reactiilor ( pana acum) postacilor care infecteaza site-urile si blogurile comanditarilor lor, care muncesc acum din greu sa-si puna la punct o alta strategie - adaptata la situatia nou creata de dna Kovesi. Sa fuga sau sa continue lupta impotriva ei? Brazilia, Madagascar sau Costa Rica au fost parca special create pentru ei ca sa aiba unde sa fuga, ajutati de ochii inchisi ai ministrului de interne. Astept sa vad ce aduce si ziua de maine...
  • Like 4
 • Las la o parte analizele discursului d-nei Kovesi, sunt suficienti cei care o fac.
  As dori sa subliniez profesionalismul dumneaei, a stat cred mai mult de o ora si jumatate in fata presei raspunzand clar, concis intrebarilor acestora. Si contrapun aceasta dovada de profesionalism doamnelor/domnilor de pe la conducere "alta intrebare", "pentru ca putem", "vai fi gata, cand va fi gata", "motostivuitoare" etc.
  • Like 4


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult